Μουντιάλ 2022, Γαλλία - Μαρόκο: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «πολέμου» (vids)

Newsroom
Μουντιάλ 2022, Γαλλία - Μαρόκο: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «πολέμου» (vids)

bet365

Η πρόκριση της Γαλλίας επί του Μαρόκου στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου πυροδότησε εκτεταμένα επεισόδια σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης κοστίζοντας τη ζωή σε ένα παιδί μόλις 14 χρονών.

Η «τρελή» πορεία του Μαρόκου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ως τα ημιτελικά της διοργάνωσης, είχε μια σκιώδη πλευρά που εκφράστηκε με εκτεταμένα επεισόδια σε πολλές πόλεις της Ευρώπης που έχουν ισχυρές μεταναστευτικές κοινότητες. Οργανωμένοι οπαδοί και ακροδεξιές ομάδες ξεχύθηκαν στις πόλεις τους, πριν και μετά τους αγώνες των «Λιονταριών του Άτλαντα» με σκοπό την «επιβολή του νόμου και της τάξης».

Μετά τη νίκη του Μαρόκου επί του Βελγίου στη φάση των ομίλων, οπαδοί των του Μαρόκου ξέφυγαν στους πανηγυρισμούς τους στις Βρυξέλλες κι άλλες πόλεις του Βελγίου, με την αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις. Ενώ και η Ολλανδική Αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει σε Άμστερνταμ και Ρότερνταμ, καθώς πολλοί εκπρόσωποι της μαροκινής κοινότητας βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν και η κατάσταση σε κάποιες περιπτώσεις ξέφυγε.

Στη Μαδρίτη, πριν από τη «μάχη» του Μαρόκου με την Ισπανία στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οργανωμένοι οπαδοί των Ρεάλ Μαδρίτης κι Ατλέτικο Μαδρίτης ένωσαν τις δυνάμεις τους για να «περιπολούν» τους δρόμους της πρωτεύουσας, με σκοπό να την «προστατέψουν από τους Μαροκινούς». Παρόμοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν αντίστοιχοι σύνδεσμοι οπαδών σε άλλες πόλεις της χώρας.

Μετά το τέλος του αγώνα τα επεισόδια δεν αποφεύχθηκαν. Σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, όπου κυρίως οπαδοί της Βερόνα, έστησαν ενέδρες και επιτέθηκαν σε Μαροκινούς που πανηγύριζαν. «Πρόκειται για νέους που έσπασαν με ρόπαλα πολλά τζάμια αυτοκινήτων στα οποία βρίσκονταν και πανηγύριζαν Μαροκινοί πολίτες, μετά τη λήξη του αγώνα με την Ισπανία. Οι επιθέσεις προήλθαν κυρίως από ακραίους φιλάθλους της ομάδας της Βερόνα», έγραψε η εφημερίδα «La Repubblica». Αλλά και σε Παρίσι Λονδίνο με Μαροκινούς υποστηρικτές να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Πριν τον ημιτελικό του Μαρόκου κόντρα στη Γαλλία, δεκάδες μέλη του «Strasbourg Offender», μια ομάδα χούλιγκαν που αποτελείται από νεοναζί εθνικιστές σύμφωνα με το Europe 1 σχεδίαζαν να βγουν στους δρόμους του κέντρου της πόλης μετά τον αγώνα για να «περιπολούν» και να «αποκαθιστούν την τάξη».

Τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν χούλιγκαν της Λυών μαζί με εθνικιστές στο κέντρο της πόλης να αναζητούν Μαροκινούς υποστηρικτές. Το ίδιο συνέβη και στην Ανσί.

Επεισόδια ξέσπασαν σε Μονπελιέ, Λυών, Ανσί, Λανς, Αβινιόν, στη Χρόνιγκεν (Ολλανδία), στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) όπου οπαδοί συγκρούστηκαν σφοδρά χρησιμοποιώντας ως «οπλισμό» βεγγαλικά και καπνογόνα.

Η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Γαλλίας είχε προειδοποίησε για πιθανές ταραχές μετά τον ημιτελικό αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ Γαλλίας και Μαρόκου. Σε υπόμνημα που έλαβε ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1 και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας Εσωτερικού (DGSI) ανέφερε επίσης ότι η παρουσία ακροδεξιών στους δρόμους θα μπορούσε να επιδεινώσει το χάος.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετοί λογαριασμοί νεοναζί φέρονται να έκαναν λόγο για «εμφύλια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο εθνών».

Οι φόβοι των Αρχών επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο καθώς στα επεισόδια στον Μονπελιέ, ένας 14χρονος Μαροκινός έχασε τη ζωή του αφού παρασύρθηκε από αμάξι. Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ ομάδα Μαροκινών πήγαν να πάρουν μια γαλλική σημαία που είχε το αυτοκίνητο κι οδηγός έκανε αναστροφή για να ξεφύγει και παρέσυρε το αγόρι.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα