Ολυμπιακος - οιωνός: Η Φενέρμπαχτσε ποτέ δεν έχει περάσει μετά από ήττα, ενώ οι ερυθρόλευκοι έχουν 78% πρόκρισης μετά από νίκη

Ολυμπιακος - οιωνός: Η Φενέρμπαχτσε ποτέ δεν έχει περάσει μετά από ήττα, ενώ οι ερυθρόλευκοι έχουν 78% πρόκρισης μετά από νίκη

Ολυμπιακος - οιωνός: Η Φενέρμπαχτσε ποτέ δεν έχει περάσει μετά από ήττα, ενώ οι ερυθρόλευκοι έχουν 78% πρόκρισης μετά από νίκη

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο Gazzetta δεδομένα πρόκρισης στα ημιτελικά μετά το χθεσινό παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Τελικά ο Ολυμπιακός δεν είχε το καλύτερο αποτέλεσμα στο πρώτο παιχνίδι της ιστορίας του στην Ευρώπη μήνα Απρίλιο, καθώς δεν μπόρεσε να κρατήσει το υπέρ του 3-0, αλλά είχε ένα καλό αποτέλεσμα, όπως είναι η νίκη έστω με τη μικρότερη διαφορά (3-2). Να θυμίσω ότι κάπως έτσι στο πρώτο παιχνίδι του στην Ευρώπη Φεβρουάριο είχε κερδίσει 1-0 τη γαλλική Σοσό και στο πρώτο παιχνίδι του στην Ευρώπη Μάρτιο είχε φέρει 1-1 με την Ατλέτικο Μαδρίτης, και τις δύο φορές εντός έδρας.

Κι εδώ υπάρχουν δύο τινά.

Πρώτον, ότι ο Ολυμπιακός συνήθως προκρίνεται όταν στο πρώτο ματς των νοκ άουτ κερδίζει με έστω ένα γκολ διαφορά! Έγινε ήδη και φέτος δύο φορές, με την Γκενκ (1-0, 1-1) και τη Φέρεντσβαρος (1-0, 1-0). Είχε συμβεί συνολικά 14 φορές! Οι προηγούμενες 12 ήταν το 2021 με τη Νέφτσι (1-0, 1-0), το 2017 με τη Ριέκα (2-1, 1-0), το 2016 με την Αρούκα (1-0, 2-1), το 2012 με τη Ρούμπιν (1-0, 1-0), το 2005 με τη Σοσό (1-0, 1-0), τo 1998 με την Ανόρθωση (2-1, 4-2), το 1993 με την Μπότεφ (3-2, 5-1), το 1992 με τη Μονακό (1-0, 0-0), το 1984 με την Ξαμάξ (1-0, 2-2), το 1972 με την Κάλιαρι (2-1, 1-0), το 1965 με την Ομόνοια (1-0, 1-1) και το 1963 με την Ζαγκλέμπιε (2-1, 0-1, 2-0).

Γράφω «συνήθως» διότι υπάρχουν κι οι τέσσερις αποκλεισμοί του το 2012 από τη Μέταλιστ (1-0, 1-2), το 2011 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (2-1, 0-1), το 1983 από την Μπενφίκα (1-0, 0-3), το 1978 από τη Λέφσκι (2-1, 1-3). Μπορούμε μάλιστα να παρατηρήσουμε ότι από τις 14 προκρίσεις οι εννιά ήταν με νίκη και στη ρεβάνς.

Κάρμο

Δεύτερον, η Φενέρμπαχτσε ποτέ δεν ανέτρεψε σε νοκ άουτ εις βάρος της ήττα σε πρώτο ματς νοκ άουτ, ανεξαρτήτως έκτασης σκορ! Τουλάχιστον από το 2000, οπότε βρήκα στοιχεία σε βάση δεδομένων.

Προσέξτε τι έχει γίνει σε 12 περιπτώσεις:

2002 Φέγενορντ-Φενέρ 1-0 και 2-0

2005 Φενέρ-Σαραγόσα 0-1 και 1-2

2006 Ντινάμο Κιέβου-Φενέρ 3-1 και 2-2

2010 Λιλ-Φενέρ 2-1 και 1-1

2010 ΠΑΟΚ-Φενέρ 1-0 και 1-1

2012 Σπαρτάκ Μόσχας-Φενέρ 2-1 κι 1-1

2013 Φενέρ-Άρσεναλ 0-3 και 0-2

2017 Κρασνοντάρ-Φενέρ 1-0 και 1-1

2017 Βαρντάρ-Φενέρ 2-0 και 1-2

2018 Μπενφίκα-Φενέρ 1-0 κι 1-1

2022 Φενέρ-Σλάβια Πράγας 2-3 και 2-3

2023 Σεβίλλη -Φενέρ 2-0 και 0-1

Να παρατηρήσουμε ότι στις 12 ρεβάνς στις οποίες τελικά αποκλείστηκαν, οι Τούρκοι έχασαν τις πέντε φορές, έξι έφεραν ισοπαλία (πέντε 1-1 κι ένα 2-2) και μόλις μία κέρδισαν, πέρυσι, με πέναλτι. Από τις 12 περιπτώσεις, στις οκτώ η Φενέρ στο πρώτο ματς είχε χάσει με ένα γκολ διαφορά, όπως έχασε τώρα από τον Ολυμπιακό.

Βεβαίως, στο ποδόσφαιρο ισχύουν όλα αυτά, αλλά καμιά φορά ισχύει και το ότι όλα κάποια στιγμή σπάνε. Όπως έσπασε για παράδειγμα τις προάλλες η 100% αρνητική παράδοση του Ολυμπιακού κόντρα στις ομάδες του Ισραήλ. Αλλά είναι ένα ζήτημα ενόψει της ρεβάνς ότι η Φενέρμπαχτσε ποτέ δεν ανατρέπει ήττα της στο πρώτο ματς παρτίδας νοκ άουτ, όπως και ότι ο Ολυμπιακός στις 18 φορές που κέρδισε πρώτο ματς έστω με ένα γκολ διαφορά πέρασε τις 14, ποσοστό 78%...

Φορτούνης

Όπως είναι ζήτημα και το άλλο: ότι ο μεν Ολυμπιακός επανειλημμένως έχει ξεπεράσει εσχάτως τουρκικές ομάδες (Φενέρ 3-0, 1-0…Μπασάκσεχιρ 1-0, 2-0…Οσμάνλισπορ 0-0, 3-0…), έχοντας αποκλειστεί μόνο από Μπεσίκτας (1-1, 1-4) και παλιότερα από Γαλατασαράι (3-0, 0-1 σε φάση ομίλων). Η δε Φενέρμπαχτσε δεν έχει περάσει ελληνική ομάδα. Ούτε τον Ολυμπιακό προ τριετίας, ούτε τον ΠΑΟΚ, ούτε τον ΠΑΟ (1-1, 1-4).

Άσχετο:

Ο Μεντιλίμπαρ είχε μία συγκεκριμένη στόχευση χθες. Να απειλήσει πρωτίστως με την πίεση ψηλά που θα έφερνε λάθη των αμυντικών της Φενέρ, δευτερευόντως με τον Κάρμο από τα κόρνερ του Φορτούνη και στη συνέχεια με γρήγορες επιθέσεις και περισσότερο άμεσο ποδόσφαιρο παρά πολλές πάσες.

Δικαιώθηκε δε σε όλους τους τομείς!

Ένα. Ο Ολυμπιακός κλέβοντας μπάλες ψηλά βρήκε δύο γκολ, τι γκολ δηλαδή, γκολάρες ήταν, από τους Φορτούνη και Τσικίνιο χάρη στην πίεση του Μασούρα στον Σογιουντσούκ και στο απίθανο τάκλιν του Έσε αντίστοιχα, ενώ έτσι έχασε και τη μεγαλύτερη ευκαιρία του, με τον Ελ Κααμπί, από κλέψιμο του Φορτούνη.

Δύο. Ο Κάρμο πήρε τέσσερις (!) κεφαλιές από καλές θέσεις στις εκτελέσεις κόρνερ του Φορτούνη κι απλά έπρεπε να είχε καλύτερα τελειώματα για να βάλει τουλάχιστον ένα γκολ.

Τρία. Το 2-0 ήρθε με μία πολύ γρήγορη επίθεση 14 δευτερολέπτων! Ξεκίνησε από διώξιμο του Κάρμο με κεφαλιά, συνεχίστηκε με δεύτερη (πολύ σημαντική στην εξέλιξη της φάσης) κεφαλιά του Ελ Κααμπί, κοντρόλ του Γιόβετιτς και πάσα στον Φορτούνη, μπάσιμο του Φορτούνη από τον άξονα και έξυπνη πάσα στον Γιόβετιτς την στιγμή που οι Τούρκοι περίμεναν σουτ, για να καταλήξουμε στο καλό, χαμηλό, πλασέ του Γιόβετιτς που δυσκόλεψε αφάνταστα τον Λιβάκοβιτς.

Γιόβετιτς

Ο Ολυμπιακός είχε επιθετικά αυτά τα τρία γκολ και τις δύο σπουδαίες ευκαιρίες, του Ελ Κααμπί και της κεφαλιάς του Κάρμο που έδιωξε ο Κροάτης γκολκίπερ. Από την άλλη, πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Φενέρμπαχτσε συνολικά απείλησε περισσότερες φορές, κάτι που φαίνεται κι από τις τελικές (12-15 και 7-8 εντός εστίας) κι από τις επιθέσεις (34-43), με τους Τούρκους να επιλέγουν εντελώς άλλο τρόπο παιχνιδιού από του Ολυμπιακού, με πολύ περισσότερες πάσες δηλαδή (199-379!).

Κατέγραψα 10 στιγμές που η Φενέρ έγινε επικίνδυνη, τα δύο γκολ, τέσσερις καλές ευκαιρίες κι άλλες τέσσερις μικρότερες. Μεγάλη διαφορά ότι το πρώτο γκολ της προήλθε από το πουθενά, δεν υπήρξε ποτέ φάση, παρά μία γκάφα του Ρέτσου στην γραμμή του άουτ. Από την άλλη, οι στιγμές του Ολυμπιακού ήταν πιο καθαρές ευκαιρίες. Οπότε, υπό αυτές τις συνθήκες νομίζω ότι άξιζε η νίκη του, αλλά βάσει ευκαιριών έπρεπε να είναι όντως στο γκολ.

Μόνο που στο ποδόσφαιρο δεν πάει πάντα έτσι. Εξ ου και η στενοχώρια για το 3-2, από την στιγμή που υπήρξε το 3-0 στο 57’.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Γνώμη μου είναι ότι ο Ρέτσος έπρεπε να γίνονταν αλλαγή με το που έκανε το (για να είμαι εντελώς κολακευτικός) αχρείαστο πέναλτι, με το σκορ 3-0, όπως είχε κάνει εντελώς αχρείαστο πέναλτι και στη ρεβάνς με τη Μακάμπι πάλι με το σκορ όπως χθες. Κι έπρεπε να γίνει αλλαγή για δύο λόγους.

Πρώτος και σημαντικότερος ότι τον πήρε στη συνέχεια από κάτω και ήταν πραγματικά κακός-διότι μέχρι το πέναλτι ήταν από καλός έως πολύ καλός. Όμως, η για άλλη μία φορά κάκιστη απόφαση του σε μία φάση, του χάλασε το μυαλό. Έτσι για παράδειγμα είδαμε ότι στο δεύτερο γκολ των Τούρκων όχι μόνο πήγε δεύτερος στην μπάλα προ του Τζέκο στο ξεκίνημα της τουρκικής επίθεσης, αλλά κυρίως στην εξέλιξη της ενήργησε λες και του σταμάτησε το μυαλό κάνοντας την χειρότερη δυνατή άμυνα. Ενώ και ως το τέλος του αγώνα σε καμία στιγμή δεν μπόρεσε να κάνει κόψιμο, με εξαίρεση μία πάνω στο αράουτ. Κι όταν πάλι χρειάστηκε να μαρκάρει τον Τζέκο σε μία τελική των Τούρκων στο 76’ ξανά δεν μπόρεσε.

Τζέκο

Δεύτερος λόγος ότι μπαίνοντας ο Ντόη θα έπαιζε 26 λεπτά και θα έπαιρνε μία γεύση από το παιχνίδι της Φενέρ, του Τζέκο κλπ, αλλά και θα έβρισκε λίγο ρυθμό αγώνα, κάτι που θα ήταν χρήσιμο ενόψει της ρεβάνς, της άλλης Πέμπτης ειδικά από την στιγμή κατά την οποία έχει να παίξει ένα ολόκληρο δίμηνο, από τις 15 Φεβρουαρίου, στο ντεμπούτο του Μεντιλίμπαρ στον πάγκο του Ολυμπιακού, στο 1-0 επί της Φέρεντσβαρος, όταν ήταν βασικός σε όλο το 90λεπτο. Από την άλλη, καταλαβαίνω τον Μεντιλίμπαρ, που ίσως και να έχει πιο σωστό σκεπτικό, ως προπονητής, από το δικό μου. Διότι, επέλεξε να στηρίξει έναν βασικό του παίκτη σε μία δύσκολη στιγμή.

Παρεμπιπτόντως, να αναλύσω τη φάση του δεύτερου γκολ της Φενέρ, διότι δεν αδράνησε πλήρως μόνο ο Ρέτσος, αλλά και ο Έσε και ο Φορτούνης, που μάρκαρε με τα μάτια τον Σιμάνσκι κι έτσι ο τελευταίος τροχός, ο Ορτέγκα, βρέθηκε να πρέπει να μαρκάρει δύο παίκτες και δεν πήγε έγκαιρα πάνω στον Σιμάνσκι που έδωσε την ασίστ στον παίκτη τον οποίο αρχικά φύλαγε, τον σκόρερ Ιρφάν.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.