Αγγλία και πέναλτι: Σαν παραμυθιού κατάρα...

Αγγλία και πέναλτι: Σαν παραμυθιού κατάρα...

Μιχάλης Τσαμπάς Μιχάλης Τσαμπάς
Αγγλία και πέναλτι: Σαν παραμυθιού κατάρα...

bet365

Ενα ακόμη... it's coming home μπήκε στο χρονοντούλαπο. Ένα ακόμη πέναλτι «πλήγωσε» την Αγγλία. Ο Μιχάλης Τσαμπάς γράφει για τον πιο συνηθισμένο τρόπο αποκλεισμού στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

To «it's coming home» αποτελεί το πλέον διαχρονικό ανέκδοτο των μεγάλων ποδοσφαιρικών τουρνουά στα οποία συμμετέχει η Αγγλία. Η διάρκεια του είναι περίπου 15 με 20 μέρες όσο δηλαδή είναι το χρονικό διάστημα από την (συνήθως) λαμπερή κι ελπιδοφόρα πρεμιέρα των «Τριών Λιονταριών» σε κάθε διοργάνωση μέχρι τον αποκλεισμό που κάθε φορά έχει κι ένα διαφορετικό... τραγικό πρόσωπο, αλλά πάντα ο τρόπος είναι ο ίδιος. Ενα χαμένο πέναλτι. Καμιά φορά και περισσότερα.

Τα αγγλικά ταμπλόιντ στο πέρασμα των χρόνων έκαναν περιουσίες ολόκληρες, ποδοσφαιρικοί συγγραφείς θησαύρισαν γράφοντας για την ίδια κατάρα που... διαλύει την εθνική Αγγλίας δεκαετίες ολόκληρες. Η βούλα του πέναλτι είναι κάτι σαν... απαγορευμένος καρπός. Όσο προσπαθούν να δαγκώσουν από αυτόν, τόσο ο ποδοσφαιρικός παράδεισος που κάθε φορά ονειρεύονται, απομακρύνεται.

Ενα χαμένο πέναλτι ήταν αυτό που λειτούργησε ξανά σαν... μαχαίρι κι άνοιξε μια ακόμη πληγή στο... σώμα της Αγγλίας, πληγή ικανή να στοιχίσει ακόμη έναν αποκλεισμό (από τη Γαλλία) από τα προημιτελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Τι πιο σύνηθες» όπως είναι και η ατάκα της εποχής. Ένα ακόμη «it's coming home» μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και θα περιμένει να ξαναβγεί στο Euro2024 και μετά θα χαθεί για να εμφανιστεί στο Μουντιάλ2026 και πάει λέγοντας. Δεκαετίες ολόκληρες στο ίδιο έργο θεατές.

Αυτή την φορά ήταν ο Κέιν. Ναι, ο σπεσιαλίστας, ο άχαστος. Ο ηγέτης. Αυτός που δεν κατάλαβε καν ο Λιορίς που... έστειλε το πρώτο πέναλτι. Κι όμως το δεύτερο ήταν το «ιστορικό». Αυτό που θα τον στοιχειώσει για πάντα στην αγγλική ποδοσφαιρική ιστορία.

Τότε που έκανε την εμφάνισή της μια από τις Μοίρες της Αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας. Η Ατροπος που έκοβε το νήμα της ζωής και όριζε τον θάνατο. Αυτή... ταξίδεψε την μπάλα μακριά και όρισε τον «ποδοσφαιρικό θάνατο» της Αγγλίας σε ένα ακόμη Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σε ένα ακόμη τουρνουά που θα γραφεί με... κεφαλαία γράμματα στη βίβλο της αποτυχίας. Σαν παραμυθιού κατάρα η σχέση των Άγγλων με τα πέναλτι. Τόσες και τόσες ιστορικές ευκαιρίες... έφυγαν σαν άνεμος μέσα από τα χέρια τους μόνο και μόνο επειδή έπρεπε η μπάλα να στηθεί στην άσπρη βούλα.

Εκεί που άλλες και άλλες χώρες, ακόμη και υποδεέστερες ποδοσφαιρικά από τα Λιοντάρια έχουν πανηγυρίσει μοναδικές επιτυχίες. Για την Αγγλία δεν ισχύει αυτό.

Τρεις δεκαετίες τώρα τα σημάδια που αφήνουν τα «μοιραία πέναλτι» είναι ανεξίτιλα. Ο Κέιν, δυστυχώς για τον ίδιο και την εθνική του, δεν πήγε κόντρα στη μοίρα της Αγγλίας. Οι... Κέιν του παρελθόντος πολλοί και με ονόματα βαριά.


- Ο Πιρς και ο Γουόντλ στον ημιτελικό με την Γερμανία στο Μουντιάλ της Ιταλίας. Tότε που ο Γκάρι Λίνεκερ είπε την ιστορική του ατάκα.


- Ο νυν προπονητής της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ πάλι σε ημιτελικό με τη Γερμανία, επί αγγλικού εδάφους, στο Euro1996.
- O Iνς και ο Μπάτι στα προημιτελικά με την Αργεντινή στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998.
- Ο μεγάλος Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Βασέλ στα προημιτελικά με τους Πορτογάλους, στο αξέχαστο για την Ελλάδα, Ευρωπαϊκό του 2004.

- Οι σπουδαίοι Λάμπαρντ, Τζέραρντ και ο Γκάραγκερ στον προημιτελικό με την Πορτογαλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στα γερμανικά γήπεδα.
- Ο Γιανγκ και ο Κόουλ στο Euro του 2012.
-Και φυσικά μόλις το προπερασμένο καλοκαίρι. Το καλοκαίρι του 2021, στο... ελέω κορονοϊού Euro2020. Στον τελικό κόντρα στην Ιταλία. Mέσα στο Γουέμπλεϊ. Μπροστά σε περισσότερους από 60.000 Άγγλους. Το «it's coming home» ήταν πιο κοντά από ποτέ. Η κατάρα των πέναλτι όμως δεν άλλαξε. Σάντσο, Ράσφορντ και Σάκα πήραν σειρά στην μακρά λίστα με τα... μοιραία πρόσωπα.


Φτάσαμε στο βράδυ του Σαββάτου. Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε η «ρουλέτα των πέναλτι». Ο τρόπος πάλι ήταν ο ίδιος όμως. Η άσπρη βούλα, ήταν η... μαύρη τρύπα που κατάπιε και τον Κέιν και τις ελπίδες εκατομμυρίων Άγγλων για κάτι καλό στο Μουντιάλ του Κατάρ. Ο σέντερ φορ της Τότεναμ θα δει εαυτόν... κρεμασμένο για πολλές εβδομάδες σε εφημερίδες και sites στο Νησί. Το έζησε ο Μπέκαμ, το έζησε ο Γουόντλ, το έζησε ο Τζέραρντ, το έζησε ο Λάμπαρντ. Σειρά του τώρα.

Η Αγγλία δεν νίκησε την μοίρα της. Ποιος ξέρει; Ίσως κάπου, κάπως, κάποτε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσαμπάς
Μιχάλης Τσαμπάς

Η πρώτη επαφή με τον.. χώρο έγινε στις «Παιδικές Φωνές» της Τετάρτης Δημοτικού σε ένα σχολείου του Αγρινίου. Ενα αθλητικό μονόστηλο και... όλος ο κόσμος δικός του. Από τότε κύλησαν... τόνοι κυβικά νερού στο αυλάκι αλλά το μυαλό πάντα εδώ γύρω τριγύριζε.

Για μια δεκαετία και κάτι μια μαγευτική περιήγηση στον κόσμο του χαρτιού και της εφημερίδας. Εφημερίδων για την ακρίβεια. Και μια και δύο και τρεις. Με μια τζούρα κι από ραδιόφωνο. Όμως η άλλοτε κραταιά και πλέον μια γλυκιά ανάμνηση «Αθλητική Ηχώ» έχει την δική της ξεχωριστή θέση στην καρδιά.

Κι από τον Ιούνιο του 2008 (βάλε κι ένα μήνα πριν τα δοκιμαστικά) το Gazzetta κυριαρχεί. Τα κτήρια αλλάζουν. Πότε Κατεχάκη, πότε Νέο Ηράκλειο και τώρα Αγία Παρασκευή. Η αγαπημένη όμως συνήθεια 15 ετών δεν αλλάζει ποτέ. Θέματα, τίτλοι, ειδήσεις, μεταγραφές, αποκλειστικότητες, συνεντεύξεις, αφιερώματα, μεγάλες διοργανώσεις. Όλα περνάνε μπροστά από τα μάτια και μεταφέρονται με αγάπη στην οθόνη. Συνεχίζεται...

  • Tags: