Κλάτενμπεργκ: «Κράξιμο» σε Ράιλι και Αγγλους διαιτητές - «μανιφέστο» για VAR και οφσάιντ

Γιάννης Σερέτης
Κλάτενμπεργκ: «Κράξιμο» σε Ράιλι και Αγγλους διαιτητές - «μανιφέστο» για VAR και οφσάιντ

bet365

To χθεσινό άρθρο του Μαρκ Κλάτενμπεργκ στην Daily Mail δεν είναι μια απλή... κριτική διαιτησίας, αντιθέτως θυμίζει «μανιφέστο» για την αλλαγή ορισμένων κανονισμών σε περιπτώσεις πέναλτι και οφσάιντ, για τη χρήση του VAR και για τις ηγετικές ικανότητες που πρέπει να διαθέτει ένας επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας.

O Μαρκ Κλάτενμπεργκ δεν είναι από εκείνους που παίζουν κρυφτούλι με τα media. Δεν είναι φοβικός απέναντι στα μέσα ενημέρωσης. Το αντίθετο μάλιστα, τα θεωρεί ως χρησιμότατο «εργαλείο» στη δουλειά του. Και αυτό αναμένεται να το αποδείξει και ως επικεφαλής της ΚΕΔ. Πώς ακριβώς ακόμα δεν το γνωρίζουμε.

Εχει ήδη αναφερθεί σε μερίδα των ελληνικών media πως σκέφτεται να δίνει στη δημοσιότητα τους διαλόγους διαιτητών – VARs. Εχει γραφτεί επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης (“interview”) με τους εκπροσώπους του Big – 4 είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο και εβδομαδιαίας τηλεοπτικής εκπομπής στην οποία θα αναλύει τις επίμαχες φάσεις και θα εξηγεί τα «πώς» και τα «γιατί» μιας σωστής ή μιας λανθασμένης απόφασης διαιτητή ή βοηθού.

Το μόνο βέβαιο είναι πως πρόκειται για διαφορετική προσωπικότητα από τον Βίτορ Μέλο Περέιρα. Τη μορφή που θα πάρει η σχέση του με τα media θα τη διαπιστώσουμε εν καιρώ, αλλά σίγουρα ο 45χρονος Αγγλος δεν θα διστάσει να μιλήσει δημοσίως και για λάθη, αν αυτό πιστεύει ότι ωφελεί την “εκπαίδευση” δημοσιογράφων/κοινού/παικτών/προπονητών αλλά και των διαιτητών.

Προς το παρόν, συνεχίζει να αρθρογραφεί στην Daily Mail. Και στο πιο πρόσφατο άρθρο του δεν διστάζει...

ΤΟ «ΚΡΑΞΙΜΟ» ΣΤΟΝ ΡΑΪΛΙ ΚΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΑ VAR, AKΟΥΣΙΟ ΧΕΡΙ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΦΣΑΪΝΤ ΛΟΓΩ... ΩΜΟΥ

  • Να αξιολογήσει “διαιτητικά” με 6/10 την πρώτη σεζόν εφαρμογής του VAR στην πατρίδα του. “Εξι στα δέκα. Δεν είχαμε και μεγάλη επιτυχία αυτή τη σεζόν. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα είδαμε μόλις μέσα σε μία ημέρα τρία σοβαρά λάθη, με πέναλτι που δόθηκαν υπέρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Σαουθάμπτον και πέναλτι που δεν δόθηκε υπέρ του Κέιν και της Τότεναμ” γράφει μεταξύ άλλων.

  • Να αναφερθεί στην αναγκαιότητα αλλαγής των κανονισμών για το οφσάιντ λόγω... ώμου και για το ακούσιο άγγιγμα της μπάλας με το χέρι εντός περιοχής. “Υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης αλλά είναι οι κανονισμοί που πρέπει πρωτίστως να αλλάξουν! Τα ακούσια “χέρια” εντός περιοχής (“accidental handballs”) και τα οφσάιντ λόγω... ώμου (“offside armpits”) είναι αυτά που έχουν αναστατώσει τον ρυθμό της Premier League. Οταν ένας αμυντικός ακουμπά ακούσια τη μπάλα με το χέρι δεν συμβαίνει τίποτα. Αν ένας επιθετικός την ακουμπήσει ακούσια, το γκολ του ακυρώνεται. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Αλλά αυτό δεν είναι ευθύνη του VAR. Το πρόβλημα που πρέπει να κοιτάξουμε είναι ο κανονισμός. Προφανώς το γκολ του Μαραντόνα εναντίον της Αγγλίας το 1986 ή του Ανρί εναντίον της Ιρλανδίας το 2009 θα ακυρώνονταν, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι γιατί να ακυρώνεται το γκολ του Κέιν επειδή η μπάλα ακουσίως έχει βρει το χέρι του Μόουρα λίγο πριν;”

  • Να ασκήσει κριτική για την ελλιπή χρήση του VAR μόνιτορ εντός γηπέδου. “Οι διαιτητές σπανίως αξιοποίησαν τα εντός γηπέδου VAR μόνιτορ αυτή τη σεζόν, αλλά αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ντιρεκτίβα της Επιτροπής Διαιτησίας και στον πρόεδρό της, Μάικ Ράιλι. Οι ίδιες οι ομάδες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουν να διακόπτεται ο ρυθμός του αγώνα. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις στις οποίες ο VAR χρειάστηκε τρία λεπτά για να αποφασίσει, χρόνος στον οποίο θα μπορούσε ο ίδιος ο διαιτητής να δει τη φάση στο μόνιτορ του αγωνιστικού χώρου” αναφέρει ο Κλάτενμπεργκ.

  • Να “κράξει” δημοσίως τον πρόεδρο της αγγλικής Επιτροπής Διαιτησίας, Μάικ Ράιλι, γράφοντας: «Η έλλειψη ηγετικών ικανοτήτων του Ράιλι!»: «Θέλω να δω έναν ηγέτη να έχει ηγετικό ρόλο και ο Mike Riley, ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας, δεν ασχολείται με τα μέσα ενημέρωσης. Στέλνει άλλους να το κάνουν, όπως ο Dermot Gallagher στο Sky Sports. Ο Gallagher προσπαθεί πάντα να υποστηρίζει τους διαιτητές. Το καταλαβαίνω ότι μπορεί να είναι καλό για το ηθικό τους, αλλά μερικές φορές η αλήθεια θα ήταν καλύτερη».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

  • «Εκπαιδεύστε μας γιατί η Premier League είναι διαφορετική από τα άλλα πρωταθλήματα. Εξηγήστε την αποφυγή των μόνιτορ».

  • «Επιστρέψτε στα βασικά και αφήστε τους διαιτητές να είναι διαιτητές! Βλέπω διαιτητές που φοβούνται πολύ να σφυρίξουν επειδή δεν θέλουν να τους πουν ότι κάνουν λάθος».

  • «Ο Μάικ Ράιλι πρέπει να ενθαρρύνει τους διαιτητές να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις».

  • «Το VAR είναι για να διορθώνει σαφή και προφανή λάθη, όχι για να προκαλεί μεγαλύτερη σύγχυση. Ο Ράιλι πρέπει να ενθαρρύνει τους διαιτητές του να είναι γενναίοι και να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις».

Μετά από τέτοιου είδους «μανιφέστο» για τη χρήση του VAR και τέτοιου είδους δημόσια κριτική (ας το πούμε... κριτική) κατά του Μάικ Ράιλι και των Αγγλων διαιτητών, εσείς τι λέτε; Θα “μασήσει” ο Κλάτενμπεργκ στην ελληνική «ζούγκλα»; Η' θα κάνει του κεφαλιού του; Διότι έτσι όπως τον... βλέπουμε, ο Αγγλος είναι ικανός να δίνει στη δημοσιότητα πιθανά SMS, να λέει στα media ποιος και με ποιον τρόπο επιχείρησε να προσεγγίσει διαιτητή, αξιωματούχο της ΚΕΔ ή και τον ίδιο, να αξιοποιεί τη δύναμη των media για την επίτευξη του σκοπού του. Δηλαδή για τη βελτίωση της εικόνας στην ελληνική διαιτησία. Και... μεταξύ μας: δεν είναι άσχημη ιδέα να ξεμπροστιάζει δημοσίως άνομες πράξεις ή και να μιλάει δημοσίως για τρανταχτά διαιτητικά σφάλματα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Τελευταία Νέα