UEFA: Ο Τσέφεριν, ο Σωκράτης και το φανερό όπλο της UEFA

Ανδρέας Δημάτος Ανδρέας Δημάτος
UEFA: Ο Τσέφεριν, ο Σωκράτης και το φανερό όπλο της UEFA

bet365

Ο Ανδρέας Δημάτος γράφει για το… «Pleonexia League» του Σλοβένου προέδρου, το «όσοι δεν θέλετε, είστε ελεύθεροι να φύγετε» την ίδια ώρα που τα πρώτα νούμερα της τριετίας 2024-27 ακούγονται λίαν εντυπωσιακά και το νέο φορμάτ μπορεί να κρίνει τα πάντα…

Με αναφορά στον Ελληνα φιλόσοφο Σωκράτη αλλά και με χρήση της ελληνικότατης λέξης… «πλεονεξία» ο πρόεδρος της UEFA, Aλεξάντερ Τσέφεριν αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά υποτιμητικά στο εγχείρημα της περίφημης European Super League, την αποκάλεσε… Pleonexia League και επικαλούμενος τον αρχαίο φιλόσοφο από το βήμα του συνεδρίου επανέλαβε τη δική του φράση σύμφωνα με την οποία… «ο πλεονέκτης επιδιώκει να αυξήσει τα δικά του έσοδα, ακόμα και όταν όλα γύρω του καταστρέφονται»…

Γεγονός είναι βεβαίως ότι αυτή τη φορά ο Αλεξάντερ Τσέφεριν εμφανίστηκε πολύ πιο σίγουρος για την επικράτηση των διοργανώσεων της UEFA, για την άρρηκτη ενότητα των μελών της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής οικογένειας και για την πλήρη κυριαρχία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας σε σημείο που σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου είπε με περίσσεια άνεση… «και όσες ομάδες θέλετε να φύγετε από εδώ και να πάτε στη Super League, είστε ελεύθεροι να πάτε»…

Μόνο… «καλό ταξίδι» δεν ευχήθηκε ο Σλοβένος πρόεδρος πατώντας κυρίως στη βεβαιότητα των αξιωματούχων της UEFA ότι τα όσα διαδίδονται από την πλευρά της Α22 περί είκοσι ομάδων που έχουν συμφωνήσει και άλλων τόσων που συζητούν με τη νεοσύστατη ποδοσφαιρική αρχή αποτελούν μάλλον ευσεβείς πόθους, χωρίς το παραμικρό αντίκρισμα. Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι στη Νιόν θα αρκεστούν στις αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες δεν δείχνουν να συγκινούνται από το πρότζεκτ της European Super League.

Στο συνέδριο της UEFA ο γνωστός μας από τις ευρωπαϊκές κληρώσεις αναπληρωτής γραμματέας, Τζόρτζιο Μαρκέτι παρουσίασε για μία ακόμα φορά με υπερηφάνεια το νέο φορμάτ των τριών ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων, που ξεκινάει από την επόμενη σεζόν την ίδια ώρα που ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θεόδωρος Θεοδωρίδης ενημέρωσε από το βήμα του συνεδρίου ότι όλο το τιμ του Club Competitions της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, που δούλεψαν όλο αυτό το διάστημα για αυτό το νέο πρότζεκτ, θα ξεκινήσουν τις ειδικές αποστολές σε κάθε γωνιά της Ευρώπης για να το αναλύσουν εκτενώς σε oμοσπονδίες, media αλλά και συλλόγους.

Το νέο φορμάτ του Champions League, που θα είναι το ίδιο και για Europa και Conference League, αποτελεί το φανερό όπλο της UEFA απέναντι στην European Super League, η οποία επανήλθε ως αγκάθι μετά την απόφαση του Λουξεμβούργου. Και όσο κι αν το νέο προκαλεί πάντα και την αγωνία μαζί με το φόβο για το πως θα εξελιχθεί η μεγαλύτερη αλλαγή στις διοργανώσεις συλλόγων, μετά το εγχείρημα των ομίλων στις αρχές της δεκαετίας του ’90, στη Νιόν γνωρίζουν ότι η επιτυχία του Post 2024 πρότζεκτ μπορεί από μόνη της να αποκλείσει το οδυνηρό ενδεχόμενο της όποιας απόσχισης και να τελειώσει τον κίνδυνο διχασμού του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Tα πρώτα ευεργετικά σημάδια του νέου φορμάτ αποκαλύφτηκαν το διήμερο του συνεδρίου στο Παρίσι και πάντα βεβαίως έχουν να κάνουν με το οικονομικό σκέλος, όταν ο… αντίπαλος στη γωνία τάζει… θησαυρούς, τουλάχιστον στα μεγαλύτερα club. Kαι η αλήθεια είναι ότι τα μέχρι σήμερα νούμερα της τριετίας 2024-27 είναι μάλλον εντυπωσιακά, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εμπορικές συμφωνίες για τηλεοπτικά δικαιώματα (όπως και στη χώρα μας) και χορηγούς.

Τα κατώτατο όριο εσόδου της νέας τριετίας υπολογίζεται στα 4,4 δις ευρώ που με το καλημέρα είναι κοντά στο ένα δις περισσότερο από την προηγούμενη τριετία και αυτό δίνει στην UEFA το περιθώριο να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τα χρήματα του solidarity, δηλαδή τα χρήματα που μοιράζονται στα ευρωπαϊκά club που δεν αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με την αύξηση του ποσοστού για αυτό το ειδικό ταμείο αλληλεγγύης από το 4 στο 7% τα 140 εκατ. ευρώ της προηγούμενης τριετίας εκτοξεύονται στα 308! Και τα 105 εκατ. ευρώ της προηγούμενης τριετίας για τις ομάδες που σταματούν στα προκριματικά πάνε στα 125! Μπορεί για τους μεγάλους της Ευρώπης αυτά να είναι ψίχουλα αλλά για ένα μεγάλο ποσοστό των ομάδων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυτά τα χρήματα συντηρούν ολόκληρους προϋπολογισμούς!

Ταυτόχρονα για τις 108 ομάδες που κάθε χρόνο θα μετέχουν στη League Phase των τριών διοργανώσεων η UEFA επενδύει στο αθλητικό κίνητρο και στην επιβράβευση της εντός γηπέδου προσπάθειας. Κάτι που φαίνεται και σε επιμέρους λεπτομέρειες του νέου φορμάτ με βασικότερο ότι αναδεικνύεται ως κάτι πάρα πολύ σημαντικό σε πολλούς τομείς τόσο ο εθνικός συντελεστής όσο και ο συλλογικός κάθε ομάδας, αλλά και στη διανομή των χρημάτων συμμετοχής που ανέκαθεν… ενδιέφερε περισσότερο. Τα αποτελέσματα και οι βαθμοί από κάθε ματς θα καθορίζουν πλέον ακόμα περισσότερα και αγωνιστικά αλλά και για το ταμείο!

Τα ακριβή prize money της νέας τριετίας η UEFA δεν τα έχει ανακοινώσει, πέραν του ότι είναι δεδομένο ότι θα είναι κατά πολύ αυξημένα τα οικονομικά μπόνους για τις ομάδες σε σχέση με την προηγούμενη τριετία και στις τρεις διοργανώσεις. Ανακοίνωσε όμως τον τρόπο διανομής με αύξηση του ποσοστού κατά 10% στα χρήματα του στάνταρ ποσού συμμετοχής και των νικών και αντίστοιχη μείωση του ποσοστού εσόδων με κριτήριο το μάρκετ πουλ και τον συντελεστή 10ετίας.

Από εκεί και πέρα βεβαίως τον μέσο φίλαθλο αυτό που τον απασχολεί είναι να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για αύξηση του ενδιαφέροντος στην πρώτη φάση της διοργάνωσης με το ενιαίο πρωτάθλημα των 36 ομάδων στην ίδια βαθμολογία (κάτι που είχε αρχίσει να ατονεί στο σύστημα των ομίλων τα τελευταία χρόνια), για περισσότερο δυναμική και απρόβλεπτη εξέλιξη και για φουλ ανταγωνιστικά ματς και ντέρμπι των μεγάλων με βαθμολογικό ενδιαφέρον από το πρώτο μισό της σεζόν, πριν από τα νοκ άουτ που και τώρα κορυφώνουν το ενδιαφέρον.

Είναι πάντως η πρώτη φορά που μια ενδιαφέρουσα -αν μη τι άλλο- και ριζική αναμόρφωση του φορμάτ των διασυλλογικών διοργανώσεων καθίσταται τόσο σημαντική για το μέλλον του αθλήματος. Από την επιτυχία ή όχι του Post 24 της UEFA θα κριθούν πολλά. Οι εκπρόσωποι της European Super League θα επιχειρήσουν να αναδείξουν κάθε αδυναμία του νέου πρότζεκτ την ίδια ώρα που οι αξιωματούχοι της UEFA γνωρίζουν ότι η επιτυχία του νέου εγχειρήματος θα θωρακίσει όσο ποτέ την ενότητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και θα αποτρέψει το βήμα εξόδου ακόμα και για όσα σημαντικά club ενδεχομένως ρίχνουν κλεφτές ματιές στις εξαγγελίες της A22…

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.