Εθνικές Ομάδες: Εντυπωσίασε η Κ16 στην Φινλανδία (VID)

Εθνικές Ομάδες: Εντυπωσίασε η Κ16 στην Φινλανδία (VID)

εθνική Κ16 2023

bet365

Η εθνική Προπαίδων άφησε εξαιρετικά δείγματα γραφής στη Φινλανδία, κατακτώντας την πρώτη θέση στο αναπτυξιακό τουρνουά της UEFA

Κάτι καλό συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στις μικρές εθνικές ομάδες. Οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, με τελευταία την πρωτιά της εθνικής Προπαίδων (Κ16) στο αναπτυξιακό τουρνουά υπό την αιγίδα της UEFA. Το συγκρότημα του Αλέξανδρου Αλεξιάδη με παίκτες γεννηθέντες το 2007 νίκησε 4-0 την Ουαλία, 3-0 την Ουγγαρία και 5-4 στα πέναλτι την «οικοδέσποινα» Φινλανδία, καθώς ο κανονικός αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1 και με βάση τους κανονισμούς των συγκεκριμένων τουρνουά, ο νικητής κρίθηκε στη διαδικασία της «άσπρης βούλας».

Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο Eerikkilä το αθλητικό κέντρο που στεγάζει τις εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου και φλόρμπολ (κάτι σαν χόκει σε κλειστό γήπεδο) της Φινλανδίας. Οι εγκαταστάσεις στις οποίες διέμενε η Ελλάδα και όλες οι συμμετέχουσες ήταν υψηλών προδιαγραφών και τα γήπεδα άρτια. Στη διάθεσή τους είχαν ό,τι χρειάζεται ένας αθλητής, γυμναστήρια με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, εστιατόρια, κοινόχρηστους χώρους, ιατρεία. Ας αφήσουμε, όμως, αυτήν τη συζήτηση γιατί προκαλεί θλίψη με δεδομένο ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει εθνικό προπονητικό κέντρο...

Σε τέτοιες ηλικίες τα πάντα είναι θέμα «φουρνιάς». Όπως είχαμε αναφέρει στο παρελθόν για τους γεννηθέντες του 2005, κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους «2007άρηδες». Ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών που παρέχει στον προπονητή τουλάχιστον δύο αξιόπιστες λύσεις σε κάθε θέση. Η ελληνική ομάδα έδωσε τα «διαπιστευτήριά» της στο 4-0 της πρεμιέρας εναντίον της Ουαλίας, με δύο γκολ του Δαρβίρα, ένα του Μύθου και ένα του Κοσίδη (ο μικρότερος από τα τρία αδέλφια) με πέναλτι.

Όμως ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν στο 3-0 επί της Ουγγαρίας, μιας χώρας με παράδοση στις υποδομές, που βρίσκεται πολύ συχνά στις τελικές φάσεις των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Στο ματς αυτό το σκορ άνοιξε ο Ντούνγκα και ακολούθησαν δύο γκολ του αρχηγού Μπάμπη Κωστούλα προς το τέλος της αναμέτρησης (το πρώτο με πέναλτι).

Στον άτυπο «τελικό» της διοργάνωσης (καθώς αμφότερες οι ομάδες είχαν από δύο νίκες), η Ελλάδα και η Φινλανδία αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 με την εθνική να προηγείται με τον Ντούνγκα στις αρχές του β΄ ημιχρόνου και τους γηπεδούχους να ισοφαρίζουν στο 85΄ με φοβερή ατομική ενέργεια του Χούχτα ο οποίος είχε μπει ως αλλαγή λίγο νωρίτερα. Έτσι το ματς κρίθηκε στα πέναλτι με τον Κοσίδη να ευστοχεί στο κρίσιμο τελευταίο και να δίνει τη νίκη με 5-4. Θα μπορούσε να είχε καθαρίσει πολύ νωρίτερα, αλλά ο διαιτητής της στέρησε το 2-0 σε καθαρό γκολ του Κωστούλα (βλ. video στο 1:36.35)

Πλήθος scout από όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα

Γενικά η εθνική παρουσίασε εξαιρετική εικόνα, πέρα από το προφανές που είναι ότι πέτυχε 8 γκολ και δέχθηκε μόνο ένα κι αυτό πέντε λεπτά πριν το τέλος των αγώνων της! Το αγώνες παρακολούθησε πλήθος «ανιχνευτών» και μάνατζερ από τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, όχι όμως κι από την Ελλάδα. Οι μοναδικοί ήταν οι agents Ρόβας και Ρέτσος. Στη Φινλανδία βρέθηκε και ο Στάθης Ταυλαρίδης ο οποίος δημοσίευσε στιγμιότυπο από συνάντηση με τον γνωστό scout της Τσέλσι, Ντέιβιντ Γουϊλσον.

Εκεί ήταν και ο Τζον Φάξε Γιένσεν, ένας από τους θρύλους του ποδοσφαίρου της Δανίας. Σκόρερ στον τελικό του EURO 1992, με καριέρα στην Άρσεναλ, τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο τμήμα scouting των «Κανονιέρηδων». Επίσης, στο προπονητικό κέντρο Eerikkilä, περίπου 150χλμ από το Ελσίνκι, παρόντες ήταν απεσταλμένοι από ομάδες όπως η Μπάγερν Μονάχου, η Κοπεγχάγη, η Φούλαμ, η Ρεάλ Σοδιεδάδ.

Όλοι αυτοί είδαν τα παιδιά της εθνικής Ελλάδας να διαπρέπουν, απέναντι σε πολύ ισχυρούς αντιπάλους. Ειδικά εναντίον της Ουγγαρίας, που διαθέτει παίκτες οι οποίοι αγωνίζονται στις ακαδημίες του Άγιαξ, αλλά και των γηπεδούχων που είναι αήττητοι σε επίπεδο Κ16 από το 2021.

Στο πρώτο ματς (με την Ουαλία) τη διαφορά έκαναν δύο δίδυμα: οι Μπαταούλας, Κοσίδης του ΠΑΟΚ στο κέντρο της άμυνας και οι Δαρβίρας, Κωστούλας του Ολυμπιακού στην επίθεση. Με την Ουγγαρία η Ελλάδα πραγματοποίησε ίσως την καλύτερη εμφάνισή της επί ημερών Αλεξιάδη, με όλη την ομάδα σε φοβερή κατάσταση. Σημαντική η συμβολή του Ρόνι Ζέκα στο κέντρο του γηπέδου και είναι απορίας άξιο πώς αυτό το παιδί δεν έχει πάρει φέτος συμμετοχές στην Κ17 του Παναθηναϊκού. Ο μέσος των «πρασίνων» τραυματίστηκε στο τελευταίο ματς εναντίον της Φινλανδίας και υπάρχει έντονη ανησυχία για την κατάστασή του.

Θετικός στα χαφ ο Ελευθεριάδης του ΠΑΟΚ, οι συμπαίκτες του Ντούνγκα και Τσίτσιλας είχαν αρκετές καλές στιγμές, ενώ ο γκολκίπερ του Αστέρα Τρίπολης Κακαδιάρης χρησιμοποιήθηκε μόνο εναντίον της Φινλανδίας, όπου τα πήγε πολύ καλά. Στα άλλα δύο παιχνίδια βασικός γκολκίπερ ήταν ο Μπελερής του ΠΑΟΚ.

Γενικά η ομάδα έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο ενόψει της «μετάβασης» στην Κ17 με την έναρξη της νέας σεζόν και της συμμετοχής της στους προκριματικούς του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, τον προσεχή Οκτώβριο στην Ιταλία. Ταυτόχρονα, φάνηκε πως το πλάνο που έχει εκπονήσει ο τεχνικός διευθυντής των εθνικών ομάδων Κώστας Κωνσταντινίδης και οι συνεργάτες του, αποδίδει καρπούς. Η επιτυχία αυτή έρχεται να προστεθεί σε αυτήν της Κ15 του Άγγελου Χατζόπουλου που πήρε την πρώτη θέση σε αντίστοιχο αναπτυξιακό τουρνουά τον περασμένο Νοέμβριο. Κι όλα αυτά υπό το φως της πολύ σπουδαίας πρόκρισης της εθνικής Νέων του Τάσου Θέου, στους τελικούς του EURO 2023 στη Μάλτα (3-16 Ιουλίου). Τα μηνύματα από τη δουλειά που γίνεται στις μικρές εθνικές ομάδες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και οι παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου οφείλουν να το αφουγκραστούν και να δώσουν στα νέα παιδιά τις ευκαιρίες που αξίζουν.

 

Τελευταία Νέα