Το “μυαλό” πίσω από την πρόσληψη του Μουρίνιο από την Ρόμα

Το “μυαλό” πίσω από την πρόσληψη του Μουρίνιο από την Ρόμα

Το “μυαλό” πίσω από την πρόσληψη του Μουρίνιο από την Ρόμα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ιδέα του Τιάγκο Πίντο, του γενικού διευθυντή της Ρόμα, που οδήγησε στην επιλογή της πρόσληψης ενός προπονητή που στην πρώτη ανάγνωση δείχνει εντελώς ασύμβατος με το σχέδιο της Ρόμα για επένδυση στα “νιάτα”.

Παρακολουθώντας την “Αll or Νothing Τottenham Ηotspur” σειρά ντοκιμαντέρ αν για κάτι βεβαιώνεσαι σχετικά με τον Ζοσέ Μουρίνιο είναι ότι έχει χάσει την άνεση και την μαγεία στην σύνδεση και την επικοινωνία με τους -+ 20 ετών ποδοσφαιριστές. Μένεις με την εντύπωση ότι το πρόβλημά του δεν είναι η απόσταση στην ηλικία, δηλαδή ότι το πρόβλημα δεν γενιέται από το γεγονός ότι εκείνος έχει συμπληρώσει τα 58 και τον χωρίζουν έως και τέσσερις δεκαετίες από τους ποδοσφαιριστές που προπονεί· το πρόβλημά του μοιάζει να είναι ότι δεν μπορεί να εξοικειωθεί με την βιολογική ηλικία του και να πάρει τον ρόλο του “πατέρα” στη σχέση με τον ποδοσφαιριστή. Σου δίνει την εντύπωση ότι προσπαθεί να ξαναβρεί τον ρόλο του “φίλου και αδερφού” που είχε με τους ποδοσφαιριστές τον καιρό που ήταν λιγότερες οι δεκαετίες που τον χώριζαν από το ηλικιακό γκρουπ που είχε στα χέρια του. Στα ντοκιμαντέρ βλέπεις έναν τύπο που προσπαθεί να “το παίξει” νέος και γι’ αυτό δείχνει παρωχημένος και το βρίσκει πολύ δύσκολο να επικοινωνήσει με τους ποδοσφαιριστές και να συνδεθεί μαζί τους ψυχικά και πνευματικά.

Οποια και αν είναι η εξήγηση, το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Και με όλες αυτές τις εικόνες κατά νου προσπαθείς να καταλάβεις για ποιον λόγο βρήκε νόημα να τον επιλέξει η Ρόμα ως project manager σε ένα σχέδιο που βασίζεται στην ιδέα της εκπαίδευσης και ανάδειξης νεαρών ποδοσφαιριστών. Δεδομένου ότι έχει γίνει σαφές από τον ιδιοκτήτη της Ρόμα, Νταν Φρίντκιν, ότι το σχέδιο προβλέπει πώληση ή αποδέσμευση των “ακριβών” και των “μεγαλύτερων” και επένδυση σε φθηνά νιάτα, με προώθηση ποδοσφαιριστών από την ακαδημία, ψάχνεις να βρεις για ποιο λόγο επελέγη ο Μουρίνιο. Η εξήγηση δεν είναι πολύ προφανής· είναι όμως πολύ λογική. Κι όσο την αναλύει κανείς φτάνει στο συμπέρασμα ότι η σκέψη του Τιάγκο Πίντο, του 37χρονου Πορτογάλου γενικού διευθυντή της Ρόμα είναι ιδιοφυής.

Ο Πίντο βρέθηκε στη Ρώμη τον περασμένο Νοέμβριο. Τον πρότειναν headhunters στον ιδιοκτήτη της Ρόμα τον καιρό που εκείνος έψαχνε ένα καλό μυαλό για να του δώσει την ευθύνη της επιχείρησης. Στη διάρκεια των προηγούμενων τριών ετών, που εργαζόταν ως διευθυντής ποδοσφαίρου στην Μπενφίκα κατάφερε να δημιουργήσει αυτή τη φήμη, ενός πολύ καλού μυαλού με ιδέες πρωτοπορειακές και καινοτόμες. Ήταν κάποιος που σε κάθε εκτός έδρας αναμέτρηση της Μπενφίκα απέναντι σε μια επαρχιακή ομάδα έστελνε τρεις εβδομάδες νωρίτερα κηπουρούς για να βοηθήσουν, με έξοδα της Μπενφίκα, στην συντήρηση του χλοοτάπητα του γηπέδου της αντίπαλης ομάδας προκειμένου η Μπενφίκα να συναντήσει ένα “χαλί” στο μεταξύ τους παιχνίδι. Κάποιος που δοκιμάστηκε, νωρίτερα, για περίπου μια 5ετία στη δουλειά πάνω σε όλα τα αθλήματα, στην γενική διεύθυνση της Μπενφίκα, μετά τις σπουδές του στα παιδαγωγικά, τα οικονομικά και την διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Κάποιος που είχε προσληφθεί από την Μπενφίκα μετά από μια δημόσια τοποθέτησή του, ως απλός οπαδός, σε μια γενική συνέλευση της Μπενφίκα, χάρη στην οποία είχε κάνει πολύ καλή εντύπωση για τις ιδέες του στον μεγαλομέτοχο της Μπενφίκα Λουίς Φελίπε Βιέιρα. Κάποιος στον οποίο πιστώθηκε η επιτυχία της Μπενφίκα στον εντοπισμό, την ανάδειξη και την μεταπώληση νεαρών ποδοσφαιριστών.

Μέσα σε διάστημα πολύ λίγων μηνών στη Ρώμη ο Τιάγκο Πίντο κατανόησε τα βασικά προβλήματα νοοτροπίας που αντιμετωπίζει ένας σύλλογος που δεν κερδίζει τίτλους και παρ’ όλα αυτά συμπεριφέρεται στους ποδοσφαιριστές του σαν να είναι σούπερ σταρς. Αυτό, που είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα της Ρόμα, δεν θα μπορούσε να λυθεί από ένα 37χρονο “ανώνυμο” στέλεχος επιχειρήσεων. Ούτε από έναν “ανώνυμο” ή “μέτριο” προπονητή. Μπορεί όμως να λυθεί από τον Μουρίνιο, δηλαδή από κάποιον που παραμένει πολύ μεγαλύτερος σταρ από οποιονδήποτε από τους ποδοσφαιριστές που ανήκουν στην Ρόμα. Ο Μουρίνιο μπορεί να γίνει “κακός” και “δυσάρεστος” για να “σπάσει τον τσαμπουκά” των “κακομαθημένων σταρ” της Ρόμα. Και για αυτό επελέγη.

Ο Τιάγκο Πίντο ξέρει ότι ο Μουρίνιο έχει σχεδόν μια 20ετία να δουλέψει με “ανώνυμους πιτσιρικάδες” ποδοσφαιριστές, δηλαδή από τον καιρό του στην Πόρτο. Στην διάρκεια της 20ετίας, μέχρι και “χθες”, μπορεί να του είχε συμβεί να “δει” ταλέντο σε έναν “ανώνυμο πιτσιρικά” του συλλόγου, όπως συνέβη με τον Τανγκάνγκα στην Τότεναμ, αλλά δεν ήταν ποτέ αυτός ο βασικός στόχος που του έθετε ένας εργοδότης του. Στην πραγματικότητα λοιπόν δεν επέλεξε τον Μουρίνιο με αυτή την απαίτηση. Ήθελε να βρει ένα “όνομα” που θα γυαλίσει στον Αμερικανό ιδιοκτήτη και τους ελιτιστές οπαδούς της Ρόμα, ο οποίος θα μπορεί να γίνει “κακός” με τους “κακομαθημένους” ποδοσφαιριστές και να πάρει αποφάσεις για “ξεκαθάρισμα” του ρόστερ δίχως να φοβάται το “πολιτικό κόστος”. Ο Πίντο ξέρει ότι το επόμενο μέρος του σχεδίου, δηλαδή η ανάπτυξη μέσα από την επένδυση σε νέους παίκτες ενδέχεται να χρειαστεί να υλοποιηθεί από έναν άλλο μάνατζερ, δηλαδή τον επόμενο.

Από τον Νάγκελσμαν στον Μουρίνιο

Στον καιρό του στην Μπενφίκα ο Πίντο φλέρταρε με τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν και τον Μάρκο Ρόζε. Τέτοιους είχε στο μυαλό του και τέτοιες είναι οι ιδέες του για τα χαρακτηριστικά και την μεθοδολογία του ιδανικού προπονητή. Ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση της αποχώρησης από την Μπενφίκα ήταν και η πρόσληψη του “μεγάλου και παρωχημένου” Ζόρζε Ζεσούς από την Μπενφίκα. Έναν “Νάγκελσμαν” θα ήθελε να προσλάβει στη Ρόμα. Αλλά η σημερινή Ρόμα δεν ήταν ελκυστική ούτε για τον Νάγκελσμαν ούτε για τον Ρόζε. Και κάπως έτσι άλλαξε η ιδέα του Τιάγκο Πίντο για τον επόμενο προπονητή της Ρόμα. Το όραμα έγινε το να κερδίσει χρόνο για να “σουλουπώσει” τη Ρόμα όσο όλος ο κόσμος θα ασχολείται με τον Μουρίνιο.

Θα είναι η πρώτη φορά που ο Μουρίνιο θα εργαστεί κάπου όπου δεν έχει προσληφθεί επειδή η κατάκτηση του τίτλου είναι αυτοσκοπός. Θεωρητικά δεν χρειάζεται να πετύχει πολλά στον πρώτο του χρόνο για να δείχνει επιτυχημένος. Για να πετύχει όμως κάτι παραπάνω από το σημερινό αναμενόμενο θα χρειαστεί να βρει τον τρόπο για να ξαναχτίσει την επικοινωνία του με τους νεότερους. Δηλαδή θα πρέπει να αλλάξει ρόλο. Να αποδεχθεί αυτόν του “πατέρα” στη σχέση με τους ποδοσφαιριστές. Και την ίδια ώρα θα πρέπει να βρει τη λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπισε στον καιρό του στην Τότεναμ. Εκεί έζησε με τον καημό ότι “είστε μαθημένοι να είστε πολύ καλά παιδιά, και δεν μπορείτε να γίνεται “μπάσταρδοι” στο τερέν για να γίνετε νικητές τίτλων”, όπως επαναλάμβανε σχεδόν καθημερινά στις ομιλίες του στα αποδυτήρια προς τους ποδοσφαιριστές της Τότεναμ. Αυτά που θα παραλάβει τον Ιούλιο είναι ακόμη πιο “καλά παιδιά” ή πιο “καλομαθημένα”. Και θα κοπιάσει πολύ για να τους αλλάξει τη νοοτροπία. Αν πάντως το καταφέρει αυτό, θα έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο όραμα που έχει αυτός που τον προσέλαβε. Αν ο Μουρίνιο αφήσει πίσω του μια περισσότερο “νικήτρια” Ρόμα σε νοοτροπία από αυτή που παραλαμβάνει, ο Τιάγκο Πίντο θα έχει αποδειχθεί διάνοια. Αυτό θα είναι το “χαλάλι” για το 3ετές συμβόλαιο του Μουρίνιο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.