Ο Παπανικολάου πήγε στην Πολωνία παιδί και έγινε «πρωταγωνιστής»

Γιώργος Ντυμένος
Ο Παπανικολάου πήγε στην Πολωνία παιδί και έγινε «πρωταγωνιστής»

bet365

O Γιάννης Παπανικολάου βρίσκεται μόλις δύο σεζόν στη Ράκοφ όμως κατέκτησε ήδη τέσσερα τρόπαια και σε αμφότερες «φλέρταρε» με τον τίτλο του πρωταθλητή. Ενδιάμεσα ντεμπουτάρισε και στη Εθνική μας ομάδα.

Λένε πως όσα φέρνει η στιγμή δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος αλλά γιατί δεν μπορεί να ισχύει και το αντίθετο ή έστω κάτι αντίστοιχο; Αλλωστε ουκ ολίγα γνωμικά υπάρχουν για τα όσα «χτίζονται», εντός και εκτός εισαγωγικών, όχι άμεσα αλλά με υπομονή και επιμονή. Επειδή μάλιστα η μπάλα είναι όπως η ζωή διέπεται από τους ίδιους κανόνες και στην προκειμένη περίπτωση θα αναζητήσουμε τα βήματα του Γιάννη Παπανικολάου σε ένα εύρος 24 μηνών, όσα κατά σύμπτωση είναι και τα χρόνια του διεθνή πλέον χαφ.

Ηταν λοιπόν καλοκαίρι του 2020 όταν βρέθηκε στην Πολωνία, άγνωστος μεταξύ αγνώστων και υπέγραψε τότε στη Ράκοφ που εκείνο το διάστημα επεδίωκε να εδραιωθεί εκ νέου στη μεγάλη κατηγορία. Παλιά «δύναμη» του χώρου, επί χάρτου έμοιαζε αδύνατο να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία των «ισχυρών» της Ekstraklasa, ωστόσο αυτό είχαν κατά νου να πράξουν στη Τσενστοχόβα και το απέδειξαν στην πράξη με την πορεία τους από τότε μέχρι σήμερα. Οπως και το ότι «πίστευαν» σε εκείνον.

-Παπανικολάου στο Gazzetta: «Ονειρο η Εθνική, στη Ράκοβ υπάρχει σωστό project»

Πριν δύο χρόνια λοιπόν προέρχονταν από ένα σερί απογοητεύσεων αφού αρχικά δεν προβιβάστηκε στη μεγάλη κατηγορία με τον Πλατανιά στο τελευταίο λεπτό του «θρυλικού» πια δεύτερου μπαράζ με τον ΟΦΗ στο «Γεντί Κουλέ» που κρίθηκε με το φάουλ του Ναμπί στις καθυστερήσεις (ο ίδιος μάλιστα είχε διαμορφώσει λίγο πριν το 2-2 που έστελνε τους Χανιώτες στα «σαλόνια»), ενώ στα «καπάκια» ήπιε από το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού με τον Πανιώνιο. Ολα αυτά συνέβησαν μεταξύ 14 μηνών όπου τα πάντα, σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, του πήγαιναν στραβά, αφού τον Μάιο του 2019 διεξήχθη η αναμέτρηση του «Θ. Βαρδινογιάννης» και τον Ιούλιο του 2020 οι «κυανέρυθροι» έπεσαν μαθηματικά, μετά το 0-0 του Περιστερίου κόντρα στον Ατρόμητο.
...

Λίγες ημέρες μετά, 11 Αυγούστου για την ακρίβεια, ήταν που υπέγραψε στη Ράκοφ και τα πάντα άλλαξαν.

Τι έχει συμβεί από τότε λοιπόν αρχικά σε επίπεδο παλμαρέ, δηλαδή τίτλων που πήρε.

-Κατέκτησε τέσσερα τρόπαια, δύο Κύπελλα και ισάριθμα Σούπερ Καπ. Τελευταίο χρονικά ήταν το Σούπερ Καπ της 9ης Ιουλίου κόντρα στη Λεχ Πόζναν (2-0) που μάλιστα το πανηγύρισε μαζί με τον Στράτο Σβάρνα που είναι πλέον συμπαίκτες.

-«Φλέρταρε» δις με το πρωτάθλημα Πολωνίας, αφού τόσο το 2020/21 όσο και το 2021/22 η ομάδα του τερμάτισε στη 2η θέση και στο «-5» από την κορυφή όπου βρέθηκαν Λέγκια και Λεχ Πόζναν αντίστοιχα.

Σε προσωπικό επίπεδο...

-Κλήθηκε αλλά και ντεμπουτάρισε στην Εθνική Ελλάδος.

-Επαιξε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και πιο συγκεκριμένα στο Conference League, όπου η Ράκοφ έφτασε μέχρι τα play offs και λίγο πριν τους ομίλους.


Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ;

-Δούλεψε πολύ. Είναι εμφανές στον σωματότυπό του. Πήρε κιλά, όσα έπρεπε, απέκτησε δύναμη και όγκο.

-Βελτιώθηκε τακτικά. Σε αυτό «έπαιξε» ρόλο και η καθιέρωσή του στον άξονα ως «6αρο-8άρι», αν και στη Ράκοφ ορισμένες φορές, λίγες πάντως, βρέθηκε στόπερ σε τριάδα επειδή υπήρξαν σχετικές ανάγκες. Ομως αυτό συνέβη κατά συνθήκη και δεν ήταν ο «κανόνας». Η ουσία είναι ότι απέκτησε ξεκάθαρο ρόλο μέσα στο γήπεδο, αφού παλαιότερα έπαιζε, εκτός από κεντρικός μέσος, «10άρι», στα άκρα ή ακόμη και δεύτερος επιθετικός.

-«Δυνάμωσε» ψυχικά μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν τον Νοέμβριο του 2020 όταν ο πατέρας του έφυγε ξαφνικά από τη ζωή και εκείνος τραυματίας στον ώμο άφησε την Πολωνία και εύλογα ήρθε στην Ελλάδα ώστε να βρεθεί κοντά στην οικογένειά του. Μάλιστα για να μην τον στεναχωρήσει όταν πήγε στο νοσοκομείο να τον επισκεφθεί δεν του είπε πως είχε πρόβλημα τραυματισμού αλλά το πρωτάθλημα είχε διακοπεί λόγω του κορονοϊού. Στη Ράκοφ επέστρεψε λίγο πριν την Πρωτοχρονιά του 2021 και βρίσκονταν, λογικά, σε κακή ψυχολογική κατάσταση, όμως κατάφερε να ξεπεράσει το σοκ, όσο δύναται να συμβεί αυτό, από τα όσα συνέβησαν και να επικεντρωθεί στην μπάλα. Και στα τρία αυτά στοιχεία σημαντικότατο ρόλο έπαιξε το πώς λειτούργησε το club του, όπως φυσικά και στην κατάκτηση των τίτλων κτλ, αφού στο ποδόσφαιρο δεν παίζει ένας.
...

Ετσι «κούμπωσε» τόσο καλά στη νέα χώρα και την καινούργια κουλτούρα που κλήθηκε να ζήσει. Ισως γιατί δεν του ήταν τόσο άγνωστα αφού μεγάλωσε με τις ιστορίες της οικογένειάς του για τους Πολωνούς που βρέθηκαν στην Κρήτη ως πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το πόσο καλοί άνθρωποι ήταν, εργατικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν τους ντόπιους, παρότι δεν μιλούσαν αγγλικά και φυσικά ελληνικά. Είχε ήδη πολύ καλή εντύπωση για τους κατοίκους και τη χώρα, η αύρα που λέμε.


Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗ ΡΑΚΟΦ

Αγώνες: 49
Γκολ: 1
Ασίστ: 5
Τίτλοι: 4
Ρεκόρ της Ράκοφ στα ματς που έπαιξε: 32-10-7
Λήξη συμβολαίου: 30/06/2025

@Photo credits: INTIME, Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα