Ekstraklasa: Το μοναδικό πρωτάθλημα του εξωτερικού με διψήφιο αριθμό Ελλήνων παικτών

Σωτήρης Μυκονίου
Ekstraklasa: Το μοναδικό πρωτάθλημα του εξωτερικού με διψήφιο αριθμό Ελλήνων παικτών

bet365

Η πολωνική λίγκα που έγινε η μοναδική του εξωτερικού με διψήφιο αριθμό Ελλήνων ποδοσφαιριστών και οι δέκα παίκτες από την πατρίδα μας που αγωνίζονται εκεί αυτή τη στιγμή.

Την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου πέντε συμπατριώτες μας πήραν μεταγραφή σε ομάδες της Πολωνίας. Οι Γιάννης Μασούρας και Λεονάρντο Κούτρης του Ολυμπιακού πήγαν σε Μιεντζ Λέγκιντσα και Πόγκον Σετζίν αντίστοιχα ως ελεύθεροι αμφότεροι. Ο Χρήστος Δώνης, που ήταν ελεύθερος, υπέγραψε στην Ραντόμιακ Ράντομ, ο Σωκράτης Διούδης έμεινε ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό και πήγε στην Ζαγκλέμπιε Λούμπιν και ο Στέφανο Καπίνο έλυσε το συμβόλαιό του με την Αρμίνια του Μπίλεφελντ και πήρε μεταγραφή στην Μιέντζ Λέγκνιτσα.

Οι πέντε αυτές μετακινήσεις προστέθηκαν στους επίσης πέντε Έλληνες ποδοσφαιριστές που βρίσκονταν ήδη εκεί. Οι Στράτος Σβάρνας και Γιάννης Παπανικολάου αγωνίζονται στην πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Ράκοβ, με τον πρώτο να πηγαίνει εκεί το καλοκαίρι που μας πέρασε ως δανεικός από την ΑΕΚ και τον δεύτερο να βρίσκεται στην χώρα από το καλοκαίρι του 2020.

Ο τρίτος είναι ο Δημήτρης Σταυρόπουλος που πήρε μεταγραφή ως ελεύθερος από την Ρετζίνα στην Βάρτα Πόζναν το καλοκαίρι που μας πέρασε ενώ ο τέταρτος είναι ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που βρίσκεται εκεί από το καλοκαίρι του 2019, όταν έμεινε ελεύθερος από τον Αστέρα Τρίπολης και υπέγραψε στην Πόγκον Σετζίν. Αυτός αποτελεί ουσιαστικά και τον παίκτη με την μεγαλύτερη συνεχόμενη παρουσία στην χώρα της κεντρικής Ευρώπης από τους δέκα Έλληνες. Ο πέμπτος είναι ο Αλέξανδρος Κατράνης, ο οποίος αγωνίζεται για την Πιαστ Γκλίβιτσε στην οποία πήγε ως ελεύθερος από την Σεντ Ετιέν το καλοκαίρι του 2021.

Η μεταγραφική περίοδος που μόλις ολοκληρώθηκε διπλασίασε, εκτόξευσε τον αριθμό των Ελλήνων παικτών στην Πολωνία σε 10, όχι μόνο «θρυμματίζοντας» το προηγούμενο ρεκόρ, αλλά κάνοντας ουσιαστικά την Ekstraklasa το πρώτο πρωτάθλημα του εξωτερικού παγκοσμίως σε συμμετοχή Ελλήνων παικτών, με εξαίρεση φυσικά την Κύπρο, που βέβαια έχει μόλις δύο παραπάνω. Το αμέσως επόμενο πρωτάθλημα του εξωτερικού σε αριθμό Ελλήνων ποδοσφαιριστών είναι η Superlig της Τουρκίας με εννιά.

Πάμε, λοιπόν, να γνωρίσουμε τους δέκα Έλληνες ποδοσφαιριστές που εκπροσωπούν εκεί την χώρα μας!

Στράτος Σβάρνας (Ράκοβ)

Στράτος Σβάρνας (Ράκοβ)

Αλέξανδρος Κατράνης (Πιαστ Γκλίβιτσε)

Αλέξανδρος Κατράνης (Πιαστ Γκλίβιτσε)

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος (Πογκόν Σετζίν)

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος (Πογκόν Σετζίν)

Λεονάρντο Κούτρης (Πογκόν Σετζίν)

Λεονάρντο Κούτρης (Πογκόν Σετζίν)

Δημήτρης Σταυρόπουλος (Βάρτα Πόζναν)

Δημήτρης Σταυρόπουλος (Βάρτα Πόζναν)

Γιάννης Μασούρας (Μίεντζ Λέγκνιτσα)

Γιάννης Μασούρας (Μίεντζ Λέγκνιτσα)

Σωκράτης Διούδης (Ζαγκλέμπιε Λούμπιν)

Σωκράτης Διούδης (Ζαγκλέμπιε Λούμπιν)

Στέφανο Καπίνο (Μίεντζ Λέγκνιτσα)

Στέφανο Καπίνο (Μίεντζ Λέγκνιτσα)

Χρήστος Δώνης (Ραντόμιακ Ράντομ)

Χρήστος Δώνης (Ραντόμιακ Ράντομ)

Γιάννης Παπανικολάου (Ράκοβ)

Γιάννης Παπανικολάου (Ράκοβ)

Συγκαταλέγεται στις μέχρι στιγμής «αποκαλύψεις» της Ekstraklasa,όπου και πήγε το περασμένο καλοκαίρι στη Ράκοβ με τη μορφή του δανεισμού από την ΑΕΚ. Και αυτό γιατί όχι μόνο είναι ο βασικός στόπερ της πρωτοπόρου και παράλληλα στις αρχές της περιόδου κατέκτησε το Σούπερ Καπ, αλλά επειδή... ξεδιπλώνει και τις μεσοεπιθετικές του αρετές, αφού σε 16 εμφανίσεις του μετρά τρία γκολ και τέσσερις ασίστ. Για αυτό άλλωστε στην Πολωνία θεωρούν βέβαιο πως το club του θα ενεργοποιήσει την οψιόν απόκτησής του που διατηρεί (800.000 ευρώ).

Ηταν καλοκαίρι του 2021 όταν ο 25χρονος αριστερός μπακ έφτασε στη χώρα και υπέγραψε στην Πιαστ Γκλίβιτσε. Ετσι συνέχισε στην Πολωνία την «εκτός έδρας» καριέρα του, όπου νωρίτερα είχε φορέσει τη φανέλα των Σεντ Ετιέν, Μουσκρόν και Χατάισπορ. Ο εκεί μέχρι στιγμής απολογισμός του πέρσι και φέτος είναι 35 συμμετοχές και τρεις ασίστ, ενώ η Πιαστ Γκλίβιτσε «παλεύει» για την παραμονή της στην κατηγορία.

Ο «παλιός» της πολωνικής ελληνικής παροικίας, αφού βρίσκεται στη χώρα από το 2019 όταν και έφτασε εκεί προερχόμενος από τον Αστέρα Τρίπολης. Αμέσως ο 30χρονος στόπερ μετατράπηκε σε «κολόνα» της ανασταλτικής λειτουργίας του club του που λογίζεται στα top της Ekstraklasa και την τρέχουσα σεζόν βρίσκεται στην 3η θέση της κατάταξης. Εκείνος μετρά 13 συμμετοχές και μία ασίστ, ενώ συνολικά στην εκεί μεγάλη κατηγορία έχει 92 εμφανίσεις, πέντε γκολ και δύο τελικές πάσες.

Ηταν αρχές Δεκεμβρίου του 2022 όταν ο διεθνής αριστερός μπακ έφτασε στη χώρα και υπέγραψε συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2026 με τη νέα του ομάδα. Ετσι «ξενιτεύτηκε» ξανά, καθώς στο παρελθόν έπαιξε σε Ισπανία, Γερμανία με τις Μαγιόρκα, Φορτούνα Ντίσελντορφ αντίστοιχα. Εκεί «έσμιξε» με τον Κώστα Τριανταφυλλόπουλο και ήδη λογίζεται για starter στην ομάδα του όπου μετρά δύο ενδεκακαδάτες συμμετοχές.

Σταθερή αξία ο 25χρονος στόπερ, που μετά από μία διετία στην ιταλική Ρετζίνα έφτασε στο Πόζναν και το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε στην Βάρτα. Αμέσως πήρε φανέλα βασικού και μετρά ήδη 17 εμφανίσεις στην κατηγορία, ενώ στα credits του συγκαταλέγονται και τα δύο προσωπικά του τέρματα. Ετσι το club του βρίσκεται στη μέση της κατάταξης και σε απόσταση ασφαλείας από την επικίνδυνη ζώνη.

Σε γνώριμα λημέρια επέστρεψε πρόσφατα ο 27χρονος μπακ-χαφ, καθώς υπέγραψε στην Μίεντζ Λέγκνιτσα ενώ και τη σεζόν 2020/21 ήταν στην Πολωνία για λογαριασμό της Γκόρνικ Ζάμπρε. Ετσι εκμηδενίστηκε ο χρόνος προσαρμογής του και με το «καλημέρα» πήρε χρόνο και συμμετοχές ως βασικός. Μάλιστα στο πρόσφατο 2-2 με τη Λεχ Πόζναν βρήκε και δίχτυα, ενώ το club του «παλεύει» να μείνει στην κατηγορία και παρότι βρίσκεται στην τελευταία θέση διατηρεί ελπίδες «σωτηρίας».

Τον δρόμο της... ξενιτιάς μετά από 6,5 σεζόν πήρε τον Γενάρη ο 30χρονος γκολκίπερ, αφού μετά από μία αγωνιστική περίοδο στον Αρη και 5,5 στον Παναθηναϊκό υπέγραψε ως ελεύθερος στην Ζαγκλέμπιε Λούμπιν. Έτσι, θα αγωνιστεί ξανά στο εξωτερικό όπου ήταν παλαιότερα στην Μπριζ, ενώ η νέα του ομάδα βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από την επικίνδυνη ζώνη. Ακόμη δεν έχει ντεμπουτάρει με τη φανέλα της, αλλά αυτό αναμένεται να συμβεί άμεσα.

Μετά από 4,5 χρόνια στη Γερμανία ο 29χρονος πορτιέρε μπήκε στο αεροπλάνο και έφτασε στην Πολωνία, όπου και έγινε συμπαίκτης του Γιάννη Μασούρα. Ακόμη δεν έχει ντεμπουτάρει στην Ekstraklasa και γενικότερα με τη φανέλα της Μίεντζ Λέγκνιτσα, καθώς ήταν στον πάγκο και στα τρία πρώτα παιχνίδια του 2023. Το club του είναι μεν τελευταίο, αλλά βρίσκεται στο «-7» από την παραμονή του και διατηρεί ελπίδες σωτηρίας.

Μετά από περίπου ένα χρόνο, που έμεινε ελεύθερος από την ιταλική Άσκολι, ο Χρήστος Δώνης βρήκε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του στην Πολωνία και την Ραντόμιακ Ράντομ, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν με οψιόν ανανέωσης της συνεργασίας για δύο ακόμα έτη. Αυτός ήταν ο τέταρτος σταθμός στην καριέρα του στο εξωτερικό, σε τέταρτη μάλιστα διαφορετική χώρα, αφού έχει ακόμη αγωνιστεί στην Ελβετία για την Λουγκάνο και στην Ολλανδία με την φανέλα της Φένλο. Ο 28χρονος αμυντικός μέσος εχει ήδη κάνει τις πρώτες του δύο ολιγόλεπτες συμμετοχές.

Αν ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος είναι ο παλαιότερος Έλληνας στην Πολωνία αυτή τη στιγμή, ο Γιάννης Παπανικολάου, που έφτασε στην χώρα ένα χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2020 που υπέγραψε ως ελεύθερος στην Ράκοβ από τον Πανιώνιο, είναι εκείνος με τις περισσότερες επιτυχίες, αφού έχει κατακτήσει με την ομάδα του δύο Κύπελλα (2021 και 2022) και δύο Σούπερ Καπ (2022 και 2023) ενώ φέτος πηγαίνει ολοταχώς και για το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της ομάδας του.

Κι όλα αυτά με τον 24χρονο αμυντικό μέσο να είναι από τα βασικά στελέχη της ομάδας έχοντας πραγματοποιήσε στο διάστημα που βρίσκεται εκεί 75 συμμετοχές, κατά τις οποίες σημείωσε ένα γκολ κι έδωσε πέντε ασίστ.