Γιατί εγγυάται ο Μαρτίνς ότι θα είναι έτοιμος ο Ολυμπιακός

Γιατί εγγυάται ο Μαρτίνς ότι θα είναι έτοιμος ο Ολυμπιακός

Γιατί εγγυάται ο Μαρτίνς ότι θα είναι έτοιμος ο Ολυμπιακός

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος αναλύει μέσα από το Wyscout την απόδοση του Ολυμπιακού κατά την προετοιμασία του και εξηγεί πού μπορεί να στηρίζεται η ασφάλεια που νιώθει ο Πορτογάλος τεχνικός για την ετοιμότητα στο πρώτο ματς με την Μακάμπι Χάιφα.

Κάνε με σοφό ή προφήτη να σε κάνω πλούσιο, λέει η παροιμία. Ακριβώς αυτή την απάντηση θα έδινα στην ερώτηση σχετικά με το αν θα αποδειχθεί επαρκώς έτοιμος ή όχι ο Ολυμπιακός την επόμενη Τετάρτη, όταν θα βρεθεί στη Χάιφα για να αντιμετωπίσει την Μακάμπι στο πρώτο παιχνίδι της δεύτερης προκριματικής φάσης του Champions League. Προφήτες δεν είμαστε, αλλά σε αυτή τη διαδικασία της προεκτίμησης μπορεί κανείς να βασιστεί στην ανάλυση της απόδοσης του Ολυμπιακού στα τελευταία πέντε παιχνίδια - αυτά που ορίζουν την σημερινή αγωνιστική δυναμική του.

Ακούς τον Πέδρο Μαρτίνς να δηλώνει ότι εγγυάται πως ο Ολυμπιακός θα παρουσιαστεί έτοιμος την επόμενη Πέμπτη, και αναρωτιέσαι αν επικοινωνεί αυτό το μήνυμα μόνο για να τονώσει την αυτοπεποίθηση της ομάδας του ή επειδή αντλεί αυτή την πίστη μέσα από την ανάλυση της αγωνιστικής συμπεριφοράς του Ολυμπιακού και την ανάλυση της Μακάμπι. Όλοι εμείς, που αναρωτιόμαστε αν ο Ολυμπιακός θα είναι έτοιμος για τη δεδομένη πρόκληση δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλή προεκτίμηση επειδή δεν έχουμε δει και δεν έχουμε αναλύσει την αντίπαλό του. Πληροφορούμαστε αποτελέσματα φιλικών αναμετρήσεων, γνωρίζουμε ότι προτού παίξει με τον Ολυμπιακό θα έχει δώσει ένα επίσημο παιχνίδι - τον τελικό του Σούπερ Καπ το ερχόμενο Σάββατο, αλλά δεν γνωρίζουμε την αγωνιστική κατάσταση, τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της.

Γιατί νιώθει σίγουρος ο Μαρτίνς; Λογικά επειδή έχει δει ότι η ομάδα, που έχει στο μυαλό του να παρατάξει, έχει αρχίσει να αφομοιώνει τα στοιχεία του αγωνιστικού σχεδίου που εκείνος ετοιμάζει για το πρώτο ματς. Ποια μπορεί να είναι αυτά τα στοιχεία; Το αποτελεσματικό επιθετικό πρέσινγκ στην αντίπαλη άμυνα όταν αυτή βρίσκεται στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης μιας επίθεσης. Την καλή αμυντική οργάνωση που έδειξε ο Ολυμπιακός στο ματς με την Αλκμάαρ. Το επίπεδο της ενδοεπικοινωνίας της ομάδας του και τις καλές αποστάσεις μεταξύ γραμμών και ποδοσφαιριστών όταν ο Ολυμπιακός στήνεται για να ξεκινήσει την πίεση στο μεσαίο τρίτο του τερέν προς τον αντίπαλο με στόχο να επιτεθεί γρήγορα και με πολλούς παίκτες όταν επανακτήσει την κατοχή της μπάλας. Σε διαστήματα των φιλικών ο Πορτογάλος προπονητής είδε ότι η ομάδα του μπορεί να διαχειριστεί τις καταστάσεις και τα συναισθήματά της προκειμένου να ελέγξει το ματς ακόμη και όταν δεν έχει την μπάλα στην κατοχή της. Με άλλα λόγια ο Μαρτίνς είδε μέχρι εδώ σημάδια που του δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας σχετικά με την λειτουργία που θα έχει ο Ολυμπιακός σε φάση άμυνας στο πρώτο ματς με την Μακάμπι. Στην πλειονότητα των φιλικών αγώνων τα xGoals του αντιπάλου δεν περνούσαν την μέση τιμή των xGoals που έχει ο αντίπαλος του Ολυμπιακού στη διάρκεια του τελευταίου έτους. Δηλαδή αν κανείς αφήσει στην άκρη τον αριθμό των γκολ που πέτυχαν οι αντίπαλοι στα φιλικά και εστιάσει στην ποιότητα των ευκαιριών που “επέτρεψε” στους αντιπάλους του ο Ολυμπιακός, οδηγείται στο συμπέρασμα πως είναι λογική η προσμονή του Μαρτίνς ότι η ομάδα του θα διαχειριστεί καλά το πρώτο καθοριστικό ματς της χρονιάς. Τι ζητάει; Κάτι που μοιάζει εξασφαλισμένο, ότι οι ποδοσφαιριστές του θα είναι καλά προτοιμασμένοι ψυχικά και πνευματικά και θα μείνουν συγκεντρωμένοι στο ματς και προσηλωμένοι στην τήρηση του αγωνιστικού σχεδίου που θα έχουν ετοιμάσει.

Μπορεί να νιώθει το ίδιο ασφαλής και σχετικά με το επιθετικό κομμάτι; Η ανάλυση των δεδομένων από τα φιλικά παιχνίδια δεν την τεκμηριώνει αυτή την ασφάλεια. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των γκολ που πέτυχε, ο Ολυμπιακός ξεπέρασε τα περσινά - χαμηλά για εκείνον - στάνταρ της απόδοσής του στην δημιουργία ποιοτικών ευκαιριών μόνο σε ένα από τα φιλικά παιχνίδια του. Με απλά λόγια, ο Ολυμπιακός μέχρι εδώ δεν δημιουργεί κλασικές ευκαιρίες και γι’ αυτό σε 4 φιλικά παιχνίδια δεν πλησίασε την τιμή 1 στα xGoals - δεν “άξιζε” ένα γκολ σε κάθε ματς βάσει ευκαιριών. Δεν είναι λοιπόν μόνο ότι δεν έβαλε· ο Ολυμπιακός δεν φέρνει εύκολα τον εκτελεστή του σε καλή θέση για να σκοράρει. Και φυσικά δεν είναι εύκολο αυτή την εποχή, υπό τις δεδομένες συνθήκες, να βελτιωθεί πολύ σε αυτό το κομμάτι ο Ολυμπιακός μέχρι την επόμενη Τετάρτη. Για να βρει γκολ θα ποντάρει στην ατομική ποιότητα, με την ελπίδα αυτή να καλύψει ελλείματα που σήμερα έχει σε ομαδική ποιότητα, ή στις στατικές φάσεις. Επειδή πρόκειται για φυσικό και όχι ψηφιακό παιχνίδι, δεν γίνεται μέσα σε μια εβδομάδα προπονήσεων αυτή την εποχή να βελτιωθεί θεαματικά η επιθετική ανάπτυξη ή να ανεβάσει τόσο τον ρυθμό του ο Ολυμπιακός που να παίξει σε άλλη ταχύτητα από αυτή της Μακάμπι.

Με όσα έχω δει από τον Ολυμπιακό στο διάστημα αυτής της προετοιμασίας οδηγούμαι μπροστά στην εκτίμηση ότι απέναντι στην Μακάμπι, μια ομάδα που πέρσι στην έδρα της έκανε πάνω από 50% κατοχή της μπάλας, ο Μαρτίνς θα ετοιμάσει ένα σχέδιο που θα βασίζει πολλά στην λειτουργία του Ολυμπιακού χωρίς την μπάλα. Της Μακάμπι δηλαδή θα στοχεύσει να της επιτεθεί χωρίς την μπάλα, προκειμένου να επανακτήσει κατοχή σε σημεία του τερέν και σε καταστάσεις που θα επιτρέπουν μια γρήγορη εκδήλωση επίθεσης για μια καλή εκτέλεση. Η αίσθησή μου είναι ότι ο Μαρτίνς θα ετοιμάσει για αυτό το ματς ένα σχέδιο παρόμοιο με τα καλά αγωνιστικά πλάνα που μας είχε δείξει στο Champions League και το Europa League σε εκτός έδρας αναμετρήσεις. Και επειδή ένα μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητας ενός τέτοιου σχεδίου βασίζεται στην ποιότητα της λειτουργίας της ομάδας σε φάση άμυνας, κάπως έτσι εξηγείται στο μυαλό μου η “εγγύηση” που βάζει ο Πορτογάλος προπονητής ότι η ομάδα του θα εμφανιστεί έτοιμη για την περίσταση την επόμενη Τετάρτη. Το εγγυάται δίχως να ποντάρει σε θεαματική βελτίωση στην επιθετική λειτουργία, παρά μόνο επειδή νιώθει σίγουρος για την ποιότητα της αμυντικής λειτουργίας.

Πηγή στοιχείων ανάλυσης της απόδοσης: Wyscout

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.