Σλόβαν Μπρατισλάβας: Τα εσωτερικά προβλήματα και το πλάνο ενόψει Ολυμπιακού

Βασίλης Μπαλατσός
Σλόβαν Μπρατισλάβας: Τα εσωτερικά προβλήματα και το πλάνο ενόψει Ολυμπιακού

bet365

O Ολυμπιακός στο ντεμπούτο του Κάρλος Κορμπεράν θα τεθεί αντιμέτωπος την Πέμπτη (4/8, 22:00) με την Σλόβαν Μπρατισλάβας για τα προκριματικά του Europa League και το Gazzetta σας παρουσιάζει το προφίλ των «πληγωμένων» Σλοβάκων που θα κατέβουν στον Πειραιά για να «αιφνιδιάσουν» τους Πειραιώτες.

Μια εβδομάδα έχει περάσει από την βαριά ήττα του Ολυμπιακού από τη Μακάμπι Χάιφα με 4-0 και τον αποκλεισμό από τα προκριματικά του Champions League. Πλέον ο Πέδρο Μαρτίνς δεν είναι πια στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου και ο διάδοχος του, Κάρλος Κορμπεράν, είναι έτοιμος να «παρουσιαστεί» μπροστά στον κόσμο των πρωταθλητών Ελλάδας.

Την Πέμπτη (4/8, 22:00) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» οι Πειραιώτες θα υποδεχτούν την Σλόβαν Μπρατισλάβας για τον Γ' προκριματικό γύρο του Europa League και καλούνται να βγάλουν αντίδραση μετά την εικόνα και τον αποκλεισμό κόντρα στη Μακάμπι. Φυσικά οι Ερυθρόλευκοι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουν τους εξίσου «πληγωμένους» πρωταθλητές Σλοβακίας. Το Gazzetta περνάει από το «μικροσκόπιο» και σας παρουσιάζει την ομάδα του Βάις που στοχεύει να... αιφνιδιάσει τον Ολυμπιακό.

Οι εσωτερικές διαμάχες και το διήμερο διαζύγιο με τον Βάις

weiss

Η ένταση μεταξύ του Βλάντιμιρ Βάις sr. και γενικoύ διευθυντή της Σλόβαν, Ιβάν Κμοτρίκ έχει «οξυνθεί» από το περσινό καλοκαίρι. Ο λόγος της διαφωνίας εναι ξεκάθαρος. Ο Βάις ήθελε νέους παίκτες στο πρώτο του καλοκαίρι, τον χειμώνα αλλά και στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο. Ο γενικός διευθυντής του κλαμπ ήταν δυσαρεστημένος για οικονομικούς λόγους. Ο Κμοτρίκ του είπε να δουλέψει με τo ρόστερ που έχει ήδη στα χέρια του αντί να γίνει ανοικοδόμηση του ρόστερ.

Η διαφωνία οδήγησε σε περίεργη κατάσταση όταν ο Βάις έφυγε από τη Σλόβαν στις 10 Ιουνίου για διάστημα δύο ημερών. Η Σλόβαν είχε διαπραγματεύσεις με τον Τσέχο τεχνικό Κάρελ Γιαρολίμ αλλά ο 57χρονος τεχνικός εν τέλει επέστρεψε στα καθηκοντά του μετά από 48 ώρες. Ο Βάις τελικά πήρε μερικούς νέους παίκτες και στη συνέντευξη Τύπου για την προετοιμασία της σεζόν είπε: «Είμαι ικανοποιημένος με την ποιότητα αυτής της ομάδας». Ήταν για πρώτη φορά που το είπε από τότε που επέστρεψε τον Μάιο του 2021. Είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής στη Σλοβακία και τον σέβονται οι οπαδοί και οι παίκτες. Οι οπαδοί ήταν στο πλευρό του όταν επέκρινε την ποιότητα και την προσέγγιση ορισμένων παικτών για άλλη μια φορά μετά τον αγώνα του Σαββάτου με τη Μιχάλοβτσε.

Η εμπειρία του Κούτσκα, ο επικίνδυνος Τσακβετάτζε και ο κομβικός Μπαρσεγκιάν

slovan

Η Σλόβαν κράτησε όλους τους παίκτες που ήθελε να κρατήσει, ακόμη και ο πρώην αρχηγός Μποζίκοφ ήταν ελεύθερος να φύγει, καθώς δεν ήταν στα πλάνα του Βάις. Ο νεοαποκτηθείς Κούτσκα είναι αναβάθμιση για το ρόστερ. Παίκτης με εμπειρία. Έπαιξε στην Premier League για τη Γουότφορντ την περασμένη σεζόν. Είναι υπαρχηγός της εθνικής Σλοβακίας. Ακόμη και στην ηλικία του (35 ετών) μπορεί να είναι σημαντικός για την Σλόβαν εντός και εκτός γηπέδου. Όταν ο Κούτσκα είναι στη μέρα του είναι ανίκητος στο κέντρο. Πραγματικά δυνατός και με καλό σουτ από μακρινή απόσταση.

Ο 22χρονος Γεωργιανός επιτελικός χαφ, Τσακβετάτζε μπορεί επίσης να έχει τεράστια βελτίωση. Όταν ήταν 18-19 ετών αποσχόλησε τους σκάουτερ της Μπαρτσελόνα, της Τσέλσι και της Ντόρτμουντ. Οι τραυματισμοί επιβράδυναν την ανάπτυξή του αλλά ο Βάις τον εμπιστεύεται. Παρομοίασε τα χαρακτηριστικά του με τον Βάις jr. Εάν ο Τσακβετάτζε παραμείνει σε φόρμα έχει τη δυνατότητα να είναι παίκτης διαφοράς για τη Σλόβαν.

Ο καλύτερος παίκτης της Σλόβαν μέχρι στιγμής είναι σίγουρα ο Μπαρσεγκιάν. Ο 28χρονος Αρμένιος εξτρέμ είναι απαραίτητος για την γραμμή κρούσης των Σλοβάκων αυτή τη στιγμή, ειδικά αφού ο Βάις jr. είναι τραυματίας. Είναι γρήγορος, τεχνικά χαρισματικός παίκτης και έχει την ικανότητα να παίρνει σωστές θέσεις μέσα στην περιοχή, αλλά πρέπει να βελτιώσει τη λήψη αποφάσεων στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Σε καλή φόρμα είναι επίσης ο 27χρονος Σουριναμέζος στόπερ, Μιέντι Αμπένα και ο 36χρονος Γεωργιανός αμυντικός χαφ, Γιάμπα Κανκάβα.

Το σκληρό «πάθημα» από τη Φερεντσβάρος και το μάθημα ενόψει Ολυμπιακού

slovan

H Σλόβαν ήταν αουτσάιντερ πριν από το πρώτο ματς με τη Φερεντσβάρος, αλλά μετά από εξαιρετική εμφάνιση και «διπλό» στη Βουδαπέστη (1-2) είχε την απαραίτητη ψυχολογία για να περάσει. Οι οπαδοί περίμεναν την πρόκριση, αλλά η ομάδα τους έχασε την ευκαιρία της στο δεύτερο παιχνίδι και όπως είναι λογικό ακολούθησε μεγάλη απογοήτευση. Η Σλόβαν ηττήθηκε στην Μπρατισλάβα με το βαρύ σκορ 4-1, πληρώνοντας κυρίως τα δικά της λάθη στον αγωνιστικό χώρο.

Όλοι στη Σλόβαν ξέρουν ότι ο Ολυμπιακός είναι ακόμα πιο δυνατή ομάδα από τη Φερεντσβάρος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Gazzetta αυτή είναι και η εκτίμηση του προπονητή Βλάντιμιρ Βάις. Όπως είδαμε πέρυσι στους αγώνες των δυο ομάδων για τα playoffs του Europa League, η Σλόβαν δεν μπορεί να χτυπήσει στα ίσα τον Ολυμπιακό. Πάντως η απογοήτευση των Πειραιωτών μετά τη βαριά ήττα από τη Μακάμπι και η αλλαγή προπονητή στους Πειραιώτες δημιουργούν κάποιες ελπίδες στους ανθρώπους του κλαμπ. Το ζητούμενο για τη Σλόβαν είναι να καταφέρει να παραμείνει οργανωμένη τακτικά και αμυντικά για 180 λεπτά, όπως δεν έκανε με την Φερεντσβάρος, ώστε να έχει την ευκαιρία να αιφνιδιάσει τους παίκτες του Κορμπεράν.

Το πλάνο για το Φάληρο και η αδυναμία

slovan-osfp

Η Σλόβαν συνήθως παίζει σε σύστημα 4-2-3-1 με τον Βάις jr. ως playmaker. Αλλά ο Βάις sr. αιφνιδίασε την Φερεντσβάρος στο πρώτο σκέλος με σύστημα 3-4-3 και δεν αποκλείεται να το δοκιμάσει ξανά στον Πειραιά. H Σλόβαν αναμένεται να παραταχθεί με τον Τσόβαν στην εστία, τους Κάσια, Αμπένα, Ντε Μάρκο ως τριάδα στην άμυνα, ο Μεντβέντεφ θα καλύψει τη δεξιά πτέρυγα αν είναι έτοιμος, αλλιώς ο Χρντσάρ θα καλύψει το κενό του, Κούτσκα - Κανκάβα θα είναι το δίδυμο στον άξονα, ενώ ο Πάουσκεκ θα αγωνιστεί στην αριστερή πλευρά. Δεδομένα είναι τα 2/3 της γραμμής κρούσης με τους Μπαρσεγκιάν και Τσακβετάτζε να ξεκινούν, ενώ ο Γκριν θα πάρει φανέλα βασικού αν ο Ραμίρεζ είναι ανέτοιμος.

Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, Βλάντιμιρ Βάις είναι οριστικά εκτός για το πρώτο ματς, καθώς υπέστη τραυματισμό στη γάμπα, καθώς και ο Σάπονιτς που θα εκτίσει ποινή καρτών, ο Ράμπιου που έχει σμασμένο πόδι και ο δεύτερος τερματοφύλακας Σούλα, ο οποίος είναι εκτός με πρόβλημα στον χιαστό. Οι Μεντβέντεφ (διάσειση) και Ραμίρες (τραυματισμός στον αστράγαλο) είναι αμφίβολοι.

Η Σλόβαν αρέσκεται να παίζει με αντεπιθέσεις και έχει καλό τρανζίσιον από άμυνα σε επίθεση. Υπό την ηγεσία του Βάις sr. είναι καλά οργανωμένη ομάδα, αλλά συχνά αμύνεται «βαθιά» στο δικό της τρίτο του γηπέδου. Το μεγάλο ελάττωμα της Σλόβαν είναι πως δεν μπορεί να κρατήσει τη συγκέντρωση για ολόκληρο 90λεπτο. Οι Ερυθρόλευκοι θα έχουν την ευκαιρία να χτυπήσουν στα συνηθισμένα «μπλακ άουτ» των Σλοβάκων, τα οποία τους κόστισαν την πρόκριση στον Γ΄ προκριματικό γύρο του Champions League.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα