UEFA και FIFA τρέμουν ότι οι μεγάλοι σύλλογοι έχουν αποφασίσει να φτιάξουν την European Super League

UEFA και FIFA τρέμουν ότι οι μεγάλοι σύλλογοι έχουν αποφασίσει να φτιάξουν την European Super League

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την UEFA, που προτείνει στους μεγάλους συλλόγους να συνεταιριστούν και να τους δώσει το προνόμιο να αποφασίζουν εκείνοι για την εμπορική εκμετάλλευση του Champions League, προκειμένου να κλείσει άμεσα συμφωνία για το 2024 με αύξηση των ομάδων σε 36, αλλά και την FIFA που προετοιμάζεται ήδη για την επόμενη ημέρα με την μελέτη δημιουργίας βαλκανικής λίγκας και άλλων παρόμοιων διοργανώσεων.

Στο προσκήνιο, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και ειδικά το κομμάτι της ελίτ της ευρωπαϊκής αγοράς ζει στην αναμονή της ανακοίνωσης από την UEFA, μέχρι το τέλος του μήνα, ότι έφτασε σε συμφωνία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για το νέο format του Champions League από το 2024 με την αύξηση των ομάδων από 32 σε 36. Στο παρασκήνιο η UEFA, η οποία ανησυχεί περισσότερο από ποτέ για την πιθανότητα οι μεγάλοι σύλλογοι να αποφασίσουν να “αποδράσουν” και να υλοποιήσουν το σχέδιο για την δημιουργία μιας κλειστής ευρωπαϊκής Super League είναι σε συζητήσεις με τους μεγάλους συλλόγους για να συνεταιριστεί μαζί τους στο εμπορικό μέρος του Champions League. Και την ίδια ώρα η FIFA, η οποία επίσης ανησυχεί για την ευρωπαϊκή Super League και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει για τα εθνικά πρωταθλήματα αλλά και για το Μουντιάλ, επεξεργάζεται δικές της προτάσεις/λύσεις για την επόμενη ημέρα, και μια από αυτές είναι η δημιουργία μιας βαλκανικής λίγκας για τους συλλόγους και άλλων παρόμοιων ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Παραμονές της ανακοίνωσης της UEFA σχετικά με την αύξηση των ομάδων του Champions League, όταν και θα αποσαφηνιστεί το ποιοι και πώς θα παίρνουν τα επιπλέον 4 εισιτήρια για συμμετοχή, ένα δημοσίευμα των Financial Times αποκάλυψε, στις 19 Μαρτίου, ότι η UEFA είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την ECA, την Ενωση των συλλόγων, για να τους παραχωρήσει το δικαίωμα να συναποφασίζουν, ή ακόμη και να έχουν εκείνοι τον τελευταίο λόγο για τις εμπορικές συμφωνίες. Και όχι μόνο. Έχει βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και την παραχώρηση δικαιωμάτων στους συλλόγους για να εκμεταλλεύονται τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων τους, είτε σε ζωντανή μετάδοση είτε αμέσως μετά τη λήξη τους σε on demand προβολή. Αυτό που πρακτικά συζητά η UEFA είναι να παραχωρήσει αυξημένα δικαιώματα στην UCC SA, την εταιρεία που έφτιαξε η ECA το 2017 για να συμβουλεύει την UEFA για τα τηλεοπτικά και χορηγικά ζητήματα. Μέχρι τώρα αυτή η εταιρεία συμβούλευε και η UEFA αποφάσιζε. Στις συζητήσεις έχει μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει αυτή η εταιρεία τον τελευταίο λόγο για τις συμφωνίες, μέχρι και να αναλάβει δράση προκειμένου ακόμη και να πωληθούν μερίδια της διοργάνωσης σε επενδυτές προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα πηγή εσόδων για τους συλλόγους που συμμετέχουν στο Champions League. Μοιάζει σαν η UEFA να προσφέρει τα πάντα στους συλλόγους, δηλαδή το δικαίωμα να διαχειρίζονται αυτοί τα 3.25 δισεκατομμύρια ευρώ που μοιράζει ετησίως από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της.

Στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, από τον περασμένο Ιανουάριο, η επικρατούσα αίσθηση της αγοράς ήταν ότι οι σύλλογοι έχουν αφήσει στην άκρη το σχέδιο για την δημιουργία της ευρωπαϊκής λίγκας. Το δημοσίευμα των Financial Times όμως, όπως και άλλα αγγλικά και ισπανικά δημοσιεύματα που αποκάλυπταν τον προβληματισμό των στελεχών αρκετών μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων οι οποίοι έχουν πληγεί πολύ από τις επιπτώσεις της πανδημίας έβαλαν το ζήτημα σε νέα διάσταση. Και τώρα αποκαλύπτεται ότι η FIFA, η οποία ανησυχεί εσχάτως έντονα για την πιθανότητα να φτάσουν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις της UEFA με την ECA, εκπονεί δική της μελέτη για τη δημιουργία νέων διασυλλογικών διοργανώσεων - στην περίπτωσή μας την δημιουργία μιας βαλκανικής λίγκας, προκειμένου να αναλάβει αμέσως δράση αν οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι ανακοινώσουν την απόφασή τους να διοργανώσουν δική τους λίγκα από το 2024.

Γιατί ανησυχεί η FIFA; Διότι μια σειρά από κινήσεις στελεχών της αγοράς την προϊδεάζουν για την πιθανότητα οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι να αποφασίσουν να αποχωρήσουν για να φτιάξουν την δική τους λίγκα - ένα σενάριο που θα πλήξει πολύ την FIFA, η οποία θα είναι αναγκασμένη να αποκλείσει τους ποδοσφαιριστές αυτών των συλλόγων από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η FIFA, η οποία φοβάται και για την αποδυνάμωση των εθνικών πρωταθλημάτων, που θα δημιουργήσει ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής ενίσχυσης των ομοσπονδιών από το δικό της ταμείο, κάνει μια στρατηγική επιλογή: επιλέγει να επιχειρήσει να ενισχύσει τους “φτωχότερους”, δηλαδή στους μικρότερους συλλόγους και να τους δείξει την προοπτική μεγαλύτερων εσόδων μέσα από τη συμμετοχή σε νέες διοργανώσεις προκειμένου αυτοί να μπορούν να αγοράσουν ή να κρατούν αξιόλογους ποδοσφαιριστές και να μην τους πωλούν στους “μεγάλους” που θα συμμετέχουν στην δική τους ευρωπαϊκή λίγκα.

Για να φτάνει στο σημείο η FIFA να βάζει στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας τις μελέτες που είχε παραγγείλει για την δημιουργία νέων διοργανώσεων, ο Τζιάνι Ινφαντίνο θεωρεί πιο πιθανή από ποτέ την απόφαση των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων να “αποσχιστούν” και να φτιάξουν δική τους διοργάνωση. Η ευρωπαϊκή αγορά παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα μια διαπραγμάτευση που θα καθορίσει το μέλλον του ποδοσφαίρου - όχι μόνο του ευρωπαϊκού. Διότι είτε μείνουν ως συνέταιροι με την UEFA είτε - πολύ περισσότερο - αποχωρήσουν από τις διοργανώσεις της, οι μεγάλοι σύλλογοι καθορίζουν πλέον την μοίρα του ποδοσφαίρου, όχι μόνο τη δική τους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.