Ένα βράδυ στη Δανία με ομίχλη και… γκολ-φαντάσματα!

Ένα βράδυ στη Δανία με ομίχλη και… γκολ-φαντάσματα!

bet365

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει για τρίτη φορά μία ομάδα από τη Δανία και ο αποψινός αγώνας στο «Parken» της Κοπεγχάγης ξυπνάει αναμνήσεις από… φαντάσματα. Ο Σταύρος Σουντουλίδης θυμάται και εξηγεί το γιατί.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται και πάλι στη Δανία, η προηγούμενη επίσκεψη το καλοκαίρι του 2015 συνοδεύτηκε από την πρόκριση επί της Μπρόντμπι, ωστόσο η πρώτη φορά έχει μείνει αξέχαστη…

Το πόσο μπορεί να αλλάξει τη ροή της ιστορίας ένα γκολ, το ξέρουμε πολύ καλά από το περίφημο «γκολ φάντασμα» του Τζεφ Χερστ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966. Έκτοτε, υπήρξαν πολλά γκολ που ενίοτε άλλαξαν την ροή της ιστορίας, πιο πρόσφατο αυτό του Κριστιάνο Ρονάλντο στο ματς της Πορτογαλίας με την Σερβία, ωστόσο αυτό που συνέβη ένα βράδυ πριν από σαράντα τέσσερα χρόνια στη Δανία, μάλλον, δεν έχει ξανασυμβεί.

«Τρία τέρματα που ήλθαν σαν φαντάσματα μέσα από την ομίχλη, έγραψαν την ήττα του ΠΑΟΚ στο Βέϋλε. Οι καιρικές συνθήκες, αλλά και η μορφή του παιχνιδιού (όσο από αυτό μπορέσαμε να διακρίνουμε μέσα από το πυκνό πέπλο της ομίχλης) δεν αντέχει σε κριτική». Η περιγραφή του συγχωρεμένου Πλάτωνα Φορόπουλου, που είχε βρεθεί το βράδυ της 19ης Οκτωβρίου του 1977 στη Δανία ως απεσταλμένος της εφημερίδας «Μακεδονίας», δεν λέει όλη την αλήθεια για το τι ακριβώς είχε συμβεί στην αναμέτρηση για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης κόντρα στη Βέιλε, ομάδα όπου ξεκίνησε τη μεγάλη καριέρα του ο Αλαν Σίμονσεν (αγωνίστηκε μια σεζόν πριν πάρει μεταγραφή στην Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ), εκεί όπου τώρα συναντάμε έναν Έλληνα, τον Δημήτρη Εμμανουηλίδη.

Τρεις μέρες πριν ταξιδέψει στη Δανία ο «Δικέφαλος» είχε υποδεχθεί τον ΠΑΣ Γιάννινα για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος (επικράτησε δύσκολα 1-0) χωρίς τον αρχηγό του, Γιώργο Κούδα, ο οποίος είχε προσβληθεί από ίωση και για προληπτικούς λόγους δεν είχε χρησιμοποιηθεί για να μπορέσει να αγωνιστεί στο ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Η πυκνή ομίχλη είχε σκεπάσει τα πάντα

Οι «ασπρόμαυροι» του Μπίλι Μπίγκαμ ήταν φαβορί για την πρόκριση. Στον α’ γύρο είχαν περάσει εύκολα με δύο νίκες το εμπόδιο της πολωνικής Ζαγκλέμπιε και ελάχιστοι έδιναν τύχη στους Κυπελλούχους Δανίας. Όλα αυτά μέχρι την παραμονή του πρώτου αγώνα, όταν οι απεσταλμένοι των Ελληνικών ΜΜΕ παρακολούθησαν την τελευταία προπόνηση της Βέιλε και έμειναν με ανοικτό το στόμα από τη φυσική κατάσταση και την ταχύτητα των ερασιτεχνών (ένα χρόνο αργότερα έγινε επαγγελματικό το ποδόσφαιρο στη Δανία) παικτών της. Πρόλαβαν, πάντως, να τους δουν εκείνο το απόγευμα το «Vejle Stadion» γιατί την επόμενη μέρα δε θα είχαν αυτή τη δυνατότητα, λόγω της πυκνής ομίχλης που είχε καλύψει το 12.000 θέσεων γήπεδο που ήταν χτισμένο μέσα στο δάσος.

vejle

Προς γενική έκπληξη όλων ο Δυτικογερμανός διαιτητής Φέρντιναντ Μπίβερσι και ο παρατηρητής της UEFA όχι μόνο αποφάσισαν να διεξαχθεί κανονικά ο αγώνας, αλλά όταν στο ημίχρονο οι «ασπρόμαυροι» διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες της αναμέτρησης, υποστήριξαν ότι «αφού από το κέντρο του γηπέδου βλέπουμε τις δύο εστίες, δεν υπάρχει πρόβλημα»! Το μεγάλο πλεονέκτημα του Γερμανού ρέφερι ήταν η άριστη φυσική κατάστασή του. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ θυμούνται ότι έτρεχε πάνω κάτω στο γήπεδο κάτι που τον βοηθούσε να βλέπει από κοντά τις φάσεις και φυσικά τα τρία γκολ που σημείωσε εκείνο το ομιχλώδες βράδυ η Βέιλε.

Θεατές που δεν έβλεπαν τίποτα

Από τους 4.700 θεατές, ανάμεσα τους και αρκετοί ΠΑΟΚτσήδες από τη Γερμανία και της Σουηδία, ελάχιστοι ήταν αυτοί που μπόρεσαν να δουν τα γκολ από τις κερκίδες του «Vejle Stadion. Κι αν κάποιος μπορεί να πει, ότι οι περιγραφές των Ελλήνων δημοσιογράφων ήταν κομματάκι υπερβολικές, ας δούμε τι έγραφαν στη Δανία για την αναμέτρηση, που φυσικά δεν είχε τηλεοπτική μετάδοση και στην Ελλάδα είχε μεταδοθεί μόνο ραδιοφωνικά από την ΕΡΤ. «Επιστρέφει ο Κωστίκος, άρα ο ΠΑΟΚ αμύνεται», έλεγε χαρακτηριστικά ο εκφωνητής...

«Τα γκολ και τα σημαντικότερα γεγονότα του αγώνα βασίστηκαν στην έκθεση του διαιτητή και τις αναφορές των παικτών, επειδή κανείς από τους θεατές δεν μπορούσε να δει τι συνέβαινε στο γήπεδο. Το στάδιο της Βέιλε ήταν τυλιγμένο από πυκνή ομίχλη όλη την ημέρα και καθώς έπεφτε το σκοτάδι, η κατάσταση χειροτέρευε. Οι θεατές άκουγαν τους παίκτες της Βέιλε να ζητωκραυγάζουν και να πανηγυρίζουν μέσα στην ομίχλη για τα γκολ τους και με αυτόν τον τρόπο οι οπαδοί που ήταν στο γήπεδο μπορούσαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα», γράφει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα «kampprogrammer.dk», που έχει αναφορές από όλα τα παιχνίδια των ομάδων της Δανίας στα Ευρωπαϊκά κύπελλα.

vejle-2

Το αλαλούμ συνεχίστηκε και με τον σκόρερ του πρώτου γκολ της Βέιλε στο 12ο λεπτό από ένα τραγικό λάθος των αμυντικών του ΠΑΟΚ. Οι Δανοί το χρεώνουν στον Γκερτ Ιγκ, ενώ οι Έλληνες απεσταλμένοι έγραψαν ότι σκόρερ του ήταν ο Χάνσεν. Για το δεύτερο γκολ, που προήλθε πάλι από λάθος ποδοσφαιριστή του «Δικεφάλου» (ο Αγγελος Αναστασιάδης δεν μπόρεσε να σταματήσει μια βαθιά μπαλιά), όλοι συμφώνησαν ότι σκόρερ του ήταν ο Κνουντ Νόρεγκαρντ, ενώ όπως γράφτηκε την επομένη πως το τρίτο γκολ των Δανών από τον Ερικ Οστεεγκαρντ (κάποιες ελληνικές εφημερίδες το χρέωσαν στον Νόρεγκαρντ και κάποιες άλλες στον Ζακέ…) ήταν το ομορφότερο της αναμέτρησης, με την μπάλα να καταλήγει στο «παραθυράκι» της εστίας του Μλάντεν Φούρτουλα, ο οποίος κατάλαβε ότι μπάλα είχε καταλήξει στα δίχτυα από τους πανηγυρισμούς των αντίπαλων ποδοσφαιριστών!

«Το γκολ πρέπει να ήταν πολύ όμορφο, αλλά κανείς δεν μπορούσε πραγματικά να το δει λόγω της ομίχλης», σημείωναν οι Δανοί. «Δεν μπορούσες να δεις ούτε το κέντρο του γηπέδου από την ομίχλη. Κανονικά δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί το παιχνίδι. Χάναμε 1-0, αλλά βιαστήκαμε, δεχθήκαμε άλλα δύο γκολ προς το τέλος και χάσαμε 3-0», θυμήθηκε πριν από λίγες μέρες ο δεύτερος σε συμμετοχές ξένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του «Δικεφάλου».

Περιπέτεια και στο… γύρνα

Η περιπέτεια του ΠΑΟΚ συνεχίστηκε και την επομένη του πρώτου αγώνα. Η ομίχλη δεν έλεγε να διαλυθεί, αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αποστολή του «Δικεφάλου» να παραμείνει στην Κοπεγχάγη. Μια μέρα αργότερα, για άγνωστο λόγο, δεν πρόλαβε την πτήση από Φρανκφούρτη προς Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να πετάξει για την Αθήνα κι από εκεί βρέθηκε στο Άργος, όπου αντιμετώπισε την τιμωρημένη Παναχαϊκή για το πρωτάθλημα.

Στη ρεβάνς 14 μέρες αργότερα οι «ασπρόμαυροι» πάλεψαν για να ανατρέψουν το εις βάρος τους 3-0 του πρώτου αγώνα, προηγήθηκαν νωρίς 1-0 με γκολ του Κώστα Ορφανού, έχασαν ένα τσουβάλι ευκαιρίες μέχρι που ήρθε στο 74ο λεπτό η ισοφάριση για τους Δανούς με το γκολ του Ζακέ να βάλει τέλος σε κάθε ελπίδα ανατροπής. Ένα λεπτό πριν από το φινάλε το γκολ του Παναγιώτη Κερμανίδη απλώς έδωσε τη νίκη γοήτρου με 2-1 στον ΠΑΟΚ, που στο μεταξύ είχε λύσει την συνεργασία του με τον Βορειοιρλανδό Μπίλι Μπίνγκαμ και στον πάγκο του καθόταν προσωρινά ο Δημήτρης Καλογιάννης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.