Πογκμπά: Πετώντας το βάρος της ταμπέλας και επιστρέφοντας εκεί που υπάρχει αγάπη (vids)

Πογκμπά: Πετώντας το βάρος της ταμπέλας και επιστρέφοντας εκεί που υπάρχει αγάπη (vids)

bet365

Ο Πολ Πογκμπά δεν είναι πλέον ούτε η ακριβότερη μεταγραφή ούτε από τους πιο καλοπληρωμένους. Κι όμως χαμογελάει περισσότερο. Επέστρεψε στη Γιουβέντους και αυτομάτως έδιωξε από πάνω του βάρος και ... μιζέρια.

Οι «μπιανκονέρι» το πρωί της Δευτέρας ανακοίνωσαν επίσημα πλέον τη μεγάλη επιστροφή του Πολ Πογκμπά στο Τορίνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με τον Γάλλο χαφ να πατάει ξανά σε γνώριμα λημέρια, να βρίσκεται με γνώριμους και αγαπημένους ανθρώπους, αλλά και να ξαναβρίσκει το χαμένο του χαμόγελο.

Ορισμένες επιστροφές και επανασυνδέσεις ανθρώπων και καταστάσεων, ίσως και να είναι μοιραίες στη ζωή και κάπως έτσι παρουσιάζει η Γιουβέντους το... Pog-back. Ο διεθνής μέσος έχει ξανά μονιμοποιήσει το χαμόγελο στο πρόσωπό του και αυτό ήταν κάτι που στερήθηκε όσο παρέμεινε στο Μάντσεστερ. Ή τουλάχιστον από τη δεύτερη σεζόν του εκεί και μετά...

  • Ο Σερ Άλεξ που είχε καταλάβει ότι ο Πολ χρειαζόταν σωστή καθοδήγηση

Ο Φέργκιουσον ασφαλώς και τον είχε παρακολουθήσει. Ήξερε τι θα ήταν ικανό να κάνει στο μέλλον εκείνο το παιδί που έβλεπε πριν από αρκετά χρόνια στις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Γνώριζε ότι θα πετύχαινε τρομερά πράγματα, αρκεί να είχε σωστούς ανθρώπους γύρω του και κάποιον προπονητή που θα ήξερε ακριβώς πως να τον διαχειριστεί και πως να του εμπνεύσει την εμπιστοσύνη που είχε ανάγκη ο ποδοσφαιριστής.

Ο θρυλικός πρώην προπονητής των «κόκκινων διαβόλων» είχε συνομιλήσει με τον άλλοτε τερματοφύλακα των Μαρσέιγ και Λυών, Πασκάλ Ολμετά κι εκείνος πριν από αρκετά χρόνια είχε αποκαλύψει στο RMC Sport την κουβέντα που είχε με τον Σκωτσέζο. «Με είχε καλέσει στο προπονητικό της Γιουνάιτεντ, γευματίσαμε και μου έλεγε για τον Πολ που τότε ήταν 17 ετών.

Μου είχε πει, θυμάμαι: “Αυτό το παιδί είναι εκπληκτικό, είναι γεμάτο ταλέντο. Θα φτάσει σε πολλές κορυφές, αλλά είναι και λίγο... ονειροπαρμένο. Ονειρεύεται πολλά λόγω και της ηλικίας του. Πρέπει κάποιος να του δείξει ακριβώς το δρόμο και να του πει πόσο δύσκολος είναι, αλλιώς δεν θα τα καταφέρει. Και είδαμε τελικά πόσα έχουν συμβεί και σε τι δίλημμα έχει βάλει τον κόσμο ο Πολ για την αξία του...».

  • Η προβληματική Γιουνάιτεντ τον βύθισε

Η μεταγραφή των 100 εκατομμυρίων. Η επιστροφή που θα έσωζε τον σύλλογο και θα έκανε τη διαφορά. Ο ποδοσφαιριστής στον οποίο θα έπρεπε να στηριχθεί όλη η ομάδα. Και το βάρος στους ώμους του Πολ Πογκμπά, ανυπολόγιστο και καθοριστικό για την εξέλιξη των πραγμάτων της παρουσίας του στον σύλλογο.

Μπορεί την πρώτη του χρονιά μετά την επαναφορά στο Μάντσεστερ – αφού είχε αναδειχθεί από τις υποδομές του κλαμπ – να είχε ως αποτέλεσμα και την κατάκτηση του Europa League στον τελικό απέναντι στον Άγιαξ, ωστόσο, από εκεί και μετά όλα πήγαν... στα σκουπίδια.

Η κόντρα με τον Μουρίνιο ξέφυγε παντελώς με τους δυο τους καυγαδίζουν σε προπόνηση μπροστά στις κάμερες, η συμπεριφορά του ποδοσφαιριστής άλλαξε αρχίζοντας να είναι αρκετά πιο απείθαρχος και να μην χαίρεται την παρουσία του στην ομάδα, μέχρι τελικά να υπάρξει η μικρή, ευχάριστη παρένθεση με τον Σόλσκιερ.

Έχοντας δεχθεί πυρά μαζί και με τον Ρομέλου Λουκάκου, με τον οποίο είχαν πολύ δυνατή φιλία, ο Πογκμπά άρχισε να βγάζει παντελώς διαφορετικό πρόσωπο στην Γιουνάιτεντ, συγκριτικά με τον πολύ πιο ποιοτικό εαυτό του, κάθε φορά που βρισκόταν με τους συμπατριώτες του στην εθνική ομάδα της Γαλλίας. Και αυτό άρχισε να ενοχλεί όλο και περισσότερο τον κόσμο των «κόκκινων διαβόλων» που μέσα σε τραγικά, αγωνιστικά, χρόνια, αναζητούσαν στόχους για να ξεσπούν και να καταλογίσουν ευθύνες.

Και ο Πογκμπά ήταν μόνιμα ένας εξ αυτών. Και κάποια στιγμή κουράστηκε. Και γνώριζε πολύ καλά πως έπρεπε να φύγει από εκεί. Η Γιουβέντους δεν του πέταξε απλά σωσίβιο, αλλά ήρθε ως λυτρωτική «σχέση». Τουλάχιστον στη θεωρία, προτού ο ποδοσφαιριστής ξαναμπεί στο γήπεδο με την μπιανκονέρο φανέλα.

  • Από τους 2 τίτλους στην Αγγλία στις... 2 ελεύθερες μεταγραφές

Ο Πολ Πογκμπά έχει κοστίσει στην Γιουβέντους συνολικά περίπου 1 εκατ. ευρώ! Ναι! Ο ποδοσφαιριστής που θα παραμείνει στην ιστορία ως η μετακίνηση των 100 εκατομμυρίων το 2016 έχοντας πετύχει τρομερά πράγματα επί ιταλικού εδάφους και αναγκάζοντας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να τον καλέσει πίσω, έχει κάνει την «Γηραιά Κυρία» να βγάλει ελάχιστα χρήματα για την ποιότητά του, από τον λογαριασμό της.

Πίσω στο 2012, όταν τότε οι «μπιανκονέρι» είχαν καταλάβει πως πρόκειται για ποδοσφαιριστή που μπορούσε να εκτοξευθεί με όσα είναι ικανός να κάνει στο χορτάρι και γι' αυτό το μοναδικό ποσό που συμφωνήθηκε να διατεθεί για εκείνον ήταν περίπου 1 εκατ.ευρώ. Ήταν με την μορφή τροφείων προς την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που τότε έχανε τον ποδοσφαιριστή δίχως να υπολογίσει την εξέλιξή του. Και τέσσερα χρόνια αργότερα τον καλούσε πίσω σπάζοντας... όποιον κουμπαρά είχε στα γραφεία της και διαθέτοντας όσες οικονομίες είχε κάνει.

Με τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων» ο Πολ Πογκμπά πανηγύρισε κι ένα Κύπελλο πέρα από το Europa League του 2017. Ήταν επί εποχής Λουίς Φαν Χάαλ στον τελικό του 2016 στο «Γουέμπλεϊ» κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας, με το ματς να κρίνεται στην παράταση χάρη σε γκολ του Τζέσι Λίνγκαρντ τότε.

Τώρα, αποχωρώντας, ο Γάλλος χαφ δεν φοβάται να παραδεχθεί πως η επιστροφή του στην Αγγλία κρίνεται πλέον αποτυχημένη. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, θεωρώ ότι αυτά τα πέντε χρόνια δεν με χαροποίησαν καθόλου. Και η φετινή χρονιά τελείωσε, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε κανέναν τίτλο. Και εγώ θέλω να πανηγυρίσω τρόπαια είτε με την Γιουνάιτεντ, είτε με κάποια άλλη ομάδα.Στην εθνική ομάδα της Γαλλίας είμαι πολύ καλά, έχω σωστή επικοινωνία με τον Ντιντιέ Ντεσάν, έχω συγκεκριμένο ρόλο και γι' αυτό βγαίνει καλά το παιχνίδι. Στην Γιουνάιτεντ αναρωτιέμαι αν έχω ρόλο κι όσο κι αν σκεφτώ, ειλικρινά δεν μπορώ να δώσω απάντηση» είχε πει σε συνέντευξή του πριν από λίγο καιρό...

  • Τώρα... Pog-back με χαμόγελο

Του έδωσαν ξανά τη φανέλα με το «10» στην πλάτη. Ο κόσμος τον περίμενε για να τον αποθεώσει έξω από το ιατρικό κέντρο όπου κατευθύνεται κάθε μεταγραφή της Γιουβέντους. Συνάντησε τον Μπονούτσι, συνάντησε τον παλιόφιλό του, Κουαδράδο. Δεν σταματάει να γελάει και να είναι το παιδί που κάνει συνεχώς πλάκες και βάζει αστεία βίντεο στα social media. Και αυτό από μόνο του, αυτή τη στιγμή, λέει πολλά. Γιατί έφτασε σε σημείο στην Γιουνάιτεντ να δίνει τη φανέλα του στον κόσμο στην εξέδρα και να του την πετούν πίσω, επιδεικνύοντάς του την απόλυτη αχαριστία.

Ο Πογκμπά στην πρώτη του θητεία στη «Γηραιά Κυρία» σε 177 ματς είχε 34 γκολ, 31 ασίστ και πανηγύρισε 8 τρόπαια. Τόσα που δεν θα μπορούσε ούτε καν να φανταστεί όταν επέστρεψε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Γιατί έφτασε να βλέπει την ομάδα του να μην μπορεί ούτε καν να διεκδικήσει τίτλους, όχι απλά να τους στοχεύσει. Η ταμπέλα των 100 εκατομμυρίων, της μεταγραφής από την οποία όλοι περιμένουν... τον ουρανό με τ' άστρα, ανήκει στο παρελθόν. Και ο ίδιος την έχει πετάξει παντελώς από πάνω του.

Όπως πέταξε και πολλά χρήματα, αφού δέχθηκε τον μισθό των 8 εκατομμυρίων ετησίως, σε σχέση με τα 17 εκατ. που λάμβανε στο Μάντσεστερ μέχρι και το φετινό καλοκαίρι. Τώρα, επέλεξε το συναίσθημα. Το Τορίνο τον αγαπάει και το αγαπάει κι εκείνος. Η επίστροφή του στη Γιουβέντους είναι το talk of the town. Η ομάδα τον παρουσίασε γεμάτη χαρά και υπερηφάνεια. Και τα λόγια στην ανακοίνωση, δείχνουν ότι υπάρχουν και κάποιοι δεσμοί που, διάολε, είναι γραφτό να κόβονται απλά για λίγο διάστημα...

«Αν και χώρισαν οι δρόμοι μας δεν ξεχάσαμε ποτέ ο ένας τον άλλο και το κάλεσμα οδήγησε ξανά στην επιστροφή στο σπίτι. Ο Πολ είναι ξανά στο Τορίνο. Έφυγε παιδί και επέστρεψε ως άνδρας και ως Πρωταθλητής. Αυτό που δεν άλλαξε είναι η επιθυμία για να γράψει σελίδες ιστορίας γι' ακόμα μια φορά»...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

SERIE A Τελευταία Νέα