Στιβ Μπένετ: Οι τρεις κόκκινες σε ένα ματς, ο Κέιχιλ και η οργή του Μασεράνο (vids)

Στιβ Μπένετ: Οι τρεις κόκκινες σε ένα ματς, ο Κέιχιλ και η οργή του Μασεράνο (vids)

bet365

Έχοντας στο παρελθόν «σφυρίξει» Ολυμπιακό και ΑΕΚ στην Ευρώπη, αλλά και με πλούσια εμπειρία από την Premier League με περιστατικά που δεν ξεχνούν οι Άγγλοι, o Στιβ Μπένετ κερδίζει την εμπιστοσύνη του προέδρου της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκου για να γίνει ο νέος αρχιδιαιτητής.

Ο Μπένετ, που από το μεσημέρι της Τρίτης μπήκε στη ζωή μας ως η πρόταση Μπαλτάκου για... αντι-Κλάτενμπεργκ, έμεινε στο μυαλό των ποδοσφαιρόφιλων του κορυφαίου επιπέδου της Αγγλίας ως ένας ρέφερι που πάντοτε θα πήγαινε με το γράμμα του νόμου, θα ήταν αρκετά αυστηρός, ωστόσο, ήθελε πάντοτε να βρίσκει τρόπους ώστε να περνάει εκείνος απαρατήρητος και να μην κλέβει τα φώτα από τους μεγάλους πρωταγωνιστές που ήταν οι παίκτες των ομάδων.

Στην Football League βρέθηκε από το 1995 για να ξεκινήσει να διευθύνει αναμετρήσεις των επαγγελματικών κατηγοριών και τέσσερα χρόνια αργότερα βρέθηκε στην Premier League, κάνοντας... σεφτέ με την νίκη (3-1) της Μίντλεσμπρο απέναντι στην Ντέρμπι Κάουντι εκτός έδρας, τον Δεκέμβρη του 1999.

Τον Ιανουάριο του 2001 βρέθηκε σε ματς της Τότεναμ με την Νιούκαστλ όπου έδειξε τρεις κόκκινες κάρτες στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» στους Σολάνο, Σάλιβαν και Ντάιερ, σε ματς που πήγε στα «σπιρούνια» με τελικό σκορ 4-2.

Το 2004 σε παιχνίδι της Έβερτον με την Μάντσεστερ Σίτι απέβαλε τον Τιμ Κέιχιλ που είχε σκοράρει και είχε πανηγυρίσει με προκλητικό τρόπο. Έχοντας ήδη μια κίτρινη κάρτα από πριν, δεν άφησε περιθώρια στον Μπένετ που του έδειξε και την δεύτερη, σε μια απόφαση που προκάλεσε την απορία και την οργή του Ντέιβιντ Μόγιες.

Το 2008 ήταν ο ρέφερι ενός μεγάλου ντέρμπι ανάμεσα στην Λίβερπουλ και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ» κι εκεί, δείχνοντας στον Μασεράνο την άγουσα για τ' αποδυτήρια, ήρθε αντιμέτωπος με τον χειρότερο εαυτό του Αργεντινού. Μέχρι και ο Μπενίτεθ προσπαθούσε να τον συγκρατήσει, με τον ποδοσφαιριστή μια μέρα αργότερα ν' απολογείται δημοσίως για την απαράδεκτη συμπεριφορά του.

Ίσως η καλύτερη στιγμή της καριέρας του στη διαιτησία στο αγγλικό ποδόσφαιρο, να είναι η παρουσία του στον πρώτο μεγάλο τελικό του Κυπέλλου στο ανακαινισμένο «Γουέμπλεϊ» το 2007, όταν η Τσέλσι με γκολ του Ντιντιέ Ντρογκμπά πήρε το τρόπαιο απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Πίσω στο 2005 ήταν κι εκείνος που είχε «σφυρίξει» τον τελικό του League Cup στο Κάρντιφ, όπου οι «μπλε» με το 3-2 επί της Λίβερπουλ πανηγύρισαν το πρώτο τους τρόπαιο στην εποχή του Ζοσέ Μουρίνιο.

Το 2010 είχε αποφασίσει ν' αποσυρθεί, ασχολήθηκε και με σεμινάρια διαιτησίας για νεότερους ρέφερι ώστε να μεταδώσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, κάποια στιγμή πέρασε και από το χώρο του cricket ως ανεξάρτητος μέλος της Ένωσης Διαιτησίας του αθλήματος σε Αγγλία και Ουαλία (England and Wales Cricket Board Association of Cricket Officials).

Όσον αφορά στις ελληνικές ομάδες, έχει βρεθεί στο 1-1 του Ολυμπιακού με την Σαχτάρ στους ομίλους του Champions League του 2006-2007 και έχει και το 1-0 της ΑΕΚ απέναντι στην Λιλ τον Νοέμβρη του 2001, επίσης για τα γκρουπ της διοργάνωσης.

Θα έχει να λέει ότι ήταν παρών το 2003 σε φιλική «μάχη» της Βραζιλίας με την Αργεντινή που ολοκληρώθηκε με το τελικό 3-0 για την «σελεσάο», ενώ σε Euro και Παγκόσμιο Κύπελλο έχει διευθύνει μονάχα προκριματική φάση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2009 είχε προκαλέσει την παρέμβαση της FA με όσα κατήγγειλε δημόσια για παίκτες που τον παρακαλούσαν να τους δείξει κάρτες ώστε να μην παίζουν στο φορτωμένο πρόγραμμα των Χριστουγέννων. «Στη ζωή της μάνας μου, σας λέω ότι έχει έρθει παίκτης στ' αποδυτήρια να μου πει ότι χρειάζεται ακόμα μια κίτρινη για να πάρει περισσότερες ελεύθερες μέρες στις γιορτές. "Άσε μας, είναι Χριστούγεννα και έχουμε τρία ματς" μου είχε πει» ήταν μερικά από τα λόγια του Μπένετ στην News of the World.

Από το 2021 ήταν μέλος της ΚΕΔ, όπου είχε αναλάβει τη θέση του υπεύθυνου παρατηρητών.

Fun Fact: Το 2002 ήταν ο διαιτητής του «Other Final» ανάμεσα στις δύο εθνικές ομάδες που βρίσκονταν στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης της FIFA. Το Μπουτάν και το Μοντσερράτ αναμετρήθηκαν στο Changlimithang Stadium το πρωί της ημέρας που διεξήχθη ο μεγάλος τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου εκείνου του έτους ανάμεσα στην Βραζιλία και την Γερμανία.

Το Μπουτάν πήρε τη νίκη με σκορ 4-0 και ο αγώνας αυτός έγινε ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Other Final», σε σκηνοθεσία του Ολλανδού Γιόχαν Κράμερ, με έτος κυκλοφορίας το 2003.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη αφορμή γι' αυτό το φιλμ ήταν η απογοήτευση του σκηνοθέτη από την αποτυχία της Ολλανδίας να βρεθεί στα τελικά του Μουντιάλ που διεξήχθη στις Κορέα και Ιαπωνία, ενώ, ο συνάδελφός του, Ματάις Ντε Γιόνγκ, που έγινε και παραγωγός της ταινίας, είχε επισκεφθεί το Μπουτάν και είχε θητεύσει ως ασκούμενος βουδιστής.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα