Οι ελεύθεροι που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην Super League (vids)

Φώτης Καρακούσης
Οι ελεύθεροι που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην Super League (vids)

bet365

Καλοκαίρι χωρίς μεταγραφές δεν γίνεται με τις ομάδες να προσπαθούν να ενισχυθούν όσο περισσότερο γίνεται. Ψηλά στην λίστα είναι οι ελεύθεροι και εμείς σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες περιπτώσεις παικτών που δεν ανήκουν κάπου και πέρσι έπαιξαν στην χώρα μας.

Όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και το φετινό, όλες οι ομάδες της Super League προσπαθούν να ενισχυθούν προκειμένου να παλέψουν για να πετύχουν τους στόχους τους εν' όψει της νέας χρονιάς. Στόχοι που μπορεί να είναι ο πρωταθλητισμός ή η σωτηρία. Στόχοι που για να επιτευχθούν χρειάζονται μεταγραφές.

Μεταγραφές που θα είναι είτε με παίκτες που ανήκουν σε κάποια ομάδα, είτε με ελεύθερους. Σε αυτούς θα σταθούμε παρακάτω, παρουσιάζοντας τις 9 καλύτερες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που δεν έχουν κάποιο συμβόλαιο και πέρσι αγωνίστηκαν στην χώρα μας.

Παπασταθόπουλος (Ολυμπιακός): Η καριέρα μιλάει από μόνη της

Παπασταθόπουλος (Ολυμπιακός): Η καριέρα μιλάει από μόνη της

Μπίσεσβαρ (ΠΑΟΚ): Μπορεί να προσφέρει ποιοτικά λεπτά

Μπίσεσβαρ (ΠΑΟΚ): Μπορεί να προσφέρει ποιοτικά λεπτά

Εμβιλά (Ολυμπιακός): Αμυντικός μέσος που κάνει την διαφορά

Εμβιλά (Ολυμπιακός): Αμυντικός μέσος που κάνει την διαφορά

Σαράνοφ (Λαμία): Έμπειρος και χρήσιμος τερματοφύλακας

Σαράνοφ (Λαμία): Έμπειρος και χρήσιμος τερματοφύλακας

Ενκουλού (Άρη): Θέλει και ο ίδιος να αποδείξει πως έχει να δώσει πράγματα

Ενκουλού (Άρη): Θέλει και ο ίδιος να αποδείξει πως έχει να δώσει πράγματα

Ολιβέιρα (ΠΑΟΚ): Το έχει το γκολ, οπότε είναι χρήσιμος

Ολιβέιρα (ΠΑΟΚ): Το έχει το γκολ, οπότε είναι χρήσιμος

Καντουρί (ΠΑΟΚ): Αν δεν είχε τους τραυματισμούς...

Καντουρί (ΠΑΟΚ): Αν δεν είχε τους τραυματισμούς...

Ντίας (Παναιτωλικός): Στα 34 του μπορεί να προσφέρει ποιότητα στις μικρομεσαίες ομάδες

Ντίας (Παναιτωλικός): Στα 34 του μπορεί να προσφέρει ποιότητα στις μικρομεσαίες ομάδες

Τσιλιανίδης (ΟΦΗ): Με πολλές ατυχίες αλλά σε ηλικία που μπορεί να προσφέρει

Τσιλιανίδης (ΟΦΗ): Με πολλές ατυχίες αλλά σε ηλικία που μπορεί να προσφέρει

Ξεκινάμε με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Ο 35χρονος κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού ως και την περσινή χρονιά, είναι σίγουρα μια εξαιρετική λύση για όλες τις ομάδες εντός συνόρων, ωστόσο είναι δύσκολο να συνεχίσει στην χώρα μας. Την χρονιά που μας πέρασε αγωνίστηκε σε 32 παιχνίδια με τους «ερυθρόλευκους» σε όλες τις διοργανώσεις πετυχαίνοντας και 2 γκολ. Πρόκειται για έναν στόπερ που θεωρείται ηγέτης στην άμυνα και σίγουρα είναι από τα πιο καυτά ονόματα που δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει με κάποια ομάδα.

Ένας ακόμα 35άρης που θα συγκεντρώσει επάνω του πολλά βλέμματα όντας ελεύθερος, είναι και ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ. Ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ αγωνίστηκε πέρσι σε 33 παιχνίδια δίνοντας 3 ασίστ. Είναι ο παίκτης που μπορεί να κάνει την διαφορά και να σου προσφέρει ποιοτικά λεπτά. Ειδικά σε μικρομεσαίες ομάδες άνετα μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής, καθώς μιλάμε για ποδοσφαιριστή που ξέρει πολλή μπάλα και στην ημέρα του δύσκολα μπορείς να τον σταματήσεις. Είναι από αυτό που λέμε ιδανική λύση για όλες τις ομάδες πλην της πρώτης πεντάδας, κυρίως λόγω ηλικίας.

Ένας από τους πλέον ποιοτικούς παίκτες που έχει μείνει ελεύθερος από ελληνική ομάδα, είναι ο Γιαν Εμβιλά. Ο Γάλλος αμυντικός μέσος που τα τελευταία 3 χρόνια αγωνίστηκε στην χώρα μας και τον Ολυμπιακό, είναι αν όχι το μεγαλύτερο όνομα ελεύθερου παίκτη που πέρσι έπαιζε στην Super League, σίγουρα ένας από τους καλύτερους. Όχι μόνο για την χρηματιστηριακή του αξία που είναι με διαφορά η μεγαλύτερη από των υπολοίπων, αλλά και για όσα έχει δείξει πως μπορεί να κάνει. Στα 33 του ο Εμβιλά προέρχεται από μια γεμάτη χρονιά έχοντας με τους Πειραιώτες 45 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, δίνοντας 2 ασίστ. Ο 33χρονος Γάλλος είναι παίκτης που μπορεί να κάνει την διαφορά σε οποιαδήποτε ομάδα της χώρας μας ή έστω να είναι εξαιρετικά χρήσιμος, αλλά δύσκολα θα παραμείνει στην Ελλάδα και δεν θα συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό.

Τα 35 και 36 χρόνια για έναν ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις πλην τερματοφύλακα δεν είναι και λίγα. Για τους τερματοφύλακες όμως σίγουρα δεν είναι και πολλά. Ο Μπόγιαν Σαράνοφ επέστρεψε το 2021 στη Λαμία όπου αγωνίστηκε μέχρι και την χρονιά που ολοκληρώθηκε έχοντας πέρσι 22 συμμετοχές. Είναι ένας έμπειρος ποδοσφαιριστής που στα 36 του μπορεί να βοηθήσει είτε ως πρώτος πολλές μικρομεσαίες ομάδες, είτε ως δεύτερος και τρίτος τις θεωρητικά μεγάλες. Αν κρίνουμε από την καριέρα του, δύσκολα δεν θα βρει ομάδα να συνεχίσει την καριέρα του.

Συνεχίζουμε με έναν παίκτη που πέρσι την πρώτη του χρονιά στην χώρα μας και τον Άρη η αλήθεια είναι πως δεν έδειξε όσα θα ήθελαν οι «κίτρινοι» με συνέπεια να μείνει ελεύθερος. Ωστόσο ο Νικολάς Ενκουλού, μόνο αδιάφορη περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί, έχοντας πέρσι 17 συμμετοχές και 1 γκολ. Ο 33χρονος Καμερουνέζος στόπερ είναι ένας παίκτης με σημαντική καριέρα και σίγουρα αν μείνει στην Ελλάδα θα θέλει να δείξει την αξία του. Στις περισσότερες ομάδες της Super League ένας ποδοσφαιριστής με την εμπειρία του θα διεκδικούσε θέση βασικού, ενώ και στις λεγόμενες ομάδες θα ήταν μια καλή εναλλακτική λύση. Και αυτός είναι από τους παίκτες που δύσκολα θα μείνουν στην χώρα μας, αλλά δεν γινόταν να μην είναι στους ελεύθερους που μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Αφήνουμε την άμυνα και πάμε στο άλλο άκρο και συγκεκριμένα στην επίθεση. Εκεί όσον αφορά τους ελεύθερους δεσπόζει το όνομα του Νέλσον Ολιβέιρα. Ο 31χρονος Πορτογάλος που από το 2021 αγωνιζόταν στον ΠΑΟΚ θεωρείται και είναι μια εξαιρετική λύση που αν δεν είχε τους τραυματισμούς δύσκολα θα τον βλέπαμε στην χώρα μας. Πέρσι με τον «δικέφαλο του βορρά» είχε αγωνιστεί σε 36 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, πετυχαίνοντας συνολικά 9 γκολ και δίνοντας και 3 ασίστ. Με δεδομένο το υψηλό κασέ του δύσκολα θα μπορούσε να πάει σε ομάδα πλην αυτών της BIG-5, όπου και εκεί φαίνεται να έχουν κλείσει τις θέσεις της επίθεσης, οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να παίξει και την επόμενη χρονιά στην χώρα μας.

Ακόμα ένας παίκτης του ΠΑΟΚ που όντας πλέον ελεύθερος σίγουρα θα προσελκύσει επάνω του πολλά βλέμματα είναι ο Ομάρ Ελ Καντουρί. Ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός βρίσκεται στους Θεσσαλονικείς από το 2017, όντας από τους βασικούς ποδοσφαιριστές της αγωνιστικής αναγέννησης του «δικέφαλου του βορρά». Ωστόσο τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα τραυματισμών. Την περσινή χρονιά είχε σε όλες τις διοργανώσεις είχε συνολικά 25 συμμετοχές χωρίς να σκοράρει. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να προσφέρει και στο μεσοεπιθετικό κομμάτι και ως αμυντικό χαφ. Ένας παίκτης με πολλές παραστάσεις που ειδικά σε μικρομεσαίες ομάδες θα μπορούσε άνετα να είναι ηγέτης, ακόμα και αν δεν παίξει όλα τα παιχνίδια. Είναι από τους ελεύθερους που αν ρίξουν το κασέ τους, δύσκολα δεν θα ενδιαφερθούν πολλοί από την 6η θέση και κάτω.

Όταν αποκτήθηκε το 2017 από τον Παναιτωλικό, ελάχιστοι περίμεναν πως ο Χόρχε Ντίας θα έφτανε να γίνει αρχηγός και σημείο αναφοράς για τα «καναρίνια». Ο Ουρουγουανός εξτρέμ που έπαιξε και στο κέντρο και ως μεσοεπιθετικός, μετά από 7 χρόνια στο Αγρίνιο έμεινε ελεύθερος, ωστόσο αν θελήσει να παραμείνει στην χώρα μας, δύσκολα δεν θα βρει ομάδα από τις λεγόμενες μικρομεσαίες. Και θα βρει γιατί είναι ένας παίκτης που μπορεί να προσφέρει σε πολλές θέσεις, ενώ πέρσι στον Παναιτωλικό είχε 29 συμμετοχές και 3 ασίστ. Μια πολλή καλή περίπτωση που σίγουρα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον.

Συνεχίζουμε με ακόμα έναν επιθετικό, τον Κοσμά Τσιλιανίδη. Ο άτυχος ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ είναι ένας ποδοσφαιριστής που παρά τους τραυματισμούς θέλει να δείξει πως στα 29 του μπορεί ακόμα να προσφέρει πολλά και μπορεί να το καταφέρει. Την περσινή χρονιά έπαιξε σε 11 παιχνίδια έχοντας 1 γκολ και 1 ασίστ και είναι από τους παίκτες που έχουν απασχολήσει πολλές από τις ομάδες ειδικά των play-outs που θέλουν έναν επιθετικό που έχει το σκοράρισμα όπως ο Τσιλιανίδης.