Wyscout Analysis: O Παναθηναϊκός έχει πετάξει 13 «σίγουρα» γκολ και το πληρώνει ακριβά!

Wyscout Analysis: O Παναθηναϊκός έχει πετάξει 13 «σίγουρα» γκολ και το πληρώνει ακριβά!

Wyscout Analysis: O Παναθηναϊκός έχει πετάξει 13 «σίγουρα» γκολ και το πληρώνει ακριβά!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει για την απίθανη αρνητική επίδοση του Παναθηναϊκού στο δεύτερο γύρο, η οποία του έχει κοστίσει πολύ ακριβά και την ανάγκη για ψυχραιμία σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε γιατί σε αυτή την χώρα ποδοσφαιρικά είμαστε πάρα πολλά χρόνια πίσω και είναι δύσκολο να κατανοήσουμε ακόμη και τα βασικά του αθλήματος και των διαδικασιών που το διέπουν. Αν ο Παναθηναϊκός βρίσκεται εδώ που είναι σήμερα, δηλαδή στη πρώτη θέση μετά από 28 αγωνιστικές, το οφείλει στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Τελεία και παύλα. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως ο Σέρβος τεχνικός δεν μπορεί να έχει και εκείνος μια κακή βραδιά ή κάποιες-εκ του αποτελέσματος και όχι εκ της λογικής- κακές αποφάσεις πριν ή μετά τα παιχνίδια ή στις μεταγραφικές περιόδους.

Όπως έγινε για παράδειγμα το βράδυ της Κυριακής απέναντι στον Βόλο. Άνθρωπος είναι όχι μάγος. Η δουλειά του Σέρβου τεχνικού επανέφερε τον σύλλογο στην κανονικότητά του, η επιδραστικότητά του στον οργανισμό έφερε το κλαμπ να κατακτά το Κύπελλο και να διεκδικεί τον φετινό τίτλο, με το μικρότερο(όχι μικρό) μπάτζετ του big4, έχοντας την απόλυτη στήριξη της διοίκησης σε κάθε επίπεδο.

Οποιαδήποτε και αν είναι η κατάληξη της σεζόν, το Τριφύλλι έκανε πολλά βήματα μπροστά, προόδευσε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και το οφείλει στον Ιβάν, χτίζοντας τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια. Παρουσιάστηκε μια μεγάλη ευκαιρία να πάρει το πρωτάθλημα φέτος και σε οκτώ αγωνιστικές, εδώ θα είμαστε να δούμε αν αυτή την ευκαιρία την εκμεταλλεύθηκε ή την άφησε να περάσει, τι έκανε σωστά, τι λάθος, τι θα μπορούσε να κάνει καλύτερα.

Ναι στην κριτική όχι στην ανθρωποφαγία. Άλλο το κριτικάρω, άλλο τα γκρεμίζω όλα. Οπότε ψυχραιμία, ηρεμία, όχι ισοπέδωση και μηδενισμό, δεν την αξίζει ούτε ο προπονητής, ούτε και οι παίκτες. Χάθηκε μια σημαντική ''μάχη'' αλλά ο ''πόλεμος'' ο ποδοσφαιρικός είναι ακόμη εκεί, όλα είναι ανοιχτά. ''Με το σώμα στο κενό, τη ψυχή στο στόμα, το παιχνίδι παίζεται ακόμα'' που λέει και ο ένας και μοναδικός Βασίλης.

Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα πως είναι ζωτικής σημασίας για τον Παναθηναϊκό να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του ενόψει της επανέναρξης του πρωταθλήματος. Δεν ανακαλύπταμε την Αμερική, ούτε διεκδικούμε κάποιο ποδοσφαιρικό έπαινο.

Μετά τον τραυματισμό του Αϊτόρ, οι ''πράσινοι'' δεν έχουν το εύκολο γκολ, για να σκοράρουν θα πρέπει πολλοί παίκτες να έρθουν σε επαφή με την μπάλα, το βρίσκει με κόπο το τέρμα το ''τριφύλλι'' και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αλλάξει το καλοκαίρι, με ποδοσφαιριστές που θα είναι σε θέση με μία δύο επαφές, μια ατομική ενέργεια να κρίνουν τα ματς. Για αυτό αποκτήθηκε ο Μπερνάρντ, ο Βέρμπιτς, ο Κλεϊνχέισλερ αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν προσφέρει στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, αν κάτι πληρώνει στον μεγαλύτερο βαθμό στον δεύτερο γύρο αυτό είναι η αναποτελεσματικότητά του. Στο φινάλε του πρώτου γύρου ήταν η μοναδική ομάδα ανάμεσα σε xGoals και Goals. Λίγο πιο πάνω από το προσδοκώμενο. Στο +0.68. Μετά το παιχνίδι και με τον Βόλο, οι ''πράσινοι'' έφτασαν σε μία απίστευτη αρνητική επίδοση, την οποία είναι απίθανο να την συναντήσουμε σε άλλη ομάδα που βρίσκεται στη κορυφή του βαθμολογικού πίνακα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων!

Το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει δημιουργήσει τελικές ίσες με 51.10xGoals. Δηλαδή θα ''έπρεπε'' να έχει πετύχει 51 γκολ, όντας απλά στον μέσο όρο, όχι να είναι πιο πάνω. Πόσες φορές έχει συνδεθεί με το αντίπαλο πλεκτό; 38! Δηλαδή έχει πετάξει στα σκουπίδια 13 ''σίγουρα'' γκολ! Δεν υπάρχει, δεν γίνεται, είναι απίθανο, είναι απίστευτη η αστοχία των παικτών του Παναθηναϊκού.

πινακας

Ο Ολυμπιακός έχει πετύχει 58 γκολ, η ΑΕΚ 52, ο ΠΑΟΚ 45, ο Άρης 41. Και η Ένωση είναι ''άστοχη'' με 5 τέρματα λιγότερα από το αναμενόμενα με βάση τις ποιοτικές ευκαιρίες που δημιουργεί αλλά αυτό το -13 είναι τεράστια ''πληγή'' για τον Παναθηναϊκό.

Φυσικά οι τελικές αποφάσεις εκτός από θέμα ημέρας, φόρμας, συγκυρίας, συγκέντρωσης και στιγμής είναι και θέμα ποιότητας. Δεν μπορεί να μην είναι και θέμα ποιότητας. Το κακό για τον Παναθηναϊκό είναι πως αρχίζει να γίνεται και θέμα ψυχολογικό και θα πρέπει άμεσα, από το βράδυ της Τετάρτης κιόλας, να επανέλθει το ''τριφύλλι'' στην κυνικότητα του πρώτου γύρου. Σε αντίθετη περίπτωση φαντάζει απίθανο, με τέτοιους αριθμούς να φτάσει μέχρι το τέλους του δρόμου στη κορυφή...

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.