Καλά κάνει κι αναγνωρίζει δημοσίως τα λάθη του ο Λουτσέσκου, αρκεί να μην θεωρεί λάθος την επιστροφή στον ΠΑΟΚ

Καλά κάνει κι αναγνωρίζει δημοσίως τα λάθη του ο Λουτσέσκου, αρκεί να μην θεωρεί λάθος την επιστροφή στον ΠΑΟΚ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Καλά κάνει κι αναγνωρίζει δημοσίως τα λάθη του ο Λουτσέσκου, αρκεί να μην θεωρεί λάθος την επιστροφή στον ΠΑΟΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την δημόσια στάση του Ρουμάνου προπονητή στην διάρκεια των τελευταίων ημερών.

Η όψη, η γλώσσα του σώματος αλλά και το περιεχόμενο των δηλώσεων του Ραζβάν Λουτσέσκου το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στη Νίκαια μετά από τη λήξη του αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ιωνικό σου δημιουργούσε την αίσθηση ότι ο Ρουμάνος προπονητής έχει “παραιτηθεί”. Έδειχνε να είναι κάποιος που δεν έχει λύση στο μυαλό του για να αντιμετωπίσει την πλήρως προβληματική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η ομάδα του, κάποιος που δεν πιστεύει ότι “γίνεται” να το γυρίσει. Τα λόγια του στην συνέντευξη Τύπου πριν από τον καθοριστικό ευρωπαϊκό αγώνα με την Λίνολν αλλάζουν αυτή την αίσθηση· τούτη τη φορά μπροστά από τον τηλεοπτικό φακό στήθηκε ένας προπονητής που σου έδινε να καταλάβεις ότι “πιστεύει” και ότι έχει καταλήξει σε μια σειρά από διαπιστώσεις και συμπεράσματα που βγάζουν, στο μυαλό του, νόημα και εξηγούν με λογική την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η ομάδα του. Αν λειτουργεί με αυτή τη νοοτροπία ο Λουτσέσκου, δηλαδή αν λειτουργεί με την πίστη ότι ξέρει να “το γυρίσει”, καλώς είναι εκεί, στον ΠΑΟΚ. Αν όχι, δηλαδή αν στήθηκε το πρωί της Τετάρτης μπροστά από την κάμερα για να πει αυτά που “πρέπει” να πει και όχι αυτά που πιστεύει, τότε ο ΠΑΟΚ έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που φαίνεται. Διότι αν δεν πιστεύει ο προπονητής ότι “γίνεται”, τότε δεν γίνεται. Τον περιμένουν χειρότερα.

Ο ΠΑΟΚ, δηλαδή ο Ιβάν Σαββίδης, επέλεξε το περασμένο καλοκαίρι να πληρώσει ακριβά για προπονητή και να τα αφήσει όλα επάνω στον προπονητή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν άφησε επάνω του πλήρως την ευθύνη του μεταγραφικού σχεδιασμού και της εκτέλεσής του, διότι δεν μας το έχει εξηγήσει ποτέ δημοσίως αυτό ο Λουτσέσκου. Ακόμη όμως και σε αυτό το κομμάτι, των μεταγραφών, η αίσθηση που δημιούργησαν δημοσίως ο μεγαλομέτοχος και ο προπονητής, με εκείνη την δημοσιοποίηση της Skype συνομιλίας τους μετά από την ολοκλήρωση των μεταγραφών, ήταν ότι ο Λουτσέσκου ένιωθε ικανοποιημένος με τις μεταγραφές. Συνεπώς αν βασιστούμε στα μηνύματα που επικοινωνεί ο ΠΑΟΚ από την ημέρα που ξανάσμιξε με τον Λουτσέσκου, τότε μένουμε με την αντίληψη ότι από το περασμένο καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ ακριβοπληρώνει έναν προπονητή ως project manager και τα έχει αφήσει όλα επάνω του και ότι εκείνος, ο προπονητής, έχει αποδεχθεί τις ευθύνες του και νιώθει καλά με αυτές. Αν ο δημιουργός και μόνος υπεύθυνος του έργου δεν πιστεύει ότι το έργο μπορεί να επιτύχει τους στόχους του, τότε το πρόβλημα του ΠΑΟΚ είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που δείχνει η θέση του στον βαθμολογικό πίνακα της Superleague. Δεν γίνεται να πετύχεις στόχους όταν ο προπονητής δεν πιστεύει ότι γίνεται.

Το ματς με την Λίνκολν είναι μια ευκαιρία για να “ξανανιώσει”, με όρους ψυχολογικούς, ο ΠΑΟΚ και να το μετατρέψει σε σημείο καμπής για την ανάκαμψή του. Του τη δίνει αυτή την ευκαιρία η προοπτική που υπάρχει να αποδειχθεί αυτή η νίκη αρκετή για να δώσει συνέχεια στην ευρωπαϊκή πορεία του. Και αυτό δεν είναι λίγο, το αντίθετο, μπορεί να αποδειχθεί αρκετό για να αρχίσει να αλλάζει ο ΠΑΟΚ το κέφι του. Όπως καλά έχουμε καταλάβει στην διάρκεια των τελευταίων αγώνων, το πρόβλημα της αγωνιστικής κατάστασής του είναι και ψυχολογικό. Και στη δεδομένη στιγμή, που δεν μπορεί να αλλάξει ποιότητα δεδομένου ότι δεν μπορεί να αλλάξει ποδοσφαιριστές, αυτό είναι το μόνο που μπορεί να αλλάξει - ψυχολογία.

Ο Λουτσέσκου αναγνωρίζει τον τελευταίο καιρό δημοσίως τα λάθη του. Και αυτό είναι καλό σημάδι, αρκεί να συνοδεύεται από την πεποίθησή του ότι ξέρει πώς να αλλάξει την πορεία της ομάδας του. Αν η ομάδα του νιώσει ότι ο προπονητής αμφιβάλει για την πορεία που υποδεικνύει όταν καθοδηγεί τους ποδοσφαιριστές αγωνιστικά, ψυχικά και πνευματικά, ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να έχει τύχη.

Με τα όσα λέει τον τελευταίο καιρό, ο Λουτσέσκου δημιουργεί την αίσθηση ότι μετανιώνει για αρκετές επιλογές που έκανε στην διάρκεια των τελευταίων μηνών. Όλα καλά για τον ΠΑΟΚ, αρκεί να μην έχει μετανιώσει και για την επιλογή του να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ. Αν έχει μετανιώσει για αυτό, τότε δεν αποτελεί απλώς μέρος του προβλήματος, αλλά και λόγος για να μην ξαναβρεί αγωνιστικά την υγεία του ο ΠΑΟΚ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.