Μουντιάλ 2022: Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικρίνει τη χρονική στιγμή της δήλωση της FA

Μουντιάλ 2022: Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικρίνει τη χρονική στιγμή της δήλωση της FA

Μαριλένα Καλόπλαστου
Μουντιάλ 2022: Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικρίνει τη χρονική στιγμή της δήλωση της FA

bet365

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέκρινε τη χρονική στιγμή που αποφάσισε η αγγλική ομοσπονδία να τοποθετηθεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενόψει του προσεχούς Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

Ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «καλωσορίζει» τη δημόσια στάση της αγγλικής ομοσπονδίας, ισχυρίζεται ότι τόσο η FA όσο και άλλες ενώσεις έχουν «αποποιηθεί από την ευθύνη τους μέχρι τις τελευταίες στιγμές». Η FA ήταν ένα από τα εννέα ευρωπαϊκά έθνη - μαζί με τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ελβετία και την Ουαλία - που ανακοίνωσαν ότι οι αρχηγοί τους θα φορούν ένα περιβραχιόνιο με τα χρώματα του ουράνιου τόξου για να στείλουν ένα μήνυμα κατά των διακρίσεων.

-Θυμίζουμε ότι η ομοφυλοφιλία ποινικοποιείται στο Κατάρ σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα του 2004. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης επτά ετών-

Η FA ανακοίνωσε την Τετάρτη (21/9) ότι θα προσκαλέσει μετανάστες εργάτες στην προπονητική βάση της Αγγλίας στο «Al Wakrah» και ζητά να αποζημιωθεί οποιοσδήποτε τραυματισμός ή θάνατος που σχετίζεται με οποιοδήποτε κατασκευαστικό έργο του Μουντιάλ. Υποστηρίζει επίσης την κατασκευή ενός κέντρου μεταναστών εργαζομένων.

Ο Μίνκι Γόρντεν, διευθυντής παγκόσμιων πρωτοβουλιών στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε στο «Athletic»: «Έχουμε συνεργαστεί με ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες επί σειρά ετών, μερικές από το 2015. Σε γενικές γραμμές, η δημόσια δήλωση της αγγλικής FA είναι ευπρόσδεκτη. Η τάση είναι να πεις «καλή δουλειά». Ωστόσο, οι καταχρήσεις ήταν εμφανείς σε όλη τη διάρκεια, και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν κλιμακωθεί. Η δήλωση της αγγλικής FA είναι ευπρόσδεκτη - αλλά ήρθε αργά. Οκτώ εβδομάδες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά από 12 χρόνια καταχρήσεων, οι ενώσεις μιλούν ανοιχτά. Όπως και οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις στο Κατάρ, είναι πολύ αργά για να βοηθηθούν πολλοί μετανάστες εργαζόμενοι.

Οι ενώσεις είναι επιχειρήσεις και πιστεύαμε ότι θα έβλεπαν οικονομικό ενδιαφέρον για το πώς επηρεάζεται η επωνυμία τους. Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες επέλεξαν να παραμείνουν σιωπηλές μέχρι τις εβδομάδες πριν από το τουρνουά, λόγω λανθασμένων πεποιθήσεων ή συμβουλών δημοσίων σχέσεων. Το ότι μιλούν τώρα δείχνει ότι η πίεση αυξάνεται. Η FIFA και οι ομοσπονδίες έχουν αποποιηθεί τις ευθύνες τους μέχρι τις τελευταίες στιγμές αυτής της προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Η FA δεν σχολίασε κάτι σχετικά, όταν το Athletic την προσέγγισε. Από πλευρά της, η FIFA είπε: «Όπως αναγνωρίζεται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και τα διεθνή συνδικάτα, ένα ευρύ φάσμα μέτρων έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση της προστασίας των εργαζομένων στο Κατάρ, και αυτές οι εξελίξεις έχουν προκύψει σε μεγάλο βαθμό ως συνέπεια του Μουντιάλ που διεξάγεται στη χώρα. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τη FIFA και τους εταίρους της στο Κατάρ να ασκούν πίεση στις εταιρείες όταν χρειάζεται για να εξασφαλίσουν την αποκατάσταση των εργαζομένων που συμμετέχουν στις προετοιμασίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA.

Οι εργαζόμενοι έχουν αποζημιωθεί με διάφορες μορφές, όταν οι εταιρείες δεν τήρησαν τα πρότυπα ευημερίας των εργαζομένων της Ανώτατης Επιτροπής Παράδοσης και Κληρονομιάς (SC), που είναι το πρότυπο που χρησιμοποιείται από τη FIFA και τη χώρα υποδοχής για να εξασφαλίσουν την προστασία των εργαζομένων που συμμετέχουν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτά τα μέτρα συμπληρώθηκαν από τα βήματα που έλαβε το Υπουργείο Εργασίας για την επιβολή της εργατικής νομοθεσίας του Κατάρ και την παροχή πρόσβασης σε αποκατάσταση, όπως μέσω του Ταμείου Υποστήριξης και Ασφάλισης Εργαζομένων.

Η FIFA θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να επιτρέψει την αποκατάσταση των εργαζομένων που μπορεί να έχουν επηρεαστεί αρνητικά σε σχέση με τις εργασίες που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, σύμφωνα με την Πολιτική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις ευθύνες της σύμφωνα με σχετικά διεθνή πρότυπα, όπως οι Κατευθυντήριες Αρχές του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα