Χαμογέλασε και το χειλάκι του Λαχτάρ Μπελουμί

Γιάννης Λαμπίρης Γιάννης Λαμπίρης
Χαμογέλασε και το χειλάκι του Λαχτάρ Μπελουμί

bet365

Ο Γιάννης Λαμπίρης μάς μεταφέρει όσα έγιναν στο Κατάρ μετά τον αποκλεισμό της Γερμανίας, το μπάχαλο στους δρόμους με τους ντόπιους και την ομίχλη που σκέπασε την πόλη.

O χθεσινός αποκλεισμός της Γερμανίας (για δεύτερη συνεχόμενη φορά από τη φάση των ομίλων) προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού στους Καταριανούς, που έκαναν…πάρτι στα social media μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δεδομένου ότι σήμερα είναι…Κυριακή για το Κατάρ (η Παρασκευή είναι ημέρα προσευχής και επίσημη αργία όπου όλα είναι κλειστά 11.00-13.00 και οι κρατικές υπηρεσίες κλειστές όλη μέρα) οι Καταριανοί χθες είχαν βγει να διασκεδάσουν μέχρι αργά.

Με το που τελείωσε το παιχνίδι της Ισπανίας με την Ιαπωνία και έγινε γνωστός ο αποκλεισμός των Γερμανών το twitter πήρε…φωτιά.

Τι ειρωνικά σχόλια, τι βιντεάκια χιουμοριστικά όλα αποχαιρετούσαν τους Γερμανούς σε μια βραδιά ιδανική για τους Καταριανούς καθώς εκτός από την «έξοδο» των Γερμανών ήρθε η πρόκριση του Μαρόκο αλλά και η συμφωνία για τους κατοίκους της χώρας που πλέον θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς την ανάγκη βίζας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και τον αποκλεισμό του Βελγίου (χώρα που έχει μεγάλη κόντρα με τους Μαροκινούς, λόγω των μειονοτήτων που φιλοξενούνται εκεί) η βραδιά ήταν ιδανική για τους ντόπιους.

Δεν ξέρουμε βέβαια και αν κάπου στην Αλγερία, ακούστηκαν ιαχές «γκολ» όταν η Ιαπωνία προηγήθηκε της Ισπανίας και αν υπήρξαν πανηγυρισμοί με τη λήξη του αγώνα όπου σηματοδότησε τον αποκλεισμό της Γερμανίας που την ίδια ώρα έπαιζε με την Κόστα Ρίκα.

Οι…φήμες λένε ότι σε κάποιο σπίτι στη Αλγερία, του Λαχτάρ Μπελουμί είχε στηθεί πάρτι !

Για τους νεότερους, ο Μπελουμί, ο επονομαζόμενος και «Πλατινί της Αφρικής» ήταν ίσως ο πιο ταλαντούχος παίκτης που έβγαλε ποτέ το ποδόσφαιρο της Αλγερίας και ο άνθρωπος (μαζί με τον Ραμπάχ Μαντζέρ) που είχαν υπογράψει μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τη νίκη επί της Δυτικής Γερμανίας το 1982 στο Μουντιάλ της Ισπανίας. Η Αλγερία ειχε νικήσει 2-1 με το νικητήριο γκολ του Μπελουμί, είχε χάσει 2-0 από την Αυστρία και νίκησε 3-2 τη Χιλή περιμένοντας το τελευταίο παιχνίδι του ομίλου Γερμανίας-Αυστρίας. Το οποίο εάν έληγε με νίκη των Αυστριακών, ή ισοπαλία ή με νίκη των Γερμανών πάνω από δύο γκολ η Αλγερια θα γινόταν η πρώτη αφρικανική χώρα στην ιστορία που θα προκρινόταν από ομίλους.

Όμως λογάριαζαν χωρίς την «Ντροπή της Χιχόν» όπως ονομάστηκε εκείνο το παιχνίδι της Δυτικής Γερμανίας με την – πολύ καλή ομάδα τότε – Αυστρία.

Το γρήγορο γκολ του (ήρωα του τελικού του Euro 1980 που με δύο γκολ τα δεύτερο στο 89’ είχε χαρίσει το τρόπαιο στη Δυτική Γερμανία με νίκη 2-1 επί του Βελγίου) Χόρστ Χρούμπες στο 10ο λεπτό έφερε μπροστά τους Γερμανούς και το παιχνίδι «έσβησε».

Οι δύο ομάδες άλλαζαν πάσες στο κέντρο του γηπέδου και πέρασαν παρέα στους «12» της επόμενης φάσης του Μουντιάλ (προκρίνονταν οι δύο πρώτοι από κάθε έναν από τους έξι ομίλους) την ώρα που οι Αλγερινοί στις εξέδρες κουνούσαν χαρτονομίσματα.

Η ΦΙΦΑ στα χρόνια της…αθωότητας, που δεν είχε μάθει (γιατί άραγε) τίποτα από την προηγούμενη διοργάνωση και το Αργεντινή-Περού 6-0 (με τους Αργεντίνους να γνωρίζουν τι αποτέλεσμα θέλουν για να περάσουν στον τελικό αντί της αήττητης – σε εκείνο το Μουντιάλ του 1978- Βραζιλίας) σφύριζε αδιάφορα στις πολλές «φωνές» που ζητούσαν τότε την τιμωρία των δύο ομάδων. Απλά από το επόμενο Μουντιαλ του 1986 εκτός από την κατάργηση των ομίλων της δεύτερης φάσης και την εφαρμογή των νόκ άουτ παιχνιδιών καθιέρωσε την τελευταία αγωνιστική των ομίλων τα παιχνίδια να γίνονται ίδια ώρα.

Γερμανοί

Αλλά έστω και έτσι η χθεσινή βραδιά ήταν οδυνηρή για τους Γερμανούς που ήταν φανερά επηρεασμένοι όταν έμαθαν ότι προηγήθηκε η Ιαπωνία (ήταν εκεί που λίγο μετά βρέθηκαν και αυτοί πίσω στο σκορ και εκείνη την ώρα έμενε έξω και η Ισπανία !).

Γερμανοί συνάδελφοι μας είχαν εκφράσει το φόβο τους για πιθανή ήττας της Ισπανίας (που ως 2η έχει και πολύ καλύτερα διασταυρώματα μέχρι τον ημιτελικό) και γενικότερα υπάρχει εκνευρισμός για τη συμπεριφορά των Ισπανών αλλά καλό είναι κανείς να μην ξεχνάει την ιστορία.

Σε πολλούς ήρθε στο μυαλό (στο δεύτερο γκολ της Ιαπωνίας, όπου η σέντρα έγινε την ώρα που μόνο η…βαλβίδα της μπάλας δεν έχει περάσει άουτ) και το 1966 και το περίφημο γκολ του Τζέφ Χάρστ στον τελικό με τη Δυτική Γερμανία, στο 3-2 στην παράταση. Πέρασε ή όχι η γραμμή ; Δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Ενώ τώρα – ευτυχώς λόγω VAR – κανείς δεν μπορεί να έχει αμφιβολία.

Οι Κοσταρικανοί (που η ομάδα τους συνήλθε από το 7-0 με την Ισπανία και έφτασε να διεκδικήσει επάξια την πρόκριση) πίκαραν τους φίλους των Γερμανών στις κερκίδες όταν έληξε – λιγο νωρίτερα – το παιχνίδι Ισπανίας-Ιαπωνίας καθώς δεν ξέχασαν και τη συμπεριφορά των Γερμανών οπαδών όταν η ομάδα τους προηγήθηκε με 3-2.

Στο άλλο θρίλερ της ημέρας, οι Μαροκινοί με το σπαθί τους μπήκαν στους «16» και περίμεναν τους Γερμανούς για να πάρουν το αίμα τους πίσω για τον αποκλεισμο τους το 1986 στην ίδια φάση, ενώ οι Κροάτες του Μάρκο Λιβάγια έχουν χρυσή ευκαιρία απέναντι στους μαχητές Σαμουράι να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο.

Ο Λουκάκου έσπασε το τζάμι στον πάγκο, αφού πρώτα ξέσπασε σε λυγμούς στον ώμο του Τιερί Ανρί. Οι ευκαιρίες που έχασε ήταν απίστευτες για τον άνθρωπο που μέχρι τώρα στις αναμετρήσεις Βελγίου-Κροατίας ηταν ο μοναδικος σκόρερ (3 γκολ και 2/2 νίκες !).

Και σαν να μην έφταναν όλες οι συγκινήσεις είδαμε και…χιόνι στο Κατάρ. Μη φανταστείτε, πραγματικό, απλά στην επιστροφή από την έρημο του Αλ Μπαιτ (το γήπεδο όπου έπαιξε Γερμανια-Κόστα Ρίκα) η υγρασία έκανε την ορατότητα…μηδενική και στις άκρες του δρόμου είχε καλύψει με ένα άσπρο πέπλο το δάπεδο σαν να είχε χιονίσει.

Σουρεαλιστικό τοπίο, που θύμιζε τις εξαιρετικές εικόνες που μας χάριζε στις ταινίες του ο αείμνηστος Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Λαμπίρης
Γιάννης Λαμπίρης
  • Tags: