ΠΑΟΚ: Πώς τα είδε έτσι ο Λουτσέσκου...

ΠΑΟΚ: Πώς τα είδε έτσι ο Λουτσέσκου...

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το 0-0 της Τούμπας, σχολιάζει το δεύτερο ματς, αλλά και τις αποφάσεις του Λουτσέσκου για Σφιντέρσκι, Τσόλακ και… επικοινωνιακό σε σχέση με την ΑΕΚ.

Λογική και δίκαιη η ισοπαλία χθες στην Τούμπα. Πολύ φυσιολογικά η πρόκριση θα κριθεί στο δεύτερο παιχνίδι, όπως ήταν και το αναμενόμενο πριν ακόμη γίνει και το πρώτο ματς.

Κι ενώ στην ΑΕΚ για μία ακόμη φορά έχουν ανάγκη και κάνουν μεγάλες προσπάθειες να βγάλουν προς τα έξω ένα επιτηδευμένο κλίμα… ικανοποίησης με διαρροές του τύπου… «τι έλεγαν οι παίκτες στα αποδυτήρια και πόσο άτυχοι αισθάνονταν από το 0-0» στον ΠΑΟΚ επειδή κάποιοι περίμεναν 2-0 και 3-0 πριν το ματς (ή έτσι τους παραμύθιαζαν) ήρθε το 0-0 και γι ακόμη μία φορά… προσγειώνονται απότομα. Μόνιμος μπελάς αυτός!

«Αυτός ο ΠΑΟΚ με το φτωχό μεσοεπιθετικά ταλέντο, κέρδισε εφτά συνεχόμενες φορές, μικρομεσαίες ομάδες. Τις έξι μέσα στην Τούμπα…». Πόσες φορές δεν γράφτηκε τις περασμένες ημέρες... Τι περιμένατε ξαφνικά; Να πετάει απέναντι στην ΑΕΚ, επειδή εκείνοι έχασαν από τον Παναιτωλικό;

Μέσα σε μία περίοδο όπου όλοι κάνουν διαχείριση του ρόστερ τους (με την μεγαλύτερη αποτυχία ο Ολυμπιακός) ο Λουτσέσκου πήρε κάποιες αποφάσεις και βγήκε να παίξει. Προσπάθησε, έβγαλε με συνδυαστικό ποδόσφαιρο και καλές προϋποθέσεις τον καλύτερό του παίκτη Ζίβκοβιτς πάνω από πέντε φορές μέσα στην αντίπαλη περιοχή, αλλά αυτός… έκανε την έκπληξη και πήρε αλλεπάλληλες κακές αποφάσεις.

Ο Ζίφκοβιτς σουτάρει κόντρα στην ΑΕΚ

Από την άλλη, οι ασπρόμαυροι κέρδισαν πάνω από 12 στημένες μπάλες και τις σπατάλησαν σχεδόν όλες έχοντας… μισή υποψία ευκαιρίας. Στην άμυνα εκτέθηκαν 1-2 φορές από γρήγορη-άμεση ανάπτυξη του αντιπάλου που δεν μπορούσε αλλιώς να επιτεθεί, αλλά και ο Πασχαλάκης είναι εκεί για να κάνει μία δουλειά. (Έχει πλάκα που όποιος παίζει με τον ΠΑΟΚ πιστεύει ότι επειδή κάποτε συνέβη, θα καταφέρνει πάντα να κάνει 1-2 φάσεις και να έχει μόνιμα 1-2 γκολ με 100% ποσοστό επιτυχίας).

Λογικό το 0-0 και άντε να δούμε ποιος θα είναι πιο αποτελεσματικός την άλλη Τετάρτη για να πάρει την πρόκριση. Ο ΠΑΟΚ πάει για δύο αποτελέσματα και θυμίζω ότι την τελευταία φορά που έχασε εκεί από την ΑΕΚ, είχαμε ακόμη… μόνο Έλληνες διαιτητές. Μετά, με τους ξένους, χάθηκε το μέτρημα… Το γιατί, το ξέρουν καλά στην Ένωση...

* Πολύ σημαντική η απόφαση του ΠΑΟΚ να παραχωρήσει τον Σφιντέρσκι. Το θέμα είναι σύνθετο και σχετίζεται άμεσα με τον Τσόλακ. Η βασική -ποδοσφαιρική- ιδέα ανήκει στον Λουτσέσκου.

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

  • Ο ΠΑΟΚ έχει πέντε φορ και δεν μπορεί να συνεχίσει με όλους. Κάποιος έπρεπε να παραχωρηθεί.
  • Καλύτερη πρόταση κοντά στα «θέλω» του ΠΑΟΚ έφερε ο Σφιντέρσκι. Για τον Τσόλακ δεν υπήρχε κάτι ανάλογο.
  • Ο Πολωνός ήθελε να φύγει για τις ΗΠΑ. Και ο Τσόλακ βέβαια, επέστρεψε με πρώτη σκέψη να… ξαναφύγει
  • Το πιο σημαντικό: Ακόμη και αν τα οικονομικά δεδομένα ήταν παρόμοια, ο Λουτσέσκου θα αποφάσιζε και πάλι να δώσει το οκ για τον Σφιντέρσκι. Θεωρεί ότι σε τακτικό επίπεδο και στα δικά του πλάνα, ο Τσόλακ ταιριάζει καλύτερα. Αυτό, γιατί με τα χαρακτηριστικά του (πιο μαχητικός) είναι καταλληλότερος να αντικαθιστά τον Ολιβέιρα (ή τον Άκπομ) χωρίς να αλλάζει η τακτική της ομάδας, κάτι που συνέβαινε με τον Σφιντέρσκι, αναστατώνοντας τη λειτουργία της ομάδας.

Ο Λουτσέσκου αγκαλιάζει τον Σφιντέρσκι

Τέλος πάντων ο ΠΑΟΚ επέλεξε να παραχωρήσει τον Σφιντέρσκι εκτιμώντας ότι έφθασε στο ταβάνι του, κέρδισε σε υπεραξία τον διπλασιασμό της τιμής του Πολωνού (μόνιμα αναπληρωματικός στον ΠΑΟΚ) και συνεχίζει με: Ολιβέιρα, Άκπομ, Τσόλακ και Κούτσια. Αν δηλαδή αυτή η επιλογή κριθεί μεμονωμένα, δεν είναι κακή.

Κατά την εκτίμησή μου όμως, σήμερα που μιλάμε (μέσα ο Τσόλακ, έξω ο Σφιντέρσκι) ο ΠΑΟΚ αποδυναμώνεται. Η ομάδα είχε ένα Α έλλειμμα ποιότητας μπροστά (γενικά στις θέσεις των επιθετικών και μεσοεπιθετικών που κατά βάση τελειώνουν φάσεις) και αυτό σήμερα που γράφουμε, έχει διογκωθεί. Η ανάγκη απόκτησης πολύ ποιοτικών παικτών στην επίθεση (ακόμη και αν μιλάμε για ακραίους που μπορεί να παίξουν και στο 10) ήταν μεγάλη και έγινε ακόμη μεγαλύτερη.

Οι μεταγραφές Ιανουαρίου δεν τελείωσαν και φυσικά το μεταγραφικό πλάνο του ΠΑΟΚ κορυφώνεται το καλοκαίρι. Και το ξαναγράφω: Αλίμονο αν εκεί μπροστά (φορ και μεσοεπιθετικοί) ΑΛΙΜΟΝΟ αν δεν βελτιωθεί η ποιότητα της ομάδας, κάτι που έπρεπε να είχε ξεκινήσει από πέρσι το καλοκαίρι. Κάτι που έπρεπε να γίνει και τώρα τον χειμώνα. Έχετε καταλάβει σε ποιους ποντάρει ο ΠΑΟΚ εκεί μπροστά; Έχετε καταλάβει ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση να παίξει καλύτερα η ομάδα ποντάροντας σε Ντόουγκλας, Μουργκ, Ζαμπά, Μπίσεσβαρ, Άκπομ, Μιτρίτσα, Τσόλακ! Όσο και αν δουλεύουν, όσο και αν όλη η ομάδα παράγει φάσεις με αρκετά καλό συνδυαστικό ποδόσφαιρο συνεργασιών, εκεί κοντά στην αντίπαλη περιοχή, μετράει ΜΟΝΟ η ποιότητα. Τι σημαίνει ποιότητα στην επίθεση: Γκολ-ασίστ.

Και εκεί, ο ΠΑΟΚ υστερούσε, εξακολουθεί να υστερεί πάρα πολύ και δεν γίνεται να συνεχίσει έτσι…

Προφανώς αυτά τα βλέπουν και οι υπεύθυνοι…

* Ο Λουτσέσκου είπε ότι η ΑΕΚ έπαιξε σαν τις πιο μικρές ομάδες που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ, οι οποίες κλείνονται και ψάχνουν τις φάσεις στην κόντρα επίθεση. Είναι δεδομένο ότι το έκανε επίτηδες για να τους… εκνευρίσει! Πέντε λεπτά μετά είχε πετύχει τον στόχο του! Ο Δημητριάδης έτρεχε έξω από τα αποδυτήρια (που υπήρχαν και δημοσιογράφοι για να καταγράφουν) και φώναζε κάτι ακατάληπτα…

Εγώ πάντως, αν ήμουν προπονητής ή παίκτης της ΑΕΚ θα περίμενα πώς και πώς το δεύτερο ματς για να απαντήσω στον Λουτσέσκου μέσα στο γήπεδο. Θα έμπαινα μέσα για να τον «πατήσω», παίζοντας μπαλάρα.

Από την άλλη μπορεί η ΑΕΚ να βγει και να παίξει; Να δημιουργήσει χωρίς να εκτεθεί; Δύσκολα τα πράγματα. Ειδικά με αυτόν τον ΠΑΟΚ. Ιδιαίτερα σε τελικό μέσα στο ΟΑΚΑ με ξένο διαιτητή…

Αλλά και τι να κάνουν; Όλοι πίσω, ακόμη και στην έδρα τους, ψάχνοντας τις μεγάλες μπάλες απευθείας από την άμυνα στην επίθεση, δικαιώνοντας τον αντίπαλο προπονητή;

Αλλά να βγουν επιθετικά και να έχουν την τύχη που είχαν εντός με ΟΦΗ και Παναιτωλικό;

Και πώς θα γίνει; Άντε να δούμε…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.