ΠΑΟΚ και «Νέα Τούμπα»: Ενα έργο πνοής μπλεγμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

ΠΑΟΚ και «Νέα Τούμπα»: Ενα έργο πνοής μπλεγμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

ΠΑΟΚ και «Νέα Τούμπα»: Ενα έργο πνοής μπλεγμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

bet365

Ο ΠΑΟΚ εδώ και μια τριετία έχει δρομολογήσει τις εξελίξεις για την ανέγερση του νέου γηπέδου, αλλά σε αντίθεση με άλλα έργα, αυτό της «Νέας Τούμπας» έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Μπλεγμένος στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, εδώ και τρία χρόνια, από την ημέρα (23 Οκτωβρίου 2018) που υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για την παραχώρηση 30 στρεμμάτων του περιβάλλοντα χώρου της Τούμπας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον Ερασιτέχνη, ο ΠΑΟΚ βλέπει τις απαραίτητες διαδικασίες για το νέο γήπεδο να έχουν κρατήσει το όλο πρότζεκτ πίσω.

Τον Μάρτιο του 2017 ο Ιβάν Σαββίδης βρέθηκε στη Νέα Υόρκη και μίλησε με τους οπαδούς του Δικεφάλου» στα εγκαίνια συνδέσμου εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τον τρόπο λειτουργίας και τη λήψη αποφάσεων από φορείς του ελληνικού δημοσίου. Κάτι που επανέλαβε τρία χρόνια αργότερα λέγοντας σε συνέντευξη του προς του Νέους Έλληνες της Ρωσίας, «υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία στο θέμα του γηπέδου και αρκετές καθυστερήσεις, αλλά δεν τα παρατάω. Θα εκπληρώσω ό,τι έχω υποσχεθεί για τον ΠΑΟΚ».

Στο ίδιο χρονικό διάστημα υπήρξαν ουκ ολίγες κυβερνητικές δεσμεύσεις, ωστόσο επί της ουσίας δεν σημειώθηκαν βήματα προόδου στο θέμα του νέου γηπέδου. Η έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου τον περασμένο Ιούνιο έμοιαζε να «ξεκλειδώνει» το έργο, όμως πέντε μήνες μετά τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα εγκρίνει το πολεοδομικό και ρυμοτομικό καθεστώς της περιοχής προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικής άδειας, έχει καθυστερήσει σημαντικά και όλα δείχνουν ότι το 2021 θα φύγει και στον ΠΑΟΚ δε θα έχουν δει να ανάβει το πολυπόθητο «πράσινο φως» για την κατασκευή του νέου γηπέδου.

Ποιες αλλαγές ζητάει η πλευρά του ΠΑΟΚ

toumba

Χωρίς το Προεδρικό Διάταγμα στα χέρια τους ο επενδυτής, δηλαδή ο Ιβάν Σαββίδης, αλλά και ο ιδιοκτήτης του χώρου, δηλαδή ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση κανενός σχεδίου. Το νέο «στοπ» και η μετάθεση έκδοσής του (πρώτα ο θεός…) για τους πρώτους μήνες του 2022, οφείλεται στην εσκεμμένη ή μη έλλειψη από το προσχέδιο της αναφοράς στον χρηματοδότη των έργων που πρέπει να γίνουν στον περιβάλλοντα χώρο του νέου γηπέδου και αφορούν την υπογειοποίηση σημαντικών οδικών αρτηριών (πχ. Κλεάνθους), την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής με τη δημιουργία χώρων αναψυχής, πάρκων και πάρκινγκ.

Για να ακριβολογούμε, η ασάφεια στα... ψιλά γράμματα, που εντοπίστηκε από τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, μεταφέρει το μπαλάκι στον επενδυτή και όχι στην πολιτεία (Περιφέρεια) που υποχρεούται να προχωρήσει και να υλοποιήσει με δικά της κεφάλαια τα έργα περιμετρικά του γηπέδου.

Κάπως έτσι φτάσαμε τον Νοέμβριο του 2021 η πλευρά του ΠΑΟΚ να ζητάει τη διακοπή της όλης διαδικασίας έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος έως ότου ενσωματωθούν σε αυτό όλες οι απαραίτητες αλλαγές, που θα ξεκαθαρίζουν αφενός την ευθύνη του κάθε φορέα στην χρηματοδότηση των έργων, τόσο του γηπέδου, όσο και του περιβάλλοντα χώρου και αφετέρου στις διευρυμένες δυνατότητες χρήσης γης του εν γένει χώρου.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Νέα σημαντική καθυστέρηση. Από την στιγμή που θα ενημερωθούν και επισήμως, μέσω επιστολών, τόσο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όσο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα πρέπει οι δύο φορείς του δημοσίου να συνομολογήσουν εκ νέου στις απαιτούμενες αλλαγές που δεν υπάρχουν στις έως τώρα συμφωνίες οι οποίες έχουν εγκριθεί από τα συμβούλια τους. Άρα, νέες συνεδριάσεις και νέες συζητήσεις μέχρι τη νέα ψήφιση του σχεδίου.

Αντίδραση του ΠΑΟΚ για δηλώσεις του κ. Δούμα

paok_fans

Την ίδια ώρα υπήρξε έντονη αντίδραση από πλευράς ΠΑΟΚ με αφορμή ραδιοφωνικές τοποθετήσεις του αρχιτέκτονα, Τάκη Δούμα, που χαρακτήρισε «αυτοκτονική την όλη διαδικασία παγώματος του Προεδρικού Διατάγματος».

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Δούμας συμμετείχε στην ομάδα που ετοίμασε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της «Νέας Τούμπας», αλλά όπως επισημαίνεται από την πλευρά των «ασπρόμαυρων», «δεν έχει καμία σχέση πια με το έργο και τις διαδικασίες του».

Απαντώντας από τη Μικράς Ασίας στα όσα υποστήριξε σε σημερινές δηλώσεις του σχολίασαν ότι «ο κ. Δούμας μπορεί να θέλει να πληρώσει εκείνος τα έργα του περιβάλλοντα χώρου, μπορεί να θέλει να κάνει ό,τι νομίζει στις δημόσιες σχέσεις του». Σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ «δεν θα ορίσει εκείνος που ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙ τι περιλάμβανε το ΠΔ που πήγε στο ΣΤΕ τι είναι σωστό και τι είναι λάθος…».

Το master plan της «Νέας Τούμπας»

toumba

Μπορεί το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος να «παγώνει» και να χρειάζονται μήνες για να φτάσουμε στην τελική έκδοσή του, ωστόσο οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ αποφάσισαν να τρέξουν το ζήτημα που αφορά το master plan του γηπέδου. Έτσι, μέσα στις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί διαγωνισμός ανάμεσα σε ελληνικές και διεθνείς εταιρίες που έχουν εμπειρία σε ανάλογα έργα ανακατασκευής γηπέδων σε αστικό ιστό, όπως αυτό του γηπέδου της Τούμπας.

Ανοικτό του ΟΑΚΑ

oaka

Μέσα σ’ όλα αυτά τα ανοικτά ζητήματα παραμένει ως εκκρεμότητα και το θέμα της έδρας στο διάστημα που θα πραγματοποιούνται οι εργασίες για την κατασκευή του νέου γηπέδου.

Η υπόθεση με το Καυτανζόγλειο δεν έχει παρουσιάσει την παραμικρή εξέλιξη και όσο υπάρχει ανοικτή κόντρα με τον υφυπουργό αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, μάλλον, δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει γι’ αυτό δόθηκε η εντολή να προχωρήσουν οι συζητήσεις τόσο με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, όσο και με τις διοικήσεις των υποψήφιων γηπέδων για μετεγκατάσταση.


@Photo credits: INTIME, eurokinissi, PAOK FC
 

Τελευταία Νέα