Φώτης Κουτσουπιάς: «Όταν δεν μπορείς να μιλήσεις τη γλώσσα, είναι σαν κάποιος να σε πνίγει» (vid)

Fotis Koutsoupias

bet365

Ο 17χρονος Φώτης Κουτσουπιάς περιγράφει το ποδοσφαιρικό του ταξίδι από το Ηράκλειο στην Ιταλία και τις εμπειρίες που τον ωρίμασαν ως άνθρωπο και ως ποδοσφαιριστή.

Όταν η πρόταση της ΣΠΑΛ ήρθε στα χέρια του, ένιωσε δικαίωση και είδε μπροστά του να ανοίγεται ένας δρόμος που καρτερούσε. Μια ευκαίρια για την οποία είχε δουλέψει σκληρά και περίμενε να παρουσιαστεί. Το να αφήσει τη χώρα, το σπίτι, τους δικούς του και να μετακομίσει σε μια ξένη χώρα ήταν... εύκολο όταν σκεφτόταν πως «πάω να κυνηγήσω αυτό που αγαπώ κι αυτό που θέλω», αλλά συνάμα δύσκολο όταν συνειδητοποίησε πού βρίσκεται, το οποίο έγινε όταν οι γονείς του έφυγαν κι έμεινε ολομόναχος. «Εκεί συνειδητοποίησα τι ακριβώς έχω αποφασίσει να κάνω». Σκεπτόμενος τις δυσκολίες αλλά και όσα βίωσε έκτοτε, δηλώνει: «Είμαι δικαιωμένος» γιατί τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως άνθρωπος εξελίχθηκε τρομερά.

Ο 17χρονος μέσος Φώτης Κουτσουπιάς αποχαιρέτησε το καλοκαίρι του 2022 τον ΟΦΗ και το Ηράκλειο και άνοιξε τα φτερά του για το ιταλικό ποδόσφαιρο, μιλώντας στο κανάλι Stars Inc.11 στο Youtube, περιέγραψε την ημέρα που ο πατέρας του τού ανακοίνωσε την πρόταση της ΣΠΑΛ «θυμάμαι ήμουν πολύ χαρούμενος, όσο πλησίαζαν οι μέρες που έπρεπε να αποχαιρετούσα την οικογένειά μου, την πόλη μου, τους φίλους μου, το σχολείο, άρχισα να προβληματίζομαι, και εκεί που χαλάρωνα ήταν η σκέψη ότι πάω να κάνω αυτό που αγαπάω».

Εξομολογείται ότι «τα περίμενα όλα πολύ εύκολα, κυρίως γιατί τα είχε περάσει ο αδερφός μου (σ.σ. Ηλίας Κουτσουπιάς που μετεγράφη στη Μπενεβέντο) αλλά στην πορεία είδα ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Τώρα πέρασαν κατάφερα να προσπαρμοστώ, έμαθα τη γλώσσα...».

«Οι δυσκολίες που περνάς πρέπει να καταφέρνεις να τις περνάς μόνος σου, πράγμα που το κατάλαβα και μου έκανε πολύ καλό. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η μοναξιά, οι πρώτοι μήνες δεν είχα επαφή με τα άλλα παιδιά, με τις προπονήσεις έρχόμουν πιο κοντά με τους συμπαίκτες μου, έμαθα τη γλώσσα, διάβαζα καθημερινά... Το να μην μπορείς να μιλήσεις τη γλώσσα είναι σαν κάποιος να σε πνίγει, να μην μπορείς να εκφράσεις την άποψή σου, δεν είναι καθόλου έυκολο, να έχεις προβλήματα που χρειάζονται διάλογο αλλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι' αυτό...», δηλώνει για το πώς βίωσε το πρώτο διάστημα στη γειτονική χώρα.

Ενώ για τα στηρίγματά του ανέφερε: «Τα έλεγα στον πατέρα και τον αδερφό μου, που με βοήθησαν στο αγωνιστικό κομμάτι, η μητέρα μου ήταν στο ψυχολογικό κομμάτι. Δεν έχω αισθανθεί άγχος και πίεση, η σχέση που έχω με τον πατέρα μου (σ.σ. Γιώργος Κουτσουπιάς, με καριέρα σε ΟΦΗ, Άρη, Καλλιθέα, Προοδευτική και Στουρμ Γκρατς), δεν είναι μόνο σχέση πατέρα-γιου, είναι αδερφού με αδερφό ή κολλητού με φίλο. Είναι δεσμός πολύ δυνατός, είμαι πολύ τυχερός που έχω και τους δύο δίπλα μου».

«Θυμάμαι να τους κοιτάω από το παράθυρο να φεύγουν, δεν έχω συνηθίσει να συγκινούμαι και να κλαίω, τότε ανακάλυψα κι έναν εαυτό που δεν ήξερα ότι έχω. Είναι εμπειρίες που με έκαναν πιο δυνατά, με ωρίμασαν ως άνθρωπο και αυτή την στιγμή νιώθω τυχερός που τα έζησα», προσθέτει.

Σχετικά με το ελληνικό και το ιταλικό ποδόσφαιρο αναφέρει: «Το ποδόσφαιρο, το επίπεδο, η πίεση είναι πολύ διαφορετικά, στην Ιταλία το επίπεδο είναι πιο υψηλό το ατομικό επίπεδο, η πίεση, η δουλειά στην προπόνηση είναι πολύ πιο διαφορετική και με βοήθησε η απόφαση που πήρα»

Εδώ ολόκληρη η συνέντευξη:

 

SERIE A Τελευταία Νέα