Πολέμα τον ρατσισμό, αλλά πρώτα μάθε τι ήταν ο Χίτλερ...

Πολέμα τον ρατσισμό, αλλά πρώτα μάθε τι ήταν ο Χίτλερ...

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας καταπιάνεται με την τουλάχιστον ατυχή προσπάθεια του βετεράνου ΝΒΑer, Στίβεν Τζάκσον, να υπερασπιστεί τον παίκτη του NFL, ο οποίος αποδείχτηκε άκρως ανιστόρητος, στηρίζοντας μία αντιρατσιστική ανάρτηση σε δήλωση που έχει κάνει ο μεγαλύτερος υπέρμαχος του ναζισμού!

Να ξεκινήσουμε με τα βασικά, που εν προκειμένω, είναι αδιαπραγμάτευτα. Το πρόβλημα του φυλετικού ρατσισμού, δηλαδή η θεωρία ότι η φυλή με συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά, έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν ανώτερη από τις άλλες, αποτελεί ίσως την σοβαρότερη κοινωνική μάστιγγα και την αιτία, στην οποία οφείλεται εν πολλοίς το μίσος που επικρατεί στην σύγχρονη ανθρωπότητα.

Όσοι έχουν ταξιδέψει αρκετά ανά την υφήλιο και έχουν επισκεφτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, νομίζω ότι θα συμφωνήσουν σχετικά με τις αιτίες του φυλετικών διαφορών, που κατά τη γνώμη μου, έχουν αμφίδρομη προέλευση. Τι θέλω να πω; Ότι ναι μεν οι αφροαμερικανοί αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό μειονεκτικά από τους λευκούς της Αμερικής, ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που το πρόβλημα συντηρείται και ενδεχομένως να εντείνεται από τους κατά γενική ομολογία αδικημένους της υπόθεσης, που δεν είναι άλλοι από τους απόγονους της Αφρικής.

Η δύσκολη και λεπτή αυτή συζήτηση, ξαναήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο μετά τον τραγικό θάνατο που βρήκε ο Τζορτζ Φλόϊντ (από λευκό αστυνομικό που του πάτησε το λαιμό για οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα και ουσιαστικά τον έπνιξε). Ο στενός του φίλος, πρώην ΝΒΑer και πρωταθλητής με τους Σαν Αντόνιο Σπερς (2003), Στίβεν Τζάκσον, αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο της αναβίωσης που γνώρισε η εκστρατεία “Black Lives Matter” από την επομένη περιστατικού, που συγκλόνισε όλον τον πλανήτη.

Έκτοτε, ο 42χρονος βετεράνος μπασκετμπολίστας που εκτελούσε και χρέη σχολιαστή στο ESPN, έχει πρωτοστατήσει σε δεκάδες εκδηλώσεις στη μνήμη του αδικοχαμένου του φίλου του, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το κίνημα κατά της κοινωνικής αδικίας που επικρατεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να διαδώσει όσο πιο έντονα γίνεται κάτι που δεν επιδέχεται καμίας συζήτησης: «Η ζωή κάθε μαύρου έχει σημασία»!

Ως εδώ, όλα καλά έστω κι αν Στίβεν Τζάκσον υπερέβη λίγο τα όρια, όταν λίγες μέρες μετά την στυγερή δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ζήτησε να τον κλείσουν μισή ώρα σε ένα δωμάτιο με τους «εκτελεστές» του φίλου του. Δε γίνεται να ηγείσαι ειρηνικών διαδηλώσεων με την κόρη του θανόντα στους ώμους σου και ταυτόχρονα να λες κάτι τόσο εκδικητικό...

Ας προσπεράσουμε, όμως, αυτή την αρνητική παρένθεση κι ας πάμε παρακάτω, για να ασχοληθούμε με την ουσία του σημειώματος που διαβάζετε, με αρνητικό πρωταγωνιστή και πάλι τον πρώην συμπαίκτη του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στους Ιντιάνα Πέισερς (2005-2007), ο οποίος αποδείχτηκε εντελώς ανιστόρητος σχετικά με την δράση του Αδόλφου Χίτλερ και εξετέθη ανεπανόρθωτα.

Ο πρώην ΝΒΑer, λοιπόν, επιχείρησε να υπερασπιστεί τον wide receiver των Φιλαντέλφια Ιγκλς (NFL), Ντεσόν Τζάκσον (τυχαία συνωνυμία), o οποίος προκάλεσε παναμερικανική κατακραυγή, βασίζοντας μία αντιρατσιστική ανάρτηση στα social media (έχει ήδη διαγραφεί), σε μία άποψη που έχει ευρέως αποδοθεί στον “Φύρερ”, που ήταν ο βασικός υπεύθυνος για το ολοκαύτωμα 6 εκατομμυρίων Εβραίων. Kαι ουσιαστικά υποστηρίζει ότι «οι λευκοί Εβραίοι θα εκβιάσουν την Αμερική και το σχέδιό τους δεν θα λειτουργήσει αν οι νέγροι μάθουν ποιοι είναι»!

Όπως καταλαβαίνετε το διαδίκτυο πήρε φωτιά, ο παίκτης κλήθηκε σε απολογία από την ομάδα για τα αντισημητικά του σχόλια και φυσικά ζήτησε δημόσια συγνώμη! Σαν να μην έφτανε αυτό, όμως, ο «προστάτης» Στίβεν Τζάκσον βγήκε μπροστά και μέσω instagram, προσπάθησε να τον υπερασπιστεί. Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά έκανε τα πράγματα ακόμη πιο... μαντάρα, υποστηρίζοντας ότι ο αθλητής του American Football «είπε απλά την αλήθεια σε μία προσπάθεια να εκπαιδεύσει τον κόσμο»!

Τι επακολούθησε; Πέραν της θύελλας αντιδράσεων εις βάρος του, οι περισσότεροι Αφροαμερικανοί σχολιαστές και συνάδελφοί του χαρακτήρισαν τα σχόλια του από μη ανεκτά έως και «σκουπίδια»! Υπογράμμισαν ότι πλέον έχει χάσει τελείως την αξιοπιστία του, «καταστρέφοντας» ουσιαστικά την εξαιρετική δουλειά που είχε κάνει με το κίνημα σε βάρος της κοινωνικής ανισότητας. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, μάλιστα, που τον προέτρεψαν να στρωθεί στο διάβασμα και να μάθει βασικά δεδομένα της παγκόσμιας ιστορίας.

Η ζημιά που έκανε στον εαυτό του, αλλά και στην μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε επί σειρά εβδομάδων προς την σωστή κατεύθυνση, επηρεάζοντας μεγάλη μερίδα των Αφροαμερικανών γύρω από το θέμα του ρατσισμού, ήταν τεράστια. Ο σεβασμός που κέρδισε έπεσε μονομιάς στο κενό, επειδή μορφωτικά αποδείχτηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω είναι ότι η μόρφωση και η παιδεία αποτελούν το βασικό συστατικό που πρέπει να έχουν τα παιδιά μας, για να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Για να εκλείψει το μίσος που έχει φωλιάσει στις ψυχές μας, η κοινωνική αδικία και οι απανταχού διακρίσεις κι ανισότητες και για να δημιουργήσουμε τις σωστές προϋποθέσεις για τον αλληλοσεβασμό.

Καλό το να βγαίνουμε μπροστά με ιερό σκοπό, σε μία προσπάθεια να ηγηθούμε και να επηρεάσουμε, αν όμως δεν ξέρουμε βασικά πράγματα για την ιστορία της ανθρωπότητας, είναι πολύ πιο χρήσιμο να σωπάσουμε και να ανοίξουμε τα στραβά μας. Shut up and read που λένε και οι Αμερικανοί...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!