Γιάνκοβιτς στο Gazzetta: «Να δώσουμε λόγο στα παιδιά να ασχολούνται με το μπάσκετ»

Γιάνκοβιτς στο Gazzetta: «Να δώσουμε λόγο στα παιδιά να ασχολούνται με το μπάσκετ»
O Βλάντο Γιάνκοβιτς στο πλαίσιο των εγκαινίων του JD Sports μίλησε στο Gazzetta για το ελληνικό μπάσκετ, την Εθνική, τους δυο «Αιώνιους», την Euroleague που έρχεται και όχι μόνο...

O Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς στις 20 Σεπτεμβρίου ολοκλήρωσε τη παρουσία του στην Αρμάνι Μιλάνο, στην οποία έδωσε το «παρών» στη διάρκεια της προετοιμασίας υπό τις οδηγίες του Ετόρε Μεσίνα και έκτοτε κυκλοφορεί στην αγορά των ελεύθερων. Βέβαια δεν αναμένεται να μείνει για πολύ ακόμα. Ο 32χρονος φόργουορντ «ζυγίζει» τις προτάσεις του και ψάχνει το καλύτερο για το μέλλον του.

Ο Βλάντο μαζί με τους TechItSerious έδωσε το παρών στα εγκαίνια του καταστήματος αθλητικών ειδώνJD Sports και έκανε... διαγωνισμό σουτ με μικρούς και μεγάλους φιλάθλους της πορτοκαλί μπάλας, ενώ δεν χάλασε χατίρι σε όλους όσους του ζήτησαν μια selfie. Ο πολύπειρος φόργουορντ μίλησε στο Gazzetta που ήταν στην εκδήλωση για το ελληνικό μπάσκετ, την Εθνική, την Euroleague, το μέλλον του, τον νταμπλούχο Ολυμπιακό και τους Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Άρη και ΑΕΚ που έχει τιμήσει τις φανέλες τους.

vlado

Καταρχάς μια αναφορά για το event και για τα εγκαίνια του καταστήματος της JD Sports στην Ελλάδα...

«O όμιλος έκανε τα εγκαίνια του. Είναι σημαντικό να είμαστε δίπλα σε μια τέτοια πρωτοβουλία και να στηρίζουμε. Είναι μια σοβαρή οικογένεια που δίνει στον αθλητισμό και βρίσκεται δίπλα σε αρκετές ομάδες της Ελλάδας».

Πώς πήγε η προετοιμασία σου με την Αρμάνι;

«Έκανα ένα μήνα προετοιμασία στην Ιταλία. Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία. Δυστυχώς μετά από ένα μήνα προπονήσεων και φιλικών αγώνων ήρθε το τέλος».

Ήδη έχεις προτάσεις από ομάδες. Πόσο σύντομα θα έχουμε εξελίξεις;

«Υπάρχουν κάποια πράγματα που σκέφτομαι για το μέλλον. Δεν έχω καταλήξει ακόμα. Θέλω να πάρω την κατάλληλη απόφαση. Πλησιάζει η αρχή της αγωνιστικής περιόδου και δεν ξέρω ποιες επιλογές υπάρχουν και που μπορεί να καταλήξω. Θα δούμε μελλοντικά τί θα αποφασίσω. Δεν θέλω να ξεκινήσει η σεζόν και να μείνω έξω. Θεωρητικά θα βρω κάτι που μου αρέσει. Δεν αγχώνομαι. Θα πάω κάπου καλά».

«Θέλει χρόνο ο Παναθηναϊκός, ακόμα καλύτερος ο Ολυμπιακός»

vlado

Ο Παναθηναϊκός πιστεύεις πως είναι βελτιωμένος σε σύγκριση με την περσινή σεζόν;

«Έχει κάνει μια καλή στελέχωση και έχει έναν εξαιρετικό προπονητή. Νομίζω πως θα παρουσιάσει ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο και θα παίξει ελκυστικό μπάσκετ. Είναι αρκετά επιθετικός προπονητής ο Ράντονιτς. Θεωρώ πως θα χρειαστεί καιρός για να δέσουν, καθώς πρόκειται για μια νέα ομάδα αλλά θα δούμε καλά αποτελέσματα».

Ο Ολυμπιακός προέρχεται από μια φανταστική σεζόν. Μπορεί να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και φέτος ή ακόμα και να τα πάει καλύτερα;

«Ο Ολυμπιακός έχει ενισχύσει το ρόστερ και ο κόουτς Μπαρτζώκας είναι ικανός να φτιάξει ένα σύνολο με χημεία για να κερδίζει. Θα δούμε ακόμα καλύτερο Ολυμπιακό».

Ποια είναι η άποψη σου για το επίπεδο της Basket League;

«Το πρωτάθλημα χρήζει βοήθειας. Πρέπει σαν χώρα να προσέξουμε λίγο παραπάνω το μπάσκετ σαν χώρα. Ίσως ήταν καλός λόγος αν πήγαινε καλύτερα η Εθνική να υπάρξει κάτι πιο καινοτόμο στον χώρο του μπάσκετ. Θέλουμε κόσμο, νέες ιδέες, νέες εταιρείες και νέους χορηγούς στο μπάσκετ. Εμείς που ζούμε και αναπνέουμε από το άθλημα πρέπει να το προστατεύουμε και να το διαφημίζουμε όσο καλύτερα γίνεται».

«Η Εθνική θέλει ένα μεγάλο αποτέλεσμα που μπορεί να προσελκύσει μια νέα γενιά»

greece

Μιας και ανέφερες την Εθνική πως κρίνεις την παρουσία της στο Eurobasket;

«Δεν μπορούμε να πούμε πως αν η ομάδα απέτυχε ή όχι. Όλα κρίθηκαν σε ένα ματς νοκ άουτ. Σίγουρα όλοι είχαμε παραπάνω απαιτήσεις από την Εθνική με βάση το ταλέντο που υπήρχε στους παίκτες, στο προπονητικό επιτελείο και στο σύνολο. Έχει γίνει μια νέα αρχή. Όποιος είναι δίπλα στην Εθνική πρέπει να έχει πάθος, δίψα και θέληση για να πάει μπροστά την ομάδα και να φέρει ένα μεγάλο αποτέλεσμα που μπορεί να προσελκύσει μια νέα γενιά αθλητών και φιλάθλων στο μπάσκετ. Αυτό μας ενδιαφέρει και αυτό πρέπει να γίνει».

Τι έλειψε από την Εθνική κόντρα στη Γερμανία;

«Δεν πιστεύω πως έλειψε κάτι συγκεκριμένο στο ματς με τη Γερμανία. Ήταν ένα κακό ματς. Μια κακή βραδιά στη δουλειά, η οποία ήταν κρίσιμη».

Το πρώτο τζάμπολ της Euroleague πλησιάζει. Ποια είναι η ομάδα που πιστεύεις πως θα κάνει την έκπληξη;

«Θεωρώ πως η Ολίμπια Μιλάνο θα κάνει μια διαφορετική χρονιά από τις προηγούμενες. Οι παίκτες που έχουν και η δουλειά που γίνεται από τον κόουτς Μεσίνα και τον Χρήστο Σταυρόπουλο είναι εξαιρετική. Η στελέχωση και η οργάνωση του κλαμπ είναι για ομάδα επιπέδου Final 4».

Μπορούν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός να φτάσουν στο Final 4 της Euroleague;

«Το υλικό υπάρχει. Θα παίξει ρόλο πως θα παίζουν εντός και εκτός έδρας για να πάνε στο Final 4. Μακάρι να φτάσουν και οι δύο».

Ποιες μεταγραφές ξεχωρίζεις από τους δυο «Αιώνιους»;

«Ο Πονίτκα έκανε ωραίο Eurobasket ήταν ο "go-to guy" για την Πολωνία και τον βοήθησε για να φτάσει στο προσκήνιο. Υπάρχει πίεση τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στον Παναθηναϊκό. Δεν νομίζω πως μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον παίκτη. Θα δούμε. Το σύνολο κερδίζει και αυτό φάνηκε στο Eurobasket. Σε ένα ομαδικό άθλημα δεν μπορείς να ξεχωρίσεις έναν ή δύο αλλά η ομάδα κάνει τη διαφορά».

«Είναι χρέος μας να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά»

vlado

Τι «γεύση» σου έχει αφήσει η διετία που πέρασες στην ΑΕΚ;

«Εύχομαι τα καλύτερα στον σύλλογο. Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν καθημερινά για να φέρουν την ομάδα σε σωστά μονοπάτια. Ο προπονητής και το team είναι εξαιρετικό. Χρειάζεται υπομονή για να ξεπεράσει η ΑΕΚ τα οικονομικά της προβλήματα. Μη λέμε ότι θέλουμε είναι δύσκολες οι στιγμές που ζούμε όλοι μας. Χρειάζεται υπομονή. Είναι ένας πολύ μεγάλος σύλλογος και πρέπει να είναι ψηλά, όπου και ανήκει. Έχει πολύ κόσμο που την ακολουθεί και στηρίζει. Μόνο αγάπη έχω για τις μέρες μου εκεί. Κατέκτησα ένα κύπελλο που θα το θυμάμαι για πάντα».

'Έχεις περάσει τόσο από τον Άρη όσο και από τον ΠΑΟΚ. Πως τους βλέπεις φέτος;

«Ο ΠΑΟΚ έχει μαζέψει αρκετά τα οικονομικά του με τη βοήθεια του προέδρου, του κυρίου Χατζόπουλου, ο οποίος είναι εξαιρετικός και μεγάλος ΠΑΟΚτζής. Έχει αποφασίσει να βάλει τα δικά του χρήματα για να ορθοποδήσει ο μπασκετικός ΠΑΟΚ. Είναι ομάδα που εκπέμπει υγεία. Ο Άρης έχει τα προβλήματα του...»

Ποιο είναι το μήνυμα σου για το μπάσκετ;

«Πρέπει να βοηθηθεί το μπάσκετ σαν σύνολο και να δίνουμε βάση στα καινούργια παιδιά. Να τους δίνουμε λόγο να παίζουν και να ασχολούνται. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρύψουμε όλα τα αρνητικά και να συμβάλουμε σε ένα λαμπρό μέλλον. Πιστεύω πως η νέα γενιά παίζει μεγάλο ρόλο και θα οδηγήσει τα πάντα σε ένα καλύτερο μέλλον. Είναι χρέος μας να τους βοηθήσουμε».

@Photo credits: INTIME