Ο Ολυμπιακός επί γερμανικού εδάφους: Το ιστορικό παράδειγμα στη Βρέμη και η αρνητική παράδοση (vids)

Νότης Χάλαρης
Ο Ολυμπιακός επί γερμανικού εδάφους: Το ιστορικό παράδειγμα στη Βρέμη και η αρνητική παράδοση (vids)

bet365

Πράξη... 5η για τους ομίλους του Europa League, με τον Ολυμπιακό να φιλοξενείται από τη Φράιμπουργκ και να ψάχνει κάθε τρόπο για να παραμείνει στο... τρένο της Ευρώπης μέσω της 3ης θέσης του γκρουπ.

Βέβαια το ταξίδι στη Γερμανία δεν ξυπνάει ευχάριστες αναμνήσεις στον ελληνικό σύλλογο, καθώς μόνο... φιλόξενο δεν είναι το περιβάλλον βάση του παρελθόντος. Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός έρχεται κόντρα σε μία αρνητική παράδοση που βρίσκει στα γερμανικά γήπεδα, έχοντας ένα και μοναδικό παράδειγμα προς μίμηση.

Αυτό δεν είναι άλλο από τη σεζόν 2007/08, όταν ο ελληνικός σύλλογος ήταν στη 2η αγωνιστική των ομίλων του Champions League και έπαιξε στη Βρέμη από την τοπική Βέρντερ. Το θριαμβευτικό 3-1 υπέρ του συνόλου του Τάκη Λεμονή είναι η πρώτη και η μοναδική «απόδραση» των «ερυθρολεύκων» από τη Γερμανία.

Από εκεί και πέρα, σε εννέα επισκέψεις, ο Ολυμπιακός μετράει οκτώ ήττες (!) και μία νίκη, κάτι που κάνει ακόμα δυσκολότερη την έξοδο της ομάδας στην έδρα της Φράιμπουργκ. Το Gazzetta σας παρουσιάζει τις «μάχες» των Πειραιωτών επί γερμανικού εδάφους.

Μπάγερν Μονάχου - Ολυμπιακός 3-0

Μπάγερν Μονάχου - Ολυμπιακός 3-0

Αμβούργο - Ολυμπιακός 1-0

Αμβούργο - Ολυμπιακός 1-0

Λεβερκούζεν - Ολυμπιακός 2-0

Λεβερκούζεν - Ολυμπιακός 2-0

Ντόρτμουντ - Ολυμπιακός 1-0

Ντόρτμουντ - Ολυμπιακός 1-0

Σάλκε - Ολυμπιακός 1-0

Σάλκε - Ολυμπιακός 1-0

Μπάγερν Μονάχου - Ολυμπιακός 4-0

Μπάγερν Μονάχου - Ολυμπιακός 4-0

Μπάγερν Μονάχου - Ολυμπιακός 2-0

Μπάγερν Μονάχου - Ολυμπιακός 2-0

Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Ολυμπιακός 3-1

Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Ολυμπιακός 3-1

Βέρντερ Βρέμης - Ολυμπιακός 1-3

Βέρντερ Βρέμης - Ολυμπιακός 1-3

Σεζόν 1979/80. Η κληρωτίδα του πρώτου γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (σημερινό Champions League) δεν είναι υπέρ του Ολυμπιακού. Συγκεκριμένα, η Μπάγερν Μονάχου του Ρουμενίγκε είναι το πρώτο (και τεράστιο) εμπόδιο προς την επόμενη φάση.

Με το πρώτο ματς στον Πειραιά να λήγει στο ευρύ 4-2 υπέρ του γερμανικού συλλόγου, η ρεβάνς στη Βαυαρία είχε τυπικό χαρακτήρα. Ειδικά όταν ο Χένες άνοιξε το σκορ μόλις στο 2ο λεπτό του παιχνιδιού, βάζοντας «ταφόπλακα» στα... όνειρα του Ολυμπιακού. Τέσσερα λεπτά μετά ήρθε και το γκολ του Ρουμενίγκε για το οποίος οι Πειραιώτες διαμαρτυρήθηκαν έντονα για οφσάιντ. Τελικά Γιάντσον διαμόρφωσε το τελικό 3-0 στο 68' από το σημείο του πέναλτι.

Τρία χρόνια μετά τον αποκλεισμό από την Μπάγερν Μονάχου, ο Ολυμπιακός βρήκε ξανά γερμανική ομάδα στον δρόμο του. Αυτή τη φορά ήταν για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και κόντρα στο Αμβούργο του Φέλιξ Μάγκατ. Στο πρώτο παιχνίδι στη Γερμανία, η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια στάθηκε αρκετά καλά και κατάφερε να φύγει με την... γυάλινη ήττα 1-0.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός σύλλογος δυσκολεύτηκε να βρει το γκολ της νίκης και εν τέλει ο Βον Χέσεν ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να νικήσει τον Σαργκάνη στο 59' και να χαρίσει το προβάδισμα στην ομάδα του. Βέβαια στη ρεβάνς, το Αμβούργο έκανε ότι... ήθελε και επικράτησε με το ευρύ 4-0 στο κατάμεστο με 75.263 ΟΑΚΑ (ρεκόρ προσέλευσης).

Με φόντο το θριαμβευτικό 6-2 από την 1η αγωνιστική, ο Ολυμπιακός φιλοξενήθηκε στην έδρα της Λεβερκούζεν για την 5η «στροφή» των ομίλων του Champions League στη σεζόν 2002/03. Οι «ασπιρίνες» εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός πως οι Πειραιώτες παρατάχθηκαν με αρχικό στόχο την ισοπαλία και στο 14' προηγήθηκαν με το μακρινό σουτ του Ζουάν το οποίο κόντραρε στον Ανατολάκη.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάφεραν ποτέ να μπουν στον ρυθμό του αγώνα και εν τέλει η ήττα... υπογράφηκε στο 90' με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Σνάιντερ, για το οποίο ο Ολυμπιακός διαμαρτύρηθηκε έντονα. Αξιοσημείωτο δε πως οι Γερμανοί είχαν και δοκάρι σε ένα εκρηκτικό πεντάλεπτο (55'-60').

Ακόμα ένα παιχνίδι που εντός έδρας, ο Ολυμπιακός είχε... θριαμβεύσει και στη ρεβάνς η γερμανική ομάδα πήρε εκδίκηση. Συγκεκριμένα, στη σεζόν 2011/12, η Ντόρτμουντ είχε φύγει με «κάτω το κεφάλι» από το Φάληρο έχοντας δεχθεί την ήττα με 3-1 αλλά στη Βεστφαλία, είχε το πάνω χέρι.

Μόλις στο 7ο λεπτό ο Γκρόσκοϊτς κατάφερε να ανοίξει το σκορ για τους γηπεδούχους και εν τέλει, ήταν αυτό που έκρινε και το ματς. Βέβαια, ο Ολυμπιακός είχε παράπονα από τη διαιτησία, με αποκορύφωμα ένα πέναλτι που δεν δόθηκε στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου. Αυτή η ήττα στέρησε από τους Πειραιώτες τη 2η θέση αλλά και όχι και τη 3η στο φινάλε των ομίλων.

Ένα χρόνο μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά με διαφορετικό σενάριο. Και πάλι για ομίλους του Champions League, ο Ολυμπιακός φιλοξενήθηκε από τη Σάλκε στη Γερμανία για την 5η αγωνιστική, όμως στο πρώτο ματς, οι Πειραιώτες είχαν ηττηθεί με 2-1 για την πρεμιέρα των γκρουπ.

Οι «ερυθρόλευκοι» αντιστάθηκαν στη εξαιρετική ομάδα του Στέφενς και κράτησε το μηδέν μέχρι και το 77', όταν ο Φουκς πέτυχε ένα πολύ ωραίο γκολ με μακρινό σουτ και χάρισε τη νίκη στον γερμανικό σύλλογο. Με αυτό το τρίποντο, μάλιστα, η Σάλκε επισφράγισε την πρόκριση ως 2η.

Η Μπάγερν Μονάχου ήταν πάντα ένας... εφιάλτης για τον Ολυμπιακό και όσο και αν πάλεψε ο ελληνικός σύλλογος, ποτέ δεν κατάφερε να αποφύγει την ήττα. Τη σεζόν 2015/16 για τους ομίλους του Champions League, η επίσκεψη στο Μόναχο ήταν μία ακόμα τέτοια στιγμή.

Η ομάδα του Γκουαρντιόλα ήταν καταιγιστική απέναντι στους Πειραιώτες και μέχρι το 20' ήταν μπροστά στο σκορ με 3-0. Ο Ντούγκλας Κόστα άνοιξε τον... χωρό των γκολ στο 8', ο Λεβαντόφσκι διπλασίασε τα τέρματα της Μπάγερν και ο Μίλερ έκανε το 3-0 στο 20'. Το τελικό 4-0 διαμόρφωσε ο Κομάν στο 70ο λεπτό, αφήνοντας τον Ολυμπιακός δίχως τη χαρά της νίκης μέσα στη Βαυαρία.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς τη σεζόν 2019/20 κατάφερε να δυσκολέψει περισσότερο την Μπάγερν Μονάχου μέσα στη Γερμανία. Το σύνολο του Χάνσι Φλικ που στη συνέχεια κατέκτησε το Champions League, κοντραρίστηκε με τους Πειραιώτες για τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Μέχρι το 69', οι «ερυθρόλευκοι» διατηρούσαν το μηδέν και έδειχναν πως μπορούν να κάνουν την έκπληξη, όμως ο Λεβαντόφσκι τους χάλασε τα... σχέδια ενώ ο Ίβαν Περίσιτς έβαλε το «κερασάκι» στην τούρτα στο 89ο λεπτό, τελειώνοντας το παιχνίδι για τον γερμανικό σύλλογο και αφήνοντας τον Ολυμπιακό με ακόμα μία ήττα επί γερμανικού εδάφους.

Η τελευταία επίσκεψη στη Γερμανία είναι την περσινή σεζόν, για τους ομίλους του Europa League αυτή τη φορά. Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης κληρώνεται στον ίδιο όμιλο με τον Ολυμπιακό και στην 3η αγωνιστική, οι δύο ομάδες κοντραρίστηκαν μέσα στη Φρανκφούρτη, με τους Πειραιώτες να έχουν το 2/2 στη διοργάνωση.

Οι «αετοί» έδειξαν από την αρχή τις διαθέσεις τους και προηγήθηκαν στο 26' με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι με τον Μπορέ. Ο Ελ Αραμπί απάντησε άμεσα (30') με τον ίδιο τρόπο αλλά το πρώτο ημίχρονο έληξε με την Άιντραχτ μπροστά στο σκορ, χάρη στο τέρμα του Αλμάμι Τουρέ στο 45'. Τελικά, ο Καμάντα ολοκλήρωσε τη νίκη για τον γερμανικό σύλλογο, διαμορφώνοντας το τελικό 3-1 στο 59'.

Και φτάνουμε στη μοναδική νίκη του Ολυμπιακού στη Γερμανία. Σεζόν 2007/08 και απέναντι στάθηκε η Βέρντερ Βρέμης που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον στο γερμανικό πρωτάθλημα. Στο 32' ο Ούγκο Αλμέιδα ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε το σκορ για την ομάδα της Βρέμης και έβαλε «δύσκολα» στο σύνολο του Λεμονή.

Οι «ερυθρόλευκοι» όχι απλώς δεν τα παράτησαν αλλά έκαναν μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία τους. Ο Στολτίδης αρχικά ισοφάρισε στο 72' σε 1-1 και δέκα λεπτά μετά ήρθε το απίθανο γκολ από τον Πατσατσόγλου με έναν... κεραυνό εκτός περιοχής. Η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού υπογράφηκε από τον Κοβάσεβιτς, ο οποίος διαμόρφωσε το 3-1 στο 87'.

@Photo credits: INTIME