Μόντριτς: Ο θρύλος και το... ενοχικό παρελθόν της Ρεάλ (poll)

Newsroom
Μόντριτς: Ο θρύλος και το... ενοχικό παρελθόν της Ρεάλ (poll)

bet365

Ο Λούκα Μόντριτς ίσως διανύει την τελευταία του σεζόν στη Μαδρίτη και το Gazzetta θυμάται περιπτώσεις θρύλων της Ρεάλ που αποχώρησαν από την... πίσω πόρτα.

Ο πανηγυρισμός του είναι καταδικασμένος να χαραχθεί μια για πάντα στο άλμπουμ των κορυφαίων στιγμών του με τα λευκά. Ξεχείλιζε άλλωστε από ατόφιο συναίσθημα, σε μια λυτρωτική έκρηξη. Για 80 λεπτά η Ρεάλ Μαδρίτης τα είχε βρει σκούρα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» κόντρα στη Σεβίλλη. Το 0-0 παρέμενε και το ψαλίδισμα της διαφοράς για Μπαρτσελόνα και Τζιρόνα γινόταν όλο και πιο ορατό στην ατμόσφαιρα...

Μια στιγμή ωστόσο αρκούσε για να τα αλλάξει όλα. Μια στιγμή γεμάτη... Λούκα Μόντριτς! Ακόμη κι αν προήλθε από τον πάγκο, ο Κροάτης είχε την ποιότητα για να κάνει τη διαφορά. Με ιδανικό άγγιγμα και μαγικό πλασέ «χαιρέτησε» το δοκάρι και έστειλε τη μπάλα να αναπαυτεί στο πλεκτό, με τους συμπαίκτες του να τον σηκώνουν στους ώμους και τον ίδιο να πανηγυρίζει σαν βασιλιάς της Μαδρίτης.

Ο ίδιος άλλωστε γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως ίσως να μην του μένουν πολλές τέτοιες στιγμές στην ισπανική πρωτεύουσα. Τα ρεπορτάζ στη Ισπανία αναφέρουν πως το τέλος πλησιάζει, κάνουν λόγο για πιθανότατα την τελευταία σεζόν του στη Μαδρίτη και το «αντίο» μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ!

Με το παρελθόν ωστόσο της Ρεάλ να χαρακτηρίζεται από ένα κοινό, ενοχικό γνώρισμα όσον αφορά τους αποχαιρετισμούς των θρύλων της, ο Μόντριτς ενδεχομένως να αρκεστεί σε ένα πιο... ταπεινό φινάλε.

Κι ο αντίπαλος, φίλος και πρώην συμπαίκτης του, Σέρχιο Ράμος, ήταν παρών εκείνο το βράδυ για να του το υπενθυμίσει. Ραούλ, Κασίγιας, Ρονάλντο, όλοι τους έλαβαν μια παρόμοια αντιμετώπιση και το Gazzetta θυμάται τους θρύλους των Μερένγκες που αποχώρησαν χωρίς πολλές... φανφάρες και συναισθηματισμούς.

Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος - Νίκος Κικίδης

Ραούλ (1994 - 2010)

Ραούλ (1994 - 2010)

Ίκερ Κασίγιας (1999-2015)

Ίκερ Κασίγιας (1999-2015)

Κριστιάνο Ρονάλντο (2009-2018)

Κριστιάνο Ρονάλντο (2009-2018)

Σέρχιο Ράμος (2005-2021)

Σέρχιο Ράμος (2005-2021)

Ο Μόντριτς δεν αντέχει το ρόλο του αναπληρωματικού

Ο Μόντριτς δεν αντέχει το ρόλο του αναπληρωματικού

Τα πολλά λόγια περισσεύουν για τη σημαιολογία του Ραούλ στη Ρεάλ Μαδρίτης. Πρόκειται για έναν εκ των μεγαλύτερων και πιο αγαπητών θρύλων στην ιστορία του κλαμπ, όμως αποτέλεσε το πρωτογενές παράδειγμα για τη στρατηγική που θα ακολουθούσε η διοίκηση του Φλορεντίνο Πέρεθ σε ό,τι αφορά τους... αποχαιρετισμούς των μεγάλων ονομάτων.

Ακόμη κι αν πίσω στο 2010 έφερε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην ιστορία των Μερένγκες, ο πρόεδρος των Μαδριλένων αποδείχθηκε ψυχρός στις αντιδράσεις του. Μετά από ένα άκρως επιτυχημένο και πολυδάπανο καλοκαίρι άλλωστε με τους Κριστιάνο Ρονάλντο, Καρίμ Μπενζεμά και Κακά να καταφτάνουν στο κλαμπ ένα χρόνο νωρίτερα, η Ρεάλ ήταν κάτι παραπάνω από καλυμμένη στην επιθετική γραμμή κι ένιωθε πως είχε έρθει πλέον ο καιρός για μια νέα εποχή.

Με τον Ζοσέ Μουρίνιο να καταφτάνει στη Μαδρίτη το καλοκαίρι, το παζλ ολοκληρώθηκε. Ο Ραούλ είχε χάσει ήδη τη θέση του στο αρχικό σχήμα στην τελευταία του σεζόν (2009-2010) υπό τις οδηγίες του Μανουέλ Πελεγκρίνι και με τον Πορτογάλο δεν πήρε καν ευκαιρία... Το καλοκαίρι η Ρεάλ ανακοίνωσε το τέλος της παρουσίας του στο σύλλογο, με τον δακρυσμένο Ραούλ να αποχαιρετά την ομάδα της καρδιάς του μέσα από μια παγερή συνέντευξη Τύπου τον Ιούλιο.

Μέχρι το 2015 η μοναδική φανέλα που είχε υπερασπιστεί ήταν εκείνη της Ρεάλ. Παιδί - θρέμμα των ακαδημιών της Βασίλισσας, ο αμούστακος τότε Κασίγιας έκανε το ντεμπούτο το 1999 σε έναν αγώνα κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο με την πρώτη ομάδα κι έκτοτε δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Πολύ σύντομα εξελίχθηκε στο αδιαμφισβήτητο Νο.1 των Μερένγκες κάτω από τα γκολπόστ και αποτελεί ένα σύμβολο για το κλαμπ.

Στα καλά του χρόνια θεωρούνταν από πολλούς ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας του κόσμου, ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών, ενώ η τροπαιοθήκη του χώρεσε 18 συνολικά τρόπαια, μεταξύ των οποίων και τρία Champions League! Ακόμα κι έτσι ωστόσο, το τέλος του στη Μαδρίτη ήταν άδοξο. Τα προβλήματα του Κασίγιας βέβαια είχαν αρχίσει χρόνια πριν την αποχώρηση του 2015 και άκουγαν στο όνομα... Ζοσέ Μουρίνιο.

Ο θρυλικός αρχηγός της Ρεάλ τα έσπασε με τον προπονητή του στην τελευταία σεζόν του Πορτογάλου στην Ισπανία (2012-2013), υποβιβάστηκε στον πάγκο και δεν κατάφερε ποτέ να επανέλθει στα στάνταρ του παρά την φυγή του Πορτογάλου. Το 2015 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου με τη Ρεάλ να τον ωθεί προς την έξοδο και την Πόρτο, σε ένα αντίο σχεδόν σπαρακτικό για τους οπαδούς της.

Μακριά από... φανφάρες και πομπώδεις τελετές, ο Κασίγιας αποχαιρέτησε την αγαπημένη του Ρεάλ όπως ο Ραούλ πέντε χρόνια νωρίτερα... Μέσα από μια ψυχρή και παγερή συνέντευξη Τύπου, με τον «Άγιο» Ίκερ να δακρύζει μπροστά στους δημοσιογράφους.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο θρύλο στην ιστορία της Ρεάλ, ίσως μόνο δίπλα στον Αλφρέδο Ντι Στέφανο. Ακόμη κι αυτός ο τίτλος ωστόσο δεν στάθηκε αρκετός για ένα ισάξιο «αντίο». «Ήταν πολύ όμορφο να είμαι στη Ρεάλ. Θα μιλήσω στις επόμενες μέρες. Απόλαυσα τις στιγμές με τους συμπαίκτες μου και μέσα στις επόμενες μέρες θα δώσω την απάντησή μου».

Τα λόγια του Πορτογάλου αστέρα μετά τον νικηφόρο τελικό του Champions League κόντρα στη Λίβερπουλ έσκασαν σαν κεραυνός εν αιθρία στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Αν και το προηγούμενο διάστημα είχε αναπτυχθεί μια παραφιλολογία γύρω από το μέλλον του Κριστιάνο, τίποτα δεν είχε προετοιμάσει τους οπαδούς της Ρεάλ για ένα τόσο ξαφνικό αντίο.

Το καλοκαίρι του 2018 τελικά ο Ρονάλντο... χαιρέτησε για τη Γιουβέντους, με τη Ρεάλ να βάζει στα ταμεία της ένα ποσό μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων ευρώ. «Ζήτησα από το κλαμπ να αποδεχθεί τη μεταγραφή. Νιώθω έτσι και θέλω από τους οπαδούς να με καταλάβουν» παραδέχθηκε δημόσια ο Ρονάλντο, ο οποίος μάλιστα φέρεται να αρνήθηκε την πρόταση των Ισπανών για μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Ο ίδιος άλλωστε από το 2017 τα είχε... σπάσει με τον πρόεδρο, Φλορεντίνο Πέρεθ. Η άρνηση του ισχυρού άνδρα της Βασίλισσας να του αυξήσει τον μισθό που του είχε υποσχεθεί ώστε να αμείβεται με περισσότερα από τον Λιονέλ Μέσι είχε εκνευρίσει τον Κριστιάνο, όπως και οι εσωτερικές συζητήσεις στη Βασίλισσα από τον Ιανουάριο του 2018 πως ο Πορτογάλος θα μπορούσε να αποχωρήσει για μια προσφορά άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Τελικά ο Πορτογάλος πήρε την κατάσταση στα χέρια του και αποφάσισε να φύγει από την πίσω πόρτα, πολύ μακριά από δακρύβρεχτα αντίο και συναισθηματισμούς.

Σειρά στις ψυχρές αποχωρήσεις πήρε ο Σέρχιο Ράμος το καλοκαίρι του 2021. Πρόκειται βέβαια για μια... ιδιάζουσα περίπτωση. Σε αντίθεση άλλωστε με τις προηγούμενες, αυτή τη φορά η Ρεάλ ήθελε να κρατήσει τον αρχηγό της στη Μαδρίτη, αλλά με τους δικούς της όρους.

Για μήνες ο Ράμος είχε πρόταση στα χέρια του για μονοετή ανανέωση, τη στιγμή που ο ίδιος επέμενε για δυο χρόνια. Οι Μερένγκες είχαν προειδοποιήσει πως υπάρχει διορία στην πρόταση προκειμένου να επικεντρωθούν στη μεταγραφή του Νταβίντ Αλάμπα, όμως ο Ισπανός έπαιξε κι έχασε!

Αν και η χρονική διάρκεια του συμβολαίου δεν τον ικανοποιούσε ο Ράμος τελικά αποφάσισε να την αποδεχτεί, μόνο και μόνο για να πάρει την απάντηση πως πλέον η προθεσμία έχει παρέλθει. Ο έμπειρος αμυντικός αναγκάστηκε να αποχωρήσει, αλλά οι σχέσεις του με τον Φλορεντίνο Πέρεθ παρέμειναν σφικτές μέχρι τέλους.

«Ήταν δύσκολο για μένα το αντίο του Σέρχιο Ράμος. Τον αγαπώ σαν γιο μου και λυπάμαι. Δεν έχω κάνει ποτέ συνέντευξη Τύπου για την αποχώρηση ενός ποδοσφαιριστή» τόνισε ο Πέρεθ, ο οποίος παράλληλα διοργάνωσε και μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στο προπονητικό κέντρο «Βαλδεμπέμπας» στην οποία παρέστη για να αποχαιρετήσει τον Ισπανό στόπερ που έφευγε τότε για την Παρί.

Ο Λούκα Μόντριτς ρωτήθηκε για τον «αδερφό» του Σέρχιο Ράμος και ο Κροάτης που έβαλε το νικητήριο και καθοριστικό γκολ απέναντι στη Σεβίλλη, είχε να πει πώς «είναι σπουδαίος παίκτης. Παρότι όλοι θέλουν να στέκονται στις ηλικίες, εκείνος συνεχίζει να δείχνει ότι είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο». Ο Μόντριτς ως Βαλκάνιος και φυσικά Κροάτης ήθελε να υπενθυμίσει ξανά σε όλους πώς δεν πρέπει να κοιτάμε ηλικίες όταν αποφασίζουμε για το ποιός κάνει και ποιός όχι.

Ο Μόντριτς για τον οποίο έχει τεθεί το ζήτημα της ανανέωσης του συμβολαίου του θα κλείσει τα 39 του τον Σεπτέμβριο με τον Ράμος να γίνεται 37 σε έναν μήνα. Η συνεργασία με τον Κροάτη λήγει στο τέλος αυτής της σεζόν και παρότι ήταν μία προσωπική του επιθυμία ένα νέο συμβόλαιο, μένει να φανεί το τι θα γίνει. Από το 2021 και μετά ο έμπειρος χαφ ανανεώνει κάθε χρόνο. Μία πιθανότητα που υπάρχει και για φέτος. Στη Ρεάλ είναι κατηγορηματικοί πώς οι χειρισμοί δεν αλλάζουν σε τέτοια θέματα και αυτά θα ξεκαθαριστούν προς το τέλος της σεζόν.

Η ηλικία του και τα κιλά που έχει χάσει φέτος δημιουργούν ορισμένες αμφιβολίες. Ακόμα και για το να έχει έναν δευτερεύοντα ρόλο στη Ρεάλ. Ο κόουτς Αντσελότι σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που καλείται να λύσει η ομάδα. «Είναι ένα θέμα στο οποίο δεν επεμβαίνω. Ο σύλλογος θα έχει χρόνο να τα διορθώσει όλα αυτά τους επόμενους μήνες», είπε ο Ιταλός. «Μίλησα μαζί του πριν από ένα μήνα και όλα ήταν αρκετά ξεκάθαρα», σχολίασε πρόσφατα, χωρίς να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η υπόθεση Μόντριτς τοποθετεί την οντότητα, τον παίκτη και τον προπονητή μπροστά από το περίπλοκο σενάριο να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η καριέρα στο υψηλότερο επίπεδο ενός κορυφαίου ποδοσφαιριστή, του πιο αναγνωρισμένου στο «Bernabéu». Στις αρχές της περασμένης σεζόν, το καλοκαίρι του 2022, ο Αντσελότι ανακοίνωσε στους Μόντριτς, Κρόος και Κασεμίρο (λίγο πριν φύγει για τη Γιουνάιτεντ ο Βραζιλιάνος) ότι υπήρχε μια μετάβαση σε εξέλιξη για να ανοίξει δρόμος για τους νέους και ότι θα έπρεπε να αφήσουν λεπτά. Ακόμα κι έτσι, ο Κροάτης και ο Γερμανός διατήρησαν το στάτους τους σε σημαντικά γεγονότα.

Αλλά πριν από την έναρξη της φετινής σεζόν, οι δυο τους... πιέστηκαν περισσότερο. Αρχισαν τη σεζόν στον πάγκο, μια κατάσταση που ο Κρόος την... ανέτρεψε σε λίγο χρόνο. Ο Μόντριτς, από την άλλη, επαλήθευσε προς μεγάλη του ενόχληση ότι ο ρόλος του φέτος δεν θα είναι πρωταγωνιστικός. Η δυσφορία του είναι εμφανής στην καθημερινότητα από την αρχή της χρονιάς.

Εδώ και αρκετό καιρό, ο Αντσελότι δεν αρνείται καν στις δημόσιες απαντήσεις του τη δυσαρέσκεια του παίκτη που έβλεπε τον εαυτό του σχεδόν πάντα εκτός ενδεκάδας. Στην περίπτωσή του, η μετάβαση είχε ένα απότομο σημείο: μέσα σε ένα μόνο καλοκαίρι, από αναντικατάστατος έγινε αναπληρωματικός. «Η ποιότητα είναι πιο σημαντική από την ποσότητα», προσπάθησε να του τονίσει ο Carletto σε αρκετές περιπτώσεις, κάτι που δε συμμερίζεται ο Κροάτης και το φινάλε μοιάζει να πλησιάζει...

Loading...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image