Η επιτομή του σύγχρονου ποδοσφαιριστή

Η επιτομή του σύγχρονου ποδοσφαιριστή

Η επιτομή του σύγχρονου ποδοσφαιριστή

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τον Φρένκι ντε Γιονγκ, τον ποδοσφαιριστή που θα έπρεπε να “ζηλέψουν” όσοι θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο.

Το βράδυ της Τετάρτης στο “Παρκ ντε Πρενς” εμφανίστηκε απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν μια Μπαρτσελόνα που είχε υποστεί total makeover συγκριτικά με την ομάδα που είχε υποδεχθεί τους φιναλίστ του περσινού Champions League στο “Καμπ Νου” στις 16 Φεβρουαρίου. Τι συνέβη και τι άλλαξε στην Μπαρτσελόνα στην διάρκεια των 23 ημερών από τον έναν αγώνα στον άλλο; Η εξήγηση είναι πολύπλευρη όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο και ειδικά αυτού του επιπέδου. Στην 5αδα των αγώνων που ακολούθησαν εκείνη την βαριά ήττα (4-1) από την Παρί η Μπάρτσα ανέπτυξε πολύ καλή δυναμική (1 ισοπαλία, 4 νίκες) και γεύτηκε τη χαρά μιας πρόκρισης επί της Σεβίλλης στο Κύπελλο, με την οποία τόνωσε την αυτοπεποίθησή της. Το ίδιο ουσιαστική επίδραση στην ψυχολογία της είχε και το γεγονός των προεδρικών εκλογών αλλά και το αποτέλεσμά τους, που έφερε στη θέση του προέδρου τον Ζουάν Λαπόρτα, δηλαδή των εκλεκτό των ποδοσφαιριστών. Αν κανείς όμως έψαχνε να βρει την τακτική αλλαγή που επέδρασε στην απόδοσή της τόσο που να την κάνει να μοιάζει άλλη ομάδα, τότε η απάντηση κρύβεται σε μια μόνο από τις κινήσεις του Ρόναλντ Κούμαν: τριάδα στην άμυνα, με την οπισθοχώρηση του Φρένκι ντε Γιονγκ.

Στη διάρκεια της σεζόν ο 24χρονος Ολλανδός διεθνής ποδοσφαιριστής μοιάζει με ελβετικό σουγιά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο Κούμαν για να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις.

  • Έχει μπροστά του ένα ματς απέναντι σε αντίπαλο που θα αφήσει την μπάλα στην Μπάρτσα; Ο Κούμαν χρησιμοποιεί τον Ντε Γιονγκ ως αμυντικό μέσο και τον κάνει πρωταγωνιστή στο χτίσιμο της επίθεσης, φέρνοντάς τον πότε ανάμεσα στους στόπερ και πότε αριστερά για να σχηματίσει τρίγωνο με τους δύο στόπερ και να χτίσει την επίθεση.
  • Έχει να αντιμετωπίσει μια ομάδα που θα αμυνθεί με βάθος; Φέρνει τον Ντε Γιονγκ κοντά στην αντίπαλη περιοχή για να του σιγουρέψει το passing game, να αλλάξει ρυθμό, να πάρει από τα πόδια του κάθετες και διαγώνιες μεταβιβάσεις που θα διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα ή και κάθετες προωθητικές τακτικές κινήσεις χωρίς την μπάλα για να γίνει απειλητικός προς την αντίπαλη εστία.
  • Έχει να αντιμετωπίσει μια ομάδα που παίζει με αντεπιθέσεις; Τον κρατά ως αμυντικό χάφ και τον βάζει να γκαζώνει στην αρνητική μετάβαση ώστε να προλαβαίνει τον αντίπαλο ή να στηρίζει τους αμυντικούς στα μαρκαρίσματα.
  • Έχει, όπως την Τετάρτη, μπροστά του έναν αντίπαλο από τον οποίο περιμένει ότι θα δεχθεί πίεση; Τον κάνει κεντρικό αμυντικό, για να σιγουρεύει το χτίσιμο των επιθέσεων με την ακρίβειά του στις μεταβιβάσεις, για να κόβει, να διαβάζει καλά το παιχνίδι και να φτάνει να κατευθύνει την άμυνα.

Στο Παρίσι ο Ντε Γιονγκ πραγματοποίησε μια εμφάνιση που προκάλεσε αναστεναγμό στην Παρί, η οποία είχε επιχειρήσει να τον αποκτήσει τον χειμώνα του 2019, όπως άλλωστε και η πλειονότητα των ομάδων της ευρωπαϊκής ελίτ. Το Wyscout κατέγραψε 89% επιτυχία στις συνολικές (125) ενέργειες του Ολλανδού στο παιχνίδι. Με 96% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις, ο στόπερ Ντε Γιονγκ σιγούρεψε το passing game και κατά συνέπεια το χτίσιμο των επιθέσεων της Μπαρτσελόνα. Ήταν εκεί για να στηρίξει τον Μινγκέθα, αργότερα τον Φίρπο, αλλά και όποιον άλλο πήγε πάνω στον Εμπαπέ, αλλά και για να συρρικνώσει το τερέν κάθε φορά που η Παρί επιχειρούσε να επιτεθεί από τον κεντρικό άξονα. Οι 17 επανακτήσεις κατοχής της μπάλας (7 στο αντίπαλο μισό του τερέν), οι “0” απώλειες κατοχής της μπάλας στο δικό του μισό, το 62% της αποτελεσματικότητας του στις μονομαχίες και οι επεμβάσεις του (έκοψε 5 φορές, έδιωξε 2) είναι στοιχεία που δείχνουν με αριθμούς την ποιότητα της απόδοσής του και της συνεισφοράς του σε αυτή τη θεαματική αλλαγή στην απόδοση της Μπαρτσελόνα στην φάση άμυνας συγκριτικά με το πρώτο παιχνίδι.

Και το heat map του Wyscout σου δίνει να καταλάβεις ότι ο Ντε Γιονγκ δεν περιορίστηκε στη συμβατική δράση ενός κεντρικού αμυντικού, αλλά ανέβηκε ψηλότερα στο τερέν για να συνεισφέρει στο παιχνίδι κατά την φάση της επίθεσης.

Πέντε μέρες πίσω, στο ματς απέναντι στην Οσασούνα ο Ντε Γιονγκ έπαιξε ως επιθετικός χάφ. Και ακριβώς αυτό είναι που τον κάνει τον πολυτιμότερο παίκτη της εποχής στην Μπαρτσελόνα, η αδιανόητα μεγάλη άνεση με την οποία προσαρμόζεται, καμιά φορά και κατά τη διάρκεια του ίδιου αγώνα, στον διαφορετικό ρόλο και την θέση του στο τερέν. Μοιάζει με υπολογιστή που έχει φορτωμένα στον σκληρό του δίσκο όλα τα διαφορετικά προγράμματα των θέσεων, των σχηματισμών, των συστημάτων, της στρατηγικής και της τακτικής που ακολουθεί η ομάδα του. Και είναι τόσο … SSD ο δίσκος του, δηλαδή τόσο γρήγορη η σκέψη του και τόσο υψηλή η επίγνωσή του, που δεν του παίρνει παρά δευτερόλεπτα για να προσαρμοστεί στον ρόλο και να αποδώσει σε υψηλό επίπεδο. Είναι ένα παιδί γενημμένο από τις ιδέες του total football, με την ικανότητα αλλά και την επίγνωση για να παίζει total football· όχι μόνο όταν είναι ο ίδιος πρωταγωνιστής και αλλάζει θέση για να επιτεθεί αλλά και όταν πρέπει να τηρήσει τις αρχές του total football και να καλύψει τη θέση αυτού που βγαίνει για να επιτεθεί.

Στη θέση του Κούμαν, με τις αδυναμίες που έχει η Μπαρτσελόνα της εποχής, δεν θα ήξερα πού να πρωτοβάλω τον Ντε Γιονγκ. Μάλιστα αν είχε υπάρξει πιο απειλητικός για την αντίπαλη εστία, μέχρι και σέντερ φορ θα τον δοκίμαζα. Βλέποντας την πρόοδο, τη συνέπεια, τη σταθερότητα στα βήματα που κάνει αυτό το παιδί όσο εξελίσσεται, από το καλοκαίρι του 2019 που πήγε στην Μπαρτσελόνα μέχρι σήμερα, σκέφτομαι ότι η αφίσα του θα έπρεπε να κοσμεί τα κάδρα όλων των σημερινών ποδοσφαιρικών ακαδημιών. Διότι ναι, μπορεί να μην μπορεί το παιδί του οποιουδήποτε να γίνει Εμπαπέ ή Χάλαντ, επειδή μάλλον δεν γεννήθηκε με αυτά τα χαρίσματα για να είναι τόσο γρήγορος και τόσο εκρηκτικός, ή μπορεί να αδυνατεί να κάνει εκτέλεση με μια επαφή και να επιτίθεται με τόση αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα στην μπάλα για να εκτελέσει. Όμως σίγουρα μπορεί να βαδίσει προς τα χνάρια του Ντε Γιονγκ αν αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο και δουλέψει.

Ο Φρένκι ντε Γιονγκ είναι ένας πολύ ευφυής ποδοσφαιριστής, που διαβάζει πάρα πολύ καλά το παιχνίδι και λαμβάνει πολύ γρήγορα καλές αποφάσεις. Είναι ένας πάρα πολύ ικανός και αποτελεσματικός ποδοσφαιριστής στη φάση της άμυνας. Κι ένας ποδοσφαιριστής που φωνάζει ότι έχει δουλέψει πάρα πολύ για να ανεβάσει σε αυτό το επίπεδο τις τεχνικές και τακτικές δεξιότητές του.

Αν θέλεις να δείξεις ένα πρότυπο καριέρας στον γιο σου ή τον ποδοσφαιριστή σου, τον βάζεις να γκουγκλάρει τις ιστορίες για τα πρώτα βήματα του Ντε Γιονγκ στο ποδόσφαιρο. Του κάνεις ένα πολύ μεγάλο δώρο, διότι του δίνεις την ευκαιρία να μυηθεί στην νοοτροπία ενός παιδιού που λειτουργούσε με εργασιακή ηθική επαγγελματία στον καιρό που ήταν στην εφηβεία και γι’ αυτό παρουσίασε αυτή τη θεαματική βελτίωση και έχτισε τα σημερινά προσόντα του.

Πιθανόν ο Ντε Γιονγκ να μη κρατήσει ποτέ στα χέρια του τη χρυσή μπάλα. Ίσως η ιστορία που τον περιμένει να είναι παρόμοια με αυτή του Τσάβι και του Ινιέστα - δηλαδή μια ποδοσφαιρική ζωή στη σκιά του αρτίστα που θα βάζει τα γκολ, θα ντριμπλάρει και θα δίνει ασίστ στην Μπαρτσελόνα. Το βέβαιο όμως είναι ότι στη συνείδηση των προπονητών και της παγκόσμιας αγοράς του ποδοσφαίρου θα γυαλίζει πάντα όσο μια “λίρα εκατό”. Σήμερα ο Κούμαν τον αντιλαμβάνεται ως τον σημαντικότερο παίκτη της Μπαρτσελόνα, τον πυλώνα πάνω στον οποίο χτίζει το αγωνιστικό μοντέλο του. Ποιος μπορεί να του πει ότι κάνει λάθος;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.