Νάπολι: Από το έπος του Μαραντόνα στην εποχή του... Κβαραντόνα (vids)

Νάπολι: Από το έπος του Μαραντόνα στην εποχή του... Κβαραντόνα (vids)

Εικαστικό Μαραντόνα και Κβαρατσχέλια

bet365

Η Νάπολι μετά από 33 χρόνια επέστρεψε στην κορυφή της Ιταλίας με τον Κβίτσα Κβαρατσχέλια να είναι μπροστάρης, όπως ήταν εκείνη την εποχή ο απόλυτος ηγέτης, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Ο ιταλικός νότος φλέγεται! Η Νάπολι μετά από 33 χρόνια «αναμονής» επέστρεψε στην κορυφή της Serie A. Οι Ναπολιτάνοι λάτρεις του ποδοσφαίρου πλέον δεν θα έχουν να θυμούνται μόνο ιστορίες από τη χρυσή εποχή του Ντιέγκο Μαραντόνα αλλά και από την ομαδάρα που έχει φτιάξει ο Λουτσιάνο Σπαλέτι με πρωταγωνιστές τον Κβίτσα Κβαρατσχέλια και τον Βίκτορ Οσιμέν.

Οι Παρτενοπέι μετά από ενδελεχές scouting αγόρασαν τον 21 ετών και πέντε μηνών Γεωργιανό εξτρέμ από την Ντιναμό Μπατούμι αντί 11,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τρελό ποσό για μια ομάδα που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Γεωργίας, όμως «ευτελές» μπροστά σε αυτά που μπορεί και κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει στα ταμεία του κλαμπ. Ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις ήδη τον κοστολογεί με περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο νεαρός εξτρέμ από τις πρώτες του εμφανίσεις κέρδισε τον κόσμο αλλά και τον Τύπο, ο οποίος έσπευσε να τον παρομοιάσει με κάποιον από τους σταρ του παρελθόντος. Το πρώτο του προσωνύμιο ήταν «Κβαρέκα», εμπνευσμένο προφανώς από τον σπουδαίο Καρέκα. Ο δαιμόνιος Γεωργιανός, λόγω της τρομερής ποιότητας του, της μοναδικής ικανότητας του στο ένας εναντίον... πολλών και της αέρινης κίνησης του θύμισε περισσότερο τον «Μεσσία» που έψαχναν επί τρεις δεκαετίες οι λάτρεις της Νάπολι. Τον διάδοχο του μυθικού Ντιέγκο Μαραντόνα.

Το «Μαραντόνα από τη Γεωργία» που γράφτηκε στη αρχή ήταν αρκετά... μεγάλο για να είναι εμπορικό και κάπως έτσι γεννήθηκε το παρατσούκλι που τον συνοδεύει στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν και είναι στα... πόδια του να παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμα. «Κβαραντόνα»!

Ο «Pibe de Oro» και το «wonderkid»

Καταρχάς πρέπει να σταθούμε στο πιο βασικό. Ένα... άμαθο παιδί άντεξε στα πρώτα του βήματα στο κορυφαίο επίπεδο να μπαίνει στην ίδια «ζυγαριά» με έναν «Θεό»! Έναν παίκτη ξεχωριστό από όλους τους προγενέστερους και όλους τους μεταγενέστερους.

Τον «Ντιεγκίτο» που με τα... θαύματα του ένωσε τον ιταλικό νότο και κατατρόπωσε το «σύστημα» του βορρά. Τον παίκτη - ορόσημο του κλαμπ που πήρε από το... χεράκι την ομάδα του, την έβγαλε από την ανυποληψία και της «χάρισε» τα δύο πρώτα πρωταθλήματα της ιστορίας της, όπως και τον μοναδικό ευρωπαϊκό της τίτλο. Την προσωπικότητα που ενέπνευσε και δημιούργησε γενιές νέων οπαδών ανά τον κόσμο.

Πολλοί προσπάθησαν να μπουν στα παπούτσια του τόσο στη Νάπολι όσο και στην Αργεντινή. Η συντριπτική πλειοψηφία απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες με δυο εξαιρέσεις. Τον «εξωγήινο» GOAT, Λιονέλ Μέσι που οδήγησε την Αλμπισελέστε στην κορυφή του κόσμου και ένα παιδί από την Τιφλίδα που βγήκε μπροστά στην πορεία της Νάπολι προς το «Σκουντέτο». Το παιδί θαύμα που κατάφερε να βάλει το όνομα του δίπλα - δίπλα με το «χρυσό αγόρι».

Το «λαυράκι» που έγινε ηγέτης

Ακόμα μια σημαντική διαφορά ανάμεσα τους είναι πως στη μεταγραφή του Μαραντόνα ήξεραν ποιον έπαιρναν. Οι Παρτενοπέι το καλοκαίρι του 1984 αγόρασαν αντί 12 εκατομμυρίων ευρώ έναν ποδοσφαιριστή που έλαμψε με την Αρχεντίνος Τζούνιορς, την Μπόκα και την Μπαρτσελόνα. Μετά από 38 χρόνια οι Ναπολιτάνοι για ένα ποσό του ίδιου επιπέδου αγόρασαν το «λαυράκι» από τη Γεωργία σαν μια μακροπρόθεσμη επένδυση, όμως ο νεαρός winger εξελίχθηκε στον παίκτη - κλειδί στην πορεία προς την κορυφή.

Ο Γεωργιανός εξτρέμ στην πρώτη του σεζόν στη Serie A μέτρησε 12 γκολ και ισάριθμες ασίστ σε 29 εμφανίσεις, μέχρι την μαθηματική εξασφάλιση του τίτλου. Συνολικά είχε άμεση συμβολή σε 24 γκολ και μόνο ο συμπαίκτης του, Βίκτορ Οσιμέν είχε περισσότερα στη Νάπολι. Ο Νιγηριανός ήταν «μέσα» σε 27 γκολ, έχοντας σκοράρει τα 22 από αυτά. Φυσικά η στατιστική δεν μπορεί να αποτυπώσει και τις φάσεις στις οποίες ήταν ο καταλύτης χωρίς να σκοράρει ή να δώσει ασίστ.

Ο μαέστρος της ομάδας του Σπαλέτι δεν λύγισε από το βάρος να συγκρίνεται με τον παίκτη - θρύλο του συλλόγου που προς τιμήν του το ιστορικό «Σάο Πάολο» μετονομάστηκε σε «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα». Μέχρι στιγμής είναι ο κορυφαίος δημιουργός του πρωταθλήματος και ο πέμπτος σκόρερ, έχοντας πετύχει όσα γκολ και ο Ράφαελ Λεάο. Οι δυο νεαροί εξτρέμ είναι οι πρώτοι σε ντρίμπλες στη Serie A (150 o Γεωργιανός - 130 ο Πορτογάλος / 59-62 επιτυχημένες) και οι πρώτοι σε δημιουργία μεγάλων ευκαιριών (14 ο σίφουνας της Μίλαν - 13 το παιδί-θαύμα της Νάπολι).

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως στην πρώτη του σεζόν στο «Καμπιονάτο» ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε 14 γκολ και εννέα ασίστ σε 30 παιχνίδια. Εκείνη τη χρονιά η Νάπολι είχε τερματίσει στην 8η θέση.

Οι παίκτες των μεγάλων παιχνιδιών

Τη σεζόν 1986/1987 η Νάπολι κατέκτησε το πρωτάθλημα με τον Μαραντόνα να έχει 10 γκολ και τέσσερις ασίστ σε 29 παιχνίδια. Ήταν ο πρώτος μη Ιταλός σκόρερ του πρωταθλήματος και ο άνθρωπος που ενέπνεε τους συμπαίκτες τους να υπερβούν τον εαυτό τους.

Η χρονιά που ο Ντιέγκο οδήγησε την Νάπολι στο δεύτερο πρωτάθλημα της (1989/90) ήταν η κορυφαία του στην Ιταλία. Ο Αργεντινός θρύλος σε 28 εμφανίσεις είχε 16 γκολ και δέκα ασίστ, όντας ο παίκτης - ορχήστρα των Παρτενοπέι. Ο «Pibe de Oro» ήταν τρίτος σκόρερ με 16 γκολ, πίσω από τους Ρομπέρτο Μπάτζιο (17) και Μάρκο Φαν Μπάστεν (19).

Στο δεύτερο πρωτάθλημα ο Ντιέγκο βγήκε μπροστά κόντρα σε όλους τους μεγάλους αντιπάλους. Είχε ένα γκολ και δυο ασίστ κόντρα στη Μίλαν, τρία γκολ ενάντια στη Ρόμα, σκόραρε με την Ίντερ και είχε δυο γκολ και μια ασίστ κόντρα στην Γιουβέντους. Ο ορισμός του παίκτη των μεγάλων παιχνιδιών.

Τα ίδια βήματα ακολουθεί και ο «Κβαραντόνα». Σκόραρε το νικητήριο γκολ κόντρα στην εξαιρετική και 2η Λάτσιο, έδωσε ασίστ στο «διπλό» επί της Μίλαν, δημιούργησε το γκολ που πέτυχε Οσιμέν στη νίκη επί της Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο και... οργίασε στην «πεντάρα» επί της Γιουβέντους με ένα γκολ και δυο ασίστ.

Το πιο... Μαραντόνα γκολ του ήταν αναμφίβολα αυτό κόντρα στην αξιόμαχη Αταλάντα. Με δυο ντρίμπλες «εξέθεσε» τρεις παίκτες των Μπεργαμάσκι και με έναν κεραυνό τίναξε τα δίχτυα. Ένα έργο τέχνης που θύμισε τον «Pibe de Oro» ακόμα και στον άνθρωπο που έχει το καθήκον να κρατάει τον Κβαρατσχέλια στο... έδαφος. Τον Λουτσιάνο Σπαλέτι.

«Αυτή τη φορά μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένα γκολ άξιο του επιπέδου του Μαραντόνα και αυτό είναι κάτι που δεν το λέω εύκολα. Αυτή τη φορά μπορούμε να προφέρουμε το όνομα του καλύτερου ποδοσφαιριστή που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Ο Θεός του ποδοσφαίρου ήταν ο Θεός του ποδοσφαίρου, αλλά ο Κβάρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Έχει γρήγορες επαφές με την μπάλα και ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να να πάει», είχε πει ο «πρωταθληματικός» πλέον κόουτς των Ναπολιτάνων.

Φυσικά σε αυτά τα κατορθώματα πρέπει να προσθέσουμε τις λύσεις που έδωσε στα «μικρά» ματς, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο... εφιάλτης της Νάπολι των συχνών «γκελών». Ο νεαρός εξτρέμ ήταν για τους πρωταθλητές ο παίκτης που όπως έκανε τότε ο Ντιέγκο έβρισκε τον τρόπο να ξεκλειδώσει τις συχνά «πολυπρόσωπες» άμυνες των άλλων ομάδων.

Ο Κβαρατσχέλια στα 22 του χρόνια και στην πρώτη του χρονιά στο υψηλό επίπεδο κατάφερε να θυμίσει στους οπαδούς της Νάπολι τον Θεό τους. Όχι μόνο επειδή ντριμπλάρει και κινείται σαν αυτόν αλλά και επειδή είναι ηγέτης. Αυτή η σεζόν είναι μόνο η αρχή για έναν σταρ που θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια.

Photo credits: Χρήστος Ζωίδης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SERIE A Τελευταία Νέα