Οι Άγγλοι οπαδοί έσωσαν το ποδοσφαιρικό παιχνίδι

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Οι Άγγλοι οπαδοί έσωσαν το ποδοσφαιρικό παιχνίδι

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την πρώτη καταστροφή της European Super League και για το ποδόσφαιρο που “σώθηκε”, αλλά και ποτέ δεν θα είναι ίδιο μετά από όσα συνέβησαν από το βράδυ της Κυριακής μέχρι το βράδυ της Τρίτης.

Τώρα που κλείνει, αυτό το κεφάλαιο είναι σίγουρα το πιο ενδιαφέρον και το πιο διδακτικό στη μέχρι σήμερα ιστορία που αφορά τις σκέψεις των μεγάλων επιχειρήσεων του ποδοσφαίρου να φτιάξουν μια λίγκα προκειμένου να πάψουν να έχουν συνέταιρο στα κέρδη τους την UEFA. Διότι τώρα πια η κοινωνία του ποδοσφαίρου γνωρίζει και με αποδείξεις ότι οι μεγάλοι δεν το σκέφτονται απλώς· το αποφάσισαν και προχώρησαν στην υλοποίηση της απόφασης. Το γεγονός ότι αυτή η απόπειρα αποδεικνύεται αποτυχημένη δεν σημαίνει ότι θα αποτύχει και η επόμενη. Συνεπώς το κυρίαρχο ζήτημα της επόμενης ημέρας για την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική κοινότητα είναι ακριβώς αυτό: το πώς θα καταφέρουν να το κάνουν αδύνατο για τους μεγάλους επιχειρηματίες το να τολμήσουν ξανά την δημιουργία μιας δικής τους κλειστής διοργάνωσης.

Η λογική, και τα όσα έχουμε ακούσει στη διάρκεια του τελευταίου μήνα οδηγούν στην εκτίμηση ότι στην UEFA θα επιβληθούν αλλαγές. Θα τις επιβάλει με τον τρόπο του ο Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος ξαναφέρνει τις τελευταίες ημέρες με “τα νερά του” τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος έχει γίνει εδώ και κάποιο καιρό ο βασικός συνομιλητής του από την πλευρά της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας; Θα τις επιβάλουν οι Γερμανοί με πρώτη την Μπάγερν, της οποίας η διοίκηση ανέπτυξε δράση κυρίαρχου ρόλου στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ωρών; Θα τις επιβάλουν οι λίγκες, που ήρθαν πιο κοντά από ποτέ μεταξύ τους και συνασπίστηκαν υπό τον φόβο να τους διαλύσουν οι “μεγάλοι” τα πρωταθλήματα;


Από όποια γωνία και αν κοιτάξεις την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη διάρκεια των τελευταίων ημερών οδηγείσαι στην εκτίμηση ότι το ποδόσφαιρο θα αλλάξει. Ο τρόμος που έζησαν οι UEFA και FIFA θα τις κάνει επιτέλους πιο προνοητικές και πιο “δίκαιες” στον ρόλο του μεσάζοντα που έχουν με όρους επιχειρηματικούς. Ο τρόμος που έζησαν οι λίγκες θα τις βάλει στη διαδικασία να ξανασκεφτούν τα όρια της ελευθερίας που είχαν προνοήσει να θέσουν στις ομάδες που μετέχουν. Οι μικρομέτοχοι των ποδοσφαιρικών εταιρειών θα νοιαστούν για μεγαλύτερο έλεγχο στην δράση των μεγαλομετόχων και των διοικήσεων. Κυρίως όμως είναι οι οπαδοί, που βγαίνουν “νικητές” από αυτή την περιπέτεια, στους οποίους το ποδόσφαιρο μπορεί να ποντάρει.. Οι Άγγλοι, που εφηύραν το παιχνίδι είναι αυτοί που κρατούν τούτη τη στιγμή το παιχνίδι ζωντανό. Ήταν τέτοιας έντασης, τόσο ακραίες και τόσο μαζικές οι αντιδράσεις των Άγγλων οπαδών που προκάλεσαν όλον αυτόν τον πανικό στις διοικήσεις και οδήγησαν την Super League σε φιάσκο. Κι όλο αυτό φαίνεται καθαρά στις εξελίσεις στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που οδήγησαν τον Εντ Γούντγορντ στην παραίτηση.

Δεν είναι πολύ απλό, αλλά αυτό το πάθημα διδάσκει τους οπαδούς στην Αγγλία ότι πρέπει να φροντίσουν, ως ενδιαφερόμενα μέρη, να είναι πιο ενεργοί στη διαδικασία της σχέσης τους με τις διοικήσεις και τους ιδιοκτήτες. Και επειδή οι Άγγλοι θα το κάνουν, θα δημιουργήσουν το πρώτο πλέγμα προστασίας. Το δεύτερο είναι αυτό που στήνεται πλέον στην ECA, την Ενωση των Ευρωπαϊκών Συλλόγων, με τη νέα της διοίκηση στην μετά Ανιέλι εποχή της. Και το τρίτο είναι αυτό που συγκροτούν οι γερμανικοί σύλλογοι λόγω της ισχυρής μετοχικής συμμετοχής των οπαδών.

Το ποδόσφαιρο είναι ο κόσμος του. Και ο κόσμος του προς το παρόν σώζει την παρτίδα και κρατά το παιχνίδι ζωντανό. Αυτή η ιστορία δεν τελείωσε, απλώς έκλεισε ένα κεφάλαιο. Μέχρι το επόμενο…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.