Ακαδημίες: Πρώτοι και καλύτεροι

Γιώργος Μανταίος
Μπ.Κωστούλας

bet365

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ επιβεβαίωσαν την κυριαρχία τους στο χώρο των ακαδημιών, «καθαρίζοντας» τις πρώτες θέσεις της κανονικής περιόδου σε όλα τα γκρουπ

Διαθέτουν τις καλύτερες ακαδημίες στην Ελλάδα. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, υποστηρίζουν ότι βρίσκονται... χρόνια μπροστά από τους υπόλοιπους κι αυτό αντικατοπτρίζεται στις βαθμολογίες των πρωταθλημάτων υποδομής της Super League. Ένα μήνα πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ καθάρισαν τις πρώτες θέσεις σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ και έδωσαν «ραντεβού» για το Final-4 των πρωταθλημάτων Κ17 και Κ15. Θυμίζουμε ότι στην Κ19, που δεν είχε δραστηριότητα αυτό το Σαββατοκύριακο, προηγείται ο Ολυμπιακός με ένα βαθμό διαφορά του «Δικέφαλου του Βορρά

Κ17: Συνήθεια η νίκη στο ντέρμπι

Για την Κ17 του Ολυμπιακού, μια νίκη επί του αιώνιου αντιπάλου είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο. Μάταια προσπαθεί ο Παναθηναϊκός να «ματσάρει» τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία (2006, 2007), αφού το Σάββατο οι «ερυθρόλευκοι» πέτυχαν το «4 στα 4» στις εφετινές αναμετρήσεις τους με τον μεγάλο τους αντίπαλο. Η ομάδα του Δημήτρη Μαυρογενίδη επικράτησε 3-1 στο Ρέντη αφού «κατέβασε» από την Κ19 τον Μπάμπη Κωστούλα και τον Χρήστο Μουζακίτη. Η παρουσία αυτών των παιδιών ουσιαστικά... καταργεί τον ανταγωνισμό. Ο Ολυμπιακός γίνεται πολύ ανώτερος ποιοτικά και δεν είναι τυχαίο ότι ο Κωστούλας (2007) πέτυχε δύο γκολ και κέρδισε ένα πέναλτι το οποίο αξιοποίησε ο Μουζακίτης (2006). Με ένα θαυμάσιο σε ομαδική δημιουργία γκολ, που πέτυχε ο εξαιρετικός χαφ Θωμάς Μαρκεζίνης (2007) ισοφάρισε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ήταν πολύ θετικός μέχρι το 30-35΄. Όσο χρειάστηκε, δηλαδή, για να επανέλθει στη φυσική του θέση ο αρχηγός Μουζακίτης, ο οποίος ξεκίνησε ως δεύτερος επιθετικός και ήταν εντελώς ακίνδυνος, όταν όμως γύρισε σε θέση «6», μαζί του «ίσιωσε» και όλος ο Ολυμπιακός.

Έτσι, η κανονική σεζόν ολοκληρώνεται με τέσσερις νίκες του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού και 10-2 συντελεστή τερμάτων για τον «Θρύλο» που εξασφάλισε μαθηματικά την πρώτη θέση του νότιου ομίλου και την απευθείας συμμετοχή στο Final-4. Οι «πράσινοι» χρειάζονται νίκη την επόμενη εβδομάδα επί του Ατρόμητου για να διασφαλίσουν θέση στα μπαράζ. Στο παιχνίδι παραμένει και ο Ατρόμητος μετά το δύσκολο 1-0 επί του ΟΦΗ και πάει να τα παίξει «όλα για όλα» στις δύο επόμενες αγωνιστικές, εναντίον του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Η Ένωση δεν δυσκολεύτηκε εναντίον του ουραγού Απόλλωνα (3-1) και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, αφού κλείνει τη σεζόν με τρία ματς-«φωτιά» εναντίον του Ολυμπιακού, του Ατρόμητου και τον Παναθηναϊκού.

Στο βόρειο όμιλο, όπου ο ΠΑΟΚ έχει εξασφαλίσει πρόκριση από την Α΄ φάση, διεξάγεται... αδυσώπητη μάχη για τη δεύτερη θέση που επίσης οδηγεί απευθείας στο Final-4. Εκεί η ομάδα που εντυπωσιάζει τον τελευταίο καιρό είναι αναμφισβήτητα ο Βόλος. Τα παιδιά του Φώτη Αγραφιώτη και του Κώστα Τουρσούγκα πέρασαν από το Αγρίνιο με 3-1 επί του Παναιτωλικού, στην τρίτη ανατροπή που πετυχαίνουν στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια. Εκτός από τους σκόρερ Αλεξιάδη, Καπετάνο, Ιωαννίδη, βοήθησαν πολύ και οι αμυντικοί Λυκουρίνος, Σακελλάρης στο build up και την ανάπτυξη της ομάδας.

ΑΕΛ για... φίλημα

Ωστόσο, προβάδισμα για τη δεύτερη θέση πήρε η ΑΕΛ με την πολύ σπουδαία εκτός έδρας νίκη 3-2 επί του Άρη στην Πυλαία, στην επιστροφή του Κώστα Καζάνα στον πάγκο των γηπεδούχων.
Με το δίδυμο Γιάννη Σιάρκο και Ζήση Ζιάγκα στον πάγκο τους, οι «βυσσινί» είχαν μελετήσει ιδανικά τον αντίπαλο. Στην επίθεση για ακόμα μία φορά τη διαφορά έκανε ο Βλιώρας συνεπικουρούμενος από τον Τζιότζιο, ενώ καθοριστική είναι και η συνεισφορά των δύο ακραίων μπακ, Θοδωρή Ντίντη και Κώστα Γκρόζου (2007). Το ματς παρακολούθησε ο ομοσπονδιακός προπονητής Κ17 Αλέξανδρος Αλεξιάδης ο οποίος μέσα στον Απρίλιο θα πραγματοποιήσει κλήσεις γεννηθέντων το 2007, αφού στις αρχές Μαϊου η εθνική Κ17 θα συμμετάσχει σε διεθνές αναπτυξιακό τουρνουά της UEFA.

Σε άλλο ματς του ομίλου ο ΠΑΣ Γιάννινα έκανε το αναμενόμενο: νίκησε 3—0 την αδύναμη Λαμία και έτσι δημιουργήθηκε ο... χαμός που είχαμε προβλέψει στο ειδικό αφιέρωμα της προηγούμενης εβδομάδας:
ΑΕΛ 21, Βόλος 20, ΠΑΣ Γιάννινα 19, Παναιτωλικός 18 και Άρης 18. Ο Άρης έχει να δώσει ακόμα τρεις αγώνες και όλοι οι υπόλοιποι από δύο. Ο πρώτος ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες προκρίνεται στο Final-4 και ο δεύτερος στα μπαράζ εναντίον ομάδας του νότιου ομίλου.

Κ15: «Τρένο» ο Παναθηναϊκός

Στο νότιο όμιλο των «μικρών» ο Παναθηναϊκός του Βασίλη Παπαδάκη «τρέχει» σερί επτά συνεχόμενων νικών. Η τελευταία το Σάββατο επί του Αστέρα Τρίπολης στο γήπεδο των Τραχώνων, με σκορ 1-0 που διαμορφώθηκε από σοβαρό ατομικό λάθος των φιλοξενούμενων. Παρουσία του ομοσπονδιακού Κ15, Άγγελου Χατζόπουλου, το θέαμα ήταν φτωχό και τα παιδιά αμφότερων των αντιπάλων επηρεασμένα από το άγχος του αποτελέσματος, κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει σε τόσο μικρές ηλικίες.
Στον Άλιμο βρέθηκε και ο Βαγγέλης Σάμιος, που μετέβη εκεί αμέσως μετά το ντέρμπι της Κ17. Σιγά μην καθόταν σπίτι ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής ο διευθυντής των «πράσινων» ακαδημιών. Ήταν ξανά κοντά στα παιδιά και τους προπονητές τους.
Η Κ15 των «πράσινων», μια φουρνιά με μπόλικο ταλέντο, παραμένει αήττητη ακριβώς επί δύο μήνες και χάρη στη νίκη τους επί του Αστέρα απέκτησαν προβάδισμα για τη δεύτερη θέση, έναντι των Αρκάδων που είναι τρίτοι.
Την πρώτη την «καθάρισε» -ξανά- ο Ολυμπιακός με το 5-0 επί του Πανιωνίου και τέσσερις διαφορετικούς σκόρερ (Κότσαλος 2, Καμάς, Μιχαηλίδης, Μιχαλακέλλης). Η ομάδα του Τάσου Πάντου χρειάζεται ένα βαθμό την επόμενη εβδομάδα εναντίον του αδύναμου ΟΦΗ, συνεπώς είναι τυπικό το θέμα.

Στο παιχνίδι παραμένει και η ΑΕΚ μετά το 4-0 επί του ΟΦΗ, ενώ φαίνεται ότι βρήκε συνεπή σκόρερ στο πρόσωπο του Ηλία Παπαδημητρίου που πέτυχε δύο γκολ και έφτασε τα 9 στη σεζόν. Για τον «Δικέφαλο» του Φώτη Παπαπαναγή, τα πάντα θα κριθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο, που υποδέχεται τον Παναθηναϊκό και θέλει μόνο νίκη για να ελπίζει.

Στο βορρά ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε μαθηματικά την πρώτη θέση, αλλά η ΑΕΛ κέρδισε τις εντυπώσεις με το 0-0 που απέσπασε στη Σουρωτή. Οι μικροί του ΠΑΟΚ είναι ομάδα που πετυχαίνει κατά μέσο όρο τέσσερα γκολ ανά παιχνίδι, όμως οι «βυσσινί» την κράτησαν για δεύτερη φορά εφέτος στο 0-0 με ρεσιτάλ ορθολογικής αμυντικής προσέγγισης. Μάλιστα μετά το 65΄ είχαν και 2-3 πολύ καλές στιγμές εναντίον των αήττητων και πρωτοπόρων του ομίλου. Υπάρχει ποιότητα στην ομάδα του Θοδωρή Ελευθεριάδη με τους Αβραμούλη, Τσακνάκη, Λυγούρα να αποδίδουν εξαιρετικά ανασταλτικά και πιο μπροστά τους Μπασδέκη, Αλμπάνη, Όντο να συνεισφέρουν στη δημιουργία. Χάρη στο βαθμό αυτό οι Λαρισαίοι βρίσκονται «με το ένα πόδι» στο Final-4, σε μία τεράστια επιτυχία για πρωτοεμφανιζόμενη ακαδημία στη Super League Κ15.
Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η ένταση από πλευράς γονέων των παιδιών της ΑΕΛ. Πολλές διαμαρτυρίες και ύβρεις που δεν συνάδουν με το επίπεδο της ομάδας αλλά και της διοργάνωσης γενικότερα. Δεν είναι ματς τοπικού πρωταθλήματος (ούτε κι εκεί φυσικά αιτιολογείται το «ρεσιτάλ» υβρεολογίου, αλλά παραμένει σύνηθες).
Παρών στο γήπεδο της Σουρωτής ήταν και ο legend των «βυσσινί» Βασίλης Καραπιάλης, καθώς έχει συγγενή που αγωνίζεται στην Κ15. Νωρίτερα ο «Μάγος» είχε βρεθεί και στην Πυλαία για την αναμέτρηση Κ17 Άρης-ΑΕΛ.


Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα