Μαρσέιγ - ΠΑΟΚ: Ντροπή για το ποδόσφαιρο και την UEFA

Μαρσέιγ - ΠΑΟΚ: Ντροπή για το ποδόσφαιρο και την UEFA
Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει από τη Μασσαλία για όλα όσα έζησε μέσα και έξω από το Βελοντρόμ, κατηγορώντας όλους όσοι δεν έκαναν τίποτα για να μην προβάλλεται μία τόσο απαράδεκτη εικόνα του ποδοσφαίρου.

Όχι! Αυτό το πράγμα που ζήσαμε χθες στο Βελοντρόμ δεν ήταν ποδόσφαιρο. Δεν γίνεται να έχουν γίνει τόσα και τόσα ντροπιαστικά για το άθλημα το οποίο θέλει δήθεν η UEFA να το προβάλει και να το διαφημίσει ως κάτι σπουδαίο και ξεχωριστό. Όλα ήταν λάθος από την αρχή μέχρι και το τέλος… Μέχρι δηλαδή στις 3 το πρωί όπου χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ απολύτως σχέδιο, επέστρεφαν με τα πόδια από το γήπεδο, προς την πόλη της Μαρσέιγ

Απαράδεκτα όλα όσα ζήσαμε επί ημέρες στη νότια Γαλλία και επί πάρα πολλές ώρες χθες, γύρω και μέσα από το Βελοντρόμ. Καμία οργάνωση, κανένα σχέδιο, όλα χύμα και σαν μία αόρατη δύναμη ήθελε να πέφτει ξύλο και να σκοτωθεί κόσμος έτσι ώστε να πετύχει κάτι… απροσδιόριστο, Σαν να ήθελαν κάτι να δείξουν, αδιαφορώντας για τα μέτρα τάξης. Ποια;

Δεν εξηγείται αλλιώς όλη αυτή η ανικανότητα από τις Αρχές και από όλες τις άλλες πλευρές που είχαν ευθύνη για τη διοργάνωση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και…. πανάθεμά τους, ενός προημιτελικού ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Έγιναν και είδαμε με τα μάτια ματς πράγματα και καταστάσεις τα οποία ούτε μπορεί να φανταστεί, ούτε και να σκηνοθετήσει κάποιος για να τα παίξει σε μία ταινία δράσης του Hollywood, εκεί που τα κάνουν όλα και πολύ εντυπωσιακά.

Και τι δεν έγινε…

  • Επιτέθηκαν την παραμονή του αγώνα στο ξενοδοχείο της διοίκησης του ΠΑΟΚ και γι’ αυτό προσπάθησαν να πείσουν ότι φταίει… ο ΠΑΟΚ! Καλό το παραμύθι, αλλά για μικροεπεισόδια σε άλλα ξενοδοχεία έβγαλαν ανακοίνωση. Για το ότι κοιμήθηκαν όρθιοι μπροστά από το ξενοδοχείο του ΠΑΟΚ, δεν είπαν κουβέντα…
  • Αρνούνταν επί ώρες να εκπονήσουν σχέδιο για να μεταβούν στο γήπεδο 3500 φιλοξενούμενοι οπαδοί! Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και πουθενά!
  • Στο γήπεδο οι φιλοξενούμενοι και οι γηπεδούχοι είχαν απόσταση… 5-10 μέτρων!
  • Οι αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν ανάμεσά τους, μόλις πέντε λεπτά πριν την σέντρα.

Προφανώς και φταίνε οι οπαδοί που κάνουν επεισόδια. Φυσικά και οι ΠΑΟΚτσήδες, εκεί που φταίνε. Εσύ που διοργανώνεις όλο αυτό το σκηνικό και έχεις την ευθύνη, τι έχεις κάνει για να τα αποτρέψεις;

- Πετούσαν και πυροβολούσαν ανενόχλητοι οι Γάλλοι, τους οποίους μερικοί σεκιούριτι παρακαλούσαν να κάνουν… πιο πίσω! Αν είναι δυνατόν.

Το απίστευτο είναι ότι όλοι οι οπαδοί και οι χούλιγκαν, σταμάτησαν να βρίσκονται σε ένταση, ΜΟΝΟ κατά τη διάρκεια του 90λεπτου παιχνιδιού! Και όμως…

Οι Γάλλοι της Μαρσέιγ που προσπαθούσαν να το παίξουν… άγιοι, αυτοί που μόλις προχθές δεν πήγαν στο ματς με τη Σεντ Ετιέν γιατί τους… απαγόρευσαν(!), οι Γάλλοι της Μαρσέιγ που πληρώνουν μεροκάματα σε κόσμο να κρατάει ψηλά ένα δίχτυ, για να εκτελούνται κόρνερ χωρίς τα αντικείμενα να φθάνουν στους ποδοσφαιριστές! (Και μην γράψει κανείς ότι το ετοίμασαν για χθες…).

Μαρσέιγ-ΠΑΟΚ

Τελειώνει το ματς και… τι γίνεται. Μία διμοιρία ειδικών δυνάμεων στάθηκε μπροστά από τους ΠΑΟΚτσήδες και έβγαζε αναμνηστική φωτογραφία! Να το βλέπεις και να μην τον πιστεύεις!

Όπως και όλους όσους πριν λίγες εβδομάδες καταδίκαζαν τη βία και τώρα έκαναν ταξίδι από την Ελλάδα για να δουν τον αγώνα και να συμμετέχουν σε όλα τα άλλα που έγιναν, μαζί με τους Μαρσεγιέζους κόντρα στους ΠΑΟΚτσήδες! Φοβερά πράγματα…

Προφανώς και στο δεύτερο παιχνίδι πρέπει να απαγορευτεί οποιαδήποτε μετακίνηση. Δεν μπορεί, δεν γίνεται το ένα λάθος (ή τα πολλά λάθη του τελευταίου διημέρου) να διορθώνεται με άλλο λάθος.

Όλα αυτά τα σκηνικά χάλασαν το ματς. Κανείς δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Δεν ήταν ποδόσφαιρο αυτό που ζήσαμε στη Γαλλία και δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι το χάρηκε. Φυσικά και δεν γράφω ότι εξαιτίας αυτών έχασε ο ΠΑΟΚ.

Και στο κάτω-κάτω για πιο ποδόσφαιρο μιλάμε εν έτη 2022 όταν η ίδια η διοργανώτρια δεν θέλει και δεν αποφασίζει να βάλει VAR σε τέτοιου είδους ματς; Το ξεφτιλίζει το ποδόσφαιρο όποιος το αφήνει να εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο. Το έγραψα τόσες και τόσες φορές φέτος. Η δυσφήμιση του αθλήματος από την ίδια τη διοργανώτρια, είναι τρομακτική.

Χθες η Μαρσέιγ επωφελήθηκε στο πολύ-πολύ κρίσιμο 1-0. Όλη αυτή η ανοργανωσιά και η έλλειψη VAR, τους βοήθησε να στρώσουν το ματς στα μέτρα τους με ένα γρήγορο αλλά αμφισβητούμενο-άκυρο γκολ το οποίο αλλάζει όλη τη βραδιά. Γιατί;

Η Μαρσέιγ είναι πολύ παράξενη ομάδα. Όσο παράξενος και ιδιόρρυθμος είναι ο προπονητής της. Και εδώ επιβεβαιώνεται το ποδοσφαιρικό ρητό… «κάθε ομάδα παίρνει τον χαρακτήρα του προπονητή της».

Όταν… ελέγχουν την κατάσταση, παίζουν σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. Όταν προβληματίζονται και αρχίσουν να εκνευρίζονται, τότε χάνουν κάθε έλεγχο και αυτοκυριαρχία.

Δείτε τη Μαρσέιγ στο πρώτο μέρος και δείτε πόσο… χαλάστηκαν στην επανάληψη, εκεί που πρώτος ο Σαμπάολι άρχισε το σόου στον πάγκο με τις διαμαρτυρίες και μετά τον ακολούθησαν όλοι οι παίκτες του, πολλοί από τους οποίους δεν θα παίξουν και στο δεύτερο ματς.

Ακόμη και στο 2-0 χρειάζεται το VAR για τον παίκτη που σκύβει μπροστά στον Πασχαλάκη! Ποιο VAR όμως και ποια UEFA

Βεβαίως σε θέση οφσάιντ ήταν και ο Άκπομ στο τετ α τετ που αστόχησε. Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο εν έτη 2022.

Με αυτά και με αυτά…

Η Μαρσέιγ ως καλύτερη ομάδα κέρδισε και φυσικά εξακολουθεί να έχει περισσότερες ελπίδες πρόκρισης. Ο ΠΑΟΚ και οι παίκτες του πρέπει τα 20 λεπτά καλής απόδοσης να τα κάνουν 80-90 στο δεύτερο ματς. Γενικώς πρέπει να τα κάνουν όλα τέλεια, απέναντι σε ομάδα που είναι πιο αποτελεσματική εκτός έδρας.

Έστω και έτσι ποδόσφαιρο είναι και όλος ο ΠΑΟΚ θα έχει χρόνο να ετοιμαστεί και να τους περιμένει στην Τούμπα.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.