Γιώργος Κούδας – Γιάννης Κωνσταντέλιας: Σαν δύο σταγόνες νερό… (vid)

Γιώργος Κούδας – Γιάννης Κωνσταντέλιας: Σαν δύο σταγόνες νερό… (vid)

bet365

O Σταύρος Σουντουλίδης είδε ακόμα μια μαγική ενέργεια να «γεννιέται» από τα πόδια του Γιάννη Κωνσταντέλια και γράφει για τις απίστευτες (ιστορικές) συμπτώσεις με τη διάσημη ενέργεια του Γιώργου Κούδα πριν από μισό αιώνα!

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, όπως έχω γράψει ουκ ολίγες φορές, είναι το εύλογο talk-of-the-town της εποχής μας, πρέπει να νιώθουμε ευλογημένοι και τυχεροί που τον απολαμβάνουμε στα πρώτα απ’ τα πολλά βήματά του στη μεγάλη σκηνή του ποδοσφαίρου.

Αλήθεια, όμως, τι ζούμε απ' αυτό το παιδί- θαύμα, τι άλλο θα προλάβουμε να ζήσουμε προτού μαζέψει τα… μπογαλάκια του και φύγει γι’ άλλες πολιτείες;

Ο 20χρονος Βολιώτης ταλαντούχος ποδοσφαιριστής μας χάρισε απλόχερα ακόμα μια στιγμή μαγείας στο χθεσινό προημιτελικό απέναντι στον Πανσερραϊκό, εκεί όπου ο ΠΑΟΚ εμφάνισε τέσσερα δικά του παιδιά, απ’ τις περίφημες ακαδημίες του, στο αρχικό σχήμα (Κωνσταντέλιας, Μιχαηλίδης, Τσιγγάρας, Τζίμας), έφερε απ’ τον πάγκο ένα πέμπτο (Ταλιχμανίδης) για να κάνει ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα και πριν από την σέντρα, της αναμέτρησης, δικαιολογημένα, καμάρωνε για τις δεκατρείς παρουσίες παικτών του στις τελευταίες κλήσεις της Εθνικής παίδων Κ-17.

«Η πάσα του με ανατριχιάζει, την βλέπω και μου θυμίζει εμένα, είναι πάσα που χρειάζεται να ξέρεις τριγωνομετρία», έχει πει για τον «Ντέλια» ο σπουδαίος Γιώργος Κούδας. Ο μικρός, όντως, επιβεβαιώνει καθημερινά τα καλά λόγια που τον συνοδεύουν. Εχει μία άψογη κίνηση με την μπάλα, πιέζει σαν αμυντικός χαφ, μοιάζει να έχει στο μυαλό του κάθε φορά τι θα κάνει πριν καν πάρει την μπάλα, έχει τακτική παιδεία.

Ομολογώ ότι σε πολλά μου θυμίζει τον Γιώργο Κούδα, που έχω δει σε φιλμάκια όταν μεγαλουργούσε με την «ασπρόμαυρη» φανέλα και ζωντανά στα τελειώματά του, αλλά δεν έχω δει άλλον με αυτά τα χαρακτηριστικά στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας και η μαγική ενέργεια του στο ΠΑΟΚ-Πανσερραϊκός

Αυτό, πάντως, που είδαμε χθες το βράδυ στην άδεια (τι κρίμα που τα ελληνικά γήπεδα παραμένουν κλειστά) και παγωμένη Τούμπα, πιστέψτε με, ήταν κάτι απίστευτο, κάτι ιστορικό. Στα χασομέρια της αναμέτρησης και με τον ΠΑΟΚ να έχει προ πολλού τσεκάρει για ένατη σερί χρονιά (!) το εισιτήριο στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, ο μικρός μάγος με την «ασπρόμαυρη» φανέλα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για πέμπτη φορά βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα της πρόκρισης.

Τι κι αν το χρονόμετρο έδειχνε το πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, για τον Γιάννη Κωνσταντέλια υπήρχε χρόνος και χώρος για να σκαρώσει ακόμα μια μοναδική στιγμή απ’ τα μαγικά πόδια του. Έπαιξε το «ένα-δύο» με τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς και στο επίμονο μαρκάρισμα του Πασχάλη Στάικου έκανε ότι ακριβώς είχε κάνει πριν από μισό αιώνα κι ο Γιώργος Κούδας στο ίδιο γήπεδο. Έμεινε όρθιος, συνέχισε τον καλπασμό του και στο τέλος της φάσης μπήκε με την μπάλα στα δίχτυα!

Οι παλιότεροι ΠΑΟΚτσήδες, είμαι σίγουρος, ότι θα σηκώθηκαν απ’ τις καρέκλες τους και θα χειροκροτούσαν όρθιοι τον πιτσιρικά για τη φάση που τους ξύπνησε ευχάριστες αναμνήσεις και τους θύμισε την ιστορική φάση με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Κούδα και τον Άνθιμο Καψή. Και επειδή το ποδόσφαιρο «γεννάει» ωραίες ιστορίες προσέξτε τις συμπτώσεις που συνοδεύουν τις δύο φάσεις που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες από νερό.

Βλέπετε, η ιστορική ενέργεια του «Μεγαλέξανδρου», που ευτυχώς αποτυπώθηκε από το φωτογραφικό φακό του Μιχάλη Παππού, έγινε στις 18 Απριλίου του 1973 σε παιχνίδι για το θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας, ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-0, για την προημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Ο Γιώργος Κούδας στην ιστορική φάση με τον Άνθιμο Καψή

Σύμφωνα δε, με όλους όσοι την έζησαν ζωντανά εκτυλίχθηκε στο κομμάτι του γηπέδου μπροστά στις «θύρες 5-6», με τον «Δικέφαλο» να σκοράρει στην εξέλιξη της ίδιας φάσης, με τον Δημήτρη Παρίδη, στην εστία μπροστά από τη «Θύρα 4»! Αλλάξτε τώρα τα ονόματα των ποδοσφαιριστών, αντί για «Κούδας», βάλτε «Κωνσταντέλιας» και δείτε πόσες συμπτώσεις υπήρξαν στην συγκεκριμένη ιστορική στιγμή.

ΥΓ: Ο ΠΑΟΚ αποδεικνύεται η πιο συνεπής ομάδας στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας φτάνοντας να μετράει εννιά σερί παρουσίες στα ημιτελικά της διοργάνωσης, απ’ όπου προκρίθηκε έξι φορές στον τελικό και μένει να δούμε τι θα γίνει φέτος απέναντι στον Παναθηναϊκό, τον οποίο τελικά θα αντιμετωπίσει στη διπλή παρτίδα με έπαθλο την πρόκριση στον τελικό.

Πέρσι ο «Δικέφαλος» συνάντησε τους «πράσινους» στα προημιτελικά και τους απέκλεισε με μια νίκη (2-0) στην Τούμπα και μια ισοπαλία (1-1) στη Λεωφόρο. Φέτος η σειρά έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά από την αναμέτρηση των δύο ομάδων στο πρωτάθλημα με νικητή τον ΠΑΟΚ (2-1), το σίγουρο είναι πως το πρόγραμμα και των δύο επιβαρύνεται με δύο άκρως απαιτητικά παιχνίδια, όποτε κι αν αυτά οριστούν από την ομοσπονδία.

Οι «ασπρόμαυροι» έχουν το μομέντουμ, δείχνουν ικανοί να ξεπεράσουν το εμπόδιο των «πράσινων» και να φτάσουν για έβδομη φορά τα τελευταία εννιά χρόνια στον τελικό του κυπέλλου. Για να δούμε…

@Photo credits: eurokinissi, ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΑΡΧΕΙΟ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.