Μαρσέιγ – Παρί Σεν Ζερμέν: Ο Νεϊμάρ, ο Γκονθάλεθ και η γροθιά στον ρατσισμό

Βασίλης Μπαλατσός
Μαρσέιγ – Παρί Σεν Ζερμέν: Ο Νεϊμάρ, ο Γκονθάλεθ και η γροθιά στον ρατσισμό

bet365

Tην Κυριακή (24/10, 21:45) η Μαρσέιγ και η Παρί Σεν Ζερμέν θα δώσουν την πρώτη τους φετινή τους «μονομαχία» με τους Νεϊμάρ και Άλβαρο Γκονθάλεθ να συναντιούνται ξανά.

H «καρδιά» του γαλλικού ποδοσφαίρου χτυπάει την Κυριακή (24/10, 21:45) στο «Βελοντρόμ». Οι «τιτάνες» της Ligue 1, Παρί Σεν Ζερμέν και Μαρσέιγ θα τεθούν αντιμέτωποι για 86η φορά στην ιστορία τους. Εκτός από την κλασική «έχθρα» των δυο αντιπάλων το ενδιαφέρον εστιάζεται και σε μια συνάντηση με μεγάλη εξωαγωνιστική και ηθική διαμάχη. Αυτή του επιθετικού των Παριζιάνων, Νεϊμάρ, με τον αμυντικό των Μασσαλών, Άλβαρο Γκονθάλεθ.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2020 η Παρί υποδέχθηκε τη Μαρσέιγ στο «Παρκ ντε Πρενς», με τους φιλοξενούμενους να παίρνουν τη νίκη με 1-0 στο «Le Classique». Το αγωνιστικό σκέλος πέρασε σε δεύτερη μοίρα, μετά το χτύπημα του «Νέι» στον Γκονθάλεθ, την αποβολή του Βραζιλιάνου και τη σύρραξη που ακολούθησε, η οποία είχε ως επακόλουθο πέντε κόκκινες κάρτες.

Το ξέσπασμα του Νεϊμάρ

Ο αρχηγός της εθνικής Βραζιλίας μετά το «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στις δυο ομάδες αποκάλυψε πως ο αμυντικός της Μαρσέιγ του επιτέθηκε φραστικά με αισχρό ρατσιστικό χαρακτηρισμό αποκαλώντας τον «γαμ%#@%$ μαϊμ#$».

«Το VAR έπιασε τη δική μου επίθεση, ήταν εύκολο. Θέλω όμως να δω και τις εικόνες της στιγμής που με αποκαλεί “γαμ$@#$@ μαϊμ#$ ”. Αυτό είδα εγώ! Τι έγινε; Εμένα με τιμωρήσατε, μ' εκείνους τι γίνεται; Τι θα γίνει;», ήταν το μήνυμα του Βραζιλιάνου σταρ.

VAR pegar a minha “agressão” é mole ... agora eu quero ver pegar a imagem do racista me chamando de “MONO HIJO DE PUTA” (macaco filha da puta)... isso eu quero ver!
E aí? CARRETILHA vc me pune.. CASCUDO sou expulso... e eles? E aí ?

— Neymar Jr (@neymarjr) September 13, 2020

Η απολογία και το αντιρατσιστικό «μανιφέστο»

Η βία δεν είναι ποτέ λύση και φυσικά ουδέποτε δικαιολογείται. Αυτό φυσικά το γνωρίζει και το αποδέχεται ακόμα και ο ίδιος ο Νεϊμάρ, παρόλο που στην προκειμένη περίπτωση άφησε το θυμικό να δράσει και παραμέρησε την λογική.

Μια ημέρα μετά το περιστατικό και με τους «σφυγμούς» να έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα το Νο. 10 της Παρί μέσω του λογαριασμού του στο Instagram παραδέχθηκε πως αντέδρασε λάθος, ενώ παράλληλα έκανε ένα «μανιφέστο» κατά του ρατσισμού.

Ένα αθλητής αυτού του βεληνεκούς αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά. Μέσα από την ανάρτηση του ο αρχηγός της «Σελεσάο» έστειλε μηνύματα αγάπης, ειρήνης και ισότητας.

«Ξέφυγα. Ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία είναι μη αποδεκτά. Είμαι μαύρος, γιος μαύρου, εγγονός και δισέγγονος μαύρου επίσης. Είμαι υπερήφανος και δεν βλέπω τον εαυτό μου διαφορετικό από κανέναν. Θα ξανασυναντηθούμε και θα το κάνουμε με τον δικό μου τρόπο. Παίζοντας ποδόσφαιρο...», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανάρτηση του ο Νεϊμάρ

Η στάση του Γκονθάλεθ και η απειλή για τη ζωή του

Μπορεί ο άσος της Παρί να είχε το θάρρος να βγάλει τον εαυτό του στη «σέντρα» και να παραδεχτεί το λάθος του, όμως ο Γκονθάλεθ είχε άλλη στάση.

Ο Ισπανός αποποιήθηκε κάθε κατηγορία βγάζοντας ψεύτη τον Νεϊμάρ και όλους τους παίκτες της Παρί που τον άκουσαν. Φυσικά τον ισχυρισμό του αμυντικού της Μαρσέιγ δεν τον πίστεψε κανείς άλλος εκτός από την λίγκα που δεν τον τιμώρησε, λόγω... ανεπαρκών στοιχείων.

Η οργή στο πρόσωπο του Γκονθάλεθ ήταν μεγάλη. Κάθε πρωί είχε 20.000 απειλητικά μηνύματα, για την ζωή του και την οικογένεια του. Κόντρα στην κοινή γνωμή το κλαμπ της Μασσαλίας στήριξε τον Ισπανό ποδοσφαιριστή, διατηρώντας τον στις τάξεις του

H «νέμεση» του ποδοσφαίρου και η «τίση» στον Γκονθάλεθ

Στις επόμενες συναντήσεις τους τα αίματα άναψαν πάλι, όμως το «ξύλο» έμεινε σε ποδοσφαιρικό πλαίσιο. Ο Νεϊμάρ αποδείχθηκε «προφητικός«, καθώς η απάντηση στον αμυντικό της Μαρσέιγ ήρθε μέσα από το... ποδόσφαιρο.

Στις 13 Ιανουαρίου του 2021 οι δυο ομάδες τεθηκαν αντιμέτωπες στο Παρίσι για το League Cup με την Παρί να παίρνει τη νίκη με 2-1. Ο Γκονθάλεθ είχε πάει... «καροτσάκι» τον Νεϊμάρ με συνεχόμενα σκληρά μαρκαρίσματα και ο Βραζιλιάνος απάντησε, σκοράροντας απο το σημείο του πέναλτι για το 2-0.

Στις 7 Φεβρουαρίου οι Παριζιάνοι πέρασαν και από το «Βελοντρόμ», κερδίζοντας με 2-0. Ο Νεϊμάρ μπήκε αλλαγή στο 65΄και ο Γκονθάλεθ αμέσως τον «σημάδεψε».

Το ποδόσφαιρο τον τιμώρησε για ακόμα μια φορά. Στο 77' ο Ισπανός προσπάθησε να ανακόψει με κλωτσιά στο κεφάλι τον Νεϊμάρ αλλά δεν τα κατάφερε και μάλιστα στο τέλος της φάσης τραυματίστηκε.

Η «στρογγυλή Θεά» για ακόμα μια φορά τιμώρησε τον υβριστή και ασεβή στα αθλητικά ιδεώδη Γκονθάλεθ με τον τρόπο της... Η τιμωρία θα συνεχιστεί και την Κυριακή;

 

LIGUE 1 Τελευταία Νέα