Οι πρώην «Έλληνες» που δεν ξέρεις ότι έχουν αγωνιστεί σε Copa Africa

Βασίλης Μπαλατσός
Οι πρώην «Έλληνες» που δεν ξέρεις ότι έχουν αγωνιστεί σε Copa Africa

bet365

Το Gazzetta κάνει αναδρομή για να σας θυμίσει μερικούς ποδοσφαιριστές που έχουν αφήσει... με τον τρόπο τους το στίγμα τους στα Ελληνικά γήπεδα και έχουν αγωνιστεί σε Copa Africa.

Παρά τις υγειονομικές και όχι μόνο δυσκολίες η 33η έκδοση του Copa Africa θα ξεκινήσει κανονικά το απόγευμα της Κυριακής (9/1, 18:00) στο Καμερούν με τον αγώνα της διοργανώτριας χώρας με τη Μπουργκίνα Φάσο.

Στα γήπεδα του Καμερούν θα υπάρξει και... ελληνική εκπροσώπηση, καθώς θα αγωνιστούν οκτώ ποδοσφαιριστές που ανήκουν σε τέσσερα κλαμπ της Super League Interwetten. Το Gazzetta κάνει μια αναδρομή στο χρόνο και σας θυμίζει περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που έχουν περάσει από τα ελληνικά γήπεδα, αφήνοντας ο καθένας με τον... τρόπο του το στίγμα του και έχουν καταφέρει να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στη κορυφαία διοργάνωση ποδοσφαίρου της Αφρικής.

H «σχολή» των Αιγυπτίων του ΠΑΟΚ

Σε μια εποχή που η αγορά της Αφρικής ήταν αρκετά «κλειστή» και άγνωστη στο Ελληνικό ποδόσφαιρο ο ΠΑΟΚ ρίσκαρε και πρωτοπόρησε το 1989 προχωρώντας στην απόκτηση του του Μαγκντί Τολμπά. Ο τότε προπονητής των Θεσσαλονικιών, Τάις Λίμπρεχτς, είχε ξετρελαθεί με τις ικανότητες του 25χρονου χαφ τον οποίο είχε παρακολουθήσει στη προετοιμασία της Ζάμαλεκ και ο Θωμάς Βουλινός αποφάσισε να κάνει το... χατίρι στον τεχνικό της ομάδας του.

Ο «Φαραώ» αγωνίστηκε τέσσερα χρόνια στη Τούμπα, έγινε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας και ουκ ολίγοι τον χαρακτήρισαν ως «Νέο Κούδα». Ένα χρόνο μετά τη μεταγραφή του Τολμπά οι Θεσσαλονικείς προχώρησαν στη σε διπλή κίνηση από την αγορά της Αιγύπτου. Ο λόγος για τα δίδυμα αδέλφια Χοσάμ (σέντερ φορ) και Ιμπραχίμ (δεξί μπακ) Χασάν. Οι δυο τους έκαναν μεγάλη καριέρα στο ποδόσφαιρο της Αφρικής, όμως στον ΠΑΟΚ δε μακροημέρευσαν και αποχώρησαν ένα χρόνο μετά τη μεταγραφή τους.

Το 2005 ο ΠΑΟΚ «χτύπησε» πάλι τη πόρτα της Ζάμαλεκ, 16 χρόνια μετά τη μεταγραφή του Τολμπά και απέκτησαν τον ανερχόμενο μεσοεπιθετικό Μαχμούντ Αμπντελραζέκ Φαντλάλα ή κοινώς, Σικαμπάλα. Ο Αιγύπτιος αγωνίστηκε ένα χρόνο στη Τούμπα, πέτυχε τέσσερα γκολ και οκτώ ασίστ και έκανε τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ να τον δουν ως τον δικό τους... Ριβάλντο. Ο Σικαμπάλα επέστρεψε στη χώρα μας τη σεζόν 2018-19 για λογαριασμό του Απόλλων Σμύρνης, ενώ τη τρέχουσα σεζόν, στα 35 του, αγωνίζεται και είναι αρχηγός στην αγαπημένη του Ζάμαλεκ.

O Τολμπά είχε καταφέρει να βρεθεί στην αποστολή των Αιγυπτίων στο Copa Africa του 1992 και του 1996, ο Χοσάμ Χασάν κέρδισε το τρόπαιο τρεις φορές (1986, 1998 ως αρχηγός και 2006), ενώ ο Σικαμπάλα είχε πανηγυρίσει τη κατάκτηση του τροπαίου το 2010.

Οι «κυνηγοί» του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός είναι ένα κλαμπ που εδώ και αρκετά χρόνια έχει αναπτύξει εξαιρετική σχέση με την αγορά της Αφρικής. Δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που οι Πειραιώτες έχουν «στείλει» στις εθνικές τους ομάδες για να διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο της Ηπείρου τους.

Τη σεζόν 1997-98 έκανε το «ξεπέταγμα» του ο Πίτερ Οφορίκουε. Ο Γκανέζος επιθετικός μόλις στα 17 του χρόνια είχε βρει ρόλο στον Ολυμπιακό, έπαιξε 27 παιχνίδια, σκόραρε οκτώ γκολ, έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Champions League (ρεκόρ που κρατούσε μέχρι και το 2019, όταν και το έσπασε ο Άνσου Φάτι), ενώ στο τέλος της σεζόν «στέφθηκε» πρωταθλητής. Με τις εμφανίσεις του ο νεαρός επιθετικός παρά το νεαρό της ηλικίας του κέρδισε τη θέση του στην εθνική του ομάδα για το Copa Africa του 1998, στο οποίο κατέγραψε πέντε συμμετοχές.

Μια από τις πλέον ιδιαίτερες φυσιογνωμίες που πέρασαν από τη γραμμή κρούσης των «ερυθρόλευκων» στα τέλη της δεκαετίας του 2000 ήταν αναμφίβολα ο Tρεσόρ Λομανά Λούα Λούα. Ο ταχύτατος επιθετικός, έπαιξε 33 παιχνίδια στο πρωτάθλημα μας, σκόραρε οκτώ φορές, πανηγύρισε το «νταμπλ» του 2008 και κατάφερε να κάνει... αίσθηση στους φίλους του Ολυμπιακού. Ο Κονγκολέζος επιθετικός αγωνίστηκε 13 φορές σε τέσσερα Copa Africa και σκόραρε μία φορά.

Στη κατηγορία των Αφρικανών επιθετικών του Ολυμπιακού δεν γινόταν να μην συμπεριληφθεί ο Ρασίντ Γιεκινί. Το «λιοντάρι» πήγε το καλοκαίρι του 1994 στο Λιμάνι από τη Βιτόρια Σετούμπαλ, τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς αγωνίστηκε βασικός στον τελικό της Νιγηρίας με τη Ζάμπια και κέρδισε το Copa Africa. Στον Ολυμπιακό είναι η αλήθεια πως δεν έπιασε και έφυγε ένα χρόνο αργότερα για την Ισπανία και τη Σπόρτινγκ Χιχόν. Ο Γιεκινί έφυγε από τη ζωή αιφνιδίως τις 4 Μαΐου 2012, με τα αίτια του θανάτου του να μη γίνονται ποτέ γνωστά...

Οι «περαστικοί» Ρε και Ενακαρίρε

Τον Ιανουάριο του 1999 η είδηση της άφιξης του Κρίστοφερ Ρε σκόρπισε ενθουσιασμό στις τάξεις των φίλων της ΑΕΚ. Η μεταγραφή του από την Άρσεναλ χαρακτηρίστηκε ως «βόμβα» και οι «Ενωσίτες» έβαλαν... φωτιά στο αεροδρόμιο του Ελληνικού προς τιμήν του νέου τους «αστεριού».

Ο Λιβεριανός επιθετικός αποδείχτηκε μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφικές απογοητεύσεις του «Δικεφάλου», καθώς δεν ήταν... πρότυπο επαγγελματία. Ο Ρε πήρε αρκετά κιλά μετά την άφιξη του στην Ελλάδα, ενώ τον Μάρτιο του 1999 έφυγε για την πατρίδα του και... ξέχασε να γυρίσει μέχρι και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, στο οποίο αποδείχτηκε (αρνητικός) πρωταγωνιστής, καθώς ήρθε στα χέρια με τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη και αποβλήθηκε, στην 11η και τελευταία συμμετοχή του με τα κιτρινόμαυρα

Τρία χρόνια πριν το αποτυχημένο πέρασμα του από τα μέρη μας ο Ρε είχε κληθεί στο Copa Africa του 1996 και αγωνίστηκε σε δύο παιχνίδια ως αλλαγή.

Στη κατηγορία της «βόμβας» που στην ουσία δεν έσκασε ποτέ ανήκει και ο Τζόσεφ Ενακαρίρε. Ο Νιγηριανός κεντρικός αμυντικός πήγε το 2007 στον Παναθηναϊκό με μεγάλες περγαμηνές και με ένα βιογραφικό που συμπεριλάμβανε προϋπηρεσία σε Σταντάρ, Σπόρτινγκ, Μπορντό και Ντιναμό Μόσχας.

Ο υψηλόσωμος αμυντικός δεν δικαίωσε σε καμία περίπτωση την εισήγηση του Ζοσέ Πεσέιρο, ο οποίος τον χρησιμοποίησε τις δυο πρώτες αγωνιστικές, τον αντικατέστησε στο 72΄ της αναμέτρησης με τον Εργοτέλη και το χειμώνα τον έστειλε πίσω στη Μόσχα. Ο Αφρικανός στόπερ στα 162 λεπτά που έπαιξε στο ελληνικό πρωτάθλημα κατάφερε πάντως να κρατήσει το «μηδέν» στην άμυνά του κόντρα σε Ολυμπιακό και Εργοτέλη.

Στο Copa Africa του 2006 ο Ενακαρίρε είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς ήταν βασικός και αναντικατάστατος στη πορεία της ομάδας του μέχρι τα ημιτελικά. Μετά το πέρασμα του από την Ελλάδα η καριέρα του διεθνή αμυντικού πήρε την... κάτω βόλτα και δεν κλήθηκε ξανά στην εθνική του ομάδα.

@Photo credits: INTIME
 

COPA AFRICA Τελευταία Νέα