Η επιστροφή του Ουσμάν Ντεμπελέ

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Η επιστροφή του Ουσμάν Ντεμπελέ

bet365

Ο Κιλιάν Μπαπέ έκλεψε την παράσταση στο ματς της Γαλλίας με την Δανία για το Μουντιάλ 2022, ωστόσο στο απέναντι άκρο, ο Ουσμάν Ντεμπελέ δείχνει ότι μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Του Θάνου Σαρρή.

«Από πολύ μικρός, ήταν τεχνικά εξωπραγματικός. Πολύ μακριά από όλους τους υπόλοιπους. Στην Κ-13 αντιμετώπιζε παιδιά της Κ-14 και της Κ-15 και ήδη έκανε απίστευτα τη διαφορά, ακόμα και μπροστά σε μεγαλόσωμους αντιπάλους. Θυμάμαι να τον βλέπω να παίζει ποδόσφαιρο σάλας, ήταν πολύ χαρισματικός στο ένας εναντίον ενός, άνετος και με τα δύο πόδια. Αν ήθελε μπορούσε να πάρει τη μπάλα από τη μια περιοχή, να τους περάσει όλους και να σκοράρει». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Ρομαρίκ Μπουλτέλ, προπονητή του στην ακαδημία της Εβρέ, στην οποία βρέθηκε λίγο πριν ενταχθεί στη Ρεν. Οι δηλώσεις έγιναν στο So Foot τον Νοέμβριο του 2015, όταν ο Ουσμάν είχε κάνει ντεμπούτο ως βασικός με τους «μαυροκόκινους», σκοράροντας μετά από 30 λεπτά αγώνα.

Ο Ντεμπελέ ήταν ένας ποδοσφαιριστής με σπάνια χαρίσματα. Οι κινήσεις του με την μπάλα στα πόδια έμοιαζαν αδέξιες, όμως στην πραγματικότητα ήταν απλώς απρόβλεπτες. Άνετος και με τα δύο πόδια, με τεράστιο διασκελισμό, τεχνική ταχύτητα και ντρίμπλα, μπορούσε να σμπαραλιάσει οποιαδήποτε άμυνα και να σκοράρει αφήνοντας τους αντιπάλους να δουν στο ριπλέι πώς ακριβώς κατάφερε να βρει δίχτυα. Ο Τόμας Τούχελ, στην Ντόρτμουντ, τον βοήθησε να δουλέψει στην τακτική, στον έλεγχο του σώματός και της σκέψης του. «Είναι ο πιο ταλαντούχος παίκτης που έχω προπονήσει ποτέ», έλεγε χαρακτηριστικά. Κι ύστερα, ήρθε η μεταγραφή ρεκόρ στην Μπαρτσελόνα, η οποία είχε ενδιαφερθεί για την απόκτησή του πριν ακόμα ανηφορίσει στη Βεστφαλία. 105 εκατομμύρια, για ένα παιδί 20 ετών, με 86 επαγγελματικά ματς στα πόδια του. Ο Νεϊμάρ μόλις είχε φύγει από το Καμπ Νόου και οι Καταλανοί έψαχναν το επόμενο μεγάλο όνομα. Κι ύστερα, ξεκίνησαν οι εφιάλτες.

Ντεμπελέ - Μπαρτσελόνα: Μια δύσκολη σχέση

Στο πρώτο του ματς ως βασικός, στην έδρα της Χετάφε, ο Ντεμπελέ τέθηκε νοκ-άουτ για τέσσερις μήνες με μυϊκό τραυματισμό. Επέστρεψε τον Ιανουάριο του 2018, για να τραυματιστεί ξανά για περίπου έναν μήνα, κόντρα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Πέτυχε το πρώτο του γκολ τον Μάρτιο στο Champions League και το πρώτο του στο πρωτάθλημα τον Απρίλιο. Συνολικά, σημείωσε 4 τέρματα σε 24 συμμετοχές σε όλες τις κατηγορίες. Αν και το ξεκίνημά του στο Καμπ Νόου δεν ήταν το καλύτερο δυνατό, την επόμενη σεζόν κατάφερε να βγει ξανά στην επικαιρότητα, σημειώνοντας εκείνη την γκολάρα με αντίπαλο την Τότεναμ και κάνοντας τον Ερνέστο Βαλβέρδε να μιλήσει με πολύ κολακευτικά λόγια για το ταλέντο του. 42 συμμετοχές και 14 γκολ, σε μια πορεία που έφερε στους μπλαουγκράνα το πρωτάθλημα.

Την επόμενη σεζόν, ωστόσο, οι τραυματισμοί επέστρεψαν. Πρώτα στο ξεκίνημα της σεζόν, μένοντας για μερικές εβδομάδες εκτός κι έπειτα τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ο ιγνυακός του τένοντας κόπηκε σαν χαρτί, χρειάστηκε εγχείρηση και έχασε το υπόλοιπο της σεζόν. Τον Δεκέμβριο, ξανά μυϊκός τραυματισμός και τον Ιούνιο του 2021, ενώ είχε βρεθεί στις επιλογές του Ντεσάν για το Euro, μπήκε ξανά στο χειρουργείο, αυτή τη φορά για στο γόνατο. Ο Ντεμπελέ έδειχνε να έχει αφήσει πίσω τα μυϊκά προβλήματα, έβαλε 11 γκολ σε 44 ματς με τον Ρόναλντ Κούμαν στο Καμπ Νόου, αλλά οι τραυματισμοί δεν έλεγαν να τον αφήσουν σε ησυχία. Ο τελευταίος ήρθε, μάλιστα, σε μια εποχή που το συμβόλαιό του πλησίαζε στη λήξη και οι φήμες για το μέλλον του είχαν αρχίσει να αυξάνονται. Πώς, λοιπόν, μπήκε στην επόμενη χρονιά; Ως ένα παιδί ήδη βασανισμένο από τους τραυματισμούς, με τα δημοσιεύματα να τον «χτυπούν», χωρίς να έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στο Euro και για πολλούς να μοιάζει ως ένα απομεινάρι της καταστροφικής διοίκησης Μπαρτομέου στην Μπαρτσελόνα.

Το restart του Ντεμπελέ στο Καμπ Νόου

H άφιξη του Τσάβι, φαίνεται πως του έκανε καλό. Ο ίδιος, μιλώντας στη Sport, τόνισε: «Όταν έφτασε ο Τσάβι, μου είπε ότι ήμουν ήδη ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής, αλλά έπρεπε να αλλάξω τον τρόπο σκέψης μου για να γίνω κορυφαίος. Ήθελε να κάνω περισσότερα πράγματα στο γήπεδο, να σκοράρω και να πασάρω περισσότερο. Μέχρι και το ξεκίνημα του 2022, ο Ντεμπελέ συνέχιζε να έχει «εχθρούς» εντός του συλλόγου. Δεν είχε συμφωνήσει να ανανεώσει το συμβόλαίο του και με το καλοκαίρι να πλησιάζει, η Μπάρτσα προσπαθούσε να μην τον χάσει χωρίς χρήματα. Ο Ματέου Αλεμάνι, διευθυντής ποδοσφαίρου, είπε ανοιχτά ότι «δεν είναι μέρος του αθλητικού πρότζεκτ της Μπάρτσα και πρέπει να φύγει». Ένας ποδοσφαιριστής 25 ετών, με το βάρος της μεταγραφής και των τραυματισμών, θα μπορούσε κάλλιστα να βγει στην αγορά και να ψάξει αλλού το restart. Εκείνος δεν το έκανε. Έγινε ξανά βασικός και ολοκλήρωσε τη σεζόν με 13 ασίστ, περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη στη La Liga, παρότι έπαιξε μόλις 15 φορές βασικός. Το καλοκαίρι, ανανέωσε το συμβόλαιό του, δεχόμενος το «ψαλίδι» της διοίκησης. Φέτος, πριν τη διακοπή για το Μουντιάλ, είναι τρίτος στη La Liga σε συνδυασμό γκολ και ασίστ με 9, είναι δεύτερος στις expected assists, με 3.48, τέταρτος στις κάθετες πάσες με 19, τρίτος στις «έξυπνες πάσες» με 17 και πρώτος στις πάσες-κλειδιά με 14. Είναι, επίσης, πρώτος στα Deep Completions, δηλαδή στις πάσες (εκτός σεντρών) σε ακτίνα 20 μέτρων από την αντίπαλη εστία, με 27.

Διαβάζοντας τα νούμερα, ο Ντεμπελέ έχει γίνει πολύ πιο επιδραστικός στην ανάπτυξη και την επίθεση της Μπαρτσελόνα, ακόμα και στα ματς που δεν βρίσκει ασίστ ή γκολ. Παρεμπιπτόντως, μέσα στο 2022, μόνο ο Μέσι (28) και ο Ντε Μπρόινε (25) έχουν περισσότερες ασίστ από αυτόν (19). Κι όμως, ο Ντεσάν τον άφησε εκτός εθνικής για το Nations League, βλέποντας ότι στο σύστημα με τους πλάγιους που έχουν όλη την πλευρά, δεν χωρούσε, ενώ δοκίμασε κι άλλους ποδοσφαιριστές μπροστά ακόμα κι όταν επέλεγε τετράδα στην άμυνα. Ο Ενκουκού, που έμεινε εκτός Μουντιάλ, ήταν άλλωστε εντυπωσιακός. Ωστόσο, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός παρατηρούσε το παιχνίδι του, κατάλαβε ότι στο Κατάρ είχε μια θέση και του την έδωσε.

Ο Ντεμπελέ στο Μουντιάλ 2022

Ο Ντεμπελέ ξεκίνησε βασικός και στα δύο παιχνίδια της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στο αντίθετο φτερό από τον Μπαπέ. Και δείχνει ότι απολαμβάνει ξανά το παιχνίδι, έχοντας ενταχθεί τακτικά στα «θέλω» του Ντεσάν. Απέναντι στη Δανία, ο Ντεμπελέ είχε 28 επαφές με την μπάλα, 4 επανακτήσεις, δημιούργησε 3 ευκαιρίες, έκανε τρεις σέντρες, δύο τάκλιν, δύο σουτ και δύο επαφές στην αντίπαλη περιοχή. Θυμηθείτε τον στη δική του περιοχή, να παίρνει την μπάλα να περνάει παίκτες και να βγαίνει μπροστά, να ακροβολίζεται στα δεξιά και να τραβάει την άμυνα προς την πλευρά του, να κρατά τις αποστάσεις και να βλέπει τις κινήσεις των συμπαικτών του, να συγκλίνει, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γεμίσουν τους χώρους. Δεν ξεχνιέται αμυντικά, συμμετέχει κι όταν δεν έχει την μπάλα, παίζει για τη φανέλα κι όχι για τον ίδιο.

Ναι, ο Μπαπέ είναι ο σταρ αυτών των "Bleus", τραβά πάνω του τα περισσότερα φώτα. Όμως, η επιστροφή του Ντεμπελέ είναι ένα πολύ καλό νέο για τη Γαλλία, κυρίως αν αναλογιστεί κανείς τα όσα έχει περάσει τα τελευταία χρόνια ένα παιδί που κουβαλούσε πάντα το βάρος των χρημάτων που δαπανήθηκαν για τη μεταγραφή του. Το Μουντιάλ έχει ακόμα πολύ δρόμο, αλλά το Κατάρ μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την καριέρα του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.