Ρεάλ Μαδρίτης - Άιντραχτ: Ντεμπούτο στην Ευρώπη για το ημι-αυτόματο οφσάιντ

Newsroom
Ρεάλ Μαδρίτης - Άιντραχτ: Ντεμπούτο στην Ευρώπη για το ημι-αυτόματο οφσάιντ

bet365

Πρεμιέρα για το ημι-αυτόματο οφσάιντ στην Ευρώπη, καθώς το καινοτόμο σύστημα θα «επιβλέπει» μέσω VAR την αναμέτρηση Ρεάλ Μαδρίτης - Άιντραχτ για το UEFA Super Cup.

Αντίστροφα μετράει ο ποδοσφαιρικός πλανήτης για το ντεμπούτο το ημι-αυτόματου σε ευρωπαϊκό αγώνα. Όπως είχε γίνει ήδη γνωστό, η UEFA άναψε το πράσινο φως για την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στους ομίλους του Champions League αρχής γενομένης από τη σεζόν 2022-2023, όμως η πρεμιέρα της σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει προγραμματιστεί για λίγο νωρίτερα.

To Super Cup Ευρώπης ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Άιντραχτ Φρανκφούρτης θα πάρει την «πρωτιά», σαν μια πρόβα τζενεράλε για το καινοτόμο σύστημα που φιλοδοξεί με την είσοδό του στα δρώμενα της Ευρώπης να βελτιώσει την ποδοσφαιρική μας καθημερινότητα.

Άλλωστε σε μόλις λίγους μήνες από τώρα το ημι-αυτόματο οφσάιντ προορίζεται για την κορυφαία σκηνή του αθλήματος, αφού θα ενσωματωθεί σε κάθε γήπεδο του Κατάρ για το επερχόμενο Μουντιάλ.

Μια απόφαση που πάρθηκε από τη FIFA με γνώμονα την μείωση των χρόνων στη λήψη αποφάσεων που εκτιμάται πως με τη χρήση της νέας τεχνολογίας θα «πέσουν» από τα 70 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο στα 25.

Τι είναι το ημι-αυτόματο οφσάιντ;

Ουσιαστικά πρόκειται για μια AI τεχνολογία που χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένη ανίχνευση μπάλας και δημιουργεί τρισδιάστατα μοντέλα για να παρουσιάσει τους ποδοσφαιριστές. H FIFA ισχυρίζεται πως θα βελτιώσει την ακρίβεια του σημείου λακτίσματος χρησιμοποιώντας δεδομένα παρακολούθησης και τεχνολογία αισθητήρων από συστήματα κάμερας, ενώ ο σκελετός ενός παίκτη θα μοντελοποιηθεί για να εντοπίζεται ποιο σημείο του σώματος βρίσκεται σε εκτεθειμένη θέση.

Κάπως έτσι, οι χρόνοι για τον καταλογισμό ενός οφσάιντ θα μειωθούν δραστικά και συνάμα η οδηγία προς τους βοηθούς να μην σηκώνουν το σημαιάκι πριν την κατάληξη της φάσης θα αποτελεί απλώς μια μακρινή ανάμνηση. Άλλωστε, η νέα τεχνολογία υπόσχεται άμεσες αποφάσεις που θα περιορίσουν τα χρονικά πλαίσια και θα ομαλοποιήσουν τη ροή του παιχνιδιού, χωρίς καθυστερήσεις, ανακρίβειες στις γραμμές του VAR και διαβουλεύσεις επί.... διαβουλεύσεων για τη θέση ενός ποδοσφαιριστή.

«Το VAR έχει πολύ θετικό αντίκτυπο μέχρι στιγμής στο ποδόσφαιρο και μπορούμε να πούμε ότι ο αριθμός των μεγάλων λαθών έχει μειωθεί δραματικά», ανέφερε για τη νέα τεχνολογία ο Πιερλουίτζι Κολίνα, επικεφαλής διαιτησίας της FIFA, προτού συνεχίσει: «Αλλά υπάρχουν τομείς όπου μπορεί να βελτιώθηκε, και σίγουρα το οφσάιντ είναι ένα από αυτά.

«Γνωρίζουμε ότι μερικές φορές η διαδικασία ελέγχου ενός πιθανού οφσάιντ διαρκεί πολύ ώρα, ιδιαίτερα όταν το οφσάιντ που πρέπει να αξιολογηθεί είναι θέμα... εκατοστών. Και μερικές φορές η ακρίβεια με τη θέση των γραμμών μπορεί να μην είναι στο 100%. Για αυτούς τους λόγους, η FIFA αναπτύσσει μια τεχνολογία που θα μπορούσε να προσφέρει πιο γρήγορες και ακριβείς απαντήσεις, και αυτό είναι γνωστό ως ημιαυτόματο οφσάιντ» κατέληξε ο Ιταλός.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα