Η Μπαρτσελόνα χαρίζει ξανά τον τίτλο στην Ατλέτικο

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Η Μπαρτσελόνα χαρίζει ξανά τον τίτλο στην Ατλέτικο

bet365

Μην έχοντας μετατρέψει το «πάθημα» με τον Λουίς Σουάρες σε «μάθημα», η Μπαρτσελόνα το επανέλαβε με τον Αντουάν Γκριεζμάν και ο Γιώργος Καραμάνος γράφει για το… κέρασμα πρωταθλήματος στον Τσόλο.

Τελευταία μέρα των μεταγραφών. Στο ξεκίνημά της, η πρώτη ιδέα που έπεσε στα γραφεία της «Arístides Maillol», περιείχε ξεκάθαρα περισσό θράσος. Από τη Βαρκελώνη έγινε το τηλεφώνημα. Στην άλλη άκρη της γραμμής μάλλον γέλασαν ειρωνικά. Οι Καταλανοί ζητούσαν δανεικό τον Ζοάο Φέλιξ. Κάτι στο στιλ «θα αστειεύεστε», ήταν η απάντηση. Κοντά στο μεσημέρι έσκασε δεύτερο τηλεφώνημα με ακόμα μία φαεινή ιδέα. «Να κάνουμε ανταλλαγή τον Ζοάο Φέλιξ με τον Γκριεζμάν;». Εντάξει, εκεί δεν γέλασαν στην Ατλέτικο, αλλά δεν το σκέφτηκαν και πολύ, για να πουν όχι. Τελικά οι αρνήσεις τους βγήκαν σε κάτι σαν ονειρική εξέλιξη για εκείνους. Το φινάλε της βραδιάς τους βρήκε με ένα υπέροχο deal, ένα ακόμα τρελό δώρο από την Μπάρτσα και την επιστροφή του Αντουάν Γκριεζμάν με εκπληκτικά βολικούς όρους.

Μοιάζει όμως απίστευτο εάν σκεφτεί κανείς ότι οι Μπλαουγκράνα το έκαναν και πέρσι και μυαλό δεν έβαλαν. Όταν χάρισαν τον Λουίς Σουάρες στην Ατλέτικο και τελικά εκείνος την οδήγησε στον τίτλο, άπαντες κατανόησαν το λάθος που έγινε. Ή τουλάχιστον έτσι θα φανταζόμασταν με βάση την κοινή λογική. Ωστόσο, καμία κατανόηση λάθους δεν υπήρξε. Και τώρα συνέβη κάτι ακόμα χειρότερο, εάν το μελετήσεις με βάση την ηλικία, την ενέργεια και το υπέροχο παρελθόν του Γκριεζμάν με τον Τσόλο.

Στα χέρια του Σιμεόνε ο Γάλλος εξελίχτηκε σε σούπερ σταρ και έκανε τα πάντα, ακόμα και το να μαρκάρει σαν σκύλος. 22, 22, 16, 19, 15. Αυτά ήταν τα γκολ του στη La Liga την πενταετία που πέρασε στους Ροχιμπλάνκος. Και τώρα τους τον δίνουν πίσω δανεικό, αφού πλήρωσαν 120 εκατ. ευρώ για να τον αγοράσουν από εκεί δύο χρόνια νωρίτερα. Η αλήθεια είναι ότι το πλάνο Γκριεζμάν δεν δούλεψε ποτέ στην Μπάρτσα. Ας φρόντιζαν τότε να τον βγάλουν στο παζάρι, όπου θα πετύχαιναν και καλύτερα οικονομικά οφέλη και όχι να περιμένουν παθητικά να περάσει όλο το καλοκαίρι και να ψάχνονται την ύστατη στιγμή τι θα κάνουν με δαύτον.

Ο Γάλλος επιθετικός όμως δεν έφυγε τόσο εξαιτίας του ότι δεν ενσωματώθηκε στην Μπαρτσελόνα, όσο για το παχυλό συμβόλαιό του, σε συνδυασμό με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του club. Εδώ γι’ αυτόν τον λόγο έφυγε ο Λιονέλ Μέσι, να μου πείτε στον Γκριεζμάν θα κόλλαγαν; Ο τελευταίος λοιπόν μαζί με την εφορία κόστιζε κάτι περισσότερα από 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Ποσό που πλέον ο σύλλογος δεν μπορεί να αντέξει.

Η Μπαρτσελόνα, που το 2018 το άμεσο χρέος της βρισκόταν μόλις στα 157 εκατ. ευρώ, όπως εξήγησε πρόσφατα ο Τζουάν Λαπόρτα, θα βρεθεί στο τέλος της σεζόν με 1,6 δισ. χρωστούμενα. Επίσης, μέχρι να φύγουν Μέσι, Γκριεζμάν, η Μπάρτσα είχε το υψηλότερο μισθολόγιο στον κόσμο. Αυτό από μόνο του ήταν ούτως ή άλλως τρομερά επιβαρυντικός παράγοντας. Πόσο μάλλον στην εποχή της πανδημίας της Covid_19, όπου τα έσοδα μειώθηκαν στο ελάχιστο, δίχως να συμβεί το αντίστοιχο με τους μισθούς των παικτών.

Αν και το χρέος της θεωρητικά είναι ρυθμισμένο, τα 730 εκατ. ευρώ από αυτό το 1,6 δισ. θεωρούνται βραχυπρόθεσμες οφειλές. Πρέπει δηλαδή να πληρωθούν πολύ σύντομα και η Μπάρτσα δεν τα είχε αυτά τα χρήματα. Ετσι, πρόσφατα, σε πρώτη φάση συμφώνησε να λάβει ένα μεγάλο δάνειο της τάξης των 525 εκατ. ευρώ από τη Goldman Sachs, μήπως και καταφέρει να φανεί συνεπής στις βασικές και άμεσες υποχρεώσεις της.

Κάπως έτσι λοιπόν κάποιος έπρεπε να θυσιαστεί. Ο Γκριεζμάν θεωρήθηκε ότι πρέπει να φύγει. ΟΚ, αλλά πώς γίνεται να τον χαρίζεις στον άμεσο αντίπαλό σου για το πρωτάθλημα; Γιατί η Ατλέτικο είναι η πρωταθλήτρια που πρέπει να νικήσεις, για να της πάρεις το στέμμα. Κι εσύ την ενισχύεις στο μέγιστο.

Ο Σοφοκλής είχε πει δύο πράγματα για τα δώρα. Το ένα ήταν ότι: «Να δίνεις δώρο μόνο όταν είναι να λάβεις» και ότι: «Τα δώρα των εχθρών δεν είναι πραγματικά και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται». Και η Ατλέτικο όχι μόνο δεν έχει κάνει αντίστοιχο δώρο στην Μπαρτσελόνα, αλλά φροντίζει όσα της δίδονται, να τα χρησιμοποιεί με τεράστια επιτυχία και εναντίον της. Όπως δηλαδή θα κάνει τώρα με τον Γκριεζμάν να πετάει στο κουμάντο του Τσόλο…

Follow me: @jorgekaraman
Instagram: Jorge_Karaman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος