Ντιέγκο Σιμεόνε: Ο βλοσυρός πολεμιστής δείχνει τις «αδυναμίες» του

Ντιέγκο Σιμεόνε: Ο βλοσυρός πολεμιστής δείχνει τις «αδυναμίες» του

Μαριλένα Καλόπλαστου
Ντιέγκο Σιμεόνε: Ο βλοσυρός πολεμιστής δείχνει τις «αδυναμίες» του

bet365

Το ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την καριέρα του Ντιέγκο Σιμεόνε, «Vivir, Partido a Partido», έκανε πρεμιέρα στο Amazon Prime και ο πάντοτε μαυροντυμένος Αργεντινός δείχνει ποιος πραγματικά είναι.

Ένας μάντης είπε στην Nilda González ότι ο γιος της θα γίνει παγκοσμίως γνωστός κάποια στιγμή. Σύντομα εκείνη ανακάλυψε τον συναισθηματικό φόρο που έπρεπε να πληρώσει. Ένα απόγευμα άκουσε τον κόσμο στο γήπεδο να βρίζουν τον νεαρό πολλά υποσχόμενο Ντιέγκο Πάμπλο Σιμεόνε. Έπρεπε να παρέμβει: «Σκύλα, ναι, αλλά πεινασμένη όχι. Είμαι μητέρα», ξεκαθάρισε.

Αυτή είναι μονάχα μία, από τις ιστορίες που δεν έχουν έχουν ειπωθεί για τη ζωή και την καριέρα του αγαπημένου Τσόλο της ερυθρόλευκης πλευράς της Μαδρίτης. Στη σειρά ντοκιμαντέρ «Vivir, Partido a Partido» του Amazon Prime που έκανε πρεμιέρα και περιλαμβάνει έξι επεισόδια των 40 λεπτών, ταξιδεύομε στη ζωή του εντός κι εκτός τεσσάρων γραμμών.

Ο βλοσυρός Αργεντινός ανοίγει την πόρτα, αποσύρει το προσωπείο του πάντοτε σκληρού και μας αφήνει να δούμε την οικογένειά του, την ανασκόπηση της καριέρας του, και την τελευταία του σεζόν στην Ατλέτικο Μαδρίτης, μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Σχεδόν μέρα με τη μέρα, μέχρι την αγωνιώδη ημέρα που οι ροχιμπλάνκος «σφράγισαν» τον τίτλο!

«Οφείλω να δικαιώνω τον εαυτό μου μέρα με τη μέρα. Και το λατρεύω, γιατί η ζωή είναι έτσι και αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Το μόνο πράγμα που φοβάμαι είναι ο θάνατος», υπογραμμίζει ο ίδιος στο ντοκιμαντέρ.

Η τέχνη της εξαπάτησης

Παλιοί συμπαίκτες και αντίπαλοι συμμετέχουν και μιλούν για τον Σιμεόνε. Αλλά και ο ίδιος εκμυστηρεύεται τους τρόπους που χρησιμοποιούσε για να μπερδεύει τους αντιπάλους. Ένας εξ' αυτών είναι να μαθαίνει τα μικρά τους ονόματα, να τους φωνάζει κατά τη διάρκεια του αγώνα, ζητώντας την μπάλα.

Έμαθε επίσης να τους ασκεί πίεση, να τους εκνευρίζει, όπως έκανε στην περίφημη αποβολή του Ντέιβιντ Μπέκαμ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Ο ίδιος ο Μπέκαμ ελαφρώς αγανακτισμένος θυμάται το περίφημο Αγγλία - Αργεντινή που ο Τσόλο εκμαίευσε με αριστοτεχνικό τρόπο την αποβολή του. «Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα μου», παραδέχεται ο Βρετανός.

Το «Φαινόμενο» Ρονάλντο Ναζάριο σημειώνει: «ήταν πολύ σκληρός, πολύ βαρύς αλλά και έτοιμος να χτυπήσει με κλωτσιές χωρίς να τον πιάσει ο διαιτητής». Ενώ ο άλλοτε συμπαίκτης του στη Σεβίλλη Χοσέ Μιγκέλ Πριέτο επιβεβαιώνει την νοοτροπία του Τσόλο με μια φράση: «ήμασταν μια συμμορία ληστών, στον Ντιέγκο άρεσε ο πόλεμος και η λάσπη».

«Αυτό που έκανε ο Κρόιφ με την Μπαρτσελόνα, το έκανε ο Τσόλο με την Ατλέτικο Μαδρίτης»

«Τίποτα και κανείς δεν είναι πιο σημαντικό από όλους μας μαζί», έχει πει ο Σιμεόνε σε συνέντευξή του μιλώντας για την Ατλέτικο Μαδρίτης. Την ομάδα στης οποίας την ψυχή βρήκε πολύτιμες αξίες του δικού του φιλοσοφικού δόγματος. Σε ένα ποδόσφαιρο που τείνει να γίνει εξολοκλήρου μια βιομηχανία θεάματος μερικές φορές εγωιστική και υπερβολική, ο Τσόλο κατάφερε να κάνει όλους τους παίκτες του να δουλεύουν ως καλά οργανωμένες μονάδες στην υπηρεσία του όλου. Κανείς πιο σημαντικός από την ίδια την ομάδα.

«Άλλαξε τα πάντα», λέει ο Κόκε, νυν αρχηγός της πρωταθλήτριας 2020-21 Aτλέτικο, κι ο μόνος ποδοσφαιριστής που συνεχίζει στην ομάδα από τότε που ο Σιμεόνε ήρθε στα τέλη Δεκεμβρίου 2011. Μια δεκαετία αργότερα και κανένας προπονητής δεν έχει κερδίσει τόσα πολλά στην ιστορία του συλλόγου. Ούτε σε παιχνίδια ούτε σε τίτλους. Ούτε καν ένας μύθος σαν τον Λουίς Αραγονές.

«Είναι ικανός να σε πείσει με το μήνυμά του. Πολύ περισσότερο όταν βλέπεις ότι εννοεί αυτό που λέει τον ακολουθείς», εκμυστηρεύεται ο Φερνάντο Τόρες. «Αυτό που έκανε ο Κρόιφ με την Μπαρτσελόνα, το έκανε ο Τσόλο με την Ατλέτικο Μαδρίτης», σημειώνει ο Πεπ Γκουαρδιόλα.

Ενώ οι Μουρίνιο, Γκουαρδιόλα, Κριστιάνο Ρονάλντο, Σέρχιο Ράμος, Λιονέλ Μέσι και πολλοί ακόμα μιλούν για τον χαρακτήρα νικητή του ανθρώπου που τα έβαλε μέχρι με τον Ζεσούς Χιλ του άλλοτε ισχυρού άντρα της Ατλέτικο Μαδρίτης. Μιλούν για τον άνθρωπο που με τα ελατώμματα του και τις δεισιδαιμονίες του άλλαξε για πάντα την Ιστορία των «κολτσονέρος»!

Σιμεόνε – Ατλέτικο Μαδρίτης: Δέκα χρόνια μαζί, για πάντα εις σάρκαν μίαν

Στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ, ο Σιμεόνε εξήγησε ότι: «Ήθελα να κάνω αυτό το ντοκιμαντέρ για να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι αν είμαι επιτυχημένος, είναι αφότου έκανα πολύ δρόμο. Ως άνθρωπος, προπονητής και ποδοσφαιριστής. Η ιδέα αυτής της παραγωγής είναι «να πω πώς είμαι».

Σχετικά με την αγάπη του για την Ατλέτικο Μαδρίτης, σημείωσε: «Γνωρίζω τους οπαδούς και τον σύλλογο πολύ καλά κάποια στιγμή θα πρέπει να φύγω από την Ατλέτικο. Η ζωή αρχίζει και τελειώνει για όλα. Ελπίζω να είναι για δίκαιη και καλή επιλογή για όλους».

Ενώ για το κεφάλαιο Εθνική Αργεντινής, για το οποίο τον ακούμε να μιλάει σπάνια, υπάρχει μια ατάκα του πατέρα του, με τον οποίο συνομιλούν έξω από το σπίτι του στο Παλέρμο. «Με τον καιρό θα έρθει η σειρά του να γίνει προπονητής της Εθνικής Αργεντινής».

 

LA LIGA Τελευταία Νέα