Η «παγίδα» για τον Ολυμπιακό, το «πρέπει» του Παναθηναϊκού και η απίστευτη ΕΠΟ

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Η «παγίδα» για τον Ολυμπιακό, το «πρέπει» του Παναθηναϊκού και η απίστευτη ΕΠΟ

bet365

O Γιάννης Σερέτης γράφει για την εικόνα «φαβορί» που αποτελεί κίνδυνο για τον Ολυμπιακό, για τη μεγάλη ανάγκη νίκης και το τρομερό πρόβλημα του Παναθηναϊκού στα ντέρμπι και για τα απίστευτα μα αληθινά της ΕΠΟ ενόψει του τελικού Κυπέλλου.

O Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ομάδα την οποία εφέτος δεν έχει νικήσει ο Ολυμπιακός: επί Γιοβάνοβιτς «τρέχει» το καλύτερο σερί του από την εποχή του Δημήτρη Σαραβάκου, έξι ματς αήττητος με 2-4-0! Ο Ολυμπιακός την ίδια στιγμή είναι η μοναδική ομάδα την οποία δεν έχουν νικήσει ούτε μία φορά εφέτος οι Πράσινοι! Κι όχι μόνο αυτό: είναι και η μοναδική ομάδα εναντίον της οποίας ο Παναθηναϊκός ήταν κατώτερος και στις δυο αναμετρήσεις. Ναι, στο β’ μέρος των αγώνων στη Λεωφόρο και στο «Γ. Καραϊσκάκης», όχι στο πρώτο ημίχρονο. Κι αυτό είναι ένα από τα πολλά που καλείται να διερευνήσει και να λύσει ο Γιοβάνοβιτς ενόψει του αυριανού ντέρμπι...

Kακά τα ψέματα, ο Παναθηναϊκός δεν βρίσκεται στην κορυφή, δεν άντεξε στην πίεση του ανταγωνισμού, λόγω των καταπληκτικών επιδόσεών του στα ντέρμπι. «Χ» είναι τα ντέρμπι του. Μια νίκη – μια ήττα με τον ΠΑΟΚ. Μια νίκη – μια ήττα – μια ισοπαλία με την ΑΕΚ. Δυο ισοπαλίες με τον πρωταθλητή. Βρίσκεται πρώτος επειδή στα 22 ματς με όλους τους υπόλοιπους πήρε 18 τρίποντα και έχασε μόνο 9 βαθμούς: δύο από τον Ιωνικό, δύο από τον ΟΦΗ, τρεις από τον Αστέρα, δυο από το Βόλο στη σοκαριστική ισοπαλία πριν από μία εβδομάδα. Ο Ολυμπιακός στα αντίστοιχα παιχνίδια έχασε 13 βαθμούς. Oμως για να σηκώσεις κούπα πρέπει να πάρεις και κάνα ντέρμπι! Αλλιώς δεν γίνεται!

Γι’ αυτό και διαφωνώ με όσους εκτιμούν πως η ισοπαλία αύριο στη Λεωφόρο είναι «καλό» αποτέλεσμα για τον γηπεδούχο. Δεν είναι «κακό». Δεν τον εκτροχιάζει. Αλλά δεν είναι το αποτέλεσμα που πρέπει να πάρει αν θέλει να τερματίσει στην κορυφή. Ευκαιρίες δεν δίνονται πολλές, ο συνολικός αριθμός των αγώνων στα play offs είναι πεπερασμένος και ό,τι γράφει σε κάθε ματς δεν ξεγράφει! Απόλυτο παράδειγμα ο ΠΑΟΚ: έχασε την ευκαιρία του για το «εξάποντο» εκτόξευσης εναντίον της ΑΕΚ στην Τούμπα, εισέπραξε και τρία στο Φάληρο, τέλος. Πάπαλα μέσα σε τέσσερις μέρες και τώρα τρέχει για να μην τερματίσει τέταρτος.

Δεν είναι λίγα τα αρνητικά δεδομένα για τον Παναθηναϊκό στη θεωρητική… προοικονομία του αγώνα. Σε ολόκληρη τη σεζόν έχει βάλει ένα non-penalty γκολ σε επτά ντέρμπι! Του Αϊτόρ στην Τούμπα. Από τον περασμένο Νοέμβριο και το 1-1 με τον Ολυμπιακό δεν σκόραρε καν σε τέσσερα ντέρμπι. Από την αρχή του πρωταθλήματος δεν προηγήθηκε έστω μία φορά σε επτά ντέρμπι! Ούτε μία φορά! Δυο νίκες, και αυτές με ανατροπές επί ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, στην… εποχή του Αϊτόρ!

Ειδικά εναντίον του Ολυμπιακού; Ο πρωταθλητής είναι η μοναδική ομάδα εναντίον της οποίας ο Παναθηναϊκός ήταν εφέτος κατώτερος και στις δυο αναμετρήσεις τους. Η μοναδική ομάδα η οποία είχε δις μεγαλύτερα ποσοστά κατοχής μπάλας, περισσότερες καθαρές ευκαιρίες, 3,58 συνολικά Xgoals κι ας πέτυχε τελικά μόνο ένα, με τον Πεπ Μπιέλ στη Λεωφόρο. Μια ομάδα η οποία κατάφερε και να πιέσει «ψηλά» τους Πράσινους και να βραχυκυκλώσει την κυκλοφορία μπάλας, δεχόμενος κινδύνους μόνο σε open play, στο δεύτερο ημίχρονο του ντέρμπι στο Φάληρο. Αυτός ο Ολυμπιακός δύο φορές κατάφερε να αποσυντονίσει τον αντίπαλό του και να πετύχει ακριβώς αυτό που δεν θέλει ο Γιοβάνοβιτς: να έχει τον έλεγχο της ροής του αγώνα.

Αυτή είναι και η «παγίδα» την οποία καλείται να αποφύγει αύριο ο Ολυμπιακός! Η παγίδα που συνοψίζεται στη φράση «τον έχουμε τον Παναθηναϊκό», σε απόλυτη αντίθεση με το «μην υποτιμάτε την ομάδα μας» που είχε πει ο Γιοβάνοβιτς στη συνέντευξη Τύπου του «Γ. Καραϊσκάκης». Την υποστήριξε ο Παναθηναϊκός αυτή την ατάκα του προπονητή του μετά από εκείνο το ντέρμπι, με εξαίρεση τη χοντρή γκέλα εναντίον του Βόλου. Τον υποτίμησαν πολλοί εφέτος μετά τη κατηφόρα του Ιανουαρίου, αλλά στάθηκε όρθιος. Κι αν αύριο ο Ολυμπιακός πέσει ποδοσφαιρικά σ’ αυτή την παγίδα, δίνοντας χώρους στον αντίπαλό του και παίζοντας επιπόλαια έχοντας στο νου κυρίως το γκολ, στηριζόμενος στην αύρα των σπουδαίων επιτυχιών του με τριάρες επί ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και των καλών εμφανίσεών του επί του Τριφυλλιού, θα το πληρώσει.

Υ.Γ. Τι να πρωτοπεί κάποιος για την ΕΠΟ. Είχαμε σημειώσει σε πρόσφατο σημείωμα ότι η θητεία Μπαλτάκου εξελίσσεται σε τρομερή απογοήτευση σχεδόν σε όλα τα επίπεδα, ότι ήδη η απόδοση της σημερινής διοίκησης είναι πολύ κατώτερη της θητείας Γραμμένου. Φροντίζει να επιβεβαιώνει αυτή την εικόνα η ομοσπονδία με όσα κάνει και δεν κάνει για τον τελικό Κυπέλλου. Πρώτα αποφασίζει για Κύπρο και μετά αναγνωρίζει ότι τον τελευταίο λόγο για τη διεξαγωγή του έχει η αστυνομία της Κύπρου, η οποία ακόμα δεν έχει δώσει το πράσινο φως! Ο μοναδικός λόγος που με κάνει να σκέφτομαι πως ενδεχομένως όλα αυτά δεν αποτελούν προϊόν κάκιστων χειρισμών ερασιτεχνικού επιπέδου είναι το ερώτημα για το αν αποτελούν μέρος ολόκληρου σχεδίου του οποίου το σενάριο και το φινάλε γνωρίζουν προς το παρόν μόνο οι εμπνευστές του. Ας κάνουμε λίγο υπομονή να δούμε τα επόμενα «επεισόδια» και ίσως καταλάβουμε. Διότι η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε και τόσο έξυπνοι για να τα «πιάνουμε» όλα μονομιάς.

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...