Παναθηναϊκός: Ο Βόλος, η σπίθα, το rotation και οι μεταγραφές

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Ο Βόλος, η σπίθα, το rotation και οι μεταγραφές

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το οριακό σημείο στο οποίο έχει φτάσει ο Παναθηναϊκός, την πορεία του στο Κύπελλο και τα «πρέπει» πριν από τα χειμερινά ψώνια.

Βόλος λοιπόν. Ούτε Ολυμπιακός – ΑΕΚ – ΠΑΟΚ – Αρης από το «πάνω ράφι», ούτε ΑΟΑΝ, Αναγέννηση Καρδίτσας, Νίκη Βόλου και Κηφισιά από το τελευταίο ράφι. Μια δύσκολη κλήρωση για τον Παναθηναϊκό, σε «δύσκολο» timing: τέσσερις ημέρες πριν από το ντέρμπι εναντίον της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. «Γλιτώνει» την κόπωση από ενδεχόμενο ταξίδι μιας και το πρώτο ματς διεξάγεται στη Λεωφόρο, αλλά βρίσκει απέναντί του μια ομάδα την οποία «κυνηγά» στη βαθμολογία από την εκκίνηση του μαραθώνιου. Μια ομάδα που έχει σκοράρει σε όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια της και σε όλα τα ματς πρωταθλήματος! Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός – φτάσαμε στα τέλη Νοεμβρίου – έχει πετύχει μακριά από τη Λεωφόρο όλα κι όλα δυο γκολ: αμφότερα με τον Καρλίτος, στην Τρίπολη και στο Περιστέρι. Ετερος ουδείς! Εκτός έδρας έχει πανηγυρίσει μόνο ο σεληνιασμένος εφέτος Ισπανός!

Το 5-1 και ο Βόλος που σκοράρει παντού

Είναι να τον... φοβάται το Βόλο ο Παναθηναϊκός; Οχι ασφαλώς. Οπως δεν είχε κανένα λόγο να «φοβάται» τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, σε «μονό» ματς. Αλλο να... σιχτιρίζει για την ατυχία του στην κλήρωση συγκριτικά με τους υπόλοιπους «μεγάλους», άλλο να «φοβάται». Πέντε του «έριξε» εκείνο το ηλιόλουστο μεσημέρι στη Λεωφόρο, όταν ο Καρλίτος σκόραρες δις, κέρδισε ένα πέναλτι (και το «δώρισε» στον Βιτάλ) και σέρβιρε έτοιμος γκολ στον Χατζηγιοβάνη στην καλύτερη εμφάνισή του με την πράσινη φανέλα στα δυο χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα. Αλίμονο για τον Παναθηναϊκό, όμως, αν σταθεί σ' εκείνο το παιχνίδι στο οποίο για πρώτη φορά στην 61χρονη παρουσία του στην Α' Εθνική, βρέθηκε με σκορ 2-0 στο 4'! Αυτό συνέβη μια και μοναδική φορά. Δεν πρόκειται να το ξαναδούμε σε 15 ημέρες στο «Απόστολος Νικολαϊδης». Τι άλλο δεν πρόκειται να δούμε; Το Βόλο να χάνει 3-0 και να αγωνίζεται με την τετράδα της άμυνάς του στη... σέντρα, λες και είναι η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν, ή η Εθνική Ολλανδίας.

Ο,τι είχε συμβεί σ' εκείνο το 5-1, τελείωσε εκείνο το απόγευμα στη Λεωφόρο. Τα φρέσκα κουλούρια στην καλαθούνα θα φέρουν αντιμέτωπες δυο ομάδες σε τελείως διαφορετικό mood. Από τη μια τον Βόλο που παίζει τη μπάλα του (ενίοτε και τη... μπαλάρα του!), δεν έχει κανένα άγχος παραμονής, δεν έχει τίποτα να χάσει αν αποκλειστεί, ένα σύνολο που θα σφύζει μόνο από κίνητρα για την έκπληξη (;) απέναντι στον «μεγάλο». Και από την άλλη έναν πιεσμένο για πρόκριση Παναθηναϊκό, του οποίου την κατάσταση στα αποδυτήρια, στην κερκίδα και... γενικώς δεν μπορούμε να τη γνωρίζουμε επακριβώς: θα εξαρτηθεί και θα καθοριστεί από τα αποτελέσματα στα δύο προσεχή παιχνίδια του με τη Λαμία και τον Παναιτωλικό.

Η κρίσιμη καμπή και το «όριο θραύσης»

Είναι εκ πρώτης όψεως τα παιχνίδια της κατηγορίας «δεν έχω τίποτα να κερδίσω»: νικάς και κανένας δεν σου λέει «μπράβο», διότι όλοι θεωρούν «καθήκον» σου το τρίποντο - χάνεις και όλοι σε «κράζουν». Αυτά, αν εξετάζεις «επιφανειακά» τέτοιου είδους αναμετρήσεις. Διότι τα οφέλη για τον Παναθηναϊκό αν πάρει αυτούς τους έξι βαθμούς θα είναι τεράστια σε πολύ κρίσιμη καμπή της σεζόν.

Ακριβώς στο σημείο που τον έχει πάρει από κάτω! Τη στιγμή που προέρχεται από το χειρότερο σερί του (τρία σερί ματς χωρίς νίκη), που δυσκολεύεται αφάνταστα στο γκολ, που «κατέρρευσε» και το (αφήγημα για) το «κάστρο» της Λεωφόρου μετά από μόλις έναν βαθμό εναντίον ΟΦΗ και ΠΑΟΚ. Ακριβώς στη στιγμή που ο Αρης του «-6» τον «συνέλαβε» στη βαθμολογία και δείχνει πολύ καλύτερη εικόνα από το Τριφύλλι στον αγωνιστικό χώρο.

Η σπίθα του Κυπέλλου που κρατά «ζωντανή» τη σεζόν

Καλά τα μεταγραφικά, λοιπόν, αλλά έπονται. Να πάρει ο Παναθηναϊκός και τον Νιάς και «οκτάρι» αν βρει καλό και στόπερ αν δεν εμπιστεύεται ο Ιβάν τον Σένκεφελντ και επιθετικό ή εξτρέμ αν προκύψει περίπτωση για την οποία θα εκτιμηθεί ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εως τότε, όμως, μέχρι τις γιορτές ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του 12 απόλυτα διεκδικίσιμους βαθμούς (με Λαμία - Απόλλωνα εκτός, Παναιτωλικό – Ατρόμητο εντός), ένα ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και μια πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου. Το Κύπελλο, να ξέρετε, είναι αυτό που κρατάει αναμμένη τη φλόγα. Που κρατά δυνατή τη σπίθα ακόμα κι όταν η πορεία στο πρωτάθλημα είναι προβληματική για μια ομάδα.

Θυμηθείτε πώς «έσβησαν» οι προηγούμενες σεζόν για τον Παναθηναϊκό, όταν αποκλειόταν από τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον ΠΑΟΚ, δυο φορές από τη Λαμία, την Ξάνθη. Δείτε πώς έχει «σβήσει» η εφετινή σεζόν μετά τον αποκλεισμό από τον Λεβαδειακό ήδη για τον Αστέρα Τρίπολης. Και αναλογιστείτε σε ποιο από τα δύο ματς πρέπει να κάνει «rotation» ο κόουτς Ιβάν: σ' αυτό με τον Παναιτωλικό μία εβδομάδα πριν από την αναμέτρηση με την Ενωση ή σ' αυτό με το Βόλο, τέσσερις μέρες πριν από το ντέρμπι του ΟΑΚΑ;

Εμείς λέμε εναντίον του Παναιτωλικού. Και αμαρτίαν ουκ έχομεν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...