ΠΑΟΚ: Show me the money!

ΠΑΟΚ: Show me the money!

ΠΑΟΚ: Show me the money!

bet365

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε μέσα σ’ ένα βράδυ να κερδίσει δόξα, χρήμα και ηρεμία για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της νέας χρονιάς. Το gazzetta.gr αναλύει τα οικονομικά οφέλη της πρόκρισης επί της Μπεσίκτας.

Ο ευρωπαϊκός δρόμος του ΠΑΟΚ εκεί που ήταν γεμάτος από αγκάθια μέσα σ’ ένα βράδυ έγινε στρωμένος με ροδοπέταλα! Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Οι επιτυχίες φέρνουν κέρδη και επαναφέρουν τα χαμόγελα.

Με τόσες μαζεμένες αποτυχίες τα τελευταία χρόνια, (Έστερσουντ, κακή πορεία στους ομίλους το 2018-19, Σλόβαν Μπρατισλάβας) φέτος έμοιαζε να είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική ανάγκη η πρόκριση στον επόμενο γύρο του Champions League και η συνέχεια στην Ευρώπη.

Οι «ασπρόμαυροι» του Αμπέλ Φερέιρα τα κατάφεραν, με τη νίκη-πρόκριση επί της Μπεσίκτας, «αγόρασαν» χρόνο, ηρεμία, εξασφάλισαν την απρόσκοπτη συνέχεια της εξέλιξης της ομάδας, βάση του πλάνου διοίκησης-Ρέμπε, βάζοντας παράλληλα κάμποσα εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο τους, που σε τέτοιες περίεργες και δύσκολες εποχές μοιάζουν με χρυσάφι.

Από τη μία ο «Δικέφαλος» κέρδισε την παρουσία του στα κύπελλα Ευρώπης μέχρι τον Δεκέμβριο, διάστημα στο οποίο μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τη θέση του στην ειδική βαθμολογία της UEFA (φέτος μπήκε με 21.000 βαθμούς και στην 73η θέση), από την άλλη εξασφάλισε την οικονομική ευημερία του. Όσες «ανάσες» κι αν έδωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, λόγω της πανδημίας, όσα χρήματα κι αν θέλει να βάλει ο Ιβάν Σαββίδης, το FFP παραμένει ο μεγάλος βραχνάς του συλλόγου, που μπορεί να καταπολεμηθεί μέσα από ευρωπαϊκές πορείες και ενδεχομένως κάποιες πωλήσεις.

ANALYSIS: ΤΑ ΚΕΡΔΗ

Η συμμετοχή στο β' προκριματικό γύρο αποφέρει 380.000 ευρώ στον ΠΑΟΚ, με την πρόκριση κόντρα στην Μπεσίκτας να «κλειδώνει» την παρουσία και συμμετοχή σε όμιλο του Europa League, άρα και εξασφαλισμένο ένα ποσό της τάξης των 2.920.000 ευρώ.

Την τελευταία φορά (2018-19) που ο ΠΑΟΚ συμμετείχε -μέσω των προκριματικών του Champions League σε ομίλους (του Europa League μετά τον αποκλεισμό του στα playoffs από την Μπενφίκα) τα έσοδα του, έφτασαν στα 9.2 εκ. ευρώ. Θα μπορούσαν μάλιστα να ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, αλλά όλοι θυμόμαστε ότι ήταν κάκιστη η βαθμολογική συγκομιδή του, με μόλις μία νίκη.

Αν αναλύσουμε ακόμη περισσότερο τα οικονομικά οφέλη της πρόκρισης επί της Μπεσίκτας θα αντιληφθούμε εύκολα γιατί το διακύβευμα ήταν απίστευτα μεγάλο για το «Δικέφαλο». Εχουμε και λέμε:

1) 380.000€ από την συμμετοχή στο β' προκριματικό γύρο του Champions League.

2) 400.000€ για τη συμμετοχή του στον γ’ προκριματικό του Champions League.

3) 2.920.000€ από την εξασφαλισμένη συμμετοχή στους ομίλους του Europa League.

4) 2.777.130€ από το ελάχιστο «coefficient payment» που δικαιούται μπαίνοντας στους ομίλους του Europa League.

Στο ποσό των 6.447.130 ευρώ θα έρθουν να προστεθούν τα χρήματα από το market pool (θα προκύψει από τον συνολικό αριθμό των ελληνικών ομάδων στους ομίλους του Europa League, συνήθως είναι κοντά στα 2.000.000 ευρώ), ενώ παράλληλα θα παραμένει ανοικτός ο δρόμος για τα 5.000.000 ευρώ από την πιθανή συμμετοχή στα playoffs του Champions League.

Εφόσον καταφέρει φτάσει να προκριθεί στους ομίλους, τότε θα βάλει στα ταμεία του ακόμη 15.250.000 ευρώ

Στα έσοδα των αγώνων από τις δύο προκριματικές φάσεις του Champions League δεν υπολογίζονται πιθανά έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που διαχειρίζονται οι ομάδες, αλλά φέτος, λόγω της πανδημίας, η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη.

ΤΟ «COEFFICIENT PAYMENT»

Μια νέα κατάταξη εισήχθη την σεζόν 2018-19 στην UEFA, με βάση τις επιδόσεις μιας ομάδας σε μια περίοδο δέκα ετών. Το «coefficient payment» πρόκειται για μια πληρωμή της ΟΥΕΦΑ προς τις ομάδες που συμμετέχουν στους ομίλους των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων, η οποία βασίζεται στην κατάταξη τους στη λίστα των ευρωπαϊκών συλλόγων.

Η πιο χαμηλά καταταχθείσα ομάδα ανάμεσα σε όσες θα συμμετάσχουν στους ομίλους του Europa League, θα λάβει ένα «μαξιλαράκι» αξίας 71.430 ευρώ, ενώ για κάθε επόμενη θέση στη λίστα προστίθεται κάθε φορά και ένα «μαξιλαράκι». Ο ΠΑΟΚ, στο χειρότερο σενάριο, θα είναι μέσα στις 15 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Διαβάστε ακόμα

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα