Ολυμπιακός στο Europa: Μία υπέρβαση και δύο πολύ μεγάλες μάχες

Ολυμπιακός στο Europa: Μία υπέρβαση και δύο πολύ μεγάλες μάχες

Ολυμπιακός στο Europa: Μία υπέρβαση και δύο πολύ μεγάλες μάχες

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει με τον δικό του τρόπο στο blog του στο Gazzetta την κλήρωση του Ολυμπιακού στο Europa League.

Να είσαι στο α΄ γκρουπ δυναμικότητας στο Europa League και να κληρώνεσαι με Άϊντραχτ Φρανκφούρτης, Φενέρμπαχτσε κι Άντβερπ, το λες και ειρωνεία! Από τις υπόλοιπες εφτά ομάδες του α΄ γκρουπ δυναμικότητας, καμία δεν είχε χειρότερη κλήρωση…

Όποιος δε υποτιμάει την Άντβερπ, θα βρεθεί προ εκπλήξεως. Μιλάμε για την ομάδα που αυτή την στιγμή έχει την μεγαλύτερη οικονομική άνεση στο βελγικό ποδόσφαιρο! Εξ ου και απέκτησε ως ελεύθερο ένα παίκτη της ποιότητας και του ονόματος του Ναϊνγκολάν δίνοντας του ένα τεράστιο συμβόλαιο, γι΄ αυτό και πλήρωσε μέσα στο καλοκαίρι 26 εκ. Ευρώ (!) για να αγοράσει 11 (!) παίκτες, μεταξύ άλλων τον πρώην «ερυθρόλευκο» Ένγκελς με 4 εκ. Ευρώ από την Άστον Βίλα, την στιγμή που δεν πούλησε κανένα.

Η Άντβερπ είναι η ανερχόμενη δύναμη στο Βέλγιο. Από εκεί που δεν υπήρχε πουθενά, στην τελευταία τριετία τερματίζει στο πρωτάθλημα 4η, ξανά 4η και πέρυσι 3η (ξεπερνώντας την Άντερλεχτ). Και πέρυσι ήταν στους ομίλους του Europa League, έμεινε πίσω μόνο από την Τότεναμ (εντός έδρας την κέρδισε 1-0) και πέρασε στα νοκ άουτ αφήνοντας τρίτη, νικώντας την δύο φορές, την…Λούντογκορετς, από την οποία αποκλείστηκε τις προάλλες ο Ολυμπιακός στα προκριματικά του Champions League.

Ίσως το θέμα αυτή την στιγμή της βελγικής ομάδας είναι να «δέσει», έχοντας κάνει 16 μεταγραφές. Έχασε τρεις, βασικούς πέρυσι, παίκτες, ένα στόπερ (δανεικό στη Βερόνα) και δύο κυνηγούς που είχαν βάλει 23 γκολ μαζί στο πρωτάθλημα, αλλά βαδίζουν στα 36 χρόνια τους πλέον, τον Μποκανί, που παλιότερα είχε περάσει ιατρικά από τον Ολυμπιακό και κόπηκε, και τον Ραφαέλοφ.

Θεωρητικά αυτή είναι η ομάδα την οποία πρέπει να περάσει οπωσδήποτε ο Ολυμπιακός, ώστε να συνεχίσει στην Ευρώπη, έστω και σε επίπεδο Conference League, τερματίζοντας τρίτος. Κατά την γνώμη μου, θα χρειαστεί μεγάλη μάχη για να περάσει τους Βέλγους, που δεν είναι πολύ μακριά σε επίπεδο από την Φενέρμπαχτσε. Ακόμη και στο ράνκινγκ της ΟΥΕΦΑ, η Άντβερπ είναι 110 και η Φενέρ 114-ας λάβουμε όμως υπόψιν ότι βρίσκονται τόσο πίσω γιατί από τις τέσσερις προηγούμενες σεζόν, τις δύο δεν έπαιξαν καν Ευρώπη κι αν δεν πήραν βαθμούς.

Ονιεκούρου

Η Φενέρ δεν είναι στα πάνω της τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι σαφές ότι ανεβαίνει. Πέρυσι τερμάτισε μόλις δύο βαθμούς πίσω από την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα και φέτος έχει ξεκινήσει με δύο στα δύο, κάνοντας μία νέα αρχή με τον Βίτορ Περέϊρα στον πάγκο, γνωστό μας από το πέρασμά του κι από τον Ολυμπιακό-προπονητής κυνικός, που τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Σε αντίθεση δε με την Άντβερπ άλλαξε πολύ λιγότερο το ρόστερ της-δεν έχασε βασικό παίκτη και αγόρασε με 6 εκ. Ευρώ από την Άστον Βίλα τον Σαματά. Όπως πήρε και τον Καχβετσί, που είχε αποβληθεί στα τελευταία λεπτά του Μπασάκσεχιρ-Ολυμπιακός 0-1.

Να είμαστε προσγειωμένοι και να ξέρουμε ότι η Φενέρ έχει ένα όνομα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Κατάφερε το 2013 να φτάσει στα ημιτελικά του Europa League (κάτι που ούτε καν έχει πλησιάσει ο Ολυμπιακός…) και το 2008 στα προημιτελικά του Champions League (που ο Ολυμπιακός το έκανε το 1999, αλλά χωρίς νοκ άουτ φάση στους 16). Ακόμη και την τελευταία φορά που έπαιξε στην Ευρώπη, το 2018, πέρασε τη φάση των ομίλων. Γενικά ποτέ δεν έχει αποκλειστεί από φάση ομίλων Γιουρόπα Λιγκ-σε πέντε παρουσίες της είχε πέντε προκρίσεις…

Πάντοτε στη θεωρία, ο Ολυμπιακός με τη Φενέρ και την Άντβερπ θα παλέψουν για τη δεύτερη και την τρίτη θέση που οδηγούν σε νοκ άουτ για το Γιουρόπα Λιγκ η, το Κόνφερενς Λιγκ αντίστοιχα. Ο μεγάλος στόχος φυσικά είναι η πρώτη θέση που οδηγεί πλέον απευθείας στους «16» του Γιουρόπα, αλλά νομίζω ότι εδώ δεν θα χρειαστούν απλά μεγάλες μάχες, όπως με τους Τούρκους και τους Βέλγους, αλλά υπέρβαση, για να ξεπεραστεί η Άϊντραχτ Φρανκφούρτης. Κι ας είναι Νο 41 οι Γερμανοί και Νο 40 ο Ολυμπιακός.

Ελ Αραμπί

Ομάδα από την Μπουντεσλίγκα, που πέρυσι έχασε για ένα πόντο την έξοδο της στο Champions League. Και που εδώ και κάποια χρόνια, όποτε παίζει στο Europa League, πάντα «κάτι» κάνει, με αποκορύφωμα το 2019, πριν μόλις δύο χρόνια δηλαδή, όταν έφτασε στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ, κι αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Τσέλσι! Την δε επόμενη σεζόν έφτασε στους «16», όταν κι ο Ολυμπιακός έπαιζε με τη Γουλβς. Είναι σημαντικό ότι έχασε τον βασικό της γκολτζή (ο Αντρέ Σίλβα με 23 εκ. Ευρώ πήγε στη Λειψία), αλλά πήρε και καλούς παίκτες. Και για να καταλάβουμε κάποιες διαφορές, ο Ολυμπιακός ήθελε να πάρει από τη Μίλαν δανεικό τον Νορβηγό εξτρέμ Χάουγκε. Η Μίλαν άμεσα του αρνήθηκε-και τον έστειλε στην…Φρανκφούρτη.

Τέλος πάντων, για να τα λέμε όλα, είναι καλό που ο Ολυμπιακός απέφυγε δύο αγγλικές (Λέστερ, Γουέστ Χαμ) και δύο ισπανικές (Ρεάλ Σοσιεδάδ, Μπέτις) ομάδες που θα μπορούσαν να βρεθούν στον δρόμο του, οπότε ήταν δύσκολο να μην του κάτσει και μία από τα άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Απλά όταν βλέπεις τη σύνθεση των άλλων ομίλων, νιώθεις αδικημένος από την κληρωτίδα της ΟΥΕΦΑ.

Το πρόγραμμα των αγώνων έχει την ιδιαιτερότητα ότι δίνει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να ξεκινήσει με νίκη, φιλοξενώντας την Άντβερπ πρώτη αγωνιστική στο Καραϊσκάκη, αλλά και ότι αυτή τη φορά, μετά από πολλά χρόνια, τελευταία αγωνιστική δεν θα είναι εντός έδρας, αλλά στο Βέλγιο…Κι αν δεν ξεκινήσει με νίκη ο Ολυμπιακός επί της Άντβερπ, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα από την αρχή.

Εν κατακλείδι, την πιο σωστή κουβέντα την είπε ο Μπουχαλάκης: «Αν είμαστε καλά, μπορούμε να πετύχουμε πολλά στην Ευρώπη». Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έθεσε το πράγμα στη σωστή του βάση. «Αν», είπε, είμαστε καλά. Γιατί ο Ολυμπιακός σε αυτό το καλοκαίρι, μας έδειξε ένα πράγμα: ότι δεν είναι καλά, υπό την έννοια ότι δεν είναι στα επίπεδα που τον περιμέναμε. Ατυχώς το πρώτο ματς με την Σλόβαν ήταν μία εξαίρεση.

Άσχετο: αυτή την στιγμή ο Ολυμπιακός μιλάει με την Τορίνο για τον Σεμέδο. Και ΔΕΝ μιλάει με τη Νάπολι για τον Μανωλά-ούτε φαίνεται ότι οι Ιταλοί μπορεί να πάρουν τον Καμαρά. Ούτε προχωράει του αριστερού μπακ της Κορίνθιανς. Έχει όμως ακόμη ένα τετραήμερο στο οποίο μπορεί να αλλάξουν πολλά και διάφορα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.