Είναι ζωτικής σημασίας για τον Παναθηναϊκό να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του

Είναι ζωτικής σημασίας για τον Παναθηναϊκό να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του

Είναι ζωτικής σημασίας για τον Παναθηναϊκό να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το μεγάλο «όπλο» του πρώτου γύρου, το οποίο πρέπει να ξαναβάλει στη φαρέτρα του ο Παναθηναϊκός στο φινάλε της σεζόν που θα κρίνει τον φετινό πρωταθλητή.

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες προς την επανέναρξη του πρωταθλήματος, η απόλυτη τοξικότητα φεύγει σιγά-σιγά από την ατμόσφαιρα και ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει παρέμβει καμία αρχή αυτού του τόπου για τα όσα ντροπιαστικά έγιναν στην συνάντηση των «6» με την ΕΠΟ για το... καλό του πoδοσφαίρου και την... βελτίωση της διαιτησίας. Προφανώς στον κώδικα αξιών και συμπεριφοράς αυτού του κράτους, οι φτυσιές, οι βρισιές και οι φούστες ως αντικείμενο υποτιμητικό είναι κάτι το νορμάλ. Το να έχεις απαιτήσεις σε αυτή την χώρα, είναι σαν να περιμένεις να βρέξει στην έρημο. Τελοσπάντων.

Σε τούτη την γωνιά, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα συνεχίσουμε να μιλάμε για ποδόσφαιρο. Αυτό αγαπάμε, αυτό το υπέροχο άθλημα, με αυτό είμαστε φανατικοί, οπότε πάμε να δούμε ένα σημαντικό στοιχείο ενόψει των τελευταίων εννιά αγωνιστικών που θα κρίνουν το πρωτάθλημα, το οποίο μετά από πολλά χρόνια διεκδικεί ο Παναθηναϊκός.

Το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ξεκινά την Κυριακή κόντρα στον Βόλο μία τριάδα αγώνων μέχρι την διακοπή για το Πάσχα, στην οποία αν κάνει το 3Χ3 θα γίνει το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Αν, δηλαδή, καταφέρει μετά την θεσσαλική ομάδα, να φύγει από το «Βικελίδης» με το «διπλό» και να πάρει το «αιώνιο» ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό, βάζοντας εννιά βαθμούς στο σακούλι φτιαγμένους από χρυσάφι.

Για να μπορέσει να τα καταφέρει ο Παναθηναϊκός και να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου, καλείται να διατηρήσει την ίδια ανασταλτική συμπεριφορά που αποτελεί και το μεγάλο του «όπλο», την ίδια σκληράδα, την ίδια θέληση, τις βασικές του αρχές όπως η επιβολή μέσα από την κυκλοφορία και το άμεσο πρέσινγκ, πράγματα τα οποία τα κάνει πολύ καλά και για αυτό βρίσκεται στη πρώτη θέση εδώ και τόσους μήνες.

Από την άλλη, όμως, το «τριφύλλι» είναι υποχρεωμένο να επαναφέρει στη «φαρέτρα» του, ένα από τα μεγαλύτερά του «όπλα» στον μυθικό πρώτο γύρο, των 12 νικών και της μίας ισοπαλίας. Ποιό είναι αυτό; Η αποτελεσματικότητα. Οι «πράσινοι» στο φινάλε του 1/3 της σεζόν, ήταν η ομάδα που είχε καταφέρει να αξιοποιήσει στον μεγαλύτερο βαθμό τις ευκαιρίες που δημιουργούσε.

Ήταν ο μόνος από το big4 ο Παναθηναϊκό που είχε θετικό συντελεστή ανάμεσα σε xGoals και Goals με +0.69(23.33xgoals-24goals), δηλαδή είχε σκοράρει ελάχιστα περισσότερο από αυτό που θα «έπρεπε».

Έχοντας διανύσει 27 από τις 36 αγωνιστικές, ο Παναθηναϊκός στον δεύτερο γύρο και στη μία αγωνιστική των play-offs έχει πετύχει 38 γκολ, έχοντας 48.55xGoals! Δηλαδή από το +0.69, έφτασε στο -10.55 και από την πρώτη θέση στην αποτελεσματικότητα, στην τελευταία! Ο Ολυμπιακός βελτιώθηκε και βρίσκεται στο +2.11, o ΠΑΟΚ στο -0.58 ενώ η ΑΕΚ αντιμετωπίζει και εκείνη το ίδιο «θέμα» με το «τριφύλλι», καθώς έχει σκοράρει 5.52 γκολ λιγότερα από το προσδοκώμενο.

Ειδικά στα τελευταία παιχνίδια, οι «πράσινοι» το έχουν... παρακάνει, με αποκορύφωμα την μη επίτευξη τέρματος κόντρα στην ΑΕΚ με 1.48xGoals(από τις τρεις βαρβάτες ευκαιρίες στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους), τα δύο γκολ στον Παναιτωλικό με 3.99xGoals και τα δύο τέρματα με τον Βόλο, έχοντας 3.9xGoals.

Ειδικά στα μεγάλα ματς της σεζόν, στα ντέρμπι με ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός έχει σκοράρει μόνο μία φορά σε ροή αγώνα(2 πέναλτι απέναντι στην Ένωση, κανένα γκολ με τους «ερυθρολεύκους») στη Τούμπα με το γκολ του Αϊτόρ, ενώ το άλλο ήρθε με εκτέλεση πέναλτι του Ισπανού εξτρέμ.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη συγκέντρωση και ποιότητα στη τελική προσπάθεια, πρέπει να αξιοποιήσουν τις μεγάλες τους στιγμές, ώστε να ανεβάσουν κατακόρυφα τις πιθανότητες τους να κόψουν πρώτοι το νήμα του τερματισμού.

Το μεγάλο «όπλο» του πρώτου γύρου είναι επιτακτική ανάγκη να εμφανιστεί και πάλι τώρα στα πιο κρίσιμα παιχνίδια της σεζόν.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.