«Πίστη των φίλων της Σλάβια στον Τρπισόφσκι, ο Παναθηναϊκός δεν επηρεάζει το μέλλον του»

«Πίστη των φίλων της Σλάβια στον Τρπισόφσκι, ο Παναθηναϊκός δεν επηρεάζει το μέλλον του»

bet365

Ο data analyst και παραγωγός του τηλεοπτικού δικτύου που μεταδίδει τα ματς της τσεχικής Λίγκας, Φράντισεκ Χασπλ, μιλά στο Gazzetta για το κλίμα στις τάξεις της Σλάβια πριν το ματς με τον Παναθηναϊκό, τον «ακλόνητο» coach Τρπισόφκι, αλλά και τον έτερο Νιγηριανό μετά τους Ολαγίνκα και Σορ που πρέπει να προσέξει το Τριφύλλι. Αποστολή στην Πράγα: Κωνσταντίνος Κωλαΐτης.

Η Σλάβια Πράγας ήταν δεδομένα το πιο δύσκολο εμπόδιο από τα υποψήφια της κλήρωσης του γ' προκριματικού που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός στην επιστροφή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ωστόσο, είναι επίσης δεδομένο πως η πιο επιτυχημένη τσεχική ομάδα της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια δεν διανύει την καλύτερη δυνατή περίοδο. Το ξεκίνημα με ήττα στο πρωτάθλημα από τη Χράντετς Κράλοβε, οι διαρκείς αλλαγές προσώπων και θέσεων από τον προπονητή της, Γίντριχ Τρπισόφσκι, αρχίζει να μην αποδίδει καρπούς και μετά από μια πενταετία σταθερά ανοδικής πορείας και επιτυχιών, η Σλάβια βρίσκεται μπροστά σε ένα «κρίσιμο» σταυροδρόμι. Κι αυτό διότι πέρυσι είχε την πολυτέλεια να εκκινήσει το ευρωπαϊκό της ταξίδι από τα προκριματικά του Champions League, μέχρι να καταλήξει στους ομίλους του Conference League. Πλέον, κόντρα στο Τριφύλλι, η ομάδα που έφτασε τρεις από τις τελευταίες τέσσερις σεζόν στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, βλέπει τον πιο ισχυρό αντίπαλο που μπορεί να της στερήσει την είσοδο σε ευρω-όμιλο μετά από έξι χρόνια. Τη σεζόν, δηλαδή, που στο τέλος της ανέλαβε τα ηνία ο 46χρονος Τσέχος τεχνικός.

Όσο, όμως, το κλίμα παραμένει ανάμεικτο στο πρώιμο στάδιο της νέας περιόδου, άλλο τόσο κυριαρχεί η ενότητα στις τάξεις του κλαμπ. Μιλώντας στο Gazzetta λίγες ώρες πριν από την έναρξη του πρώτου αγώνα (20:00, Cosmotesport2HD, Live Gazzetta), ο data analyst και παραγωγός στο τσεχικό τηλεοπτικό δίκτυο «O2 Live Sport» που μεταδίδει αποκλειστικά τους αγώνες της Prva Liga, μεταφέρει το κλίμα στην Σλάβια, απαντά σε ερωτήσεις για τη μίνι-«γκρίνια» που επικρατεί με τις επιλογές στην αρχική ενδεκάδα, τον coach Τρπισόφσκι και τα πολλά πρόσωπα της ομάδας στη νέα περιόδο, αλλά και το ποιους «αφανείς» κινδύνους καλείται να προσέξει ο Παναθηναϊκός, κατονομάζοντας το τρίτο μέλος της παρέας από τη Νιγηρία, τον νεαρό Μόουζες Ούσορ.

«Πίστη στον Τρπισόφσκι, το πρόβλημα δεν είναι το rotation αλλά το αποτέλεσμα»

-Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος της Σλάβια το νωθρό ξεκίνημα στη φετινή σεζόν, ειδικά μετά την ήττα από τη Χράντετς;

«Οι περισσότεροι φίλαθλοι έχουν εμπιστοσύνη στον Τρπισόφσκι. Σίγουρα υπάρχουν ορισμένοι πλέον, ειδικά μετά το τέλος της περασμένης σεζόν που δεν ήταν ιδανικό για την ομάδα, οι οποίοι πιστεύουν πως ο coach πρέπει να σταματήσει το τόσο συχνό rotation και να εμμείνει σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Πάντα, όμως, ήταν έτσι. Τρία ή τέσσερα χρόνια πίσω, μπορεί να άλλαζε ως και εφτά παίκτες στην ενδεκάδα από παιχνίδι σε παιχνίδι και πάλι η Σλάβια νικούσε. Απλά αυτή τη φορά, δείχνει να μη λειτουργεί. Θεωρώ πως αυτό που ανησυχεί τους οπαδούς δεν είναι το rotation, αλλά το αποτέλεσμα, το οποίο αυτή την περίοδο δεν είναι όσο καλό ήταν στο παρελθόν».

Παρ' όλα αυτά, οι «τριγμοί» στο εσωτερικό της Σλάβια μοιάζουν ελάχιστοι και δεν είναι ικανοί να την αποπροσανατολίσουν από τον στόχο της ενάντιον των Πρασίνων. Ο Γίντριχ Τρπισόφσκι, ο μακροβιότερος τεχνικός της Σλάβια από τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας, εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης φιλάθλων και διοίκησης. Και όχι άδικα, αφού οδήγησε το κλαμπ σε τρία πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα την τελευταία πενταετία, ξέχωρα από τις εντυπωσιακές ευρωπαϊκές πορείες.

«Η θέση του coach Τρπισόφσκι είναι πέρα για πέρα ασφαλής. Βρίσκεται στον σύλλογο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, θα έμενε στη θέση του ακόμα και αν η ομάδα τερμάτιζε στην 5η θέση. Μόνο εκείνος αν το αποφάσιζε θα έφευγε από τον σύλλογο. Συνεπώς, τα ματς με τον Παναθηναϊκό, το αρνητικό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα ή η κουβέντα μερίδας οπαδών δεν επηρεάζουν τη θέση του. Στην περίπτωσή του δεν μετρούν τα αποτελέσματα».

.

Τα νέα πρόσωπα είναι πολλά τη φετινή σεζόν για τη Σλάβια. Προϊόν ξεσκαρταρίσματος, πωλήσεων και του μότο της σταθερής ανανέωσης που ορίζει τους Τσέχους τα τελευταία χρόνια. Συνολικά 12 παίκτες αποχώρησαν, πέντε παραχωρήθηκαν δανεικοί, ενώ επτά είναι οι νεοαποκτηθέντες. Ωστόσο, ο Τρπισόφσκι φαίνεται πως θα ακολουθήσει πιο λιτό rotation κόντρα στο Τριφύλλι, ποντάροντας στην εμπειρία.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παίκτες σε σχέση με πέρυσι. Πιστεύω ότι κόντρα στον Παναθηναϊκό ο coach Τρπισόφσκι θα επιλέξει παίκτες που βρίσκονται μεγαλύτερο διάστημα στην ομάδα. Ίσως να προχωρήσει σε δύο-τρεις αλλαγές, αλλά όχι σε έξι ή εφτά όπως έκανε στο παιχνίδι με τη Χράντετς Κράλοβε».

Παναθηναϊκός: Ο τρίτος κίνδυνος εκ Νιγηρίας

Ο Πίτερ Ολαγίνκα αποτελεί ένα από τα βασικά γρανάζια της Σλάβια τα τελευταία χρόνια. Ο Γίρα Σορ, από την άλλη, είναι ο νέος υποψήφιος για μια «χρυσή» μεταγραφή που θα ανεβάσει κι άλλο τα κέρδη της Σλάβια από μεταγραφές τα τελευταία πέντε χρόνια (πάνω από 55 εκατ. ευρώ). Με τον πρώτο, όμως, να βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου περιμένοντας μεταγραφή και τον δεύτερο να είναι αμφίβολος μετά τον τραυματισμό του κόντρα στη Σεντ Τζόζεφς, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τη σύνθεση της μεσοεπιθετικής τριπλέτας που θα προτιμήσει ο Τρπισόφσκι. Υπάρχει, πάντως, ένα ακόμα «όπλο» στα χέρια του. Επίσης από Νιγηρία, επίσης από την Ακαδημία των 36 Lions του Λάγκος, από την οποία ανακάλυψε τον ταχύτατο «δαίμονα» που ακούει στο όνομα Σορ. Και το επώνυμό του είναι... σχεδόν ομόηχο: Μόουζες Ού-σορ.

«Μετά τον Σίμα (πωλήθηκε το 2021 στην Μπράιτον για 8 εκατ. ευρώ), η Σλάβια άρχισε να βρίσκει περισσότερα ταλέντα από την Αφρική. Έφερε οκτώ με δέκα παίκτες να δοκιμαστούν στη δεύτερη ομάδα και ο Ούσορ ήταν μακράν ο κορυφαίος. Αν αγωνιστεί, θα είναι ένας από τους παίκτες που θα πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός».

-Ο Ολαγίνκα ήταν από τα βασικά στελέχη στις προηγούμενες επιτυχημένες σεζόν της Σλάβια, αλλά φέρεται να βρίσκεται προς την έξοδο. Υπάρχει περίπτωση να μην τον δούμε κόντρα στον Παναθηναϊκό;

«Ο Ολαγίνκα είναι πιθανό να αποχωρήσει. Ο Ολαγίνκα είναι από το 2018 στη Σλάβια και τόσο ο ίδιος όσο και η Σλάβια είναι θετικοί στο ενδεχόμενο μεταγραφής, αν φτάσει η κατάλληλη πρόταση. Η αλήθεια είναι πως στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν δεν ήταν το ίδιο καλός. Αλλά είναι αυτό το είδος παίκτη που αποδίδει καλύτερα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Σκόραρε από δύο φορές κόντρα σε Φέγενορντ και Λίντσερ πέρυσι, σκόραρε δύο φορές και με τη Σεντ Τζόζεφς στον δεύτερο προκριματικό. Νομίζω θα παίξει κόντρα στον Παναθηναϊκό, αν και ο coach Τρπισόφσκι μπορεί να σε εκπλήξει ανά πάσα στιγμή».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα