Calma με τον Μέσι

Ball Boys Ball Boys
Calma με τον Μέσι

bet365

Ο Ball Boy Γιώργος Καραμάνος γράφει για υπερβολές περί κρίσης(;) και επιστροφής(;) του Λιονέλ Μέσι, ο οποίος απλά... φοβάται.

Οι σημαίες της ομάδας (Πουγιόλ, Τσάβι, Βαλδές) ανέλαβαν την πρωτοβουλία να τον πλησιάσουν, μην τυχόν και του συμβαίνει κάτι ψυχολογικά. Οπαδοί μαζεύτηκαν και έφτιαξαν μωσαϊκό ανύψωσης του ηθικού του με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα. Ο ισπανικός Τύπος μπήκε σε πλήρη διαδικασία παραλογισμού: «Ο Μέσι βρίσκεται σε κρίση». Διάλογοι, debates, αμφιβολίες, κουβέντα και κόντρα κουβέντα σε άρθρα και... παράθυρα. Ακόμα και ότι δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος ειπώθηκε και γράφτηκε. Ο Μέσι δεν είχε σκοράρει για 367 λεπτά και αυτό για εκείνον είναι το δίχως άλλο σημάδι παρακμής. Και ξαφνικά έβαλε ένα πέναλτι και ένα τετ α τετ κόντρα στη Μίλαν και όλα ξεπεράστηκαν, τραβώντας την υπερβολή στο άλλο άκρο. «Ο Θεός επέστρεψε», τιτλοφόρησε χαρακτηριστικά η καταλανική εφημερίδα «Sport» και ξέρανε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Τελικά τι στ' αλήθεια έχει συμβεί; Υπήρξε κρίση; Και δηλαδή τώρα ξεπεράστηκε;

Τα 14 γκολ στις 15 συμμετοχές του για την τρέχουσα περίοδο σε μπερδεύουν. Πρόκειται για εξαιρετική επίδοση που όμως δεν είναι αποκαλυπτική για την κατάσταση του. Στα 26,5 του φαίνεται πράγματι να αντιμετωπίζει ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα της καριέρας του. Αυτό υπαγορεύουν τα νούμερα που στην προκειμένη περίπτωση λένε την αλήθεια και αυτό επειδή έρχονται σε πλήρη αρμονία με την αγωνιστική εικόνα του που δεν είναι ΤΕΛΕΙΑ, όπως δηλαδή μας έχει συνηθίσει εκείνος να είναι.

«Ο Μέσι δεν έχει κανένα πρόβλημα και δεν ανησυχούμε». Οσες φορές και να το επαναλάβει ο Τάτα Μαρτίνο, δεν μπορεί να γίνει πιστευτός. Και μπορεί ο ίδιος ο προπονητής του να φωνάζει δημοσίως πως δεν προβληματίζεται, αλλά όσοι έχουν παρακολουθήσει τον Μέσι φέτος, όντως ανησυχούν και έχουν κάθε λόγο για να αισθάνονται έτσι. Η παραγωγική επίδοση του κυμαίνεται σε χαμηλό τετραετίας. Στην αντίστοιχη φάση της χρονιάς πέρσι είχε βάλει 21, πρόπερσι 20 και τρία χρόνια νωρίτερα 22 γκολ. Στο Clasico π.χ. ακούμπησε τη μπάλα 65 φορές, ενώ ο μέσος όρος του στα παιχνίδια με τη Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται στο 90. Τι σημαίνει αυτό; Πως πολύ απλά ήταν εκτός παιχνιδιού.

Και έτσι είχε συμβεί. Ο Μέσι -και όχι μόνο στο Clasico- φαίνεται πως δεν πατάει γερά. Εμφανίζεται δύο κλικ πιο αργός απ' ότι στα κανονικά του, δεν αντιδρά άμεσα στις εναλλαγές του αγώνα, χάνει εύκολα κοντρόλ, δεν κυνηγάει τους αντιπάλους για να πάρει πίσω τη μπάλα και πάνω απ' όλα τον βλέπεις να είναι κάπως εκτός κλίματος και εκτός του ίδιου του εκπληκτικού εαυτού του. Για όλα τα παραπάνω φταίνε δύο πράγματα και στη Μπαρτσελόνα θα πρέπει να δουν πως θα τα διαχειριστούν. Το πρώτο έχει να κάνει με τους τραυματισμούς του. Από τον Αύγουστο έχει λαβωθεί μυικά δύο φορές. Ναι μεν σωματικά έχει αποθεραπευτεί, αλλά το μυαλό του πλέον έχει κυριεύσει ο φόβος της θλάσης

Αυτό έχει τη λογική του, μιας και από τον περσινό πρώτο προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Παρίσι, όπου τραυματίστηκε μυικά, μέχρι και το ξεκίνημα της καλοκαιρινής προετοιμασίας ακολούθησαν 27 αγώνες με Μπαρτσελόνα και Αργεντινή, στους οποίους είχε μπορέσει να ολοκληρώσει μονάχα έναν, τον ημιτελικό στο Μόναχο (σχετικό άρθρο με τους τραυματισμούς του ΕΔΩ), όπου ούτως ή άλλως ήταν σκιά του εαυτού του, μιας και δεν μπορούσε καν να σπριντάρει. Από εκεί ξεκινούν και εκεί τελειώνουν οι φοβίες του μην τυχόν και έχει... καεί το μυικό σύστημα του που ούτως ή άλλως δεν συγκρίνεται στο physical με τον εξωγήινο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ωστόσο, όσο περνούν τα παιχνίδια, θα λύνεται και να ανεβάζει στροφές. Είναι μόνο θέμα χρόνου να ξεπεράσει αυτά που τον κρατούν διστακτικό. Αρκεί βέβαια να τον πάνε συντηρητικά για λίγο καιρό ακόμα και να μην κάνει πισωγύρισμα με άλλον τραυματισμό.

Το δεύτερο σκέλος της «κρίσης» του Μέσι έχει να κάνει με το αγωνιστικό και το σύστημα. Στην προσπάθεια του να βρει εναλλακτική φόρμουλα παιχνιδιού (πέραν του tiki taka) για τη Μπάρτσα, ο Τάτα Μαρτίνο ορθώς πειραματίζεται (σ.σ.: δεν θα αργήσει η στιγμή που θα δούμε και 4-4-2, όταν θα αγοράσει και κανονικό φορ). Αυτό όμως έχει και την αρνητική πλευρά του, μιας και φέρνει τον συμπατριώτη του μία στα δεξιά, όπου έχει ξεμάθει και εγκλωβίζεται (σ.σ.: όπως π.χ. στο Clasico) και μία να παριστάνει το «10άρι». Επίσης με τον Νεϊμάρ στην 11άδα η μπάλα μοιράζεται και από την πλευρά του Βραζιλιάνου και πλέον δεν περνάει πάντοτε από τα δικά του πόδια. Αυτό φαίνεται να τον έχει αποσυντονίσει. Οπότε ή εκείνος θα συνηθίσει σταδιακά αυτή τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην ομάδα ή ο Τάτα θα παρατήσει τις δοκιμές και θα επιστρέψει στα καθιερωμένα των Μπλαουγκράνα, με το τελευταίο να μην συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες.

Μέχρι στιγμής φέτος ο Μέσι έχει χάσει τρία παιχνίδια, ενώ πέρσι αντίστοιχα κανένα, πρόπερσι επίσης κανένα και πριν τρία χρόνια μόλις ένα και ο φόβος να χάσει και άλλα είναι κάτι παραπάνω από ορατός. «Θα ήθελα πολύ να τον Βλέπω να είναι καλά και να βάζει τρία γκολ σε κάθε ματς, αλλά αυτό είναι μάλλον απίθανο», είπε πρόσφατα ο Ζεράρ Πικέ, εκφράζοντας την επιθυμία των οπαδών του Μέσι. Ο Αργεντινός πάλι έσπευσε να παραδεχτεί το πρόβλημα και να καθησυχάσει το κοινό της Μπάρτσα: «Ακόμα δεν βρίσκομαι στο 100%. Είμαι όμως βέβαιος πως παιχνίδι με το παιχνίδι θα ανεβάσω ταχύτητα». «Ηρεμήστε, σύντομα θα επιστρέψει όπως τον ξέρετε», σιγοντάρισε ο πατέρας του, Χόρχε.

Στο ερώτημα λοιπόν εάν ο Μέσι περνάει κρίση, η μοναδική απάντηση που μου έρχεται στο μυαλό, είναι η εξής: Το πρόβλημα με τον Αργεντινό παικταρά είναι ότι έχει εκτοξεύσει τη μπάρα της απόδοσης του τόσο ψηλά που όταν ο ίδιος δεν μπορεί να την φτάσει σε κάποια στιγμή της καριέρας του, τότε μοιάζει να έχει πρόβλημα. Φυσικά το πρόβλημα- κρίση που βιώνει ο θαυματουργός κοντοπίθαρος, είναι τόσο υψηλού επιπέδου που για οποιονδήποτε άλλον παίκτη θα συνιστούσε αγωνιστική ευλογία...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ball Boys
Ball Boys