Μουντιάλ 2022, Κόστα Ρίκα – Γερμανία 2-4: Nίκη χωρίς αντίκρυσμα και νέο μουντιαλικό κάζο! (vids)

Αλέξανδρος Λοθάνο
Μουντιάλ 2022, Κόστα Ρίκα – Γερμανία 2-4: Nίκη χωρίς αντίκρυσμα και νέο μουντιαλικό κάζο! (vids)

bet365

Η ήττα – σοκ (;) της Ισπανίας από την Ιαπωνία αχρήστευσε τη νίκη της Γερμανίας επί της Κόστα Ρίκα με ανατροπή στην ανατροπή (4-2), με τους τετράκις παγκόσμιους πρωταθλητές να αποκλείονται στη φάση ομίλων για δεύτερη διαδοχική διοργάνωση.

Το δεύτερο διαδοχικό μουντιαλικό σοκ είναι γεγονός για την Γερμανία. Παρ’ ότι νίκησε την Κόστα Ρίκα με 4-2 σε ένα «τρελό» παιχνίδι, η ομάδα του Χάνζι Φλικ αποχαιρετάει το Παγκόσμιο Κύπελλο στη φάση ομίλων για δεύτερη σερί διοργάνωση (για πρώτη φορά στην ιστορία της), αφού η Ισπανία απέτυχε να πάρει έστω την ισοπαλία κόντρα στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να μείνουν τρίτοι και καταϊδρωμένοι στον πέμπτο όμιλο.

Τα Πάντσερ, με τον Λιρόι Σανέ να ξεκινάει για πρώτη φορά βασικός, είχαν ελπίδες πρόκρισης μόνο με νίκη και μπήκαν πολύ δυνατά από την αρχή, με τον Τζαμάλ Μουσιάλα να απειλεί με το «καλημέρα» με δυνατό σουτ και τον Κέιλορ Νάβας να διώχνει τη μπάλα σε κόρνερ.

Ο 35χρονος τερματοφύλακας επενέβη σωτήρια αμέσως μετά σε τετ – α – τετ με τον Σερζ Γκνάμπρι, ο Μουσιάλα «χόρεψε» όλη την αντίπαλη άμυνα αλλά δεν τελείωσε την καταπληκτική του ενέργεια, ο Τόμας Μίλερ άγγιξε το γκολ με κεφαλιά που έφυγε άουτ. Και, όλα αυτά, στο πρώτο... δεκάλεπτο!

Γκνάμπρι, όπως... Μοράτα

Σχεδόν την ίδια ώρα που ο Άλβαρο Μοράτα άνοιγε το σκορ με κεφαλιά για την Ισπανία κόντρα στην Ιαπωνία, έπραττε το ίδιο και ο Γκνάμπρι για τη Γερμανία, και αυτός με κεφαλιά, ύστερα από σέντρα του Ντάβιντ Ράουμ (10’), αποδίδοντας δικαιοσύνη για το καταιγιστικό ξεκίνημα των Γερμανών, οι οποίοι εκείνη την ώρα έπαιρναν την πρόκριση. Που να ήξεραν τι τους περίμενε...

Η ομάδα του Φλικ δεν σταμάτησε να επιτίθεται, με τον Νάβας να αποτρέπει το δεύτερο γκολ σε κεφαλιά του Λέον Γκορέτσκα στο δεύτερο δοκάρι, με τον φρενήρη ρυθμό των πρώτων λεπτών να πέφτει, χωρίς πάντως η Κόστα Ρίκα να βρίσκει τρόπο για να βγει πειστικά στην επίθεση.

Ένα σουτ του Γιόσσουα Κίμιχ που πήρε περίεργα φάλτσα και δυσκόλεψε τον Νάβας ήταν η τελευταία αξιοσημείωτη φάση των Γερμανών, με τον Μάνουελ Νόιερ να ακουμπάει για πρώτη φορά την μπάλα στο… 40ό λεπτό (!), στο ματς όπου έγινε ο τερματοφύλακας με τα περισσότερα παιχνίδια (19) στην ιστορία των Μουντιάλ. Η καταμέτρηση, λογικά, σταμάτησε εδώ.

Ο Κέισερ Φούλερ, σκόρερ του γκολ στη νίκη επί της Ιαπωνίας, παραλίγο να το επαναλάβει και με τους Γερμανούς, αλλά ο Νόιερ του είπε «όχι», ύστερα από τραγικό (αλλά όχι μοιραίο) λάθος των Ράουμ και Αντόνιο Ρούντιγκερ (42’).

Οι απίθανοι, τρελοί Τίκος

Η ευκαιρία του Φούλερ και το γεγονός ότι η Κόστα Ρίκα εξισορρόπησε (κάπως) το ματς μετά το πρώτο, εφιαλτικό 20λεπτο, έδειξε εν μέρει τι επρόκειτο να ακολουθήσει στο δεύτερο μέρος, όπου ήρθαν τα πάνω – κάτω, σε ένα ημίχρονο απολαυστικό για τους (ουδέτερους, κυρίως) ποδοσφαιρόφιλους.

Η Γερμανία, η οποία στο πρώτο 45λεπτο είχε δώδεκα τελικές έναντι μιας των Κοσταρικανών και 70,5% κατοχή της μπάλας, ξεκίνησε με τον Κίμιχ να μεταφέρεται στην μεσαία γραμμή από το δεξί άκρο της άμυνας.

Την ώρα που ερχόντουσαν τα δυσάρεστα (για τους Γερμανούς) νέα από το έτερο ματς με την ανατροπή της καταπληκτικής Ιαπωνίας, η Κόστα Ρίκα έμπηγε ακόμα πιο βαθιά το… μαχαίρι στην καρδιά της ομάδας του Φλικ.

Εξαιρετική αντεπίθεση των Τίκος και ο Γιέλτσιν Τεχέδα, με διπλή προσπάθεια, νικάει τον Νόιερ και βάζει ξανά την Κόστα Ρίκα στη μάχη της πρόκρισης (58’), κόντρα σε μια Γερμανία που επιδόθηκε στη συνέχεια σε ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών.

Ο Μουσιάλα είχε δύο σουτ που σταμάτησαν στο δοκάρι μέσα σε επτά λεπτά (!), Μίλερ και Ρούντιγκερ έχασαν από μια απίθανη ευκαιρία έκαστος και, για άλλη μια φορά, ο νόμος του ποδοσφαίρου «μίλησε».

Ύστερα από εκτέλεση φάουλ – γέμισμα του Τζόελ Κάμπελ και κεφαλιά στη μικρή περιοχή, ο Χουάν Πάμπλο Βάργκας με απίθανο ακροβατικό, έστελνε την μπάλα στο βάθος της γερμανικής εστίας με την βοήθεια του Νόιερ και την Κόστα Ρίκα στους επτά ουρανούς, για μια απίστευτη, μια ασύλληπτη ανατροπή που, εκείνη την ώρα, της έδινε και την πρόκριση στους «16» (70’).

Το γύρισε μόνος του ο Χάβερτς

Η χαρά και η ελπίδα των Κοσταρικανών, όμως, κράτησε μόλις τρία λεπτά, αφού η Γερμανία βρήκε την ευστοχία που έψαχνε, με τον Κάι Χάβερτς να πλασάρει άψογα τον Νάβας, ύστερα από ασίστ του Νίκλας Φίλκρουγκ, με αμφότερους τους ποδοσφαιριστές να έχουν μπει ως αλλαγή (73’).

Παρ’ ότι με τη νίκη της Ιαπωνίας η Γερμανία ήθελε ένα σκορ – μαμούθ για να πετάξει έξω την Ισπανία, έπαιξε για την ιστορία και το γόητρό της, ελπίζοντας ταυτόχρονα πως οι Ισπανοί θα κατάφερναν τουλάχιστον να ισοφαρίσουν. Μάταια, όπως αποδείχθηκε...

Τρία λεπτά μετά το γκολ του Χάβερτς, ο Νάβας έκανε μια απίστευτη απόκρουση με το πρόσωπο (!) σε εξ’ επαφής πλασέ του Φίλκρουγκ, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα σε ένα ακόμα εξ’ επαφής πλασέ του Χάβερτς, ύστερα από συρτή σέντρα του Γκνάμπρι, το οποίο έφερε ανατροπή στην ανατροπή (85’).

Ο Φίλκρουγκ, προ κενής εστίας ύστερα από πάσα του Σανέ, σημείωνε τέταρτο γκολ, απλώς για να δώσει διαστάσεις σε μια πικρή νίκη που δεν απέτρεψε κάτι πρωτοφανές: Τον δεύτερο διαδοχικό αποκλεισμό της τετράκις παγκόσμιας πρωταθλήτριας σε φάση ομίλων...

MVP: Ο Κάι Χάβερτς. Μπήκε ως αλλαγή στο τελευταίο ημίωρο και με δύο γκολ έφερε ανατροπή στην ανατροπή για τους Γερμανούς, έστω και αν αυτή αποδείχθηκε ανεπαρκής για να τους δώσει την πρόκριση στους «16».

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ο Σερζ Γκνάμπρι, ο οποίος κάλυψε την έλλειψη «καθαρόαιμου» σέντερ φορ με ένα γκολ και μια ασίστ, δείχνοντας ότι πάντα είναι πολύτιμος για την εθνική του ομάδα.

Η ΓΚΑΦΑ: Τα δύο δοκάρια του (καταπληκτικού και πάλι) Τζαμάλ Μουσιάλα. Εντάξει, δεν είναι ακριβώς γκάφες, αλλά αν είχαν μπει, ποιος ξέρει αν η Γερμανία δεν έφτανε στο σκορ – μαμούθ που χρειαζόταν για να μην έχει ανάγκη την Ισπανία;

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Η γερμανική άμυνα, η οποία δέχθηκε δύο γκολ στις τρεις τελικές της Κόστα Ρίκα. Όταν κάνει… νερά ακόμα και ο Αντόνιο Ρούντιγκερ, δεν έχεις καμία τύχη, Χερ Φλικ...

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Η Στεφανί Φραπάρ έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε αγώνα Μουντιάλ Ανδρών. Και τα πήγε εξαιρετικά η Γαλλίδα, η οποία δεν παρασύρθηκε από τον τρελό ρυθμό του αγώνα, τον έβγαλε με μόλις μια κίτρινη κάρτα και δείχνοντας (λίγο) αγχωμένη μόνο στο φινάλε, όταν χάλασε το ακουστικό της για να επιβεβαιώσει αν ήταν οφσάιντ (ή όχι) το γκολ του Νίκλας Φίλκρουγκ. Έδειξε τον δρόμο για τη συνέχεια.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Συναρπαστικό, τρελό ματς, όπου η Γερμανία πήρε μια στείρα νίκη, αν και θα μπορούσε κάλλιστα να διεκδικήσει ακόμα και το… ιστορικό σκορ που χρειαζόταν για να πετάξει έξω την Ισπανία. Εντέλει, όμως, καπούτ...

Κόστα Ρίκα (Λουίς Φερνάντο Σουάρες): Νάβας – Ντουάρτε, Γουόστον, Βάργκας – Φούλερ (74’ Μπένετ), Μπόρχες, Τεχέδα (90’ Κοντρέρας), Οβιέδο (90’ Γουίλσον) – Αγκιλέρα (46’ Σάλας), Κάμπελ – Βενέγκας (74’ Ματαρίτα).

Γερμανία (Χάνζι Φλικ): Νόιερ – Κίμιχ, Σούλε (90’ Γκίντερ), Ρούντιγκερ, Ράουμ (67’ Γκέτσε) – Γκιντογκάν (55’ Φίλκρουγκ), Γκορέτσκα (46’ Κλόστερμαν) – Γκνάμπρι, Μουσιάλα, Σανέ – Μίλερ (67’ Χάβερτς).

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα