Λίβερπουλ, σύνελθε πριν να είναι πολύ αργά

Λίβερπουλ, σύνελθε πριν να είναι πολύ αργά

bet365

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο καταγράφει τις πληγές της Λίβερπουλ και αναρωτιέται εάν και πού θα βρουν οι Κόκκινοι την δύναμη να επιστρέψουν στην μάχη τίτλου της Premier League, όπως έκαναν πέρυσι με πολύ πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Στις 15 του περασμένου Γενάρη, η Μάντσεστερ Σίτι είχε 14 βαθμούς περισσότερους από τη Λίβερπουλ, έστω και αν οι Κόκκινοι είχαν δύο παιχνίδια λιγότερα. Με σερί νικών και εκμεταλλευόμενη τις «γκέλες» των Πολιτών, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ επέστρεψε στη διεκδίκηση στα ίσα του πρωταθλήματος, το οποίο έχασε εντέλει για μόλις έναν βαθμό.

Μόλις τρεις αγωνιστικές μετά την έναρξη της φετινής Premier League, η Λίβερπουλ απέχει ήδη πέντε βαθμούς από τη Σίτι, η οποία δεν είναι καν πρωτοπόρος, αφού η εξαιρετική Άρσεναλ του Μίκελ Αρτέτα οδηγεί την κούρσα, στο +7 από την άκρως προβληματική ομάδα του «Άνφιλντ». Που πήγε, όμως, το απολαυστικό «heavy metal» της ομάδας του Kloppo;

Οι απουσίες είναι μια πολύ καλή δικαιολογία και ως έναν σημαντικό βαθμό ευσταθούν, όταν μάλιστα πρόκειται για παίκτες – κλειδιά σε όλες τις γραμμές: Ιμπραχίμα Κονατέ, Τιάγκο Αλκάνταρα, Ντάργουιν Νούνιες και Ντιόγκο Ζότα. Και, σαν να μην έφταναν αυτές, απουσιάζουν Ζόελ Μάτιπ, Κέρτις Τζόουνς, Άλεξ Οξλέιντ – Τσάμπερλεϊν και Ναμπί Κεϊτά.

Η έλλειψη αξιόπιστων εναλλακτικών λύσεων, όμως, καταδεικνύει τη γύμνια του ρόστερ και πρέπει να αποτελέσει ηχηρό καμπανάκι για την φιλοσοφία που διέπει εσχάτως τον σύλλογο για την (ορθή κατά τα άλλα) επένδυση σε νεαρούς, εξαιρετικά ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, όπως ο Χάρβεϊ Έλιοτ και ο Φάμπιο Καρβάλιο, οι οποίοι βεβαίως είναι ακόμα άγουροι.

Το κενό του Μανέ

Γιατί, αυτή η επένδυση σε νιάτα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά να συνδυάζεται με ποδοσφαιριστές έτοιμους να στηρίξουν άμεσα το πρότζεκτ και, κυρίως, να καλύψουν (στο μέτρο του δυνατού βεβαίως) τα κενά που αφήνουν (και θα αφήνουν τα επόμενα χρόνια) παίκτες που έχουν σημαδέψει την σύγχρονη ιστορία της Λίβερπουλ.

Ο λόγος, εν προκειμένω, για τον Σαντιό Μανέ. Σύμφωνοι, η επιδραστικότητα ενός παίκτη όπως ο Σενεγαλέζος επιθετικός δεν καλύπτεται καθόλου εύκολα. Τα πρώτα επίσημα παιχνίδια χωρίς τον Μανέ, όμως, δείχνουν ότι ο Λουίς Ντίας, όσο δυναμικός – ποιοτικός και να είναι, δεν μπορεί να γίνει Μανέ εν μια νυκτί.

Η Λίβερπουλ νοσταλγεί την διεισδυτικότητα, την ποδοσφαιρική ευστροφία και την εκτελεστική δεινότητα του Μανέ ο οποίος, με το «guten Morgen» (καλημέρα εις την γερμανικήν) στη Μπάγερν Μονάχου, δείχνει απόλυτα προσαρμοσμένος στην επιθετική λειτουργία των Βαυαρών.

Και, σε ένα πρωτάθλημα πολύ λιγότερο απαιτητικό από το αγγλικό, είναι δεδομένο ότι οι αριθμοί του σε γκολ και ασίστ στο φινάλε της πρώτης του σεζόν θα είναι εντυπωσιακά υψηλοί. Και όχι μόνο αυτοί, αφού σημασία έχει και η επιδραστικότητά του στο παιχνίδι της ομάδας του Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Όπως αυτή που είχε στην ομάδα ενός άλλου Γερμανού προπονητή.

Γιούργκεν, γεράσαμε…

Εκτός από τον «αντί – Μανέ», όμως, ζητούνται φρεσκάδα και ένταση που η ομάδα δεν δείχνει να έχει, παρ’ ότι το πρωτάθλημα μόλις άρχισε. Και στα τρία παιχνίδια που έχει δώσει και αγνοεί τη νίκη (ισοπαλίες με Φούλαμ – Κρίσταλ Πάλας και ήττα από τη Γιουνάιτεντ), η Λίβερπουλ είχε πολύ λιγότερα τρεξίματα υψηλής έντασης σε σχέση με τον εκάστοτε αντίπαλο: 426 λιγότερα (!) κόντρα στη Φούλαμ, 48 με την Πάλας και 118 απέναντι στη Γιουνάιτεντ η οποία, μια εβδομάδα νωρίτερα, είχε διασυρθεί από τη Μπρέντφορντ, κυρίως επειδή… περπατούσε.

Συν τοις άλλοις, η Λίβερπουλ που έθελξε τα τελευταία χρόνια με το τρίπτυχο μπάλα - ένταση (μπρος – πίσω) – αποτελεσματικότητα, δείχνει γερασμένη, κάτι που φαίνεται και στους (σκληρούς) αριθμούς.

Ο μέσος όρος ηλικίας της ενδεκάδας της Λίβερπουλ σε αυτές τις τρεις αγωνιστικές (28,45 έτη) είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε όλο το πρωτάθλημα, πίσω μόνο από τη Γουέστ Χαμ (28,62), η οποία συμπτωματικά (;) είναι ουραγός με τρεις ήττες και κανένα γκολ στο ενεργητικό της.

Στο «Ολντ Τράφορντ», ο 31χρονος Ρομπέρτο Φιρμίνο έκανε τη διοίκηση να αναρωτηθεί μήπως έπρεπε να τον είχε παραχωρήσει στη Γιουβέντους, όταν η Γηραιά Κυρία την προσέγγισε για τον Βραζιλιάνο επιθετικό.

Ο 36χρονος Τζέιμς Μίλνερ και ο 32χρονος Τζόρνταν Χέντερσον ξεκίνησαν μαζί στην μεσαία γραμμή μόλις για τρίτη φορά στα τελευταία 32 παιχνίδια πρωταθλήματος. Και η συνεργασία τους δεν απέδωσε, αφού η Λίβερπουλ δεν είχε ταχύτητα, ένταση και δημιουργικότητα, αρετές απαραίτητες για να ήταν πραγματικά ανταγωνιστική απέναντι στην αποφασισμένη Γιουνάιτεντ.

Όπως ήταν φυσικό, εξαιτίας όλων των παραπάνω, η Λίβερπουλ συμπλήρωσε επτά διαδοχικά ματς πρωταθλήματος όπου βρίσκεται να κυνηγάει στο σκορ, πραγματοποιεί το χειρότερο ξεκίνημά της μετά τη σεζόν 2012-13 (τότε είχε μαζέψει μόλις έναν βαθμό) και έχασε ήδη περισσότερους βαθμούς (επτά) απ’ ότι σε όλο τον περυσινό, δεύτερο γύρο!

Τότε που το απίθανο comeback την έφερε μια ανάσα από έναν από τους πιο επικούς τίτλους της ιστορίας της. Μπορεί άραγε να επιστρέψει από το -7 (Άρσεναλ) και από το -5 (Μάντσεστερ Σίτι); Προφανώς και μπορεί, αφού ο δρόμος είναι ακόμα πολύ μακρύς και δεν έχουμε μπει καν ούτε στον Σεπτέμβριο, ενώ υπάρχει και το (τεράστιο) διάλειμμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.

Για να ελπίζει ρεαλιστικά σε μια πολύ καλύτερη εικόνα, όμως, δεν αρκεί να επιστρέψουν οι τραυματίες και ο τιμωρημένος Ντάργουιν Νούνιες, το στιλ του οποίου υποχρεώνει την Λίβερπουλ να προσαρμόσει – μεταλλάξει το επιθετικό της παιχνίδι.

Η ομάδα χρειάζεται βάθος στο ρόστερ, φρεσκάδα στο παιχνίδι της και πιο καθαρό μυαλό για να αντιμετωπίζει τις όλο και περισσότερες ανάποδες καταστάσεις που της εμφανίζονται στα παιχνίδια. «Οι αντίπαλοι ξέρουν πως παίζουμε και προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν εναντίον μας» παραδέχθηκε μετά το ντέρμπι ο Άλισον, ο οποίος έχει… βαρεθεί να μαζεύει την μπάλα από τα δίχτυα του. Αν η ομάδα του βρει τρόπο να επουλώσει τις πληγές της, μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο.

Διαφορετικά, θα δει και πάλι άλλη ομάδα να σηκώνει την κούπα, όπως συνέβη τα τελευταία 32 χρόνια. Μοναδική εξαίρεση ο τίτλος – λύτρωση του 2020, τον οποίο όμως δεν χάρηκε όσο θα ήθελε (και της άξιζε βάσει της τεράστιας αναμονής - προσμονής), εξαιτίας της καταραμένης πανδημίας και της κλεισούρας των πάντων στα σπίτια τους…

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...