Ο θρίαμβος του Γιοβάνοβιτς και η σκληρή τιμωρία του Ολυμπιακού με τα «δώρα» του Ανιγκό

Γιάννης Σερέτης
Ο Γιοβάνοβιτς πανηγυρίζει τη νίκη επί του Ολυμπιακού

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το masterpiece του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, τις «αυτοκτονικές» για τον Ολυμπιακό επιλογές του Ζοζέ Ανιγκό και την πιο εύκολη επικράτηση του Παναθηναϊκού σε ντέρμπι «αιωνίων» μετά το 0-3 στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Το έκανε και αυτό ο εφετινός Παναθηναϊκός: νίκησε τη μοναδική ομάδα επί της οποίας δεν είχε επικρατήσει εφέτος ούτε μια φορά. Τη μία από τις δύο ομάδες (μαζί με τον ΠΑΟΚ) για τις οποίες το συμπέρασμα του «μέσου» φιλάθλου ήταν ότι «δεν τις έχει εφέτος». Και τη νίκησε με αψεγάδιαστη διαιτησία, με τον δικό του τρόπο παιχνιδιού, επιτρέποντας σε ένα σύνολο με το τριπλάσιο μπάτζετ να δημιουργήσει μια (διπλή) ευκαιρία σε όλο το ματς, με Χουάνγκ και Μασούρα στο 40’. Είναι το masterpiece του Γιοβάνοβιτς αυτό το ντέρμπι! Ο δικός του θρίαμβος επί του Ανιγκό που ήταν αήττητος ως κόουτς του Λεβαδειακού εναντίον του Παναθηναϊκού του Ουζουνίδη, ο θρίαμβος των «παιδιών» του που ήταν χθες τα πραγματικά «λιοντάρια» στο γήπεδο, απόλυτα προετοιμασμένα σωματικά και ψυχοπνευματικά για έναν «τελικό». Οχι για ένα «απλό» ματς των play-offs.

Για ακόμα μια φορά ένα ματς εναντίον του Αρη αναδεικνύεται σε turning point για τους Πράσινους. Μετά από την ισοπαλία με το Βόλο, στην οποία ο Μπερνάρ είχε απογοητευτική απόδοση ως επιτελικός μέσος σε ματς «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του (χαμηλό τέμπο, κλειστή αντίπαλη άμυνα, ακατάπαυστα στο μισό γήπεδο ο Παναθηναϊκός) ο Γιοβάνοβιτς πήρε μια καθοριστική απόφαση για τα υπόλοιπα παιχνίδια των play-offs. Θα είναι απίθανο αν χρησιμοποιήσει εκ νέου τον Βραζιλιάνο στον κεντρικό άξονα. Με την τριάδα Πέρεθ – Κουρμπέλη – Τσέριν είχε νικήσει ο Παναθηναϊκός στα δυο ντέρμπι την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, αυτήν εμπιστεύτηκε στο ματς με τον Αρη και ο αντίπαλος δημιούργησε… μισή υποψία ευκαιρίας σε όλο το 90λεπτο. Όχι, βέβαια, αποκλειστικά λόγω της χημείας και των χαρακτηριστικών αυτής της τριάδας. Όμως τα υπόλοιπα τα είχε βρει ο Ιβάν: φορ και εξτρέμ που πιέζουν, ακραίους μπακ όχι φαντεζί αλλά τακτικά σωστούς, στόπερ όχι πρώτου επιπέδου, που αποφεύγουν όμως γκάφες τύπου Κουλιεράκη και Παπασταθόπουλου. Μ’ αυτή την τριάδα που παίζει με «κλειστά» μάτια ως προς τις αλληλοκαλύψεις, τις αποστάσεις και τις κινήσεις χωρίς τη μπάλα οι Πράσινοι πήραν και το τρίτο του εφετινό τους ντέρμπι.

Τα «δώρα» του Ανιγκό στην ενδεκάδα και με τον Βαλμπουνά

Ναι, ουσιαστικά με δύο αυτογκόλ: το έχουμε ξαναπεί, αυτός είναι ο εφετινός Παναθηναϊκός. Φτύνεις αίμα να του βάλεις γκολ - το τελευταίο δίμηνο φτύνεις αίμα να του φτιάξεις και καθαρή ευκαιρία. Σε πιέζει, σε κουράζει, κρατά τη μπάλα, ψάχνει τη στιγμή του. Με ατομική ενέργεια; Από στατική φάση; Από σφάλμα του αντιπάλου; Με συνδυασμό; Τις περισσότερες φορές ένα γκολ το βρίσκει. Ενίοτε και δύο. Η απίστευτη αστοχία του δεν ήταν στατιστικά δυνατόν να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» σκόραρε στη δεύτερη ευκαιρία του, χθες πάλι στη δεύτερη καλή στιγμή του, χάρη στο «δώρο» του Σωκράτη. Ομως ο πιο «γενναιόδωρος» προς τους Πράσινους δεν ήταν χθες ο στόπερ του τρις πρωταθλητή (έχουμε γράψει τέσσερις φορές από τον Δεκέμβριο για το πόσο μεγάλη ανάγκη είχε ο Ολυμπιακός να αποκτήσει κεντρικό αμυντικό τον Ιανουάριο και το πληρώνει επανειλημμένα). Ο μεγαλύτερος «δωροθέτης» ήταν ο προπονητής του. Κάποια στιγμή ο Ολυμπιακός θα πλήρωνε ακριβά τις αλλαγές στον πάγκο του. Χθες τις πλήρωσε... «χρυσές»!

Τις ισορροπίες στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού δεν τις γνωρίζω. Αν έπρεπε να παίξει χθες ο Χάμες γι’ αυτές τις ισορροπίες, ο Ολυμπιακός «θυσίασε» πολλά. Σε κάθε περίπτωση ο πρωταθλητής έπεσε στην παγίδα στην οποία αναφερθήκαμε προχθές. Πίστεψε ότι θα έχει (πώς άραγε;) εύκολη κατοχή μπάλας: βάλε κυρ Στέφανε και Χάμες, βάλε και Φορτούνη, βάλε και Αραμπί στο πρώτο ημίχρονο. Είναι πραγματικά απίστευτο πώς σε ματς με αυτόν τον Παναθηναϊκό που δεν έχει το τρομερό ταλέντο, αλλά αν μη τι άλλο η ένταση, η σκληράδα και η αμυντική προσήλωση δεν του λείπουν, ο Ανιγκό αποφάσισε να παίξει με τον Χάμες «δεκάρι» και τον Φορτούνη αριστερό εξτρέμ. Παίκτη που τρέχει τέσσερις ταχύτητες κάτω από τους υπόλοιπους 19, δεν τον βάζεις βασικό εναντίον αυτού του Παναθηναϊκού. Ειδικά όταν έχεις στην ενδεκάδα και τον (πάρα πολύ καλό από το 45' έως το 70') Φορτούνη. Ειδικότερα όταν με αυτή την απόφαση λες στον Ρουμπέν Πέρεθ «μπες μέσα αγόρι μου και κάνε το παιχνίδι σου»! Ο Αλμέιδα, θυμίζουμε, είχε «θυσιάσει» κοτζάμ λυσσασμένο Αραούχο σε man to man για να εξουδετερώσει τον Πέρεθ. Και τον «έσβησε», απενεργοποιώντας μεγάλο κομμάτι στον τρόπο ανάπτυξης του Τριφυλλιού. Ο Ανιγκό με την επιλογή του Χάμες επέτρεψε στους Πράσινους να παίζουν όπως γουστάρουν για ένα ημίχρονο. Κι όχι μόνο αυτό!

Κάνει σωστές αλλαγές στο 46’. Το ματς αλλάζει σταδιακά. Ο Ολυμπιακός, χωρίς να είναι εντυπωσιακός, με τον Φορτούνη να παίζει ως leader «μέσα δεξιά» και τον Μπιέλ να υπηρετεί σωστά το ρόλο του «κρυφού» ξεκινώντας από αριστερά, έχει τον έλεγχο του αγώνα μέχρι το 70’. Κυκλοφορεί τη μπάλα, φτάνει πιο εύκολα στην αντίπαλη περιοχή, δεν απειλείται. Μέχρι τη στιγμή που μπαίνει ο Βαλμπουενά και «κλειδώνει» το πράσινο τρίποντο. Ο Ανιγκό άλλαξε θέσεις σε Μπιέλ – Φορτούνη που πήγαιναν μια χαρά στο β’ μέρος προσφέροντας και μέτρα σε Εμβιλά – Χουάνγκ, ο Γιοβάνοβιτς έβαλε Μαντσίνι – Ιωαννίδη, ο Ολυμπιακός αυτο-εξουδετερώθηκε και ο Ντελ Θέρο Γκράντε σκεφτόταν αν το ελληνικό classico ομοιάζει περισσότερο στο Ρέαλ – Μπάρτσα ή στο Μπέτις – Σεβίλλη…

Ο Παναθηναϊκός τα «έσπασε», το «εξάποντο» έρχεται...

Κάπως έτσι, παίρνοντας το 100% και από Σάντσεθ και Μάγκνουσον, ο Παναθηναϊκός όχι μόνο επέκτεινε το φοβερό σερί του – επί Γιοβάνοβιτς – εναντίον του Ολυμπιακού, αλλά τα… έσπασε όλα χθες!

  • Σκόραρε για πρώτη φορά πρώτος σε ντέρμπι στην τρέχουσα σεζόν.
  • Νίκησε για πρώτη φορά σε ντέρμπι από τον περασμένο Οκτώβριο, δηλαδή πρώτη φορά χωρίς τον Αϊτόρ.
  • Σκόραρε για πρώτη φορά σε ροή αγώνα πάλι μετά από τον Οκτώβριο και το 1-1 του Αϊτόρ στην Τούμπα.
  • Όπως πέρυσι μια νίκη επί του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο είχε βάλει τα θεμέλια του ευρωπαϊκού εισιτηρίου το οποίο «κλείδωσε» με το τρίποντο στο «Γ. Καραϊσκάκης», έτσι και χθες έβαλε τα θεμέλια για την κατάκτηση του τίτλου μέσα από τη διαδικασία των play offs.

Nαι, η ΑΕΚ νίκησε στην Τούμπα, αλλά και ο Παναθηναϊκός νίκησε στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Το δίποντο πλεονέκτημα με το οποίο μπήκε στα play offs το Τριφύλλι, το ξόδεψε στην ισοπαλία με το Βόλο. Αμφότεροι θα παίξουν με τον ΠΑΟΚ εντός και με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο.

Όμως το πλέον κομβικό ματς πια, ό,τι κι αν συμβεί στην επόμενη σούπερ καθοριστική αγωνιστική, θα είναι το «εξάποντο» στη Λεωφόρο: Οποιος νικήσει, θα έχει το προβάδισμα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα