Άρσεναλ - Ολυμπιακός 0-1 κ.α (1-2 παράταση)

Γιώργος Ντυμένος
Άρσεναλ - Ολυμπιακός 0-1 κ.α (1-2 παράταση)

bet365

Μαγεία. Μεγαλείο. Θρύλος! Ο Ολυμπιακός τρέλανε όλη την Ευρώπη! Νίκησε με 2-1 στην παράταση την Άρσεναλ και πήρε μια ονειρεμένη πρόκριση στους «16» του Europa League! Στο 119' ο Ελ Αραμπί το χρυσό γκολ. Το τέρμα του Σισέ έστειλε το ματς στο έξτρα ημίωρο!

Τι ζήσαμε. Τι είδαμε. Ο Ολυμπιακός με καρδιά, ψυχή, τακτικό πλάνο και αποθέματα, κέρδισε την Αρσεναλ με 2-1 στην παράταση και πήρε την πρόκριση στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Παρότι με το γυριστό του Ομπαμεγιάνγκ ισοφαρίστηκε στο 114', στο 119' βρήκε το «χρυσό γκολ» και πήρε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές στιγμές της ιστορίας του.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε με τον Σα κάτω από τα δοκάρια, τους Ομάρ, Μπα, Σισέ, Τσιμίκα στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τον Γκιλιέρμε στο «6», τον Μπουχαλάκη στο «8», τον Καμαρά ένα κλικ πιο ψηλά, τον Βαλμπουενά στο αριστερό «φτερό», τον Ραντζέλοβιτς στο δεξί και τον Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης. Ουσιαστικά η διάταξή του ήταν 4-4-1-1 σε φάση άμυνας και 4-3-3 σε αντίστοιχη επίθεσης.

Εξαιρετικό τακτικό πλάνο από τον Μαρτίνς
Το πρώτο ημίχρονο που έληξε 0-0 συνοψίζεται σε μόνο μία φράση. Εξαιρετικό τακτικό πλάνο από τον Ολυμπιακό. Ο Καμαρά μαζί με τον Ελ Αραμπί πίεζαν ψηλά, ο Ομάρ ήταν πάντα κοντά στον Ομπαμεγιάνκ και δεν του επέτρεπε να πάρει... ανάσα, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κλείσει τους διαδρόμους και η Αρσεναλ αδυνατούσε να φανεί απειλητική. Από τον άξονα έπεφτε πάνω σε τοίχος και οι «κανονιέρηδες» μέχρι την ανάπαυλα αναπτύσσονταν «μονόπατα» από τη δεξιά τους πλευρά, με τους Μπεγιερίν και Πέπε. Διατηρούσαν μία φλύαρη υπεροχή και σε αυτό το διάστημα έβγαλαν επί της ουσίας μόνο μία κάτι σαν φάση, τα «κολλητά» σουτ των Πέπε, Οζίλ στο 12' που κόντραραν και δεν έφτασαν στο τέρμα.

Η Καμαρά τη «μεγάλη» φάση του 36'
Την ίδια στιγμή όμως οι «ερυθρόλευκοι» είχαν και ξεκάθαρο επιθετικό προσανατολισμό. Επειδή ο Ομάρ δεν ανέβαινε... ελέω Ομπαμεγιάνγκ, προσπαθούσαν να φανούν απειλητικοί με δύο τρόπους. Ο πρώτος ήταν με τον Βαλμπουενά να «ψάχνει» τον Ραντζέλοβιτς με αλλαγή παιχνιδιού στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας και ο έτερος με τον Καμαρά να «τραβιέται» αριστερά και να δημιουργεί ρήγματα. Από εκεί τον είδαμε στο 19', οπότε συνεργάστηκε εξαιρετικά με τον Τσιμίκα αλλά ο νεαρός μπακ δεν μπόρεσε να «στοχεύσει» για τον Ελ Αραμπί μέσα στα αντίπαλα καρέ («κέρδισε» κόρνερ), ενώ από ανάλογη θέση ο χαφ από τη Γουινέα βρέθηκε στο 36' «κατάφατσα» με το 1-0. Τότε ο Μαροκινός φορ τον έβγαλε στον κενό χώρο, εκείνος μπήκε στην περιοχή, αλλά από καλή θέση έκανε κακό τελείωμα.

Τσιμι... τούρμπο και γκολ ο Σισέ
Υπό αυτές τις συνθήκες οι δύο ομάδες βρέθηκαν στη σέντρα για το δεύτερο μισό και όλη η Ευρώπη παρακολούθησε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα σόου του Τσιμίκα που έδειχνε... πυραυλοκίνητος. Οχι ότι στο προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν ήταν καλός μια χαρά εμφάνιση έκανε (με εξαίρεση ένα λάθος του στο 12'), όμως ο 24χρονος παρουσιάζονταν σεληνιασμένος. Η δεξιά πλευρά των λονδρέζων αδυνατούσε να τον περιορίσει και από τα πόδια του ξεκίνησε το γκολ του Σισέ. Στο 53' έκλεψε την μπάλα και σέντραρε, όμως οι γηπεδούχοι απομάκρυναν σε κόρνερ. Ο Βαλμπουενά το εκτέλεσε και ο Σενεγαλέζος στόπερ έστειλε ανενόχλητος και με «καρφωτή» κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα. Οι της Αρσεναλ έδειχναν... ζαλισμένοι και λίγο αργότερα (56') ο διεθνής μπακ πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και σούταρε με δύναμη έξω από την περιοχή, όμως ο Λένο απέκρουσε σε κόρνερ.

Κάπου εκεί οι «κανονιέρηδες» άρχισαν να συνέρχονται. Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ομάδα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι Πειραιώτες άρχισαν να παρουσιάζουν σημάδια επιβάρυνσης, αφού προέρχονται από «κολλητά» παιχνίδια στα κόκκινα (η μόνη αλλαγή στην ενδεκάδα τους σε σχέση με την Τούμπα ήταν ο Σισέ αντί του τιμωρημένου Σεμέδο). Βέβαια στο 70' μετά από φανταστική κούρσα (ξανά) του Τσιμίκα ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος που «άγγιξε» το γκολ (ο Ελ Αραμπί δεν μπόρεσε να μπει στην πορεία της μπάλας).

Ο Σα «μίλησε» όποτε χρειάστηκε
Ομως μετά την είσοδο του Τορέιρα και την αλλαγή σχηματισμού των γηπεδούχων (4-4-2), ο αγώνας παίζονταν στο μισό του Ολυμπιακού. Τότε στην «εξίσωση» της αναμέτρησης μπήκε ο Σα. Ο Πορτογάλος γκολκίπερ αντέδρασε σωστά στο επικίνδυνο σουτ του Πέπε στο 77΄, ο τελευταίος δημιούργησε 2-3 ρήγματα, όμως οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν το μηδέν και το ζευγάρι οδηγήθηκε στην παράταση, αφού το τελευταίο σφύριγμα του ρέφερι Μάσα βρήκε νικητές τους «ερυθρόλευκους» με 1-0 και «ισοφάρισαν» το σκορ του πρώτου αγώνα. Στα τελευταία δευτερόλεπτα μάλιστα θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το... κάτι παραπάνω, αν εκμεταλλεύονταν τις στατικές μπάλες που κέρδισαν.

Η Αρσεναλ την κατοχή, αν ήταν πιο προσεκτικός ο Γκασπάρ
Το πρώτο μισό του έξτρα χρόνου ανήκε στους Λονδρέζους. Οι «ερυθρόλευκοι» έδωσαν χώρο καθώς ήταν κουρασμένοι, ο Τσιμίκας αντιμετώπισε ένα μικροπρόβλημα τραυματισμού ενώ ήταν αδύνατο να συνεχίσει σε φρενήρη ρυθμό και οι «κανονιέρηδες» κρατούσαν μπάλα. Ομως... ως εκεί. Φάση δεν έβγαλαν. Αντίθετα σε μία κόντρα του Ολυμπιακού ο Γκασπάρ βρέθηκε σε θέση βολής, όμως το σουτ του από καλή θέση ήταν άστοχο (104').

H «λύτρωση» από τον Ελ Αραμπί
Με τους «ερυθρόλευκους» στο 1-0 υπέρ τους μπήκαμε στο τελευταίο τέταρτο του ματς και στο 109' είχαν ραντεβού με την ατυχία. Το εξαιρετικό σουτ του Μασούρα αποκρούστηκε από το οριζόντιο δοκάρι και βρέθηκαν μια ανάσα από το 2-0. Σα να μην έφτανε αυτό ο Ομπαμεγιάνγκ στο 113' σημείωσε ένα εξαιρετικό γκολ με γυριστό και όλα έδειχναν πως η μπάλα... ψήφιζε Αρσεναλ. Ομως οι Πειραιώτες δεν είχαν ακόμη πει την τελευταία τους λέξη. Μέσα ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο Μαρτίνς φώναζε στον Σισέ να ανέβει ψηλά, οι «ερυθρόλευκοι» τα έπαιξαν όλα για όλα και στο 119' έφτασε η μεγάλη στιγμή. Ο Μασούρας έκανε τη σέντρα, ο Ελ Αραμπί την προβολή και η μπάλα κατέληξε στο βάθος της εστίας της Αρσεναλ. Η οποία δευτερόλεπτα πριν το τέλος «άγγιξε» την ισοφάριση με τον Ομπαμεγιάνγκ, αλλά δεν τα κατάφερε...

MVP: Φυσικά ο Ελ Αραμπί για το ιστορικό γκολ. Αλλά και πάλι συγκλόνισε ο Τσιμίκας. Κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο έκανε ματσάρα και ο Μπεγιερίν πέρασε ένα «εφιαλτικό» βράδυ. Συμμετείχε στο πρώτο γκολ και η κούρσα του στο 56' ήταν... φανταστική.

Στο ύψος του: Ολοι οι «ερυθρόλευκοι». Εκαναν κατάθεση ψυχής και πήραν δίκαια μία πολύ μεγάλη πρόκριση. Ο Μασούρας πάντως διεκδικεί τον τίτλο της «χρυσής αλλαγής», καθώς έδωσε άλλον αέρα, είχε δοκάρι και «έφτιαξε» το γκολ του Ελ Αραμπί.

Αδύναμος κρίκος: Οι Μπεγιερίν, Ομπαμεγιάνγκ. Ο πρώτος δεν είχε «αντίδοτο» για τον Τσιμίκα. Ο δεύτερος απώλεσε τη μεγάλη φάση του 120' φεύγα, ενώ για όσο διάστημα έπαιζε στα άκρα, ο Ομάρ τον «νίκησε» κατά κράτος.

Η «γκάφα»: Την έκανε η άμυνα της Αρσεναλ στο γκολ του Σισέ. Αφησε μόνο έναν ικανότατο παίκτη στο ψηλό παιχνίδι που σκόραρε με την άνεσή του.

Το «στραγάλι»: Σωστά ακυρώθηκε ως οφ σάιντ γκολ του Λακαζέτ στο πρώτο ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι σε χέρι του Μπουχαλάκη, αλλά ο Μάσα έδειξε «παίζετε».

Το «ταμείο» του gazzetta.gr: Ενας φανταστικός Ολυμπιακός. Σε μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν καλύτερος από την Αρσεναλ, στο 0-1 είχε φάσεις και για 2ο γκολ, ενώ βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να μην «παρατήσει» το ματς και σκόραρε στο 119'. Πήρε δικαιότατα την πρόκριση.

ΑΡΣΕΝΑΛ: Λένο, Μπεγιερίν (84' Ουίλοκ), Θεμπάγιος (72' Τορέιρα), Μουστάφι (103' Παπασταθόπουλος), Νταβίντ Λουίζ, Σάκα,Τσάκα, Οζίλ, Ομπαμεγιάνγκ, Πεπέ, Λακαζέτ (115' Μαρτινέλι).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Ομάρ, Μπα, Σισέ, Τσιμίκας (115' Λοβέρα), Καμαρά, Μπουχαλάκης, Γκιλιέρμε (117' Παπαδόπουλος), Βαλμπουενά (86' Γκασπάρ), Ραντζέλοβιτς (77' Μασούρας), Ελ Αραμπί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα